DEFECTELE POSTURALE - De ce apar durerile de spate și cum se pot vindeca

Florentin Popa
MIHAI VENEDICT - fiziokinetoterapeut: "Simptomele unui dezechilibru postural pot fi observate chiar de către pacienți, în oglindă"

L-am întâlnit pe Mihai Venedict la Centrul WorkTape Medical din Botoșani. După absolvirea Universității de Medicină și Farmacie "Carol Da­vila" din București (speciali­zarea balneofiziokine­to­terapie) și un master în Iași, la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", Mihai a devenit expert în reabilitare fi­zică. O vreme a lucrat în București, în diverse cen­tre medicale, apoi s-a decis să-și deschidă propriul centru în orașul natal. Lucrează într-un sediu spațios și modern, împreună cu echipa sa de medici și fizio­terapeuți, iar rezul­tatele obținute îi recomandă ca spe­cialiști de top. I-am cerut câteva sfaturi pentru cei ce se confruntă cu diverse dureri ale spatelui, o problemă tot mai des întâlnită, pentru care ne-au fost cerute soluții de tratament.

- Cu toate că lumea s-a modernizat și muncile fizice grele bat în retragere, enorm de mulți oameni (în Europa sunt de ordinul milioanelor) se confruntă cu dureri de spate. Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni pentru care pacienții vin la recuperare și din ce cau­ză apar acestea?

- Conform studiilor, 80% din populația glo­bului are dureri de spate "fără cauze cunos­cute". Dar cele mai multe dintre aceste dureri sunt cauzate tocmai de defectele posturale! În majoritatea cazurilor, e vorba de deformări ale coloanei vertebrale (scolio­ze, lordoze și ci­foze), dar întâlnim frecvent și dis­copatii lom­bare, spondiloze cervicale etc. În privin­ța cau­zelor apariției, unii pacienți sunt predispuși la aceste afecțiuni, alții le dobândesc din cauza ac­tivității prelungite într-o poziție vicioasă - la birou, în bancă, pe câmp, în picioare la locul de mun­că etc. În peste 90% din cazuri, cauzele sunt așa cum am spus defectele posturale! Coloana ver­tebrală se de­for­mează în timp, nu de pe o zi pe alta, de aceea unii pacienți nu-și explică de ce au dureri când aces­tea se manifestă, sau cum de au ajuns la scolio­ză ori cifoză... Desigur, gradul de suferință depinde de activitatea persoanei și de ce face în res­tul tim­pului. Sunt foarte mulți factori care concură la apariția acestor afecțiuni chinuitoare. Am întâlnit frecvent scolioze și cifoze cauzate de "mersul la sală", de exemplu - o "modă" printre tineri, care fac sport în spații nesupravegheate de specialiști. Trebuie cu­nos­cut faptul că exercițiile fizice, mai ales cele cu greutăți, pot face mult rău dacă nu sunt executate cum trebuie! Le recomandăm tinerilor să vină mai întâi la fizioterapeut, să învețe pozițiile corecte și ce exerciții le sunt recomandate în funcție de vârstă, pentru că puține săli de sport clasice acor­dă și asis­tență specializată! Mai sunt și spor­tivii de weekend care, de exemplu, joacă fotbal și se accidentează; avem mulți pacienți operați la me­nisc sau la liga­mente, care vin la recuperare... Ajung în astfel de situații nu doar pentru că nu-și fac încălzirea, ci pen­tru că organismul lor suferă un șoc când aleargă două ore sâmbăta, iar în restul săp­tă­mânii sunt se­dentari. Trebuie puțin antrena­ment pentru orice activitate fizică intensă!

- Ce pași ar trebui să urmeze cei ce se confrun­tă cu probleme posturale?

- În primul rând, ar trebui să se programeze la medic pentru stabilirea unui diagnostic exact (de exemplu, noi avem medici de recuperare medicală, neurologi și radiologi), apoi, medicul împreună cu fizioterapeutul elaborează un plan eficient de recu­perare, personalizat în funcție de afecțiunea și simp­tomele neplăcute pe care le are fiecare. Și asta, pen­tru că fiecare pacient este unic și îl tratăm ca atare. Mergem pe ideea să rezolvăm cauza, nu efectul! Nu lucrăm standard, ci combinăm toate terapiile care îi pot fi de ajutor. Pacientul stă minimum trei ore la o ședință de recuperare, dar rezultatele apar rapid și sunt de durată! De asemenea, îl învățăm ce exerciții să facă acasă sau la locul de muncă, pentru a nu se mai confrunta, pe viitor, cu aceleași probleme.

