Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

MONARHII – Meghan vrea la Casa Albă

• Ducesa de Sussex are ambiții mari. Râvnește să lucreze la Casa Albă, deși membrii Casei Regale Britanice nu au voie să facă politică. Încă un afront adus reginei Elisabeta a II-a, a cărei răbdare se apropie de sfârșit. I se vor retrage prințului Harry și soției lui titlurile regale? •

Visuri politice

Foto: Guliver / Getty

Meghan, la Casa Albă? Nu ar fi pentru prima dată când un actor ajunge în Biroul Oval. A se vedea cazul lui Ro­nald Rea­gan. Și Donald Trump a acțio­nat în stil holly­woodian, când, infectat cu Co­vid-19, și-a smuls masca pe când era fugă­rit de camere, ca și când ar fi fost Tom Cruise în „Mission Impossible”. Da, în aceste con­diții, ne putem da frâu liber imaginației când vine vorba de Washington. Pen­tru că mai vrea să intre ci­neva în jocul aces­ta: Ducesa Meghan, soția prințului Harry, nepotul regi­nei Eli­sabeta a Marii Britanii. Cu scurt timp înainte de con­fruntarea elec­torală din 3 no­iembrie, alege­rea președin­telui, revista „Va­nity Fair” a scos la iveală ma­rele ei plan secret. Meghan vrea să ocupe o func­ție la Casa Albă!

Se poate ivi suspiciunea că totul a fost plănuit cu multă vreme în urmă, poate chiar de la căsă­toria lui Meghan cu Prințul Harry. Renumita expertă regală, Katie Nicholl, în vârstă de 43 de ani, afirmă, în celebra publicație americană: „Unul dintre motivele pentru care ea nu a vrut sub nicio formă să renunțe la cetățenia americană a fost acela de a-și lăsa deschisă calea intrării în politică. Iar fruntaș politic în SUA nu poate de­veni decât cine deține, prin naștere, cetățenia ame­ricană.” („natural born citizen”).

De la vedetă de seriale, la statutul de prințesă și apoi de activistă politic? Avându-l drept sprijin nobiliar pe Harry? Scriitorul Omid Scobie, în vârstă de 33 de ani, portavocea neoficială a lui Meghan și autor al volumului „Finding Free­dom”, telenovela familiei de Sussex, este con­vins de asta. La postul de televiziune „True Ro­yalty TV”, el a declarat: „Da, este adevărat. Meghan vrea să intre în politică și visează, în viitor, chiar la președinție. Ea întruchipează visul american. Într-o zi, vom putea vedea cum devine președintă”. Opinia publică tinde să-l crea­dă pe Scobie, care are contacte strânse cu ducesa, precum și cu cercul apropiaților acesteia.

Un toc cui la Casa Albă

Baie de mulțime (Foto: Shutterstock)

Meghan urmează o strategie clară. Aparițiile publice din ultimele luni completează tabloul general. Ea s-a pronunțat fără echivoc asupra unor teme politice arzătoare, precum „Black Lives Matter” și moartea groaznică a lui George Floyd și Breonna Taylor. Pe rețelele sociale și în direct, la televizor, i-a îndemnat pe americani să iasă la vot în 3 noiembrie, declarându-se fățiș drept adversara lui Trump. Spre oroarea Casei Regale a Marii Britanii, care s-a angajat să fie neutră din punct de vedere politic. Ală­turi de celebra activistă pentru drepturile femeilor, Gloria Steinem, în vârstă de 86 de ani, Meghan a mers până aco­lo încât a sunat, personal, pe alegători, sute de americani, îndem­nându-i să voteze: „Bună, sunt Meg. Vom fi cu toții la vot…”. În culise, s-au încheiat ali­an­țe febrile și s-au căutat asociați puternici. Unul dintre aceștia este Michelle Obama, în vârstă de 56 de ani: „Fosta mea Primă Doamnă, astăzi prietena mea”, a declarat Meghan. A doua este se­natoarea Kamala Har­ris, în vârstă de 55 de ani, care candidează la prezidențiale pentru democrați, alături de Joe Biden. Dacă vor câș­tiga alegerile (lu­cru­rile se decid chiar acum), Kamala Harris va deveni prima vice-președintă a Statelor Unite. Iar ea este o ad­miratoare a lui Meg­han. A lăudat-o pe Twit­ter, aproape ca o fană înrăită. „Mulțu­mesc, Meghan, pentru implicarea ta în ale­geri, plină de forță”. În Washington se por­nește de la premiza că ducesa va obține în echipa lui Harris o poziție de consilier, eventual pentru drepturile femeilor. În acest caz, ea și-ar „înfige un toc cui” în Casa Albă. Rolul prințului Harry în marele plan al nevestei lui? Un actor secundar, dar plin de iubire!

Există însă și suspiciuni legate de viitorul lui Meghan. Biograful Prințesei Diana, Andrew Mor­ton, în vârstă de 67 de ani, crede că ea nu ar avea nicio șansă la Washington și prezice un dezastru: „Va fi mâncată de vie. (…) Să ne gân­dim doar la Hillary Clinton și la ce i s-a întâm­plat, iar ea a mâncat politică pe pâine la nivel înalt, încă de când era la facultate. Era pregătită din toate punctele de vedere să intre în joc. Despre Meghan ce știu americanii? Că e fostă actriță de se­rial, măritată cu un prinț englez, pe care l-a determinat să fugă de acasă, fiindcă protocolul monarhic nu se po­trivea cu stilul ei tip Broadway”…

Vom vedea. Cum spunea Bill Clinton, fostul președinte a­merican, „Politics is showbusiness for ugly people” (Poli­tica este o afacere pentru oameni urâți.) Dar poate că Meghan va ști să facă politica mai atractivă pentru cei tineri. Pagina de internet meghanforpresident.com exis­tă deja.

ANGLIA

Un secret dezvăluit: Prințul William a fost infectat cu coronavirus

Foto: Instagram – 2

Este nepotul cel iubit al reginei Elisabeta, fiul prin­țului Charles și al regretatei Diana, fratele mai mare al lui Harry, cel evadat în A­me­rica, împreună cu Meg­han, soția sa. La doar câteva zile după ce tatăl său, Prințul Charles, aflase că suferă de Covid-19, prințul William, în vârstă de 38 de ani, a pre­ferat să-și păstreze diagnos­ticul secret, pentru a nu alar­ma și mai mult populația, mai ales că tot în primăvară căzuse la pat și premierul Marii Britanii, Boris John­son. Și iată cum se face că informația a ajuns la urechile opiniei publice abia în noiembrie, când a fost dezvăluită de revista „The Sun”. Potrivit publicației britanice, William a urmat recoman­dările autorităților sanitare, izolându-se cu strictețe la Anmer Hall, reședința sa din Norfolk, unde a fost tratat de medicii Familiei Regale. Pentru a nu-i infecta și pe soția lui, Kate Middle­ton, și pe cei trei copii, Prințul William s-a ținut departe de restul fami­liei. În ciuda bolii, el a continuat însă să-și în­deplinească anu­mite an­gajamente ofi­cia­le, co­municând cu aju­torul telefonului şi al video­conferinţelor. Du­pă cum notează „Hello Maga­zine”, veștile pri­vind îmbolnăvirea Prin­țului Willliam vin la foarte scurtă vreme după ce acesta a premiat lucră­torii Sistemului Național de Sănătate al Marii Britanii. „Nu vă putem mulțumi îndeajuns”, le-a transmis Ducele de Cambridge, cu acest prilej. „Și pe viitor, sunteți marea speranță a țării”.

Regina Elisabeta a Marii Britanii și soțul ei, Prințul Filip, vor aniversa 73 de ani de căsătorie

Foto: Agerpres – 2

În timpul noii perioade de ca­ran­tină instituite în Anglia, pen­tru com­baterea pandemiei, Re­gina și Ducele de Edinburgh vor celebra la Castelul Windsor cea de-a 73-a aniversare a căsniciei lor. Fericitul eveniment va avea loc în data de 20 noiembrie și va reprezenta, cu siguranță, și o oca­zie festivă pentru Anglia monar­hică. După cum amintește „Hello Maga­zine”, longeviva pereche și-a unit destinele la Westminster Abbey, în 1947, la doar doi ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul primului val pande­mic, Regina Elisabeta, în vârstă de 94 ani, și Prințul Filip (99 ani) au stat la Castelul Windsor, iar în august, cei doi au ple­cat la Bal­moral, un­de și-au petrecut, ca de obicei, vacanța de vară. În toată această perioadă, Re­gina Elisa­beta și-a îndeplinit îndatoririle oficiale cu aju­torul telefonului și al videoconferințelor. Prima ei apariție publică, în afara reședinței re­gale, a avut loc în 15 octombrie, când Regina a vizitat, alături de nepo­tul ei, Prințul William, „La­­boratorul de Ştiinţă şi Tehnologie al Apărării (Dstl) Port Down”, aflat în apropiere de localita­tea Sa­lisbury, care se ocupă, între altele, de com­baterea pandemiei cu noul coronavirus în Marea Britanie.

Prințul Charles suferă de dorul nepotului Archie

Potrivit unor surse citate de publicația bri­tanică „Daily Mail”, Prințul Charles s-a plâns că „nu l-a văzut pe Archie de un an”, după ce părinții nepotului său, Prințul Harry și Meghan Mar­kle, au părăsit Marea Britanie în luna no­iem­brie a anului tre­cut, pentru a se muta peste Ocean. „Prințul Charles este trist că nu l-a mai văzut de atât de multă vreme pe cel mai mic dintre nepoți. El a ratat multe din etapele lui de dezvoltare, în condițiile în care acesta crește acum în Statele Unite”, a declarat pu­blicația citată. Deși Prințul Harry și Meghan Markle au revenit de două ori în Marea Britanie, ei nu l-au adus cu ei și pe micuțul Archie. Dar Prințul Charles nu este singurul membru al familiei regale care îi duce băiatului dorul și care suferă că nu îl poate vedea cum crește. „Tuturor le e dor de Archie. Cel mai trist este pentru bătrâna Regină și Prințul Filip. Prințul Harry a spus mereu că abia așteaptă să-și crească copilul împreună cu cei ai fratelui său, William, ceea ce acum, desigur, nu se întâmplă”, infor­mea­­ză „Daily Mail”.

