Muzică pe vârful muntelui

Dana Ene
- Rock în inima Parcului Național Piatra Craiului -

Pentru iubitorii de munte, capriciile verii sunt doar un moft. Ploile și arșița soarelui nu-i vor împiedica niciodată să-și ia ruc­sacul la spinare și să pornească spre înălțimi. O bravură pe care managerii muzicali, organizatori de concerte și festivaluri s-au gândit rapid s-o transfor­me într-o ofertă nemaiîntâlnită până acum. De exemplu, un festival organizat în Parcul Național Pia­tra Craiului, unde spre bucuria alpiniștilor și a animalelor din păduri, trei zile și trei nopți va bubui muzică rock, indie și folk. Festival dedicat naturii, Folk Rock Fest Piatra Craiului este amplasat pe malul Bârsei, având ca decor silueta muntelui "Cră­iasa Carpaților". Iată pe cine puteți conta:
* Joi, pe 15 august, vor cânta: Toulouse Lautrec, Mr. Jurjak, The Mono Jacks, The Case, Nourunegru, Emeric Imre și Daniel Făt, Hoinarii Craiului.
Trupa bucureșteană Toulouse Lau­trec, care a împlinit anul acesta 10 ani de existență, va cânta muzici noi, căci și-au lansat de curând albumul cu numărul patru, intitulat "X".
Toulouse Lautrec și-au început ca­riera muzicală în 2009 și a fost com­pusă inițial din trei prieteni pasionați de artă, arhitectură și sound-design: Cătălin Rulea (nume de scenă Apart­man - voce și chitară), Călin Radu (Dizzy - bass) și Bogdan Dragomiroiu (Greenman - tobe). Cei trei cutezători muzicali au pornit la drum cântând prin mici clu­buri și baruri, adoptând un stil muzical de rock alternativ, cu influențe indie-rock. În cei 10 ani de la înființare, au lansat albumele "Heroes" (2011), "Extraordinar" (2013) și "Dejun pe iarbă" (2015), iar în luna mai a.c. discul "X". În decursul tim­pului, trupa și-a schimbat compoziția. Călin Radu (Dizzy) a plecat, iar colegilor lui de trupă li s-au alăturat Flavius Fabian (bas), Alex Xero (chitară/ voce) și Vlad Stoicescu (inginer de sunet). Multe din melodiile celor de la Toulouse Lautrec au ajuns în topurile radiourilor românești și, de-a lungul timpului, trupa a susținut numeroase concerte în țară și străinătate. În luna aprilie, cu ocazia aniver­sării a zece ani de existență a formației, au lansat și un vin - "Toulouse Lautrec X" - în colaborare cu firma "Alira", un Cuvée 2015, din Merlot și Caber­net Sauvignon, aflat în gama vinurilor superioare.
* Vineri, 16 august - concerte Vița de Vie, Implant pentru Refuz, Luna Amară, The Different Class, Țapinarii, Bucium, Ovidiu Scridon, Dinu Olărașu, Raluca Cismaru și Ion Marinescu Turla.
Dinu Olărașu face parte din ge­nerația de aur a folk-ului româ­nesc. Născut la Vulpășești, lângă Roman, și-a cum­părat prima chita­ră din bursa de li­cean, semn că era ars de pe atunci de focul muzicii. E pasionat și de scris și afirmă, cu mâna pe inimă, că talentul l-a moștenit de la mama sa, care cânta și scria poezii. A început să scrie la școală, la gazeta de perete, dar acum este autor în toată puterea cuvântului. Anul acesta, în primăvară, a lansat un nou volum de poezii - "Freamăt". "Cărțile sunt jur­nalul meu de bord. Fac însemnări, ca să las o mi­reasmă că a trecut cineva pe aici. Cine vrea să citească, bine, cine nu, să nu", declara el într-un interviu acordat revistei noastre. Cu ocazia acestui festival, îl veți asculta recitând și cântând, cum altfel, decât cu munți pe fundal.
* Sâmbătă, 17 august - vor urca pe scenele din Piatra Craiului: byron, Coma, Trooper, Robin and the Backstabbers, Via Daca, Titus Constantin, Daniel Iancu și Florin Thomits.
Trupa bucureșteană byron are și ea ceva noutăți pentru fani. Se pregătesc să lanseze un disc nou, compus în totalitate în limba română. De pe acesta au lansat deja trei single-uri: "Anima", "Continuum" (înregistrată alături de Lucia) și "Nouă".
byron s-a înființat în 2006 și a lansat de atunci 6 albume de stu­dio și trei DVD-uri live. Formația e compusă din Dan Byron (voce, flaut, chitară), Sergiu "6" Mitro­fan (clape, chitară, voce), Dan Georgescu (chitară), László De­meter (bas) și Ovidiu Cristian (tobe). Băieții trupei sunt obișnuiți să cânte atât pe scenă, în fața a mii de spectatori, cât și pentru o mână de oameni. Ba și mai mult, byron a filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat.
Folk Rock Fest Piatra Craiului este un proiect unic în România, un festival combinat cu activități în natură, workshopuri, sport și bună dispoziție. El se va desfășura sub deviza: "Să multiplicăm prin artă valoarea naturii, nu să o dis­trugem!". Frumos, dar greu, a­vând în vedere că Festivalul va avea un spațiu de camping de 5000 de cor­turi, dotat cu toalete, dușuri și bar. Vor fi amenajate o zonă de plajă cu pufuri și hamace, loc de joacă pentru copii, zonă de party, și vor fi in­stalate ecrane, pe care doritorii vor putea vedea ima­gini cu animalele sălbatice surprinse de came­rele de supraveghere ale Parcului Național. Con­cer­­tele vor începe la ora 16, pe Scena Folk, la 18, pe Scena Rock, iar după ora 24, vor fi petreceri cu DJ.
(Folk Rock Fest Piatra Craiului se desfășoară între 15-17 august în Parcul Național Piatra Cra­iului, Zărnești. Bilete se găsesc în rețeaua Iabilet -Acces general cu campare 280 lei. Tichetul de o zi costă 110 lei. Excursiile, atelierele, spectacolele și seminariile din timpul zilei sunt incluse în prețul biletului.)