Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

OSCAR 2021 – O ediție de pandemie

– Ediția de anul acesta a Galei premiilor Oscar a adus triumful filmului „Nomadland”, cu trei sta­tuete câștigate. O gală cu puține ve­dete și multă diversitate culturală. Filmul româ­nesc Colectiv, dublu nominalizat, nu a primit nicio statuetă. Ră­mânem cu performanța de a ne fi calificat pentru prima dată la Oscar. Dar să le luăm pe rând, mai întâi Gala, și apoi pre­miile –

Danezul care ne-a furat Oscarul

Locul ceremoniei – Gara Union din Los Angeles (Foto: Agerpres – 4)

Pe scena premianților au mai urcat și francezul Flo­rian Zeller, pentru cel mai bun scenariu la filmul „The Father”, adaptat după o pie­să de teatru, dar și danezul Thomas Vinterberg, care a dat poate cel mai emoționant moment al Galei. Filmul său „Druk” este despre o gașcă de profesori ce vor să expe­rimenteze o teorie științifică, conform căreia dacă ai un pic de alcool în sânge în fiecare zi, ești mai fericit și mai bine integrat în socie­tate. Experimentul degene­rează, pentru că de la un pahar de alcool pe zi, pro­fesorii ajung la mult mai mult, și lucrurile se com­plică. Este o poveste care celebrează viața, în ciuda unei societăți închistate și osificate. Drama regizorului, mărturisită chiar pe scena Oscarurilor, a fost că exact la începutul filmărilor, fiica sa, în vârstă de 19 ani, a murit într-un stupid accident de mașină. Și cum filmările urmau să fie făcute chiar în școala unde ea a învățat, au urmat pentru el momente foarte dificile. Le-a depășit, a făcut filmul și a câștigat premiul pentru cel mai bun film străin. „Poate că de acolo, din ceruri, fiica mea a putut să tragă niște sfori, ca filmul să primească acest premiu”, a spus Vinterberg emoționat. La aceeași categorie fusese nominalizat și „Colectiv”, filmul româ­nesc realizat de Alexandru Nanau. A câștigat fil­mul danezului, însă e greu de pus în balanță o ficțiune și un documentar. Filmul românesc a fost nominalizat și la secțiunea documentar, însă acolo a pierdut în fața peliculei „Profesoara mea, caracatița”, povestea minunată și destul de in­cre­dibilă a unei prietenii dintre un om și o cara­catiță. Cu toate acestea, filmul ce spune povestea tragediei de la „Colectiv” a realizat o perfor­manță unică până acum în cinematografia româ­nească – dublă nominalizare la Oscaruri. Am fost și noi prezenți acolo ca țară, pe ecrane au fost secvențe în limba română. E un uriaș pas înainte, poate data viitoare vom avea mai mult noroc.

Eleganță și Carnaval

Danezul Thomas Vinterberg

Dar nu putem încheia povestea de anul acesta a Oscarurilor fără să amintim ținutele puținelor vedete prezente. Fără celebritățile marelui ecran pe covorul roșu, parcă nici rochiile nu au fost atât de impresionante, bijuteriile nu au mai strălucit în fața camerelor. Totuși, nu aveai cum să nu remarci ţinuta superbă Louis Vuitton a bulgă­roaicei Maria Bakalova (nominalizată pen­tru filmul „Borat”), rochie făcută doar în partea de jos din peste o sută de metri de tul înfoiat. Ro­chiile Valentino, atât pentru Carry Mulligan, cât și pentru Zendaya, sau superba apariție a lui Robbie Margot, într-o ro­chie Chanel. La băr­bați, însă, a fost un ade­vărat carnaval. Costume aurii, roz, sau aducând a echipament de fotbal ame­rican, papuci de plas­­tic sau șosete trei sferturi. Noroc cu Brad Pitt, care a mai salvat situația, intrând îmbră­cat impecabil pe scenă.

Să sperăm că până anul viitor va trece pan­demia, se vor redeschide sălile de cinema și vom putea să vedem din nou nu doar filme bune pe marele ecran, dar și o „Gala Oscar” ca altă­dată.

Principalii câștigători ai celei de-a 93-a ediții a Galei premiilor Oscar

De două ori Oscar: Frances McDormand și Chloe Zhao

* Cel mai bun film: „Nomadland”.

* Cel mai bun regizor: Chloé Zhao („Nomadland”).

* Cea mai bună actriță: Frances McDormand („Nomadland”).

* Cel mai bun actor: Anthony Hopkins („The Father”).

* Cea mai bună actriță în rol secundar: Youn Yuh-jung („Minari”).

* Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya („Judas and the Black Messiah”).

* Cel mai bun scenariu original: „Promising Young Woman” – Emerald Fennell.

* Cel mai bun scenariu adaptat: „The Father” – Christopher Hampton, Florian Zeller.

* Cel mai bun lungmetraj internațional: „Another Round” (Danemarca).

* Cel mai bun lungmetraj documentar: „My Oc­topus Teacher”.

* Cel mai bun lungmetraj de animație: „Soul” (Pixar).

* Cea mai bună imagine: „Mank”.

* Cel mai bun sunet: „Sound of Metal”.

* Cele mai bune efecte vizuale: „Tenet”.

* Cea mai bună coloană sonoră: „Soul” – Trent Reznor, Atticus Ross&Jon Batiste.

* Cel mai bun scurtmetraj de animație: „If Anything Happens I Love You” (Netflix).

AGENDĂ

Brad Pitt și Youn Yuh-jung, premiul pentru rol secundar

* Frances McDormand, câștigătoarea pre­miului pentru „Cea mai bună actriță” (al treilea ei Oscar) este și producătoarea filmului „No­ma­dland”.

* Anthony Hopkins, câștigătorul premiului pentru „Cel mai bun actor” (al doilea lui Oscar, după „Tăcerea mieilor”) a lipsit de la cere­monie, pentru că era ocupat cu pictarea unui tablou. Umorul lui englezesc „N-am auzit tele­fonul” n-a făcut să râdă pe nimeni. „La 83 de ani nu mă așteptam să mai fiu premiat”, s-a scuzat.

* Chloé Zhao, chinezoaica în vârstă de 39 de ani, care a cucerit Oscarul, este a doua fe­meie recompensată pentru regie (prima a fost Kathryn Bigelow) și prima femeie de culoare (galbenă) care obține trofeul suprem al filmului internațional. „Premiul pe care l-am luat le apar­ține tuturor oamenilor care cred în ei, în ciuda discriminărilor la care sunt supuși. Să nu ne pierdem niciodată speranța”, a declarat ea.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian