În vacanță, la "casa de-acasă"

Cititor Formula AS
În fiecare vară, revenim la poalele Ceah­lăului, la "casa de acasă", unde primim oaspeți dragi din lumea necuvântătoarelor.

Îi încon­jurăm pe toți cu iubire și vrem să le oferim la toți ospitalitate. Aceste prietenii cu necu­vântă­toarele fac farmecul vieții de la munte. Abia ajunși la intrarea din curte, zărim clematitele care s-au întins în fața intrării în casă. Sunt ca niște râuri albastre ce curg din streașină până la pământ. Câteva albinuțe poposesc, la ale­ge­re, pe un trandafir mirositor, pe un caprifoi în­florit, pe o dalie ori pe vreo crăiță... Se bucură că ne sunt primii musafiri și bâzâie necontenit. La întrecere cu albinele, au pornit și câțiva fluturi colorați, care zburdă prin aer, apoi ne dau târcoale ca să ne aducă aminte că "cei plecați" în îm­părăția cerurilor se gândesc la noi.
Îndată se face seară. Stau în cerdacul casei. Îmi place mult să admir Ceahlăul la apus de soa­re. Ascult cu plăcere un greiere care țârâie încântat de lumina unui licurici ascuns în iarba umedă. Mă duc spre luminița lui și dau peste niște melcișori care au ieșit să ronțăie fire fra­gede de iarbă. Mă bucur: nici ei nu ne-au uitat.
În zilele următoare, îmi aștept alți oaspeți. Un cuc zboară printre copacii din livadă, unde a cântat până s-au copt cireșele. Se zice că atâtea cireșe mănâncă cucul, până ce răgușește. Un pâlc de vrăbiuțe zbârlite și gureșe ciripesc și-și an­trenează puii pentru zboruri mai înalte. Noap­tea, "culeg" din vișinele rămase în copaci și le aruncă jos pentru a fi la îndemâna noastră. Când ziua ne văd culegându-le, își sporesc ciri­piturile și se bucură. În semn de prietenie, le ofer și eu pe o scândurică un ospăț cu firimituri de pâine, de prăjituri și de biscuiți făinoși. Le ciugulesc cu poftă. Un stol de grauri hrăpăreți se opresc din zbor și potopesc ultimele vișine uitate în pom. O codo­ba­tură controlează iarba de firi­mi­turile ce au mai rămas de la ospățul păsărelelor și bate pământul cu coada, mulțumind pentru cele gă­site. O pre­peliță, numită în zonă pitpalac, pă­șește tacti­coasă prin iarbă și nu îndrăznește să se apropie de ospăț. Uitându-se doar la bucuria altora, se îndreaptă spre lucerna din grădină, unde își are puii. Apare și o ciocănitoare în toaletă multi­coloră, care își găsește loc de popas pe creanga unui nuc bătrân de la colțul casei, unde începe să bată toaca. Pe rămurica unui soc tânăr, un pițigoi ciripește și se fălește în "fracul" lui al­bas­tru, făcându-i în ciudă fratelui său îmbrăcat în "frac" cenușiu. E concurență și-n lu­mea păsă­rilor! Multe rândunele umplu sârmele de te­le­graf, unde "se sfătuiesc", apoi zboară să caute hra­nă pentru puii din cuiburile aflate în podul graj­dului nostru. Uitasem a scrie că, abia ajunși aca­să, două pisicuțe și un cățeluș din vecini ne-au călcat pe urme, adulmecând prin ogradă. Știu ei că le aducem bunătăți de la oraș și le lăsăm la în­demână străchinuțe cu lapte și pâine. De chi­lipirul ăsta profită și un arici, nepot sau stră­ne­pot al lui Țepoșel, care vine și gustă în fiecare seară mâncare din blidișoare.
Cum dorim să mai ținem rânduielile creș­tinești, facem în fiecare vară stropirea mor­mintelor celor din familie și ducem pomană la cimitir. Vin și musafirii hulubi (guguștiucii) din turla bisericii. Au acompaniat și ei slujba pă­rintelui și-au obosit. I-am tratat cu cele rămase din coliva pentru pomană. Au ciugulit la repezeală. Erau mulțumiți. Ochii mi s-au umplut de lacrimile bucuriei.
Reveniți acasă după pomenirea "celor ple­cați", un alt oaspete ne aștepta. O șopârlă dor­mea la soare pe pajiștea din fața bucătăriei de vară. Tocmai a venit și factorul care ne anunța că a sosit "Formula AS". Îl rog să vorbească încet, să nu trezească șopârla. E și ea un musafir mult dorit.
Dar cel mai scump musafir abia urmează să vină: Bogdănel, nepoțelul noastru, care trebuie să sosească de la Iași. Dorește cu nerăbdare să primească lecții de zoologie și de botanică cu material didactic viu. Îl așteptăm cu un buchet de gladiole japoneze (soi de gladiole mici și finuțe), florile lui preferate.
Pentru "Formula AS" și toată echipa ei, precum și pentru cititori, trimit gândurile bune ale musafirilor mei și ale mele. Cu stimă,

ELENA - Iași