Dar deși nu se pot vedea în per­soa­nă, Prințul Charles s-a întâlnit, totuși, în septembrie, pe Zoom, cu nepoțelul său, și s-a simțit deo­sebit de încântat când acesta i-a spus „pa” (o prescurtare de la englezescul „grandpa” – bunic).

NORVEGIA

Fiica Prințesei Märtha Louise a dat primul ei interviu

Leah Isadora

Deși are doar 15 ani, Leah Isadora, fiica Prințesei Märtha Louise a Norvegiei și a regretatului scriitor Ari Behn, decedat în urmă cu nici un an, pare să știe exact ce-și dorește de la viitorul ei. În cadrul emi­siunii televizate „God Morgen Norge”, ea a vorbit despre pasiunea ei pentru cosmetică, cu ajutorul căreia a reușit să adune deja o micuță comunitate de urmăritori pe rețeaua so­cială Instagram. Adoles­centa a atins și subiectul dureros al morții tatălui ei, care s-a sinucis în prima zi de Crăciun a lui 2019. Leah Isadora a explicat că preocupările legate de fru­musețe o ajută să uite, mă­car pe moment, de această tragedie. „Capeți o pauză de la realitate. Te concen­trezi, pur și simplu, asupra acestui lucru, până când uiți. Găsesc că e frumos să am o preocupare în care să mă adâncesc complet. Mă ajută foarte mult să-mi distragă atenția”, a mărturisit tânăra principesă. Pe de altă parte, adolescenta a recu­noscut că se teme să se afle, prin preocupările ei, în luminile rampei, mai ales că știe de la mama ei ce înseamnă să fii judecat de opinia publică. Preocupată de ezoterism și specializată în terapia cu îngeri, după moartea soțului ei, Märtha Louise s-a cuplat cu un guru american de culoare.

DANEMARCA

Prințul Joachim, victimă a unui accident vascular cerebral

Prințului Joachim

Castelul Caix din Cahors din Franța este locul preferat al prințului Joachim, în vârstă de 51 de ani, cel de-al doilea născut al Reginei Margareta, în vârstă de 80 de ani. Prințul danez s-a bucurat la gândul unor zile de vară lipsite de griji și de­parte de pandemie, petrecute alături de soția lui, Marie, o franțuzoaică în vârstă de 44 de ani, și de cei doi copii. Dar lucrurile au luat o turnură proas­tă. Mai întâi, Henrik, în vârstă de 11 ani, le-a tras părinților o sperietură. El a avut niște probleme de respirație și a trebuit tratat în Danemarca. Din fericire, n-a fost nimic grav. În ce-l privește pe prin­țul Joachim, el n-a avut niciodată probleme de sănătate, dând permanent dovadă de formă maxi­mă. Apoi a venit șocul: fără niciun avertisment, în plină va­canță, a suferit un infarct cere­bral și a trebuit operat de urgen­ță. Casa Regală, care nu comuni­că decât în situații excepționale problemele de sănătate ale Fa­miliei Regale, a transmis un co­municat: „Alteța Sa Regală, Prințul Joachim, fratele prințu­lui moștenitor Frederik, a fost in­ternat aseară, la o oră târzie, în Spitalul Universitar din Tou­louse. Prințul a fost operat de urgență, din cauza unui cheag de sânge din creier, iar intervenția chirurgicală a fost un succes”.

Deocamdată, nu se știe când se va pu­tea bucura Joa­chim de clipele feri­cite pe­trecute în sâ­nul fa­mi­liei. Pre­sa daneză relatează că infarc­tul cere­bral tre­­buie să fi fost unul grav, de­oa­rece terapia cu agenți de diluare a sân­gelui nu a fost de ajuns. Joachim a trebuit ope­rat. Jacob Rorbech Marstrand, neuro­log la Uni­ver­sitatea din Copenhaga, a dat ur­mă­toa­rea decla­rație ziarului danez „Ber­lingske”: „Da­că Prințul Joachim are noroc, el va pu­tea scăpa doar cu o sperietură. Mai pro­babil este însă că va trebui să se por­neas­că de la premi­za că procesul de rea­bilitare va fi unul mai lung”. Este încă prea devreme pentru un pronostic. Pen­tru soția lui Joachim, Marie, și mama lui, Regina Margareta, asta înseamnă că le stau înainte clipe chinuitoare de aș­teptare și griji. Prințul a fost o vreme alcoolic și se află la a doua căsătorie. Nici psi­hic nu stă prea bine, mai ales în com­parație cu fratele lui mai mare, Fre­derik, fiul iubit al reginei și viitor moș­te­nitor al tronului. Destine hamletiene…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian