Cazuri de extremă urgență

Redactia
"Ar trebui să am dreptul să optez pentru eutanasie"

Stimată doamnă Sânziana Pop,
Mă adresez dumneavoastră ca o ultimă soluție la problemele mele cu rugămintea dacă este posibil să mă ajutați. Mă numesc Procop Ioan Andrei, născut la 4.06.1965, în localitatea Baia Mare, și domiciliat în prezent în județul Cluj. Sunt foarte bolnav. Am fost diagnosticat cu: B.P.O.C, stadiul IV GR., risc de fibroză pulmonară difuză bilaterală, bronșiectazie secundară, cord pulmonar cronic, in­su­ficiență respiratorie cronică, cardiopatie dila­tativă, hipotiroidism, cu oxigeno-terapie de 16-18 ore pe zi la domiciliu. Încerc peste tot și nu reușesc să aflu cum aș avea șanse să ajung pe listă pentru un transplant pulmonar sau dublu transplant inimă-plămâni. Menționez că am capacitate pulmonară redusă cu 83%. Cu fiecare zi care trece mă mișc tot mai greu, nu am posibilități materiale și trebuie să plătesc absolut tot. Soția are probleme psihice, când are zile mai bune, mă mai ajută, când nu, nu pot să discut cu ea. În urmă cu doi ani, eu eram în spi­tal și ea, într-o criză, a dat foc la toate hainele. Am doi băieți care mă mai ajută cât pot, având credite. Tot la trei luni, plătesc mașina să mă ducă la pneumoftiziologie, pentru prelungirea con­trac­tului la C.A.S. M-am adresat la medici cu între­barea despre transplant, toți ridică din umeri. Nu-mi spune nimeni nimic. Am trimis la "Acces Direct", cu rugămintea să se intereseze pentru mi­ne, nu am primit nici un răspuns. Nici nu știu unde să mă adresez.
Dacă nu ar fi lângă mine băiatul cel mai mare, nu aș avea nici bani de mâncare. Am pen­sie de 640 lei și indemnizație de însoțitor de 380 lei. Trebuie lemne, credite, medicamente, transport. Aparatul de oxigen îl folosesc doar la nevoie când chiar nu mai pot, că altfel vine factura mare la curent.
Tot la trei luni, aveam o internare la pneumo­ftiziologie, pentru un tratament injectabil pe zece zile. Din ianuarie anul trecut, nu am mai fost în spital, pentru că am luat infecție din spital pentru a doua oară. La externare i-am spus doamnei doctor că mă simt foarte rău și mi-a răspuns că legea nu dă voie să mă țină mai mult. Am ieșit în fața spita­lului și în contact cu aerul rece, am căzut, după care m-au băgat înapoi, și după câteva zile au obținut un transfer la car­dio­logie. De atunci, nu am curajul să mă mai internez. La ora aceasta, trebuie să-mi facă seara un foc, pen­tru că nu suport aerul rece. M-am gândit de multe ori să-mi iau viața, dar mă gândesc la rușinea bă­ie­ți­lor mei. Dacă tot nu sun­tem ajutați de stat cu ni­mic, ar trebui să a­vem drep­tul să pu­tem opta pentru eu­ta­nasiere, că nu mai su­port. Pentru mi­ne, un mers la ba­ie, de mul­te ori și ser­vi­tul me­sei, este un chin.
În urma unei ră­celi, de la o tuse am făcut hernie in­ghi­nală și hernie mai mică ombilicală. În situația mea, nu pot să mă duc la o operație și o centură pen­tru hernie om­bi­licală nu îmi permit. Nu știu ce să mai fac, unde să mă adresez, că sunt disperat. O mătușă care are ze­ce copii, m-a îndrumat spre dvs., că ea a găsit spri­jin prin intermediul dvs.
În încheiere îmi cer scuze pentru scris și greșeli, și vă mulțumesc din suflet că ați avut răbdare să-mi citiți povestea.
PROCOP IOAN ANDREI - sat Vâlcele nr. 177, com. Feleacu, jud. Cluj, cod 407274, tel. 0264/28.43.83, 0741/54.39.04

"Mă macină boala. Nu pot munci"


Stimată redacție "Formula AS",
Mă numesc Paraschiv Marioara și am 61 de ani. De nenumărate ori am citit în pa­ginile pu­bli­ca­ției dvs. despre cazurile oa­menilor aflați în im­pas. Astăzi, în­drăz­nesc și eu să ape­lez la ajutorul dvs.
Ani la rând am muncit pentru a-mi întreține familia, dar nu am lucrat cu contract, așa că acum m-am trezit fără nici un venit și fără asigurare medicală. Aș munci și acum, dar boala mă macină. Din anul 2015 sunt grav bolnavă, afec­țiu­nile de ca­re sufăr sunt: diabet, pneu­monie, tabagism cronic, infecție urinară și un traumatism toracic vechi de 6 ani, cu hematom drept drenat chi­rurgical. Am avut nenumărate internări la Spi­talul Județean Giurgiu, dar și la Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru.
În urma acestor afecțiuni, starea mea de sănătate s-a degradat. Trebuie să merg periodic la control și să-mi cumpăr trata­mentul. Nu am banii necesari aces­tor drumuri și nici pe cei pentru cumpărarea pas­­tilelor. Pentru a trăi, am nevoie neapărat de aces­­te medicamente. Sunt zile în care nici nu pot res­pira bine. Singurul nostru venit este din munca soțului, ca zilier. Ne descurcăm greu, de aceea ape­lez la dvs., poate mă puteți ajuta și pe mine, cu cât de puțin.
Vă mulțumesc din suflet,
PARASCHIV MARIOARA - sat Hodivoaia, Șos. Alexandriei, nr. 50, com. Putineiu, jud. Giurgiu, cod 087186, tel. 0767/61.33.76