- Când apelează la voi pacienții? Doar în mo­mentul când au dureri?

- De obicei, atunci când nu mai suportă durerile, din păcate! Însă mulți au conștientizat că este im­portant să vină de la primele simptome, pentru a-și face o evaluare sau măcar să se convingă că n-au nimic grav - ceea ce e foarte bine, pentru că le pu­tem descoperi suferințele în faze incipiente. Simp­tomele unui dezechilibru postural pot fi obser­vate chiar de către pacienți, în oglindă, după cum stau hainele pe ei, după felul în care merg sau după felul în care își poartă doamnele geanta pe umăr... ceea ce ar trebui să le dea de gândit!

- Ce terapii folosiți în tratament?

- Kinetoterapie, electroterapie, masaj, gimnas­tică medicală etc. - practic, orice terapie îi este de folos pacientului. Dar folosim și terapii mai noi. Una dintre acestea este Trigger Point - care acțio­nează pe zonele dureroase și pe contracturile mus­cu­lare, având efecte foarte bune în diminuarea du­rerii. Metoda Kochi (pe care o învăț acum, am par­ticipat la primele două module), descoperită de maestrul Kochi Naoya din Japonia, e puțin diferită: acționează tot asupra musculaturii, dar nu se lu­crează direct pe zona dureroasă. Folosim deseori și bandajarea neuromusculară (aplicăm benzi elas­tice adezive pe musculatura spatelui sau pe alte zone musculare ale corpului, care acționează asupra mușchilor și atunci când pacientul este în repaus, ceea ce ajută mult fizioterapia). Și în acest caz, re­zultatele sunt foarte bune, dacă benzile sunt corect aplicate.
Pe lângă tratamentul de recuperare fizio­kine­to­terapeutic, medicii noștri le pot recomanda pacien­ților și tratamente medica­mentoase în anu­mite si­tua­ții (relaxante muscu­lare pentru redu­cerea du­rerii în faza acu­tă). De asemenea, me­dicul nostru de re­cuperare poate face și infiltrații în cazurile în care se impune reducerea imediată a dure­rii. Am co­man­dat de curând un aparat de crio­terapie cu aer rece, asemănător cu laserul, care acțio­nează local - este foarte util când pacientul vine cu o contractură pu­ter­nică și nu putem să facem manevrele de ki­ne­tote­rapie. Practic, amorțeș­te locul dureros, acțio­nea­ză ca un anestezic, iar noi putem să ne fa­cem treaba.

Sfaturi pentru cei care stau mult la birou

- Cât durează, de regulă, tratamentul?

- Durata minimă a recuperării o stabilim împre­ună cu medicul. De obicei, nu depășește 10-15 zile. Avem și programe speciale de între­ți­nere pentru fiecare afecțiune în parte, pe care le recomandăm pacienților după finalizarea kinetoterapiei. Le învață împreună cu noi, la cabinet, apoi le pot face singuri, acasă.

- Ce alte exerciții ar trebui să facă cei care muncesc mult la birou?

