Culică războinicul

Cititor Formula AS
Dragostea pentru animale și păsări am moștenit-o de la mama mea, care a lucrat toa­tă viața ca învățătoare, într-un sat de munte (comuna Mateești, jud. Vâlcea).

Aceas­tă dragoste a fost transmisă nu numai co­pii­lor ei, ci și tuturor generațiilor de elevi pe care i-a avut.
De la mine această dragoste a fost trans­misă și copiilor mei. Fiul meu cel mic a avut și are în permanență în gospo­dă­rie 3-4 pisici și 1-2 câini. Fiul meu cel mare, inginer T.C.M., la vârsta de 50 de ani, a făcut la zi facultatea de medicină ve­terinară, pentru a-i putea în­griji mai bine pe cei 35-40 de câini pe care i-a strâns în gospodărie, din cei loviți de mașini, aban­donați la gurile de metrou sau prin parcuri. Toată în­treținerea, cheltuielile cu operațiile și refacerea lor sunt făcute numai cu ve­ni­turi din familie. Dar ca să revenim la su­biect, noi, cei bătrâni, ne-am ocupat nu­mai de papagali, deoarece soția mea are o fri­că înnăscută față de câini.
Papagalul despre care vreau să vă vor­besc este a opta generație din familia noas­tră. Mulți au fost blânzi, și pe majoritatea i-am învățat să vorbească. Acesta despre care vă scriu acum a fost de la început recal­citrant, n-a vrut să rostească niciun cuvânt și era foarte bătăuș. L-am botezat pe măsură: Culică războinicul. Are în colivie un papagal de plastic, pe care îl bate toată ziua și pe care îl strânge cu ghearele de gât. Apoi, ca să-l îmbuneze, îi aduce mân­ca­re și apă, și îi dă în cioc. Îl leagănă cu gheruța și îl ia din nou la bătaie. În fața oglinzii din colivie, vine mereu cu apă și cu mân­ca­re și-i dă celui pe care îl vede în fața sa. Câteodată, îl apucă și hărnicia, ia apă în cioc și spală toate sâr­mu­lițele din care este fă­cu­tă colivia.
Mai are o mare pa­siu­ne: de 3-4 ori pe zi, se urcă pe un piedestal și timp de 10-15 minute ne ține con­fe­rințe în limba lui, din care noi nu înțelegem nimic.
Deși este liber tot timpul și poate pleca din colivie când vrea, nu iese decât seara în casă și ne dă, și nouă, câteva ciocănituri de noapte-bună, în cap. Dar noi îl iubim în con­tinuare și ne bucurăm că ne înveselește viața.

NICĂ C. - București