Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Noile staruri ale muzicii internaționale – BILLIE EILISH

Debut fabulos: 4 milioane de albume vândute

Celebră și bizară (Foto: Getty Images – 4)

La doar 19 ani, tânăra americancă lansase deja 37 de piese și vânduse aproape patru milioane de copii ale albumului ei de debut, intitulat „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” („Un­de ne ducem când adormim?”). De asemenea, ea a câș­tigat șapte pre­mii Grammy și, gra­ție turneelor, a făcut de cel puțin două ori înconjurul lumii și a traversat de patru ori Statele Unite. Billie Ei­lish a conceput totoda­tă piesa tema­tică pentru următorul film din seria „James Bond”, compu­nând toate pie­sele în colaborare cu fratele ei. Eilish a fost, de asemenea, personajul prin­cipal al filmului docu­mentar „The World’s a Little Blurry” („Lumea este puțin încețoșată”), care istorisește po­vestea creării albumului ei, iar acum a publicat albumul foto intitulat „De Billie Eilish”, care re­prezintă un fel de completare a fil­mului. E vorba des­pre o autobiografie în imagini, care marchează sfârșitul primei etape a carierei artistei.

Eilish aparține generației a cărei viață este, practic, în întregime documentată. Pentru cineva care a devenit o vedetă internațională, asta se poate dovedi ceva extrem de practic, deoarece există o mulțime de materiale care pot fi revalo­ri­ficate. Primele șaizeci de pagini ale autobio­gra­fiei sale sunt dedicate exclusiv începuturilor: ac­tuala Billie Eilish Pirate Baird O’Connel, pe vremea când încă se mai afla în burta mamei, ori ca bebeluș, stând cu tata la pian, mâncând din­tr-un pudding de ciocolată, șezând încântată pe vasul de toaletă și jucându-se cu fratele ei mai mare, în grădină. Părinții ei, Patrick O’Connell și Maggie Baird, sunt actori, dar nu și vedete. Eilish îi descrie ca „working actors”, adică actori care au trebuit să-și ducă în permanență traiul trecând de la o slujbă la alta, fără a fi reușit vreodată să facă un salt major în carieră și pe care nu-i putem vedea decât în roluri secundare, de mică importanță.

Succes la 13 ani

Înainte de glorie

Membrii familiei locuiau în Highland Park, un cartier din Los Angeles. Ei aveau o casă mică și un câine, iar condiițile de trai erau stabile, chiar dacă modeste. S-ar putea crea impresia că Billie Eilish a avut o copilărie cât se poate de normală, dar lucrurile n-au stat așa. De pildă, ea și fratele ei n-au mers la școală, cei doi copii fiind educați acasă de către mama lor. După cum a declarat tatăl artistei pentru „New York Times”, el a fost de părere că li se va dezvolta mai bine creati­vitatea dacă nu le vor sta în cale te miri ce linii directoare de natură academică.

La un moment dat, Eilish a mărturisit într-un interviu că ea și fratele ei, aveau voie să meargă la culcare oricât de târziu, atâta vreme cât făceau exclusiv lucruri creative. Soluția a funcționat. Fata a cochetat cu actoria, dar nu i-a plăcut, a dansat balet și a cântat într-un cor de copii. La rândul lui, fratele cântăreței a avut mici roluri de film și televiziune, a jucat în ultimul sezon al serialului „Glee” și a făcut parte dintr-o formație. Apoi a urmat minu­nea: pentru că Eilish avea nevoie de un cân­tec pentru cursul de balet, fratele ei i-a compus piesa „Ocean Eyes”, pentru că s-a gân­dit că vocea ei se va potri­vi bine pe această melo­die. Apoi, Eilish și Fin­neas, mai mult în joacă, au încărcat piesa pe plat­forma „Soundcloud”. Într-o zi, când au aruncat o privire, aveau deja mii de like-uri. Billie Eilish avea 13 ani și s-a vă­zut pe culmi.

