Băuturi energizante și sănătoase

Gilda Fildan
CAFEAUA

Războiul celor două roze

Cafeaua este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite licori din lume. Ea ne dezmeticește de-a binelea dimineața, îndată ce ne-am trezit din somn, iar apoi ne însoțește de-a lungul zilei, ca băutură energizantă sau, pur și simplu, ca delica­tesă aromată. O ceașcă de cafea are efect învio­rător, ne redă energia chel­tuită, stimulează di­ges­tia, activează siste­mul circulator, tonifică inima, alungă oboseala și poate ameliora dure­rile de cap. Adversarii îi contestă însă aceste vir­tuți, ba chiar afirmă sus și tare contrariul: cofeina conținută în cafea crește frecvența bătăilor inimii, nu ne reface rezervele de energie, ci, dimpotrivă, le secătuiește, nu favo­ri­zează buna digestie, ci ne constipă, scoate apa din țesuturi, deci ne deshidratează, provoacă stări de epuizare, instabilitate emoțională și insomnie, generează indispoziții și dureri de cap, creează un me­diu acid în organism și poate da depen­dență, cu alte cuvinte se comportă ca un drog. Este evident că nu se poate găsi o cale de recon­ciliere, așadar căreia dintre taberele beligerante ar trebui să-i dăm crezare? Pe tema cafelei s-au realizat deja numeroase studii, care ne aduc la cu­noștință o serie de fapte rezultate din expe­riențe concrete. Unele dintre ele se exclud reci­proc, pe când altele pot coexista ca elemente ce compun, precum piesele dintr-un mozaic, o ima­gine complexă. În cele ce urmează, vă vom pre­zenta în detaliu cele mai importante dintre con­statările specialiștilor.

Cafeaua creează adicție

În organismul celor care consumă cafea în cantități mari, cofeina rămâne continuu la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele respective se află neîntrerupt în stare de stres. Corpul lor a dezvoltat o dependență în raport cu această substanță și declanșează diverse reacții. Este vorba despre o intoxicație cu cofeină, cu­nos­­cută sub denumirea de "cafeinism". Ea se manifestă prin dereglări funcționale ale siste­mului nervos central, care determină o pierdere parțială a controlului asupra mișcărilor și a impulsurilor afective. Se pot observa atât simp­tome fizice, precum creșterea diurezei, crampe abdominale, înroșirea feței, tremurături, cât și psihice: labilitate emoțională, neliniște, agitație, irascibilitate, mânie, deprimare și tulburări de somn. Ca de obicei în dependențe, acest com­portament se instalează treptat, pe nesimțite, pe măsură ce corpul se deprinde cu doza de cofeină primită și cere mereu suplimentarea ei. În mo­mentul când nu i se satisface nevoia, apar mani­festările tipice de sevraj. Din acest punct de ve­dere, cofeina acționează ca oricare altă sub­stanță care creează adicție.

Dureri de cap în weekend

Dureri de cap numai la sfârșitul săptămânii - vă este familiar acest tip de disconfort? De vină ar putea fi pasiunea dvs. pentru cafea. Cofeina produce o constricție a va­selor de sânge din cre­ier, influențând astfel ten­siunea și alimentarea celulelor cu oxigen. Da­că v-ați obișnuit să beți multe cești din licoarea neagră în zilele de lucru, pentru a vă susține cu ajutorul ei randamentul la muncă, iar în weekend consumul scade, lipsa de cofeină poate fi o cauză a durerilor de cap. Aveți două soluții pentru a scă­pa de ele: fie să beți aceeași cantitate și în weekend, fie s-o reduceți pas cu pas pe cea con­sumată în cursul săptămânii. Evident că aceasta din urmă ar fi alternativa de preferat.

Sunteți dependenți de cofeină?

