Idilă cu un motan - Tomiță

Cititor Formula AS
Prietenul meu și-a lăsat băiatul la bloc, iar el și con­soarta lui s-au întors în satul co­pilăriei.

Au re­­novat casa părintească și, ca totul să fie ca-n "vre­mu­rile vechi", și-au înjghebat și o gospodărie. Dăduse fi­rul ierbii, iar diminețile în­cepeau totdeauna cu co­ruri de păsărele, ur­mărite cu "poftă" de Tomiță - un motan solid, trans­ferat de la bloc în mediul sătesc. S-a aco­mo­­dat repede! Teritoriul pe care-l stăpânea era vast, iar na­tura îi oferea nebănuite tentații plă­cute. Dacă-l go­neai când stătea la pândă după vrăbii, făcea pipi de mai multe ori pe ce găsea și pleca stuchind supărat. Dacă prindea ceva, mân­ca scoțând sunete mulțumite de vânător no­ro­cos. Când prindea câte un șoricuț, se juca cu el până când acesta murea de frică. Nu-l mân­ca, îl aducea pe pra­gul ușii, ca să i se vadă is­prava! Un nebun și ju­mă­tate de cotoi, foarte sim­patic și afectuos cu toți ai casei. Seara, dor­mea între sobă și perete, după ce tre­cea pe la fiecare ca să-și primească porția de mângâiat. De-l în­trebai ceva, îți răspundea prin mior­lăit, în di­fe­rite nuanțe. Ce mai, tare răsfățat!
În satul dintre dealuri, pădurea este aproape, ae­rul e curat și îmbălsămat de mirosul florilor de pe pa­jiști. Seara, când viața se stinge, susurul apei străbate așe­­za­rea, însoțind gârla spre râu. În curte, treaz, e nu­mai Lă­buță - un câine tânăr, cu labe groase și aproape cât un vițel. Tomiță s-a împrietenit cu el, iar ziua doar­me tolănit pe blana lui...
Viața s-a scurs cu întâmplările ei până într-o zi, când Tomiță s-a îndrăgostit de o mâță de prin vecini. După ce a ademenit-o la casa lui, mân­cau amândoi din­­tr-un cenac! Câteva săptămâni mai târziu, mâța a fătat șase pisoiași, gri cu alb, în "salonul" cu fân al șurii... cópii la indigo ale simpaticului Tomiță. De câ­te­va ori pe zi, fudulul tată trecea pe la ei, se uita ce fac, schimba cu mâța-mamă impresii miorlăite. După ce se asigura că totul este bine, trecea și pe la Lăbuță. Se "ștergea" de blana lui, parcă își lua energie (!), apoi hopa, prin pomi.
De Sfânta Maria, am fost invitat la prietenul meu. Ve­niseră și băiatul cu familia de la oraș, îm­preună cu alți invitați. Masa s-a servit în chioșc. Lăbuță ne pri­vea stând labă peste labă, iar opt pisici jucăușe fur­ni­cau lo­cul, trecând cu cozile bârzoi pe la nasul dulăului, care le privea cu dragoste și îngăduință. Acolo unde-i fe­ri­ci­re sunt de toate, iar fericirea, ca și dragostea, nu se fac la comandă. Totul se învață cu răbdare și che­ma­re di­vi­nă.
În lumea necuvântătoarelor, ca și în lumea noas­tră, cuvintele sunt de prisos.

CONSTANTIN N. - Ploiești