RONAN KEATING la "Cerbul de Aur"

Dana Ene
La jumătatea anilor `90, Ro­nan Keating a scris istorie cu trupa Boyzone, apoi a cucerit mapamondul și de unul sin­gur, cu melodia "When You Say Nothing at All", inclusă pe coloana sonoră a filmului "Notting Hill" (1999), ce i-a avut ca protagoniști pe Julia Roberts și Hugh Grant. La finele lunii august, cântărețul irlandez va urca pe scena "Cerbului de Aur", un­de va susține un recital chiar în seara decernării premiilor pentru interpretare.

Carte de vizită

Ronan Keating are o carte de vizită impresionantă. Este cântăreț, compozitor și fi­lantrop. A împărțit scena cu Elton John și Luciano Pava­rotti, a scos șapte discuri cu Boyzone, vândute în peste 25 de milioane de exemplare, și a câștigat alături de această trupă două premii MTV și pa­tru BRIT Awards. A mai rea­lizat alte zece discuri solo, ce s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare și a câștigat premiul World Music, pentru "Cel mai bine vândut artist irlan­dez". Ronan are propriul său copac, în celebrul Hyde Park din Londra, dedicat lui în semn de recu­noștință pentru că s-a implicat în proiectul caritabil patronat de prințul Charles - "The Prince's Trust". Dar Ronan are și o fundație proprie, intitulată Marie Keating, deschisă în memoria mamei sale, răpusă de cancer la 51 de ani. Fundația sa susține femeile afectate de cancer la sân. Ca să strângă bani în diverse scopuri caritabile, a escaladat Muntele Kilimanjaro și a înotat 90 de km, între Dublin și Holyhead.
Saltul de la atletism la muzică
Ronan Patrick John Keating s-a născut pe 3 martie 1977 la Dublin, în Irlanda. Este mezinul unei familii modeste, cu cinci copii. Tatăl lui a fost șofer, iar mama, coafeză. De mic a dat sem­ne că e talentat la sport. A și câș­tigat o cursă națională de aler­gare, de 200 m, la juniori sub 13 ani. "Eram bun sprinter. Mă gân­deam că asta este cariera pe care o s-o urmez, atletismul. Unul dintre frații mei mai mari prinsese o bursă în America pentru că era bun la sport. Voiam să-i calc pe urme. A­poi a apărut mu­zica în viața mea și nimic n-a mai putut s-o ega­le­ze", se con­fesa el într-un in­terviu.
La 16 ani, de­venea cel mai tâ­năr membru al tru­pei Boyzone. Alături de Keith Duffy, Mikey Graham, Shane Lynch, Stephen Gately, a lansat în 1995 primul album, "Said and Done". Era un moment în care trupele de băieți erau la mare mo­dă, iar principalii rivali în topuri aveau să le fie cei de la "Take That", care îl aveau solist pe Robbie Williams. Au reușit să urce, însă, rapid în topuri, dar după alte două discuri și nume­roase pre­mii, în plină glorie, trupa s-a destrămat, în 2000.
Ronan avea însă pregătit un plan de rezervă și lansa, chiar în acel an, primul său disc solo botezat chiar cu numele său, "Ronan". Albumul are mare succes în Irlanda și Europa, însă nu se bucură de aceleași aprecieri în An­glia. ?i aduce, totuși, solistului irlandez două discuri de platină pentru vânzările pro­duse pe continentul european. Și ur­mătoarele lui discuri au mai degrabă suc­ces în afara Marii Britanii, unde, chiar dacă ajunge în topuri, are mereu parte de critici.
?n 2007, foștii lui colegi de la Boyzone îi propun să se reunească. Susțin din nou concerte împreună și lucrează la un nou disc. Din păcate, cu doar cinci luni înainte de lansarea acestuia, colegul lor, Stephen Gately, moare la doar 33 de ani, în urma unui edem pulmonar. Sunt toți îndurerați, dar nu renunță să-și lanseze discul, care conține și câteva melodii cu vocea lui Stephen. L-au intitulat chiar "Brother" (Frate) și l-au lansat în luna martie, 2010. Discul a avut parte de critici pozitive și de aprecieri din partea fanilor. "Trupa nu mai e la fel. Boyzone nu va mai fi niciodată ce a fost. Fără Stephen, dina­mica e cu totul alta acum", spunea Ronan.
Dar chiar dacă trupa s-a reunit, el nu a renunțat la cariera solo. A preferat să lucreze în paralel la propriile-i cântece, așa că în acel an și-a lansat cel de-al șaptelea album, separat de formație - "Duet".
Boyzone a mai lansat până azi trei discuri, cel mai recent dintre ele în 2018 "Thank You & Good­night" (Mulțumim - Noapte bu­nă!). Acesta pare a fi albumul de adio al trupei și este însoțit și de un turneu mondial, ce va lua sfâr­șit toamna aceasta, la Londra. Dar chiar dacă trupa se destramă din nou, Ronan nu renunță la muzică. Are o mulțime de idei, iar în 2016, lansa încă un album solo - "Time of My Life". "E cel mai bun disc de până acum. E ceva proaspăt, nou...", spunea el euforic. Și în viața personală apar schimbări. Artis­tul trăiește o nouă poveste de dragoste. Prima dată se căsătorise la 21 de ani, cu o irlandeză, Yvonne Con­nolly, un mariaj care a durat 12 ani. Cei doi au împreună trei copii - două fete și un băiat. ?n 2015, Ronan s-a recăsătorit, de data aceasta cu o creatoare de modă australiancă, Storm Keating, care i-a de­ve­nit ime­diat și muză pentru noul său disc. Iar fa­mi­lia lor s-a rotunjit, în 2017, și cu un băiețel.
Pe scena Cerbului de Aur, Ronan va interpreta cele mai cunoscute melodii proprii. "Cu Ronan Keating nu dai greș atunci când vrei să cucerești pe cineva - în cazul de față, publicul din Piața Sfatului din Brașov și pe telespectatorii din fața micilor ecrane. Am dorit să aducem la Cerbul de Aur un artist iubit de toate vârstele. Cine n-a dan­sat măcar o dată pe melodiile lui? Dacă, totuși, ar fi cineva care n-a dansat, cu siguranță după reci­talul de la Cerb, nu va mai fi nimeni!", declara Smaranda Vornicu-Shalit, directorului Festivalului.
Ronan Keating va cânta la Brașov pe 24 august. Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua Eventim și au prețuri pornind de la 70 de lei.