Testați-vă singuri, pentru a răspunde la între­barea de mai sus. Timp de câteva zile, abți­neți-vă complet de la consumul de cafea. Dacă vă simțiți dintr-odată epui­zați, depresivi și vă sâcâie dure­rile de cap, este foarte probabil să vă fi format deja un comportament adictiv. Acum se ridică o a doua întrebare: cum ar trebui să procedați mai departe? Vă veți permite în continuare cafeluța dvs. de dimineață, pe care o doriți atât și de care este limpede că aveți mare nevoie? La urma urmei, de ce nu? Însă dacă băgați de seamă că deveniți nervoși și prost dispuși în momentul când, din­tr-un motiv sau altul, tabietul dvs. mati­nal trebuie amânat puțin, ar fi totuși cazul să luați unele măsuri. Încercați să reduceți porția zilnică de cafea. Nu brusc, ci gradual, cu blândețe.

Hoțul de energie

Cine s-ar gândi la băutura sa preferată, ca la un hoț de energie? Dar s-a constatat că un con­sum permanent și exagerat de cafea ne sleiește rezervele de forță ale organismului, așa încât după intervalul scurt în care se percepe influența stimulatoare a licorii, urmează unul mult mai lung de oboseală și apatie. Responsabil pentru această stare de slăbiciune ar putea fi deficitul de fier, deoarece cofeina împiedică asimilarea fie­­rului, iar în timp se poate ajunge chiar la anemie. O supradoză de cofeină poate provoca, de ase­menea, carență de potasiu (cu simptome ca obo­seala extremă și crampele musculare), însă aceasta poate fi compensată ușor, mâncând ba­nane și roșii.
Deși mulți cunosc faptul că riscă să-și ridice nivelul colesterolului, să-și crească pulsul, să piardă o parte din vitaminele B, să-și irite stoma­cul și vezica biliară, continuă totuși să consume cafea, pentru că ea le activează digestia. Rezi­duurile aflate în intestin și toxinele conținute în ele se elimină mai rapid, ceea ce poate reduce pericolul apariției unui cancer de colon, prote­jând în același timp și ficatul. Există însă și per­soane cărora cafeaua le produce constipație, fapt confirmat de o serie de studii.
Cofeina determină glandele suprarenale să scadă secreția de hormon DHEA, și concomitent s-o mărească pe cea de adrenalină. Pe termen lung, surplusul de hormon al stresului poate afec­ta sistemul cardiovascular. Pe de altă parte, un consum moderat de cafea dilată vasele, fa­cili­tând circulația sângelui. Ce înseamnă con­sum moderat? În accepția generală, una sau două cești pe zi - cu toate că unii specialiști reco­mandă chiar și patru (350 miligrame de cofeină).

Cafeaua și apa din organism

Cafeaua mai are o reputație proastă: că eli­mină apa din organism. S-a observat că la anu­miți oameni, consumul ei mărește necesitatea de urinare, care duce și la o pierdere de minerale. Prin urmare, poate fi cafeaua inclusă în bilanțul lichidelor din corpul omenesc? Da, răspund ex­perții, pentru că și cafeaua este un lichid, iar dacă după ea mai bei și un pahar de apă, ingerarea de lichide crește. În concluzie, 4 cești de cafea + 4 pa­hare de apă este un consum ideal pen­tru organism, care își primește o parte din lichidele necesare.

Cafeaua, stimulator sau calmant?

Și una și alta. Mulți oameni cu­nosc doar efectul excitant al ca­felei. Dar după 30 de minute de la consumul ei, cafeaua calmează și poate ajuta, chiar, la venirea mai ușoară a som­nului. Deci, dacă seara nu vreți să renunțați la ceașca dvs. de cafea, beți liniștit o cană, chiar înainte de a vă culca. Studii recente arată că bău­tul cafelei n-are legătură cu insomniile.

Cafeaua fără cofeină protejează stomacul?

Nu. Problema stomacului nu este cofeina, ci acizii care apar la prăjirea boabelor de cafea. Ei provoacă nesuferitele arsuri la stomac.

