Sfaturi reci pentru zile calde

Redactia
- Când aerul încins stă nemișcat între zidurile caselor iar asfaltul nu se mai răcește nici noaptea, ai nevoie de un plan bun ca să-ți păstrezi prospețimea. Iată-l! -

Relaxați-vă
Cine își ridică picioarele pe un scăunel se răcorește mai bine


Faceți mai puțină mișcare, purtați o îmbrăcă­minte lejeră, comodă și retrageți-vă undeva la umbră - oamenii care sunt la ei acasă în regiunile calde ale glo­bului ne exemplifică pe viu cum se poate rezista la temperaturi ridicate. E deosebit de plăcut să lenevești și să le îngădui și pi­cioarelor tale să ia o pauză: ofe­rindu-le o baie rece, de pildă. Sau, pur și simplu, sprijinindu-le la oarecare înălțime, pe un scău­nel - remediul ideal pentru pi­cioarele umflate și gre­le. Și, ca senzația de confort să fie deplină, mai aveți nevoie și de un gel ră­co­ritor pen­tru picioare, de exem­plu cu mentol sau lămâie. E de dorit ca gelul să lase pe piele un strat fin de pul­bere, ce menține pen­tru mult timp o prospețime plă­cută a picioarelor. Faceți un scurt masaj la pi­cioare, utilizând în acest scop un spray de corp, care vă alungă moleșeala cu parfumul lui înviorător și, în plus, dă suplețe pielii. Un a­se­menea spray e per­fect și pentru a fi între­bu­in­țat peste zi, la bi­rou, când eventual pur­tați dresuri.

Folosiți parfumuri și arome
Mentă, portocală, grepfrut sau lăcrămioare


Un parfum proaspăt, ră­co­ros, te ajută să suporți mai bine o zi ca­niculară. Când arșița apăsă­toa­­re vă ră­peș­te energia și vă bru­iază con­centrarea, aju­ta­ți-vă cu aroma de mentă (ar fi mi­nunat s-o găsiți într-un deo­do­rant cu bilă, mic și prac­tic, ușor de purtat în geantă). Deo­sebit de răcoritoare sunt aro­mele de ci­trice - ele vă binedispun atunci când, în pofida vremii frumoase de afară, trebuie să stați în fața calcula­torului. Cele mai indicate sunt odori­zan­tele pentru încăperi și uleiurile eteri­ce. Dar, atenție: nu puneți niciodată uleiuri ete­rice pe piele fără a le dilua, mai ales dacă apoi veți sta la soare! Nici parfumurile ce conțin alcool nu se folosesc pe acele porțiuni ale corpului care sunt expuse la radiațiile ul­travio­lete. Căci ast­fel, pot apărea pete maronii pe piele.

Alegeți cremele potrivite
Hidratare și protecție pentru piele în lunile de vară


Și în oraș, pielea are nevoie de protecție solară pe timpul verii, chiar dacă nu petreceți ziua întreagă în aer liber. Cine știe, poate că un coleg vă va convinge să beți astăzi cafeaua afară, ori trebuie să vă repeziți până la poștă. În acest caz, o cremă de zi sau un fond de ten cu factor de protecție 15 (sau mai mare) vă apără perfect de arsuri și de îm­bătrânirea prematură a pielii pro­dusă de radiațiile solare. Un lu­cru impor­tant de știut pentru femeile cu pielea uscată: în mod paradoxal, transpirația duce la o uscare și mai accen­tuată a pielii. Deoarece, odată cu transpi­rația, pielea pierde prin evaporare și umiditatea de care are abso­lută nevoie. În perioadele cu tem­peraturi ridicate n-ar trebui să folosiți creme prea consistente, fiindcă sub ele pielea transpiră abundent și se poate irita. Pre­fe­rați emulsii ușoare, uleiuri amestecate cu apă, ce conțin și uree, pentru că aceasta fixează umidi­tatea. Din când în când, aplicați câte o mască hidratantă, răcoritoare. Și pentru îngrijirea de noapte e bine să alegeți în pli­nă vară o cremă ceva mai ușoară. Când e deosebit de cald, tenul gras în­cepe foarte repede să lu­cească, un neajuns ce poate fi pre­venit cu o cremă de zi sau un fond de ten ce păstrează aspectul mat al pielii.

Răcoriți-vă
Cu spray-uri cu apă termală


Asta dă o senzație extrem de plăcută: particu­lele fine de apă formează o ceață ce se așterne pe toată fața, răcorindu-vă imediat datorită eva­porării. Spray-ul cu apă funcționează și când sunteți ma­chiate - fondul de ten nu se șterge, ci se împros­pătează, ară­tând ca și când ar fi fost aplicat chiar atunci: specialiștii în ma­chiaj folosesc regulat ast­fel de spray-uri la prezentările de mo­dă, pentru a retușa fețele mane­chinelor și a le reda strălucirea, în­tre două defilări pe podium. Spray-urile cu apă termală sunt ideale pentru tenu­ri­le iritate și sen­sibile.

Faceți duș
Preferabil călduț sau cu gelul ținut la frigider


Ce poate fi mai frumos decât să te bagi sub duș, după o zi pe­tre­cută la soare, căldură lipi­cioa­să și praf? Potriviți apa ca să fie călduță, deoarece pe caniculă nu e recomandabil să vă stimu­lați supli­men­tar circulația sân­ge­lui, așa cum ar face-o un duș foarte rece. Pentru un plus de pros­pețime, va fi suficient să țineți în prealabil gelul de duș în fri­gider. E splen­did, dacă el de­gajă și o aromă de por­tocale sau grepfrut. A­cum există și șam­poa­ne cu par­fum proas­păt de mentă și efect de răcorire a pielii capului. După duș nu vă uscați pielea, frecând-o cu prosopul, ci ștergeți-vă doar printr-o tampo­nare ușoară. Ast­fel, apa rămasă se va evapora lent, dând și ea o senzație de ră­coare. Cine dorește poate aplica și un gel de corp sau de față, care va prelungi mai mult pros­peți­mea de după duș.

Consumați lichide din belșug
Apă, sucuri de fructe sau ceaiuri


Cine transpiră mult tre­buie să și bea mult, altfel va avea dureri de cap, se va simți moleșit și va suporta și mai greu căldura. Apa răcită are un gust mai proaspăt, dacă punem în ea câteva felii de portocală sau lămâie. Sucurile de fructe diluate cu apă sunt niște răco­ritoare foarte valoroase, căci ele restituie organismului mi­ne­­ralele pierdute prin transpirație. Prepararea e cât se poate de sim­plă: se amestecă o treime suc cu do­uă treimi apă. Însă băutura clasică pe vreme de ca­niculă ră­mâ­ne ceaiul de plante călduț, întru­cât li­chidele la această tem­peratură sunt cel mai ușor și mai repede asimilate de organism. Ce părere aveți de un ceai din frunze proaspete de mentă ori salvie? Rupeți o tul­pi­nă-două, spă­lați-le bine sub jet, pune­ți-le într-un pahar fru­mos și tur­nați peste ele apă clo­cotită. Nu numai că arată grozav, dar un ase­me­nea ceai vă poa­te aju­ta con­tra tran­spirației ex­cesive.