Menopauza, între prejudecată și adevăr

Redactia
Prejudecata nr. 1

La menopauză dispare doar capacitatea de a face copii!

Nu e adevărat. Schimbările sunt complexe. Spre 50 de ani, majorita­tea femeilor au ulti­mele perioade men­struale (unele mult mai repede). E un semn că timpul sar­cinii a trecut. Dar pierderea de estro­gen se resimte mult timp. Așa se explică valurile de căldură, proasta dispoziție sufletească, per­­tur­barea somnului etc. Dar estrogenul ia parte și la formarea oaselor, și odată cu scăderea lui apare pe­ricolul osteoporozei, al infarc­tului și al comoției cere­brale. Multe femei întâmpină și alte neplăceri care aparent nu au legă­tură cu hormonii: ochi uscați, probleme cu gingiile, dureri în mem­bre, îngrășare. În plus, pielea se usucă, se subția­ză, își pierde elas­tici­tatea, e prost irigată cu sân­ge și antrenează din pricina asta și dureri în vagin, la contactul se­xual.

Prejudecata nr. 2
După menopauză nu mai aștepți nimic de la viață!


Ba dimpotrivă! Un studiu ame­­rican bazat pe observații în­delungate emite opinia conform că­reia femeile după 50 de ani se simt mult mai bine și mai reali­zate decât cele de 30 (de exem­plu). Ele se declară a fi acum mai decise, mai sigure pe ele, mai conștiente de valoarea lor. Pentru multe fe­mei, menopauza nu e de­cât un prag de trecere într-o nouă fază de existență. Multe declară că abia acum au timp să se gân­deas­că la ele, grijile fa­miliale fiind deja depășite (copiii mari).

Prejudecata nr. 5
Apetitul sexual dispare odată cu menopauza!


Eroare! Multor fe­mei sănă­toa­se, apetitul se­xual le supravie­țuiește până târziu. "Pe ultima sută de metri" femeile știu că nu mai au ce pierde și se eliberează, în sfârșit, de complexe. Patimile dispar, în favoarea amorului li­niștit.

Prejudecata nr. 3
Toate femeile suferă la menopauză


În realitate doar o treime au probleme rea­le de trecere: dureri mari de cap, valuri de căldură, depresii, in­somnii (pentru care e­xistă metode de tra­ta­ment). O altă treime observă schimbări ale aspectului corporal, dar asta nu le deranjează prea mult. Cealaltă trei­me nu simte absolut nimic, se simte la fel ca totdeauna.

Prejudecata nr. 4
Suferințele se combat doar prin medicamente


Nu este adevărat: extractele de plante și tera­piile naturiste au și ele un efect pozitiv; de ex. ceaiul de crețișoară, de sunătoare, coa­da-șori­celului, traista-ciobanu­lui, măceș, ovăzul verde. Dar aceste mij­loace ajută atâta vreme cât ova­rele mai sunt active. După aceea, nu mai folosesc la ni­mic. Nici osteo­po­roza ori in­farctul nu le pot împiedica. Aceas­tă capa­citate o are doar estro­genul.

Prejudecata nr. 6
Cu hormoni, orice femeie rămâne slabă!


Nu este adevărat! La meno­pauză, femeile se îngrașă, chiar dacă își schimbă dieta. Motivul: metabolismul descrește. De ce? Nu se știe încă precis. Hor­monii nu înlătură acest efect. Singura soluție împotriva kilogra­melor: mâncați puțin și mișcați-vă mult!

Prejudecata nr. 7
Terapia cu hormoni favorizează cancerul la sân


Într-adevăr, combinarea estro­genului cu gesta­genul poate im­plica un eventual risc al cance­rului, dar el poate fi perfect con­trolat. Dimpotrivă: o terapie hor­mo­nală bine condusă de medic scade pericolul can­ce­rului de uter.

Prejudecata nr. 8
Osteoporoza lovește puține femei!


La menopauză, masa osoasă a femeilor scade. Dar numai una din patru femei ajunge în situația ca oasele ei să devină sfărâ­mi­cioase și să aibă dureri mari. În acest caz, tratamentul cu estrogen și calciu, dublat de sport, oprește resorbția osoasă. Miș­carea accele­rează circu­lația sângelui și depu­nerea de cal­ciu în oase. Impor­tantă este mai ales o alimentație bo­gată în cal­ciu, lapte și produse lac­tate. În ele se află sub­stanțe de con­soli­dare osoa­să sufi­ciente. In­ge­rarea coti­dia­nă de calciu tre­buie să atingă 1000 de mg, atât cât conține un litru de lapte.

Prejudecata nr. 9
Pericolul osteoporozei se poate depista timpuriu!


Din păcate, nu! Dar există câte­­va indicii care, observate cu atenție, pot avertiza o femeie în legă­tură cu primejdia instalării dureroasei boli. Con­form ultime­lor statistici internaționale, femei­le cele mai amenințate de boală sunt următoarele:
* Cele ale căror părinți/bunici, la bătrânețe, au devenit mici și în­covoiați, făcând numeroase frac­turi.
* Cele cărora le-a venit târziu menstruația și care au avut peri­oa­dele lunare neregulate.
* Femeile blonde și subțiri, care din punct de vedere genetic au o structură osoasă mai fină.
* Cele care în adolescență nu au avut o ali­mentație corespun­ză­toare (deci ale căror oase nu s-au putut constitui normal).
* Cele care nu mănâncă pro­du­se lactate (mai ales lapte) sufi­ciente.
* Femeile care fumează. Ni­cotina este cel mai agresiv hoț de calciu!