- Defectele posturale fiind des întâlnite în în­­trea­ga lume, au apărut și obiecte speciale des­ti­nate muncii îndelungate de birou, cum sunt scau­nele cu suport lombar, care ajută la menținerea unei poziții sănătoase în fața computerului.
Ca reguli generale, cei care muncesc mult la bi­rou trebuie să facă exerciții ușoare, circa 5-6 minute la fiecare oră: rotiri de trunchi, de brațe și de cap, câteva genuflexiuni, sărituri ușoare pe vârfuri, întinderi cu mâinile ridicate - orice se poate face în spațiul de lucru pentru "dezmorțirea" corpului (să nu rămână nemișcați 4-5 ore încontinuu). Flotările sau semiflotările făcute gra­dat sunt exerciții simple, dar foarte eficiente pentru mus­­cu­latura spa­te­lui. Aces­tea se pot face acasă: se în­ce­pe cu 2-3 și se creș­te gradat, până se ajunge la 15-20 pe zi - ajută la reducerea durerilor de spate. Tot acasă se pot face exerciții, celebre deja, pentru eficiența lor, ca "întinderea pisicii" (foarte util pen­tru detensionarea zonei lombare), "scufundarea le­be­dei" (care conso­lidează musculatura paraverte­brală) sau "suta in­versă", dar sunt greu de explicat verbal și nu sunt re­comandate chiar oricui... În schimb, înotul le este recomandat tutror celor ce-și desfășoară activitatea la birou, în fața calcula­toru­lui, pentru că le antre­nează întreaga musculatură a spatelui. În general, cei care lucrează mult la birou, în fața calcula­torului, ar trebui să țină cont de aceste recomandări:
* Ecranul compu­terului tre­buie poziționat astfel încât mij­locul lui să fie la nivelul ochi­lor dvs. (când stați în po­ziție complet verti­cală).
* De fiecare dată când vă ri­dicați de la birou, întindeți pal­mele împreunate în față, îm­pin­geți umerii îna­­inte și da­ți-vă capul înapoi, privind spre tavan (această miș­care ajută la rea­li­nierea musculaturii).
* Nu țineți picioarele încrucișate în timp ce lu­crați la birou - se pot dezechilibra oasele șoldului, ceea ce va provoca ulterior pro­bleme în partea su­perioară a spatelui!
* Fiți conștienți de postura dvs. permanent! Stați gârboviți în timp ce scrieți? Vă înclinați spre monitor când priviți ceva cu atenție? Găsiți un in­diciu auditiv repetitiv, cum ar fi un zgomot al tasta­turii, soneria telefonului sau închiderea ușii. Veri­ficați-vă postura când îl auziți și corectați-vă poziția (capul ar trebui să fie drept, umerii în poziție verti­cală, spatele arcuit în față și brațele relaxate).
* Schimbați mouse-ul din dreapta la stânga la fiecare câteva zile (dacă puteți să lucrați astfel), pen­tru a vă menține corpul în echilibru.
Sfaturi pentru pentru cei care stau mult în picioare la locul de muncă:
* Asigurați-vă că greutatea corporală vă este dis­tribuită uniform pe picioare atunci când stați - ați putea simți că vă înclinați înainte când încercați prima dată, dar nu e așa! Coloana vertebrală are două curbe naturale, în formă de S, a căror poziție trebuie menținută corect: cea de la baza capului până la umeri și curba din partea superioară a spa­telui până la baza coloanei vertebrale.
* Repetați această întindere simplă de zece ori: aliniați urechile cu umerii, ridicați ambele brațe drept în sus și încercați să le poziționați cât mai aproape de urechi. Îndoiți antebrațele pe spate și atin­geți cu vârfurile degetelor claviculele. Apoi du­ceți brațele în lateral, la înălțimea umerilor, țineți-le în această poziție timp de 15 secunde și coborâți-le lent pe lângă corp.
* Asigurați-vă că greutatea superioară a corpu­lui se sprijină mai degrabă pe șolduri decât pe par­tea inferioară a spatelui (acest lucru vă ajută să nu vă încovoiați spatele).
* Cât timp stați în picioare, încercați să vă înăl­țați cât se poate de mult, imaginându-vă că vreți să atingeți tavanul cu capul (acest exercițiu ajută la de­tensionarea coloanei și la fortificarea musculaturii paravertebrale.

- Cât de mult contează musculatura spatelui în prevenirea defectelor posturale?

- Musculatura paravertebrală este foarte impor­tantă în prevenirea oricărei deformări a coloa­nei ver­tebrale, pentru că o susține, îi conferă mai multă rezistență. Pe partea de kinetoterapie lucrăm mult pentru a dezvolta aceste grupe musculare. Este im­portant să se lucreze lent, pentru a antrena muscu­la­tura spatelui. Majoritatea pacienților noștri nu sunt obișnuiți cu tipul acesta de efort minim și gra­dat. Mulți fac febră musculară sau chiar li se răs­colește durerea după o zi, două, de proceduri. Însă este o reacție firească a organismului, după ani de "leneveală" a acestor grupe musculare. Important e că, la final, pacienții noștri sunt încântați de rezul­ta­te! Și cum scopul nostru e să oferim sănătate, avem și noi, la rându-ne, satisfacții foarte mari când reu­șim "să-i punem pe picioare", după atâtea su­ferințe...


Fizioterapeutul MIHAI VENEDICT poate fi contactat la Clinica WorkTape Medical din Botoșani, B-dul George Enescu nr. 9C, demisol, tel. 0758.959.677, 0331.404.367. Detalii pe http://www.worktape.ro/