De la bocanci la corset

Pe scenă

În martie 2019, când tânăra și-a lansat albumul de debut, se prea poate ca o mare parte a publicului să fi crezut că Billie a apă­rut din neant, dar de fapt, o asemenea ca­rieră, dacă e să fie du­rabilă, trebuie pla­ni­ficată cu mult timp în avans. Pentru asta e nevoie de mult talent, de încă și mai multă perse­verență și de noroc, precum și de o echipă care să funcționeze bine. În cazul lui Eilish, condițiile s-au întrunit cu viteza fulgerului. După ce a apărut „Ocean Eyes” pe internet, în 2015, ea a sem­nat, în ianuarie 2016, un contract cu o agen­ție londoneză pe nume „Platoon”, care se ocupa de artiștii debutanți și care între timp a fost cum­părată de compania „Apple”. La acea vreme, Billie a început să colaboreze și cu stilista Sa­mantha Burkhart, împreună cu care, Eilish și-a definit stilul caracteristic: haine în culori stri­dente și fără formă, cămăși supradimensionate purtate peste tricouri supradimensionate, cu pan­taloni foarte largi și scurți. Imaginea ei a contra­zis tot ce aștepta lumea de la o tânără cântăreață de succes. Eilish a explicat la acea dată, într-o reclamă pentru casa de modă Calvin Klein, că poartă haine exagerat de largi, fiindcă nu vrea ca lumea să-i judece corpul. „Nimeni nu poate avea o părere pe acest subiect, pentru că nimeni nu știe cum arată corpul meu pe sub haine”. Cu atât mai mare a fost senzația pe care a produs-o re­cent, pozând pentru actuala copertă a ediției bri­tanice a revistei „Vogue”, îmbrăcată de-o manie­ră prin care silueta i se poate distinge perfect. Eilish purtând corset, fustă strâmtă și tocuri înalte, prezentată ca o divă hollywoodiană în stilul anilor 50’, Eilish așa cum nu mai fusese vă­zută niciodată. „Dintr-odată ești considerată ipocrită pentru că vrei să arăți niște piele”, spune cântă­reața. „Dar eu mă simt bine în pielea mea”. Coperta „Vogue” reprezintă, cu alte cuvinte, mai degrabă o expre­sie a faptului că relația tinerei cu ea însăși s-a mai relaxat un pic între timp.

Billie și fanii. Justin Bieber

La Gala premiilor Grammy 2021

Billie Eilish ține mult să aibă o re­lație bună cu familia ei. Știe cel mai bine ce înseamnă, pentru că și ea fost la începutul adolescenței un fan înrăit. Fata era atât de obse­dată de Justin Bieber, încât suferea în mod regulat de căderi nervoase, din simplul motiv că era îngrijorată că nu va mai putea în veci iubi vreun alt băiat la fel de mult. Mama ei chiar a crezut că fiica ei are din acest motiv nevoie de terapie. Dacă citim zilele acestea comentariile fanilor de pe contul de Instagram al lui Eilish, rămânem cu impresia că fanii ei sunt la fel de obsedați. În acest context, noul single al lui Eilish, „Puterea ta”, ar putea acționa ca un bal­sam capabil să aline sufletele rănite. Printre rân­duri, piesa lansează un apel pacifist: să fim mai grijulii unii cu alții. „Încearcă să nu abuzezi de puterea ta”, cântă ea, un vers care poate fi interpretat în toate felurile, ca vizând vedetele în raport cu fanii lor sau fanii în raport cu vedetele. Teama unei schimbări radicale de imagine a cântăreței pare, în orice caz, complet nefondată. Când Eilish și-a făcut recent apariția la emi­siunea „Late Show with Stephen Colbert”, purta din nou pantaloni scurți și largi, o cămașă su­pradimensionată și cizme Ugg, cu șosete. Ceea ce se schimbase era doar paleta coloristică. Hai­nele artistei nu mai erau viu colorate, ci de un bej liniștitor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian