Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vladimir Putin și misteriosul caz Navalnîi

Foto: Agerpres – 2

Domnia lui Vladimir Putin a intrat într-o nouă etapă. Aparențele par să conteze din ce în ce mai puțin pentru fostul spion KGB, după ce în urma unui referendum s-a asigurat că va rămâne la putere până prin 2036 (an în care va avea 84 de ani). În Rusia lui Putin, până și doctorii care comentează prea mult situația pandemiei ajung să zboare pe feres­tre, iar opozanții politici o pățesc și mai rău. Ultima dovadă este miste­riosul caz al liderului opoziției, Aleksei Navalnîi, care a ajuns în­tr-un spital din Germania, după ce a fost otrăvit.

„Omul de care Putin se teme cel mai mult”

Tânărul Aleksei Navalnîi, în vâr­stă de 44 de ani, e un om pe pla­cul rușilor pentru că, la fel ca Putin, radiază siguranță de sine – o cali­tate care, în ochii cetățenilor, este indispensabilă oricărui lider de la Kremlin. Dar, spre deosebire de durul Putin, Aleksei Navalnîi are o imagine mai nuanțată. Carismatic și chipeș, dăruit de Dumnezeu cu o față de om cumsecade, care inspi­ră încredere, Aleksei Navalnîi s-a afirmat încă de timpuriu prin inteligența lui. A absolvit Dreptul, apoi și-a dat masteratul în Finanțe, câștigând, în 2010, o bursă de patru luni la universitatea ameri­cană de elită „Yale”. Ascensiunea sa politică a fost, de asemenea, fulminantă. Dacă în 2011 publicația „The Economist” afirma că abia 7% dintre ruși au­ziseră despre el, în 2017, rata sa de popularitate crescuse deja la peste 55%.

Aleksei Navalnîi ( Foto: Guliver/Getty Images – 3)

Aleksei Navalnîi a devenit în mare măsură cunoscut prin intermediul internetului, de care s-a slujit atât pentru a-și promova princi­piile naționaliste, cât și pentru a lansa acuzații grave, de corupție, la cel mai înalt nivel. Limba lui ascuțită a deter­minat, în 2012, publicația americană „The Wall Street Journal” să-l descrie – nici mai mult, nici mai puțin – decât ca fiind „omul de care Putin se teme cel mai mult”.

Înaintea otrăvirii sale, Aleksei Na­val­nîi ajunsese să fie considerat liderul numărul unu al opoziției ruse. Tare la fire, greu de înspăimântat, rezistent, deși a fost în mod constant hărțuit în Justiție, bun orator, vorbindu-le oame­nilor pe limba lor, și nu în limbajul de lemn al politicienilor obișnuiți, Aleksei Navalnîi a cucerit în special inimile tinerilor din marile orașe ale Federației Ruse. El a discreditat partidul de gu­vernământ, numindu-l „Partidul derbe­deilor și al hoților” – un slogan care a prins de minune. Și și-a folosit din plin talentul organizatoric, pentru a deveni cu adevărat o for­ță de temut pentru Vladimir Putin și apropiații acestuia. Comuni­când mai ales pe internet, Aleksei Navalnîi nu depindea de mass-media clasică, aservită Kremli­nului, pentru a-și transmite me­sajele. Problema fondurilor fi­nan­ciare a fost și ea rezolvată în asemenea fel, încât autoritățile nu prea au avut ce să facă: prin donații. În plus, tânărul politician are o rețea extrem de activă de susținători entuziaști, care-i poartă harnici mesajul în lungul și în latul țării. Degeaba a fost arestat în mod repetat, de pildă, pentru partici­pa­rea la unele demonstrații neautorizate. Degeaba i s-au intentat procese sub diverse motive. Navalnîi le-a scăpat mereu autori­tăților printre degete, iar popularitatea și influența lui politică nu au făcut de­cât să crească din ce în ce mai mult. Prea mult, din câte se pare, dacă este să le dăm crezare celor care spun că tocmai acest mo­tiv l-a dus în comă, la spital.

O cană cu ceai otrăvit

Aleksei Navalnîi ajunge la Berlin

Pe 20 august, într-o zi de joi, Aleksei Naval­nîi s-a urcat în avion la Tomsk pentru a ajunge la Moscova. În timpul zbo­rului, politicianului i s-a făcut însă rău. Atât de rău, încât a urlat de durere până când și-a pierdut cunoș­tința. Ceilalți pasageri au declarat că adversarul lui Putin nu mâncase nimic, ci doar băuse dimineața un ceai luat la aeroport. Compania aeriană a confir­mat și ea că Navalnîi nu a mâncat și nu a băut nimic în timpul zborului. Acesta este motivul pentru care membrii echipei lui Aleksei Navalnîi cred că pro­ble­mele i s-au tras de la ceaiul din aeroport, care ar fi fost amestecat cu otravă. Din cauza stării de sănă­tate a lui Navalnîi, avionul a aterizat de urgență la Omsk, iar liderul opoziției a fost transportat la spi­tal. Seara, medicii au anunțat că Aleksei Navalnîi este în comă, fiind ventilat artificial. Vorbind cu presa, medicul curant a apreciat, și el, că ar putea fi vorba de o otrăvire. Dar personalul spitalului și-a schimbat rapid poziția, afirmând oficial că Navalnîi suferă de o tulburare metabolică și are glicemia scă­zută. Doctorița personală a politicianului a ripostat, arătând că acestea reprezintă doar niște simptome, și nu un diagnostic în sine. În acest punct a interve­nit Germania. Cancelarul Angela Merkel i-a cerut Ru­siei să clarifice situația, iar un avion închiriat de un ONG german a fost trimis să-l transporte pe Na­valnîi la un spital din Berlin. În 22 august, după tergiversări care au reprezentat un alt subiect de scan­dal internațional, spitalul din Omsk a fost în cele din urmă de acord să accepte transferul pacien­tului.

Starea lui Navalnîi pare să se îmbunătăţească

La scurtă vreme după ce Aleksei Navalnîi a ajuns la Spitalul Charité din Berlin, medicii au an­unțat că liderul opoziției ruse prezintă „urme de otrăvire” cu o substanță din grupul inhibitorilor co­linesterazei. Ei au pre­cizat că starea lui Aleksei Navalnîi rămâne gravă, deși nu există un pericol acut pentru viaţa lui, și pe termen lung pot rămâne sechele asupra sistemului nervos.

Surse citate de publi­caţia germană „Der Spie­gel” au dezvăluit că medicii analizează ipoteza conform căreia politicianul a fost atacat cu o sub­stanţă chimică de uz militar, motiv pentru care au cerut ajutorul unor specialişti din cadrul armatei germane, dar şi din Marea Britanie şi Bulgaria. În 28 august, doctorii din Germania au de­clarat că politicianul este în continuare la terapie intensivă, în comă indusă, însă starea sa pare să se îmbunătăţească.

Aleksei Navalnîi nu se află la prima încercare

În vara anului trecut, liderul opoziției ruse a vorbit pe blogul său despre o altă posibilă tentativă de otrăvire împotriva sa. El a povestit că în 2017, pe când se afla pentru a patra oară la închisoare, unde a ajuns în repetate rânduri din cauza participării la proteste neautorizate, a început să prezinte tot felul de simptome ciudate. Ochii au început să-i lăcrimeze, iar fața i s-a umflat atât de tare, încât atât colegul de celulă, cât și asistenta medi­cală s-au speriat când l-au văzut. Deși oficial i s-a pus diagnosticul de dermatită de contact, Aleksei Navalnîi a considerat că la mijloc ar fi fost mai degrabă vorba de o tentativă de otrăvire, mai ales că niciodată în trecut nu suferise de vreo alergie.

Liderul opoziției ruse a avut probleme și în 2017, când a fost atacat pe stradă, la Moscova, cu o soluție antiseptică care i-a provocat arsuri chimice gra­ve la ochiul drept.

Lungul șir de victime ale Kremlinului

Pyotr Verzilov

În septembrie 2018, activistul rus Pyotr Verzilov a ajuns în stare gravă la un spital din Moscova, după o aparentă otrăvire. Ca și Aleksei Navalnîi, el a fost ulterior transferat la spi­ta­lul Charité din Berlin, iar medicii de aici au confirmat că este foarte posibil ca el să fi fost otrăvit. Verzilov, deve­nit cunoscut după ce, în 2018, a întrerupt finala Cupei Mondiale la fotbal, dintre Franţa şi Croaţia, intrând pe teren îmbrăcat în uniformă de poliţie, în semn de pro­test faţă de puterea ex­ce­sivă a poliţiei în Rusia, crede că cei care l-ar fi otrăvit au fost repre­zentanții serviciilor secrete. Potrivit publicației ruse „Novaya Gazeta”, activistul ar fi intrat în vizorul lor în urma cercetărilor pe care le-a întreprins în cazul a trei jurnaliști ruși care au fost asasinați în Africa, în vara lui 2018.

Sergei Skripal

În martie 2018, Serghei Skripal, un fost agent dublu rus, care transmisese secrete serviciilor de informații britanice, a fost găsit inconștient, pe o bancă din orașul Salisbury, din Marea Britanie. În aceeași stare se afla și fiica lui, Iulia, în vârstă de 33 de ani, care venise de la Moscova să-și viziteze tatăl. Cei doi au fost transportați în condiție critică la spital, iar oficialii britanici au afirmat, ulterior, că fuseseră otrăviți cu substanța „novociok”. Potrivit profesorului de farmacologie britanic Gary Stephens, compu­sul chimic, dezvoltat de armata sovietică în anii 1970 și 1980, „provoa­că o încetinire a ritmu­lui cardiac și blochează căile respiratorii, cau­zând decesul prin asfi­xiere”. Serghei Skripal și fiica sa și-au revenit după tentativa de otră­vire, însă incidentul a provocat un scandal inter­național de proporții. Deși Rusia a negat orice rol în otrăvire, premierul de atunci al Marii Britanii a acuzat în mod fățiș Moscova și a expulzat 23 de diplomați ruși.

Vladimir Kara-Murza

Politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza a fost internat în 2015, pentru o deficiență renală acută, iar medicii au depistat în sângele său urme de intoxicare cu metale grele. Deși i-a cerut Comi­tetului rus de anchetă să determine da­că a fost otrăvit, de­mersul lui a fost în van. În 2017, el a ajuns din nou în stare gravă la spital și, potri­vit unor analize, un labo­rator din Germania a descoperit în organismul lui nive­luri ridicate de mercur. Demn de menționat este că Vladimir Kara-Murza a fost protejatul lui Boris Nemțov, celebrul lider al opoziției ruse asasinat prin împușcare în 2015, în plină stradă, la mică distanță de Kremlin.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian