Să nu uităm trandafirii...

Redactia
Regretatul Florin Bogar­do le-a scuturat mireasma într-o me­lodie ce nu se poate uita.

Dar magia lor acționează la fel de pu­ternic și când e vorba de frumusețe. Transfor­ma­ți-vă bucătăria în distile­rie de aro­me și preparați în casolete de porțelan (no­blețea obligă!) rețetele de mai jos. Materia primă vă e la îndemână: în ciuda caniculei necruțătoare, grădi­nile oferă regaluri cu trandafiri.

Demachiant cu bere și petale de trandafir

Ingrediente: 50 g petale uscate de trandafir, 150 ml bere blon­dă.
Mod de preparare și folosire:
Se pune berea la fiert, apoi se opă­resc cu ea petalele de tran­da­­fir. Se lasă infuzia să se ră­cească și se pune la ma­ce­rat în frigider, vreme de 7 zile, într-un vas în­chis etanș. Se stre­coară apoi li­chi­dul printr-o bucată de tifon. Cu un tam­pon de vată, se șter­ge fața de mai mul­te ori, mai întâi na­sul și zona gurii, a­poi fruntea și obra­jii, și la final ochii, schim­bând vata de câte ori se murdă­rește. Se lasă loțiunea să se usu­ce, apoi se spală fața cu apa de ploaie sau apă fiartă și răcită.

Tonic de față cu trei trandafiri

Ingrediente: 25 g pe­­ta­le uscate de tran­­dafir, 350 ml apă de tran­dafiri, 2 picături de ulei esen­­țial de trandafiri, 50 ml oțet de mere.
Mod de preparare și folosire:
Puneți petalele într-un borcă­nel sau într-un flacon de sticlă și vărsați peste ele apa de trandafiri și oțetul de mere. Închideți reci­pi­entul și lă­sați totul la ma­­cerat vre­me de trei săp­­tă­mâni, în­tr-un loc răco­ros și întunecat. Când terme­nul expiră, strecurați li­chidul și păs­trați-l la frigider. Se șter­ge bine fața, dimineața și sea­ra, du­pă ce v-ați demachiat.

Cremă cu lanolină și trandafiri

Ingrediente: 5 g ceară de al­bine, 15 g lano­lină (1 1/2 lingu­ri­ță cu vârf), 2 linguri ulei de mig­­dale, 50 ml apă de trandafiri, 2 picături de ulei de trandafiri.
Mod de preparare și folosire:
Ceara și lano­lina se topesc pe baie de aburi. Când se dizolvă com­plet, se adaugă uleiul de mig­dale și com­poziția se ridică la 60 de grade. La fel se procedează și cu apa de tran­dafiri. Se ia vasul cu gră­simile topite de pe foc și se adaugă apa de tran­dafiri fier­bin­te. Se bate bine totul cu o furcu­liță. Când com­poziția devine căl­duță, se adaugă uleiul de tran­da­firi. Se pune într-un recipient pen­tru creme.
Întinsă pe față într-un strat sub­țire, crema cu apă de tran­da­firi se poate folosi atât ca pro­dus de zi, cât și de noapte. Se întinde ușor, și ingre­dien­tele ei sunt pre­luate imediat de piele. Calmează și netezește tenul, se po­tri­vește și cu pielea sensibilă, cu predis­po­ziție la cuperoză.