Anti-Parkinson, anti-Alzheimer

Autorii câtorva studii recente au ajuns la con­cluzia că, în condițiile unui consum regulat, cafeaua ar micșora riscul îmbolnăvirii de diabet tip 2, Parkinson și Alzheimer. Explicația: acidul clorogenic din compoziția ei, cel care provoacă neplăceri oamenilor cu stomacul sensibil, oferă în același timp protecție anumitor organe interne.
În încheiere, să încercăm o sistematizare su­mară.

Proprietăți benefice:
* conține antioxidanți
* stimulează digestia
* crește capacitatea de concentrare
* reduce riscul diabetului de tip 2
* previne îmbolnăvirea de Alzheimer și Par­kinson
* poate proteja împotriva cancerului renal, hepatic și intestinal
* are efect stimulator și calmant.

Proprietăți negative:
* irită mucoasa gastrică
* reprezintă un factor de risc al osteoporozei
* activează producția de acid gastric
* provoacă pierderi de potasiu și calciu
* favorizează tulburările de ritm cardiac.


CEAIUL

Efectul lui este mai blând și mai durabil

Ceaiurile sunt de un real folos pentru sănă­tate. Ele sting setea, sunt complet lipsite de calorii și pot avea un efect stimulator, dar și cal­mant. În plus, multe dintre ele conțin substanțe bioactive - vitamine, minerale și oligoelemente. Totuși, nu pot fi considerate efectiv surse de vita­mine, deoarece acestea se pierd în mare parte prin infuzarea în apă fierbinte. În schimb, sub­stanțele vegetale secundare și, în primul rând, polifenolii din frunzele de ceai negru și verde nu se distrug, ci continuă să acționeze ca antioxi­danți, neutralizând radicalii liberi, blocând pro­cesele inflamatorii și prevenind bolile maligne.

Băutorii de ceai nu sunt nervoși

Ceaiul negru și cel verde conțin teină, o sub­stanță foarte asemănătoare cofeinei, diferența dintre ele constând mai ales în modul cum sunt procesate în organism. Concentrația este și ea similară cu a cofeinei din cafea: între 3% și 4%, în funcție de varietatea de ceai. Dar, spre deo­sebire de cofeină, teina este eliberată treptat, ceea ce face ca efectul ei înviorător să fie mai blând și să se manifeste vreme mai îndelungată. Din acest motiv, băutorii de ceai sunt rareori nervoși. Iar prezența polifenolilor alături de teină contribuie la calmarea mucoa­selor digestive și conferă ceaiului o proprietate foarte importantă: aceea de a nu crea dependență.

Cum se infuzează corect

Un alt avantaj al ceaiului în raport cu cafeaua constă în faptul că acțiunea lui stimulatoare poate fi modulată ca intensitate prin timpul de infuzare. Când frunzele sunt infuzate numai două minute, apa va conține în final mai multă teină. Dacă timpul de infuzare se prelungește la patru sau cinci minute, crește ponderea deținută de poli­fenoli, iar ceaiul are mai degrabă un efect liniș­titor decât energizant. El mărește capacitatea de concentrare, dar totodată relaxează, fără a pro­duce somnolență.
O recomandare utilă pentru persoanele diag­nosticate cu carență de fier: ar fi bine ca ele să renunțe la obiceiul de a bea ceai negru sau cafea imediat după masă. Între ultimul fel de mâncare și ceașca de cafea sau de ceai negru ar trebui lăsate să treacă în jur de două ore. Altfel, orga­nismul nu va beneficia decât de o parte din fierul provenit, de exemplu, dintr-o friptură de vită.

Ceaiul verde

Dintre toate, cel mai cunoscut și apreciat este ceaiul verde. Descoperit întâmplător, potrivit legendei, de un împărat chinez, cu trei mii de ani în urmă, el a fost cultivat în China începând din secolul IV î. Hr., fiind prețuit atât pentru gust și aromă, cât și pentru calitățile sale terapeutice. Ulterior a fost adoptat și de alte popoare din Extremul Orient, apoi a pătruns în țările arabe și, abia din secolul XVII, în Europa. Frunzele cea­iului verde nece­sită o infuzare deli­cată, de exact două minute, timp în care ele vor ceda 85% din conținutul lor de tei­nă. Prelungind infu­zarea, va trece în apă o cantitate mai mare de taninuri. Un alt fac­tor esențial în pre­pararea ceaiului ver­de este și tempera­tura corectă a apei. Ea ar trebui să fie pu­țin mai mică de 60oC. Dacă scade sub 50oC, infuzia va avea o pondere disproporționat de ridicată de teină, în schimb alte componente, im­por­tante mai ales pentru valoarea lor terapeutică, vor fi reduse la minimum sau absente. Când tem­peratura apei depășește 60oC, se pierd acele substanțe care fac teina mai ușor de tolerat de către mucoasa digestivă. Spre deosebire de cele­lalte plante, ceaiul verde n-ar trebui infuzat niciodată cu apă clocotită, deoarece se distrug anumiți compuși bioactivi și se compromite aro­ma. De altfel, indiferent cu ce plan­tă l-ați prepara, consumul re­gulat de ceai foarte fierbinte afec­tează esofagul și poate provoca leziuni. Specialiștii aver­tizează că o temperatură mai mare de 70oC multiplică de opt ori riscul de can­cer esofagian.

Ridică imunitatea și ferește de cancer

Se discută mult despre virtuțile ceaiului verde. Mineralele din compoziția lui, cum sunt fluorul, zincul, fierul, calciul și potasiul, contribuie din plin la întărirea sistemului imunitar și la menți­nerea unei stări satisfăcătoare a sănătății, iar oligoelementul man­gan participă la reglarea glicemiei. O sumă de studii clinice acredi­tează chiar ideea că un consum con­stant și masiv ar putea reduce considerabil riscul de cancer. Numai că, pentru a ne asigura această protecție, ar trebui să bem zilnic minimum zece căni. În schimb, cu o sin­gură cană pe zi, putem reduce cu până la 50% riscul de apariție a cariilor dentare - datorită fluorurilor care consolidează smalțul dinților, astfel încât el devine mai rezistent la atacul neobosit al bacteriilor. Și valorile coleste­rolului, în primul rând cea a fracției LDL (supranumită "coles­terolul rău"), responsabilă pentru acci­dentele vasculare cerebrale și infarcturi, pot fi scăzute cu apro­ximativ 16%, în condițiile unui consum susținut. De aseme­nea, vitamina C și mi­neralele din ceaiul verde au un efect anti-aging dove­dit, reușind să întârzie forma­rea ridurilor. Însă există un amănunt pe care ar fi bine să-l rețineți: infuzia trebuie băută în circa zece mi­nute de la prepararea ei, căci în caz contrar, efec­tele se vor diminua, din cauză că unele substanțe active, mai puțin stabile chimic, tind să se des­compună.

Precauții

Există și situații care impun prudență în privința consumu­lui de ceai verde - din pricina teinei. În cele nouă luni de sarcină, femeile ar trebui să renunțe în general la orice băuturi energi­zan­te, deci și la infu­zia de ceai verde. Re­co­mandarea este în egală măsură valabilă și pentru mamele afla­te în perioada de alăptare, fiindcă orga­nismul sensibil al be­be­lușului nu poate me­taboliza teina. Res­tricția se va prelungi până la zece săptă­mâni după naștere. Și pacienții cu afecțiuni gastrice, ca de pildă ulcerul, dar și cei cu infla­mații ale intestinelor, respectiv ale mucoaselor intestinale, ar trebui să fie extrem de precauți, deoarece în unele împrejurări este posibilă agra­varea acestor suferințe. Trebuie să aveți mare gri­jă și atunci când vă administrați medicamentele cu ceai verde, întrucât teina poate slăbi sau dim­potrivă, poate accentua acțiunea preparatelor far­maceutice. De exemplu, în cazul unui tratament cu beta-blocante, riscați să vă crească tensiunea.