ADENOMUL DE PROSTATĂ

Redactia
- Reluăm un articol de importanță majoră pentru bărbați. El face parte din seria textelor medicale de excepție semnate de regretatul dr. ION NICA în paginile "Formulei AS". Informația lor este de maximă actualitate și astăzi, iar sfaturile - fundamentale -

Dintre bolile prostatei, adenomul sau hi­per­­tro­fia be­nignă de prostată, cum este denumită știin­țific această maladie, este cea mai răspândită. Acest adenom este o tumoră benignă - în general, de mă­rimea unei caise, uneori mai mare sau mai mică - for­mată în jurul canalului prin care se scurge urina din bășica udului, pe care îl poate comprima uneori com­plet, situație ce necesită introducerea unei sonde. Vezica uri­nară este, deci, primul organ ce are de su­ferit în cazul îmbol­năvirii glandei prostatice.
Cauza acestei boli nu este pe deplin elucidată, dar se știe că apare la bărbații în vârstă de peste 40-50 de ani, prin ruperea unor echilibre hormo­nale, și la băr­bații care au băut și au mâncat în ex­ces. De notat este fap­tul că boala este mai răspândită prin­tre șoferi, de unde și ne­cesitatea ca, la pri­mele sem­ne de jenă la urinat, aceștia să consulte un urolog.
Complicațiile și evo­lu­ția adenomului depind de mo­men­tul descoperirii sale, de bolile alături de care evo­luează în organism, de starea generală a pa­ci­en­tului și, mai ales, de calitatea tratamentului. Cauza tuturor complica­țiilor produse de mărimea prostatei este fie can­cerizarea celulelor adenomatoase, fie vo­lu­mul enorm de urină ce nu mai poate fi eliminat, stag­nând în vezică. Finalul este fatal: rinichii, inima și plămânii cedează.
Simptomele bolii constau, la debut, în uri­na­tul mai frec­­vent în a doua jumătate a nopții. Apoi, micțiunile de­­vin mai dese și ziua, însoțite de o oarecare di­fi­cul­tate în golirea vezicii și de o senzație de evacuare in­com­pletă. Într-un stadiu avansat al bolii, trebuie un efort din partea bolnavului pentru a mai putea urina. Ne­tratată, hipertrofia prostatei, această tumoră be­nignă, devine cu timpul o boală destul de gravă, ce-l poate răpune pe bolnav. Orice bărbat care ob­ser­vă scă­derea presiunii și subțierea jetului urinar să intre la bănuială, să consulte medicul, care, prin anamneză și un simplu tușeu rectal, poate pune capăt acestei ma­la­dii. Obișnuirea cu boala poate avea un final dra­matic: adenomul avansea­ză, apar hemoragii repetate, infecții și insuficien­ță renală și cardiopulmonară finală.

Câteva sfaturi adresate bolnavilor cu adenom benign (necancerigen) de prostată

În prezent, printre medici predomină tendința ca în adenomul prostatei să se prescrie trata­mente cât mai puțin invazive dar eficiente, ape­lându-se astfel la plante, medicamente, regim alimentar etc.
Recomandarea de păstrare a glandei se bazea­ză pe constatarea că numai 5-15% dintre bolnavi au nevoie de un tratament chirurgical, restul putând beneficia de o prescripție medicală pentru diminuarea tulbu­ră­rilor de evacuare a urinei. Scopul imediat al terapiei este diminuarea volumului prostatei, pentru a ușura eliminarea urinei și scăderea volumului ei din ve­zică, cauză a litiazei, polipilor, diverticulilor, cancerului ve­zicii și a infecției, ce duc în final la pierderea func­ției rinichilor.
Rolul dietei în terapia gene­rală a acestei boli se stabilește în concordanță cu observația că ea este mai răspândită la bărbații ce au mâncat și au băut mai mult. Se recomandă deci un regim ali­men­tar de cru­țare, fără grăsimi de niciun fel, deoarece în pre­zența unui sânge gras, vâscos, niciun tratament nu poate aduce rezultatele dorite. Ali­men­tele de bază să fie le­gu­mele și fructele în stare proas­pătă. Se exclud bă­u­tu­rile alcoolice, pentru că aces­tea accentuează congestia prosta­tei, și așa voluminoasă, blocând urina.
Poate fi prevenită oprirea bruscă a uri­nei? Răspunsul este afirmativ, cu condiția ca bolnavii să cunoască și să evite unele situații, dintre care mențio­năm: criza de retenție urinară, ce apare în timpul sau după un voiaj prelungit, după efort și obo­­sea­lă sau frig, după extracții den­tare sau ope­rații, în cursul unor infecții cu­rente (gu­turai, gripă, amig­dalită). Constipația pre­lun­gită mai multe zile sau unele medicamente anti­spas­tice sunt risc pentru bolnavul de prostată. Să nu se consume multă mân­care la o masă. Un aport zilnic sporit de apă și fibre dietetice (tărâțe, germeni de grâu, zarza­vaturi) pot preveni constipația și, în același timp, blocarea uri­nei. Tă­râțele previn consti­pația, dar, în același timp, re­duc atât glicemia, cât și coles­terolul, dacă va­lorile lor sunt crescute. La fel, apa facilitează de­fecația și pre­vine in­fecția urinară prin primenirea continuă a urinei ce stagnează în vezică, împie­dicând și formarea nisi­pului sau calculilor în acest organ.
Controlarea temperaturii corpului de câ­te­va ori pe zi este o măsură de mare importanță la acești bolnavi, pentru că surprinde din vreme apariția unei infecții, de obicei urinare sau pul­monare. Caz ce necesită repaus, post și, eventual, consult medical pentru avi­za­rea antibioticelor - terapie mai greu de suportat de ri­ni­chii și ficatul persoanelor în vârstă. În prezent, ome­nirea se află în lupta cu unii germeni patogeni, deve­niți rezis­tenți din cauza folosirii în exces a antibi­oti­celor (și când nu este cazul)!
Alte recomandări: * purtarea unui suspen­sor în timpul deplasărilor îndelungate (pentru a se evita tracțiunile asupra cordoanelor sper­matice, produse de clătinarea testiculelor într-un scrot lăbărțat). * clis­mă cu 1-2 litri de apă simplă, la temperatura de 37,5°C, sau două linguri cu ulei de parafină pot ușura un bolnav constipat care acuză dureri sau balonare, pro­duse de ade­nom. Aceste măsuri pot fi reținute și de către șo­feri, pentru că se spune că hipertrofia pros­ta­tei este boala lor! Un bolnav de prostată trebuie, de asemenea, să știe că nu-i face bine să se așeze pe un scaun sau o piatră rece, deoarece există legă­turi între senzorii regiunii fesiere și plexul nervos prostatic.
Tratamentul cu medicamente se reco­man­dă bol­navilor care nu au indicație operatorie, tratament ce poate să fie asociat cu alte măsuri ajutătoare, rea­lizând ameliorarea ca­lității vieții lor, o dată cu înlăturarea tul­­bu­rări­lor mic­țio­na­le. Tot cu me­dicamente poate să fie amânată o ope­rație, dacă sunt con­tra­in­­di­ca­ții pe mo­ment. Te­­rapia me­di­ca­men­toa­să a redus sem­ni­­fica­tiv nu­mărul ope­ra­țiilor de prostată, dar ele pro­duc și mani­fes­tări ne­do­rite: pier­de­rea cu peste 50% a funcției sexuale (tulburări de eja­cu­lare, scă­derea libidoului, im­potență), amețeli, gre­țuri, vomă, astenie.
Vitamina E și Vitamina K sunt doi asociați de nă­dej­de în caz de sângerări. Preparatele ce conțin mag­ne­ziu, Metronidazol, Fasigyn sunt eficiente în caz de in­fecții cu micoplasme ori urea­plasme, excesive în apa­ratul uro-genital. Durerea, când există, se tratează cu Algocalmin, Piafen, Antinevralgic, dar nicio­dată cu antispas­tice (Lizadon, Scobutil, Papa­ve­rină ș.a.). Reten­ția acută de urină este de obicei trecătoare, du­rează câteva ore, iar dacă nu cedează, este caz de spitalizare, pentru drenaj vezical prin sondare. (Sonda se lasă câteva zile sau numai câteva ore, dacă nu s-a introdus cu dificultate.) Foarte folo­site la noi sunt ceaiul de ghimpe și băile de plante la tem­pe­ra­tura corpului. La vârstnici, ade­nomul poate coexis­ta cu hipertensiunea arterială, caz în care prioritatea de tratament o are prostata.
Tratamentul chirurgical devine imperativ când hemoragia urinară recidivează, la fel infec­țiile, sau când insuficiența renală instalată este dată de prostată. Rezecția ei pe cale endoscopică are "zile frumoase înainte", pentru că rezolvă debitul urinar 100% și satisface aproximativ 90% din bolnavi. Un simplu tu­șeu rectal poate des­coperi la timp această boală a băr­ba­ților, ma­nevră pe care niciun medic al vre­mii nu a propus-o Re­gelui În­tre­gi­tor al Ro­mâ­nilor, Fer­di­nand, pen­tru a-i des­co­peri ade­nomul de pros­tată, ca­u­zator al cons­ti­pa­ției sale, bie­tul mo­narh fiind pus să aler­ge di­mi­neața, în pi­cioa­rele goale, pe par­do­seala rece a Pa­latului Co­tro­ceni.

Gimnastica invizibilă pentru vindecarea afecțiunilor prostatei

Iată două exerciții extrem de simple, dar care, făcute cu perseverență, zilnic, vor face ca bolile prostatei să devină o amin­tire.

1. Contracția sfincterelor anale - se contractă și se rela­xează succesiv sfincterele anale (inelele muscu­lare care opresc evacuarea intestinului) de mai multe zeci de ori pe zi. Faza de contracție durează 10-20 de secunde, iar cea de relaxare 20-40 de secunde. Se fac 100-200 de contracții pe zi - la început în serii de 40-50 de contracții o dată, apoi se pot face câteva sute la rând.

2. Contracția mușchiului pubo-coc­cigian (numit PC în cărțile de specialitate) - este un mușchi care se întinde în zona dintre anus și penis, învăluind pros­ta­ta ca o adevărată valvă. Cel mai ușor putem de­ve­ni con­ști­enți de el în timpul urinării, căutând să în­trerupem brusc acest proces; atunci, instinctiv, vom con­tracta acest mușchi. Se fac, de asemenea, 100-200 de contracții pe zi ale acestui mușchi extrem de im­por­tant ("an­trenarea" lui are efecte benefice și asu­pra go­na­delor, aparatului reno-urinar și excretor), în serii de 40-50 de contracții o dată.
Cu aceste două exerciții aparent simple au fost re­zol­vate în două, trei luni boli avansate ale prostatei și care nu au răspuns la nicio altă formă de tra­ta­ment. Me­toda a fost preluată din medicina taoistă chi­neză, care recomandă aceste exerciții și tinerilor, fiind o me­to­­dă ex­celentă de profilaxie a bolilor prostatei, precum și a unor tulburări sexuale (cum ar fi impo­tența, ste­ri­litatea, hiperexcitabilitatea etc.).