Remedii naturale împotriva colesterolului

Alina Olteanu
Deși colesterolul are renume prost, adevărul este că fără ajutorul lui nu ne-am putea duce zilele.

Prezența colesterolului este vitală pentru buna funcționare a organismului, el fiind indispensabil în menți­nerea integrității celulare și în producerea hor­monilor, acizilor și a vitaminei D. Probleme apar doar atunci când nivelul colesterolului "rău" este excesiv, fapt care poate pune sănătatea în peri­col, la modul grav. Există însă și-o veste bună: natura oferă ne­numărate soluții, unele de-a drep­tul... gustoase, astfel încât nivelul colesterolului din sânge să revină la un nivel optim. Fără medicamente și fără să avem sen­zația că depunem vreun efort.

Cum ne amenință colesterolul sănătatea?

Cine s-a confruntat vreodată cu neplăcuta împrejurare de a desfunda țevile care fac legătura dintre chiu­veta de la bucătărie și sistemul de canalizare, a obser­vat, negreșit, că de-a lungul aces­tora s-au depus bul­gări masivi de grăsime, care blochea­ză uneori aproape complet scurgerea apei. Acești bulgări gălbui-albicioși se formează treptat, pe măsură ce spălăm vasele, eliminând în gaura de scurgere a chiuvetei fel de fel de grăsimi de origine vegetală sau animală. În mod asemănător se petrec lucrurile și când avem de-a face cu colesterolul, care, atunci când apare în exces, conduce la apariția atero­sclerozei, formând adevărate depozite sau plăci de grăsime, care obturează arterele, restricțio­nând fluxul sangvin cu riscul de a duce la un infarct. Alte posibile consecințe nefaste ale unui nivel crescut de colesterol în sânge sunt: dia­betul, atacul cere­bral, care ne poate ucide sau lăsa cu sechele pe viață, ori tulburările acute de circulație a sânge­lui în picioare.
Tot colesterolul este "rău"? Nu. Coles­terolul e de două feluri. Cel numit HDL este considerat "bun", întrucât combate depunerile de calcar pe pereții vaselor sangvine. Drept "rău" este catalogat doar celălalt tip de coles­terol, numit LDL, care se depune pe artere, con­ducând la arterioscleroză.
Care sunt valorile normale ale coles­terolului? În general, se consideră optim, în cazul adulților, un colesterol total de 200 mg/dl și, la limită, unul între 200 și 240 mg/dl. Ce depășește această ultimă valoare este deja peri­culos, motiv pentru care se impune, în această fază, măsurarea separată a valorilor LDL-ului și ale HDL-ului. Un nivel al LDL care depășește 160 mg/dl e considerat ca fiind crescut. În schimb, în ceea ce privește valorile HDL-ului, acestea sunt considerate sănătoase, la 60 de mg/dl, și prea reduse atunci când coboară sub nivelul de 40 mg/dl.

Strategia anti-colesterol fără medicamente

* Un stil de viață sănătos poate face adevă­rate minuni în reducerea nivelului de colesterol ("rău") din sânge. Pentru unii, până și simpla re­nunțare la alcool sau la fumat poate face o dife­rență semnificativă.
* Scăpați de kilogra­mele în plus. Acestea nu fac decât să agraveze pro­­ble­mele legate de co­lesterol.
* Faceți mișcare mă­car 30 de minute pe zi. Pu­teți opta pentru alergat, mers pe jos sau cu bi­cicleta, însă ideală se pare că ar fi, în acest caz, practicarea gim­nasticii. Un alt sfat util e să vă desfășurați pe cât posibil activitățile fizice în aer liber, pentru că lumina soarelui stimulează orga­nis­mul să metabolizeze coles­te­rolul, reducând nivelul său.
* Acordați o atenție sporită alimentației. În prezent se consideră că ea ar influența valoarea colesterolului în proporție de circa 30%.

Alimente eficiente în combaterea colesterolului

* Ovăzul - Este recomandat călduros de specialiști, întrucât conține o mare cantitate de fibre solubile, care scad rata de absorbție a gră­simii în tractul intestinal, astfel încât colesterolul nu mai ajunge în sânge. Atenție însă la tipul de produse care conțin ovăz! Dacă ne îndopăm, de pildă, cu fursecuri sau cu fulgi de ovăz cu arome, n-am rezolvat nimic, mai ales că acestea sunt de regulă pline de zahăr ori grăsimi. În schimb, multe dintre batoanele de cereale cu ovăz exis­tente pe piață sunt benefice pentru sănătate. Bune pentru reducerea colesterolului mai sunt făina și fulgii de ovăz, care au și avantajul de a putea fi folosite în tot felul de combinații, cu lapte ori iaurt și fructe, una mai gustoasă decât alta și numai bune de consumat la micul dejun, mai ales că țin foarte bine de foame. În ceea ce privește cantitatea, este recomandabil să folosim cam o jumătate de cană pe zi.
* Uleiul de măsline - Gustos și ușor aromat, uleiul de măsline conține substanțe care previn formarea depo­zitelor de colesterol în vasele sang­vine. Pentru a crește valorile coles­te­rolului HDL și a le reduce pe cele ale colesterolului LDL, specialiștii ne recomandă să consumăm două linguri cu ulei de măsline pe zi.
* Soia - Un studiu complex elaborat în Canada, relevă că proteinele din soia au capa­citatea de a scădea colesterolul LDL cu un pro­cent de 3%-4% - o cantitate descrisă drept semnificativă de către specialiști. Pentru a obține rezultatele dorite, este recomandabil să consu­mați circa 25 de grame pe zi de soia sau produse pe bază de soia, precum tofu sau laptele de soia. Dacă acestea nu vă sunt pe plac, puteți apela la un truc, presărând câte două linguri cu praf de lecitină de soia peste mâncare sau desert. Sa­voarea mâncării nu va avea de suferit, gustul lecitinei fiind unul neutru. Cura trebuie făcută vreme de două luni. Atenție, însă! Întrucât leci­tina acționează ca soi de detergent al arterelor, desprinzând grăsimea de pe pereții lor, nivelul colesterolului din sânge poate să crească la începutul curelor, însă odată această "curățare" făcută, lucrurile vor merge în direcția dorită.
* Peștele - Grație conținutului bogat de acizi grași esențiali omega-3, peștele este deo­sebit de efi­cient în combaterea colestero­lului LDL. Cei mai recomandați de specialiști sunt peștii grași, precum somonul, sardinele, tonul, ma­croul sau heringul. Pentru efec­te maxime, este bine să mâncăm pește măcar de trei ori pe săptămână. Ideal este să-l gătim la cuptor.
* Semințele de in - reprezintă și ele o sursă bogată de omega-3 și de fibre solubile. Potrivit unor studii, consumul a doar două linguri cu semințe pe zi poate scădea coles­terolul și cu 18% - cu condiția, desigur, să nu ne îndopăm, în paralel, cu alimente grase. Se­mințele trebuie fie mestecate bine, fie sfărâmate cu ajutorul unui robot de bucătărie, pentru că altfel nu se digeră cum trebuie și nu-i oferă orga­nismului nostru minunatele substanțe pe care le conțin.
* Migdalele, alunele și alte feluri de nuci - Un studiu realizat în Marea Britanie relevă că nucile reduc riscul accidentelor car­diovasculare cu 45%, coborând nivelul coleste­rolului. Pentru a obține efectul scontat, este recomandabil să consumați circa 40 de grame de nuci pe zi.
La rândul lor, migdalele ajută la creșterea nivelului colesterolului "bun" chiar și cu 19%. Cantitatea recomandată în cazul dietei cu migdale este de 43 de grame pe zi, vreme de șase săptămâni.
De ajutor împotriva colesterolului sunt și alunele de pădure, arahidele, semințele de pin, caju ori fisticul. Dacă nu vă tentează să le con­sumați ca atare, le puteți presăra în cerealele sau iaurtul de la micul dejun, în salate ori chiar peste legumele gătite, cărora le vor conferi un plus de savoare.

Legume anti-colesterol

* Fasolea, lintea și mazărea ajută la combaterea colesterolului, pentru că sunt bogate în fibre solubile.
* Ceapa, mai ales cea roșie, este bogată în sulf, care crește nivelul colesterolului HDL, dar conține și antioxidanți, care combat colesterolul nociv LDL. Pentru rezultate optime, este ideal să consumăm zilnic o jumătate de ceapă crudă, care poate fi adăugată în sa­late. Un alt dușman redutabil al colesterolului este prazul, denumit și "ceapă oltenească".
* Usturoiul conține un compus al sulfului numit alicină, care scade semnificativ valorile colesterolului rău și-l împiedică să adere la pe­reții vaselor de sânge. Ideal pentru combaterea colesterolului este să consumăm 2-4 căței de usturoi pe zi ca atare sau integrați în diverse mâncăruri.
* Vinetele conțin substanțe care combat colesterolul nociv. Pentru efecte maxime, se re­comandă coacerea lor în coajă, pe foc. Atenție însă - dacă ale­geți să le consumați sub forma salatei de vinete, nu adăugați maioneză, ci rezumați-vă la uleiul de măsline - dar și acesta în cantități mo­de­rate. Cu ceapa, în schimb, puteți fi cât de generoși do­riți.
* Morcovii au un conținut ridicat de beta­caroten, un antioxidant puternic, care joacă un rol important în reducerea colesterolului nociv. Ideal este să-i consumăm cruzi, de pildă sub forma salatei de crudități, în care să adăugăm și un pic de ulei de măsline.
* Anghinarea se numără printre armele preferate ale specialiștilor în lupta cu coles­terolul. Și nu întâmplător. Conținutul ei ridicat de cianină asigură un nivel scăzut al coleste­rolului LDL. În plus, anghinarea ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular, aflat în directă corelație cu nivelul grăsimilor din sânge. Anghinarea se poate administra sub forme multiple, ca salată, crudă sau ușor fiartă. O altă variantă e să o transformăm în suc și să consumăm vre­me de câteva săp­tămâni câte două lin­guri, diluate în apă, de trei ori pe zi. În sfârșit, o altă posibilitate este să fierbem anghinarea în apă și să bem zilnic, vreme de o lună, câte o cană călâie din lichidul rezultat.

Fructe anti-colesterol

Printre fructele care ajută la reducerea coles­terolului LDL se numără coacăzele, zmeura, căpșunile, merișoarele, portocalele, lămâile, grepfruitul, strugurii și chiar și bananele, atât de bogate în fibre solubile. Adevărate vedete în combaterea colesterolului sunt însă merele și fructele de avocado.
* Merele conțin pectină, o fibră care ajută la eliminarea sărurilor biliare, care intervin în fabricarea colesterolului de către organism. Pen­tru a beneficia la maximum de efectele benefice ale acestor fructe în reducerea colesterolului este de preferat să consumăm zilnic câte două mere, cu coajă cu tot. Re­zultate importante putem obține însă și mâncând mere uscate. Un experi­ment reali­zat vreme de șase luni de cercetătorii de la Uni­versitatea din Florida, pe mai multe femei, a relevat o scă­dere spectaculoasă, cu 23%, a nivelului coles­terolului, în cazul celor care au mâncat 75 de grame de mere uscate pe zi. Și veștile bune nu s-au oprit aici. Pentru a nu vă plictisi de atâtea mere, vă sugerăm să le com­binați din când în când cu scorțișoară - un alt aliment folositor împotriva colesterolului.
* Avocado este o sursă nemaipomenită de grăsimi mononesaturate, care ajută la scăderea colesterolului nociv și la creșterea celui bun. Grație gustului său neutru și texturii catifelate, avocado are și avantajul de a putea fi consumat în fel de fel de combinații, de la salate la gua­camole, smoothie-uri ori sosuri delicioase și extrem de ușor de făcut.

Băuturi anti-colesterol

* Ceaiul - Flavonoidele prezente în ceai - verde, negru, din alte plante, previn oxidarea colesterolului LDL, care ar conduce ulterior la formarea de depuneri pe pereții arterelor. Re­comandabil e să bem cam o ceașcă de ceai pe zi. Atenție însă - alternați tipurile de ceai folo­site, pentru a nu vă confrunta cu efecte se­cun­dare neplăcute.
* Vinul sau berea - oricât de surprizător ar putea să pară - sunt și ele recomandate în com­baterea colesterolului. Un experiment în acest sens a fost făcut pe șoareci: cei care au consumat zilnic cantități foarte mici de alcool au stat mai bine cu colesterolul de­cât cei care au băut mai mult, dar și decât cei complet ab­stinenți. La fel se întâmplă și în ca­zul oamenilor. Un pă­hărel de vin sau de bere pe zi pot fi de folos îm­potriva coles­terolului rău și ajută la creșterea valorilor ce­lui bun.
* Sucul de por­to­cale poate reduce sem­nificativ nivelul co­les­terolului, cu con­diția să fie băut proas­păt stors și, de pre­fe­rință, în cursul dimi­neții.


Câteva rețete anti-colesterol

Apă de ovăz
De colesterol (dar și de glicemia ridicată, precum și de kilogramele în plus) puteți scăpa bând de câteva ori pe săptămână apă de ovăz. Aceasta nu este greu de obținut. Tur­nați trei căni cu apă într-o oală. Când apa dă în clocot, adăugați o cană cu fulgi de ovăz (indiferent de cantitățile dorite, raportul trebuie să fie mereu o parte ovăz la trei părți de apă) și lăsați să fiarbă câteva mi­nute, până când observați că fulgii s-au în­muiat. Fiertura, odată strecurată și răcită, poa­te căpăta un gust mai bun dacă o îndulcim (cu stevia, de pildă) și adăugăm scorțișoară, cuișoare sau vanilie. Apa de ovăz se bea apoi la fel ca cea obișnuită, pe parcursul întregii zile.

Lapte de soia cu fructe roșii și semințe de in
Rețeta este cât se poate de simplă: amestecăm o ca­nă cu lapte de soia cu câteva fructe roșii și două linguri cu semințe de in (acestea tre­buie mai întâi lăsate la în­muiat). Mixăm toate ingre­dientele cu ajutorul robotului de bucătărie.

Infuzie cu frunze de mesteacăn
Adăugați o linguriță cu frunze de mesteacăn la o cană cu apă clo­cotită și lăsați la infuzat zece minute. Trata­men­tul durează aproximativ zece zile. Atenție însă - el nu le este recomandat celor care au probleme cu rinichii sau cu inima.