Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

100 de zile Biden

– Protejarea mediului, coronavirus, rasism: cum s-a des­cur­cat al 46-lea președinte al Statelor Unite, Joe Robinette Biden, în primele o sută de zile ale mandatului? –

Păcate spălate

Prezentând strategia de luptă cu Covid 19 (Foto: Getty – 3)

Joe Biden nu irosește nici măcar un minut după instalarea sa la Casa Albă. A semnat pri­mele decrete încă din după-amiaza zilei în care și-a preluat mandatul. Este conștient de impor­tanţa misiunilor sale. A vorbit despre crizele con­vergente, despre pandemie, despre inechitățile sociale și economice din Statele Unite, despre rasismul instituțional și despre schimbările cli­matice. Și este de suficient timp în politică pen­tru a ști că fereastra de timp în care noua admi­nistrație dispune de cel mai mare spațiu de ma­nevră este una redusă. Până pe 27 ianuarie, el a finalizat deja primele lucrări de redresare, spă­lând unele dintre cele mai grave păcate ale admi­nistrației Trump: deschiderea parcurilor națio­nale pentru exploatarea lor de către industria combustibililor fosili, interdicția de intrare în SUA pentru cetățenii țărilor musulmane, retra­gerea din Acordul de la Paris și din Organizația Mondială a Sănătății. Concentrarea lui Biden asu­pra problematicii vizând clima reprezintă sin­gura speranță că președintele poate, într-adevăr, mișca lucrurile în țară. În rest, situația nu este prea optimistă. America lui Biden nu poate fi comparată cu cea din epoca lui Franklin Delano Roosevelt, pe care actualul președinte o evocă atât de insistent în aceste zile. Pe atunci, toată lumea a pus umărul pentru a transforma țara în cea mai bogată și puternică națiune a lumii.

Războiul cu Covid, la final

Biden este, însă, optimist. Programe guver­namentale ambițioase sunt menite să readucă America pe drumul cel bun. Este vorba despre un total de patru trilioane de dolari destinate infrastructurii și ajutorului necesar în contextul pandemiei. Administrația Biden a anunțat că va depune un efort „asemănător celui de război” în combaterea Covid și i-a acordat prioritate la ni­vel național. Și pare să fi funcționat. Peste 100 de milioane de oameni au fost vaccinați în pri­mele 100 de zile. Domnește o stare de optimism. În multe orașe nu se mai poartă mască. Nu puțini au sentimentul că, pentru SUA, ce a fost mai rău a trecut.

Bani în buzunarul oamenilor de rând

Raportul celor 100 de zile

Senatul a adoptat așa-numitul „American Res­cue Plan” (Planul american de salvare), iar Biden l-a semnat pe 11 martie. Legea care oferă ajutor economic direct pentru milioane de ame­ricani este celebrată de unii ca fiind de o im­portanță istorică. Guvernul pune, pur și simplu, bani în buzunarele cetățenilor de rând. Pentru mulți contribuabili americani, asta înseamnă 1.400 de dolari primiți direct în cont, puțin pentru bogați, dar mult pentru săraci. Există americani care au o nevoie stringentă să primească acest ajutor. Prin­tre ei se numără și muzicieni care nu au mai putut da spectacole luni de zile, actori care nu au avut voie să se urce pe scenă și care nu își mai permit să plătească o asigurare medicală. Dar legea lui Biden nu a obținut nici măcar un singur vot din partea republicanilor în Senat. Ea a putut fi adoptată numai cu ajutorul unui regu­lament de excepție, numit „reconciliere”. În semn de protest, senatorii republicani au insistat ca toate cele 628 de pagini ale legii să fie citite cu voce tare, înainte de vot. Biden a acceptat, iar legea a devenit o realitate.

Marea problemă: refugiații

Situația de la granița mexicană pare să dege­nereze în prima criză de politică internă cu care se confruntă pre­ședintele. Valuri tot mai mari de refugiați își fac apariția la gra­niță, copleșind autori­tă­țile. Situația ame­nin­ță să se transforme într-un scandal. Pentru republicani, situația re­prezintă o nesperată o­portunitate. Exact în mo­mentul în care de­mo­cratul Biden îl criti­că vehement pe Trump, ajunge el însuși în în­curcătură. Situația de la granița sudică a SUA este atât de com­plicată, că ar pune în dificultate orice gu­vern. După alegerea lui Biden, traficanții de persoane din zonele de criză din Guatemala și Honduras le-au sugerat clienților lor că fron­tierele ar fi deschise. În ceea ce-l privește pe Biden, acesta a ex­pli­cat că țara nu este mo­mentan în măsură să primească refugiați în număr mare.

Un lucru e clar: Sta­tele Unite au urgent nevoie de o reformă a legilor imigrației. Ulti­ma asemenea tentativă a eșuat în 2013, în Ca­mera Reprezentanților, dominată de republi­cani. Nici lui Biden nu-i va fi mai ușor, pentru că majoritatea fragilă din Senat abia dacă îi va fi suficientă.

Petreceri pe străzi

Joe Biden s-a vaccinat ”în direct”

Întreaga țară și-a ținut respirația în timp ce ju­riul din Minneapolis a deliberat asupra verdic­tului din procesul lui Derek Chauvin. Chauvin a declanșat anul trecut proteste globale împotriva violenței poliției și rasismului, după l-a ucis pe afro-americanul George Floyd. Momentul înde­lung așteptat sosește pe 20 aprilie, la ora 17:00. Judecătorul Peter Cahill l-a găsit vinovat pe Chau­vin, pe trei acuzații: crimă de gradul II și III și omor prin imprudență. În New York, un cen­tru al Americii negre, au loc pe străzi ma­ni­festări ale bucuriei. Peste tot, oamenii instalează difuzoare și unii se reunesc la petreceri dansante. Dacă îi întrebi despre Biden, toți răspund la fel: „Moșul o să schimbe ceva”. După doar o sută de zile, America începe să facă pași.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian