Răspuns pentru VIOREL - jud. Iași, F. AS nr. 1376 - "Caut tratament naturist pentru diaree cronică"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Diareea înseamnă eliminarea de scaune nefor­mate, apoase, de mai multe ori pe zi. Poate să fie acută (când durează zile) sau poate să fie cronică (durează săptămâni-luni). Se poate însoți de dureri de burtă (crampe abdominale), de greață și vărsături, de febră, des­hidratare (se pierd lichidele din or­ganism), pierdere în greutate, dez­voltare fizică mai slabă (în cazul copiilor). Toate aceste simptome apar în funcție de cauza care a produs diareea, de durata bolii și de vârsta la care apare. Cauzele care duc la apa­riția diareei sunt multiple, de la simple indigestii sau iritații ale intestinului, deficitul unor en­zime, până la toxiinfecții ali­mentare, diareea produsă de boli infecțioase, boli endo­crine, metabolice, imune sau tumorale.
Există situații când poate să pună în pericol viața pacien­tului. Riscul este valabil mai ales în cazul copiilor și, în spe­cial, al copiilor mici, al suga­rilor, care se deshidratează foarte ușor. De aceea, la aceste vârste mici este necesară o supraveghere atentă a bolii de către un medic și chiar în con­diții de spitalizare. De aseme­nea, tot în cazul copiilor, când aceștia nu suportă un anumit aliment (lactoza din lapte sau glutenul din cereale) și fac diaree pe perioade lungi, este întârziată dezvoltarea fizică și chiar mentală. În plus, și capacitatea de apărare a organismului este slăbită, copiii fiind mai sensibili la boli.
Toxiinfecțiile alimentare sau diareea bacte­riană, când sunt prezente și febra mare și vărsă­turile puternice, cu stare generală proastă, necesită, de asemenea, supraveghere medicală, în condiții de spitalizare, deoarece există riscul de evoluție nefavorabilă.
Tratamente
Atunci cand diareea durează mai multe săptă­mâni sau chiar luni și nu trece cu nici un tratament, sunt necesare investigații medicale, pentru a descoperi afecțiunea care a produs tulburarea tran­zitului intestinal. În aceste cazuri este indicată, în primul rând, efectuarea unei colonoscopii. Prin această investigație se urmărește dacă există leziuni la nivelul colonului și ce tip de leziuni sunt prezente. În plus, se pot face analize prin care se urmărește compoziția florei intestinale, analize prin care se stabilește dacă există o alergie sau o intoleranță alimentară ce ar putea duce la dere­glarea tranzitului intestinal. Printre cele mai frec­vente intoleranțe se numără cele la gluten și lac­tate. De asemenea, se poate stabili prin analize dacă există un deficit enzimatic, o dereglare imu­nologică sau hormonală care stă în spatele diareei. Deficitul enzimatic poate fi legat de funcția pan­creasului - insuficiență pancreatică - sau de o enzimă secretată în intestin DAO - care degra­dează histamina din alimente. O cantitate mare de histamină în organism poate fi, de multe ori, cauza diareei cronice.
* În tratament, în primul rând este important regimul alimentar. În primele zile este un regim strict, în care se mănâncă numai mucilagiu (zeamă mai groasă) de orez și orez fiert. Ulterior, pe mă­sură ce tranzitul revine la normal, treptat, se intro­duc și alte alimente. Dacă s-a constatat o alergie, intoleranță sau un deficit enzimatic, atunci alimen­tele introduse trebuie să fie în concordanță cu analizele respective. Ca lichide, se pot bea infuzie de mentă, apă de orez.
* Medicația antidiareică ce poate fi adminis­trată este variată. Se utilizează antiinfecțioase intes­tinale (Colimicina, Normix), adsorbante intestinale (cărbune medicinal, Smecta), inhibitori ai peristaltismului intestinal (Imodium) sau alte tipuri de medicamente (Enterolactis, Enterol) care acționează pe flora microbiană din intestin. De asemenea, pentru prevenirea deshidratării, se utilizează săruri pentru rehidratare orală.
* Cura cu argilă este deosebit de eficientă. Argila are proprietăți antiinflamatorii, dezinfec­tante, de favorizare a vindecării leziunilor mucoa­sei. Se face pe o perioadă de 3 săptămâni, după care se face o pauză de 10 zile și se reia. Se folo­sește o lingură de argilă la un pahar de apă de izvor sau apă plată. Se prepară cu o seară înainte de a se consuma. În primele două zile, se bea doar apa de deasupra argilei, care se depune la fund. În zilele următoare, se amestecă și se consumă tot con­ținutul. În prima săptămână, se bea un pahar pe zi, dimineața, apoi 2 pahare pe zi, dimineața și seara, iar în ultima săptă­mână 3 pahare pe zi, dimineața, la prânz și seara.
Tratamentul fitotera­peu­tic (cu plante) utilizează:
* Afinele, care se folosesc ca atare, sub formă de fructe sau sub formă de sirop; se ad­ministrează 3-6 linguri pe zi, înainte de masă, până la ame­lio­rarea simptomelor diareei, nu mai mult de o săptămână; ulterior, pentru întreținerea efectului, se administrează 1-2 linguri pe zi.
* Combinații de plante, sub formă de pulbere, adminis­trată sub limbă, o dată la 6 ore: afin, izmă, mușețel, pătlagină.
Tratamentul homeopatic se bazează pe următoarele remedii:
* Podophyllum: este indicat când există scau­ne apoase, care sunt precedate de zgomote în burtă (borborisme) și apoi de dureri; după ce a avut scaun, pacientul nu se simte mai bine, ci continuă să aibă senzația de fierbere în burtă și dureri.
* Aloe: este indicat la cei care prezintă ace­leași simptome ca mai sus, dar care după ce au avut scaun se simt mai bine.
* Ars album: utilizat în cazurile în care există și vărsături; pacienții au senzație de arsură în rect și în stomac, sunt foarte agitați și obosiți.
* Carbo vegeta­bi­lis: poate fi administrat la pacienții care, pe lân­gă simptomele de mai sus, prezintă și balonare puternică însoțită de eructații.
* Sulphur: indicat pentru cei care au scau­ne apoase galben-ver­zui, care apar în special dimi­neața.


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Sunt alergic și în fiecare an lista alergiilor crește"
(Răspuns pentru FILIP G. - București, F. AS nr. 1374)


Alergiile de care suferiți nu sunt de mirare, pentru că industria alimentară ne dă să mâncăm... derivați de petrol! În alimentele procesate există peste 1000 de compuși chimici, iar organismul uman reacționează cum poate pentru a elimina aceste otrăvuri responsabile pentru o gamă variată de cancere și alte boli grave. Argila "ALGO" elimină spec­taculos compușii chimici din orga­nism și mai mult ca sigur că va face același lucru și cu alergenii care vă dau bătăi de cap. Vă recomand să consumați 150 g de argilă zilnic, timp de 3-4 luni, iar după rezolvarea pro­blemei continuați cura de întreținere cu trei căni de argilă pe zi, care pot fi consumate o viață întreagă, fără întrerupere. Pentru detalii referitoare la tratament puteți să mă contactați la tel. 0788.233.873. Pentru a procura argilă "ALGO" la preț de producător sunați la tel. 0258.865.677.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Mă simt tot rău după două operații de hernie de disc"
(Răspuns pentru S.M. - Craiova, F. AS nr. 1347)


Durerea lombară este o afecțiune destul de des întâlnită, ținând cont de faptul că se înregis­trează la 70-80% din populație, cel puțin odată în viață. Patru din cinci adulți necesită îngrijiri medi­cale în urma unor crize puternice de dureri, în cele mai multe cazuri zona lombară fiind puternic solici­tată. Vizita la medic nu trebuie amânată, un diag­nostic corect fiind esențial în excluderea unor pato­logii mult mai grave. Durerea puternică dimi­neața ce nu cedează la repaus, durere profundă ameliorată de repaus și agravată după efectuarea unei mișcări, durerea agravată când pacientul sta mai mult jos sau petrece mai mult timp în picioare sunt indicii clare asupra tipului durerii cât și a localizării, astfel că medicul specialist vă poate recomanda și efectuarea unor analize specifice pe lângă investigațiile preliminare: mobilitate, re­flexe, prezența inflamației etc. Durerea lombară poate fi provocată de o mișcare gre­șită a corpului, manevrarea unor obiecte foarte grele, traumatisme, lo­vituri, întindere musculară sau poate fi asociată cu afecțiuni mai se­vere: hernie de disc, artroza, spon­diloza, sciatica, artrită reumatoidă etc. Du­rerea poate fi atât de puter­nică încât devine invalidantă, miș­cările sunt mult limitate, existând totodată o sensi­bilitate cres­cută a zonei respective, poate produce com­presia unor nervi și se poate manifesta diferit în funcție de factorii asociați. Menținerea unei greu­tăți corporale nor­male este esențială, pen­tru a preveni supra­so­licitarea coloanei ver­tebrale, in­di­ferent de zona afec­tată. Antiin­flamatoarele de sinteză trebuie să știm că se recomandă pe perioade scurte de timp, con­tinuarea admi­nistrării timp îndelungat atră­gând numeroase com­­pli­cații în urma efec­te­lor secundare aso­ciate. O alternativă na­tu­rală în ameliorarea durerii la nivelul spatelui, al coloanei vertebrale, indiferent de localizare, o re­pre­zintă RoboFlexTM , o formulă avansată ce re­duce rapid durerea și inflamația, fără a avea efecte secundare la nivel gastric, hepatic, fiind permisă diabeticilor și cardiacilor. Robo­FlexTM prezintă avantajul că poate fi administrat atât în forme acute (5-7 zile) cât și pe o perioadă de o lună, în cure ce pot fi repetate după mici pauze. Un efect sporit se obține prin asocierea Celadrin Extract ForteTM și RoboFlexTM, atunci când este asigurat un efect analgezic și antiin­fla­mator rapid și de durată.
Multă sănătate!