RODICA CULCER despre... Alte pălării, dar aceleași Mării

Redactia
- Recent contrazis de propriul aparat de partid, care a cooptat doi traseiști din PSD și ALDE, liderul PNL Ludovic Orban pare amenințat de Rareș Bog­dan, care vizează poziția de președinte PNL. Ar putea o schimbare a liderului PNL să fie benefică pentru partid și pentru opoziție în general?

- Benefic pentru PNL, pentru opoziție și pentru țară ar fi ca partidul să se desprindă de filozofia și practicile actualei clase politice compromise, să promoveze personalități credibile și dedicate valorilor liberale și europene și un program amplu de reforme. Deși a înțeles pe undeva necesitatea desprinderii de PSD, pe care majoritatea românilor îl percep ca un cancer care dis­truge substanța societății și a statului, Ludovic Or­ban nu are autoritatea necesară pentru a le impune o asemenea desprindere liderilor locali din subordine. Mai mult, PNL nu este capabil să se desprindă de ve­chiul mod de a face politică, de vreme ce negociază asi­duu, sprijin pentru o moțiune de cenzură cu parla­mentari din ALDE, PSD și Pro România. Or, aceștia din urmă nu ar vota împotriva guvernului Dăncilă, fără a primi garanții că vor fi răsplătiți de viitorul guvern de coaliție care ar urma să-i ia locul. Iar cooptarea tra­seiștilor proveniți din tabăra actualei puteri nu se face nici ea gratis, ridicând astfel problema coerenței politice a PNL după ce va fi contaminat exact cu oa­menii care "au sprijinit acest gu­vern nociv", ca să-l ci­tăm pe domnul Orban. Din păcate, înlocuirea lui Ludovic Orban cu Rareș Bogdan nu ar rezolva deloc această problemă fundamentală a PNL, de vreme ce fostul moderator TV a ales să-și lan­seze cariera politică, mână în mână cu Carmen Avram, omul lui Dan Voiculescu-Felix, apărând la Antena3, pe care, de altfel, nu a dezavuat-o niciodată, cum nu a de­zavuat nici PSD în ansamblu, ci doar echipa lui Drag­nea. Pro­blema de fond care ar trebui să ne preocupe în pers­pectiva alege­ri­lor prezidențiale, este de ce o ase­menea deschidere către PSD și Antena3 este ope­rată de un om politic foarte apropiat de Klaus Iohannis și de Eduard Hellvig, di­rectorul SRI. Oare dorește preșe­din­tele să-și aser­veas­că total PNL, pentru a obține sprijinul Antenelor pentrul turul 2 al prezi­dențialelor, ceea ce Ludovic Orban nu poate livra? Nu aș băga mâna în foc că la Cotroceni, acest calcul cinic a fost exclus cu desă­vârșire.

- Premierul Viorica Dăncilă a folosit marea săr­bătoare creștină a Adormirii Maicii Domnului, pen­tru a lansa o nouă operațiune de imagine, ce a inclus și un turneu în Moldova. Demersul pare menit să o pro­moveze pe doamna Dăncilă pentru prezi­den­țialele din toamnă. Care sunt însă șansele ei reale?

- Substratul electoral al turneului din Moldova este destul de credibil. Dacă, așa cum arată datele so­cio­lo­gice, liderul PSD, totodată premier al Ro­mâ­niei, nu reu­șește să se califice pentru al doilea tur al pre­zidențialelor, atunci se compromite definitiv. Cu alte cuvinte,Viorica Dăncilă își joacă viitorul politic. Problema ei este însă că nu-și poate depăși propriile limite intelectuale și nu poate ieși din tiparele stabilite de partid, oricât de multe fețe bisericești ar strânge în jurul ei. Stupida declarație privind ura care ar trebui să fie "însoțită de solidaritate" demonstrează încă odată că doamna Dăncilă nu va putea în veci să fie un șef de stat care să se exprime coerent în dia­logul cu omologii săi din UE. În al doilea rând, doam­na Dăncilă și-a confirmat limitele politice, de­sem­nând drept candidați la postul de comisar european, doi psd-iști cu ștate vechi și cu probleme penale reale, Dan Nica și Ro­vana Plumb. Vorbind de DNA, ne amintim că Viorica Dăncilă a refuzat categoric să desființeze Sec­ția spe­cială pentru investigarea ma­gistraților, deși aceas­ta a fost cerută de toate forurile europene com­petente și de magistrații din România. Totodată, doamna Dăncilă nu a fost capabilă să gestioneze cazul crimelor din Cara­cal, sugerând măcar că ar fi conștientă de de­grin­golada instituțională a statului român, care devine tot mai mult un stat eșuat. În ciuda dispariției lui Liviu Dragnea din prim planul politicii, doamna Dăncilă nu s-a dovedit nici mai competentă, nici mai coerentă, nici mai puțin fidelă obiectivelor psd-iste de aservire politică a justiției, per­petuare a corupției și deturnare a resurselor eco­nomice în beneficiul clientelei partidului. Totodată, să nu uităm că, pentru a intra în turul doi, premierul va trebui să-l depășească pe candidatul USR-PLUS, Dan Barna, și să învingă exasperarea românilor care au trimis PSD pe locul trei în sondaje. Oricât de mult și-ar dori Klaus Io­hannis un adversar ca Viorica Dăncilă, este greu de cre­zut că se vor găsi suficienți români, atât de lipsiți de inte­ligență, încât să-i satisfacă această dorință.