Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cupluri celebre – Carla Bruni și Nicolas Sarkozy

– Toți au crezut că mariajul lor a fost o simplă lovitură de imagine. Dar perechea formată de fostul top-model internațional și fostul președinte al Franței durează. Chiar și în condițiile tensionate în care Sarkozy a compărut recent în fața Justiției –

Dragoste la prima vedere

Foto: Guliver/Getty – 4

Noiembrie 2007, o seară friguroasă la Paris. Un bărbat a fost părăsit de soția lui, o femeie își pără­sește bărbatul. Amândoi au nevoie de ceva care să le ridice moralul. Ei se întâlnesc la cină, la niște prie­teni. La masă se află opt oaspeți, dintre care șase sunt reduși, în decurs de câteva minute, la ro­lul de simpli figuranți. Devin în schimb martorii a ceea ce francezii numesc „coup de foudre” – o dra­goste la prima vedere.

Așa a început povestea de iubire dintre cântă­rea­ța (fost top-model) Carla Bruni și politicianul Nicolas Sarkozy, care era la acea dată președintele țării. „Nu aveau ochi pen­tru altcineva”, povestește gaz­da de atunci, Jacques Sé­guéla, o personalitate în do­meniul publicității. De alt­fel, impresionat de scena jucată în fața lui, s-a grăbit să scrie o carte, în care vor­bește despre acest cuplu plin de strălu­cire și descrie dansul se­ducției la care a asistat. „Carla îl tachinează ime­diat, tutuindu-l, îl învă­lu­ie cu priviri tandre și spu­ne, trecând la atac: «Am senzația că sunt partene­ra ta, la o întâlnire promi­ță­toare, dar renumele tău mă sperie», iar Nicolas pa­rea­ză: «Renumele meu nu este mai rău decât al tău. O să vezi, vom fi mai ceva ca Marilyn și Ken­ne­dy»”. Ce afirmație!

„Egoisme à deux” este sintagma prin care psi­hana­listul Erich Fromm descrie întâlnirea a două persona­lități de tip alfa, care se plac. Ea provine dintr-o fa­milie importantă de industriași italieni, aparținând deci unei clase sociale înalte, la care Sarkozy, fiul unui emigrant ungur sărac, tânjește cu atâta ar­doare. „Ce m-a mar­cat în viață este suma umilin­țelor pe care le-am suportat în copilărie”, mărtu­risește el. Iar ea are nevoie de o scenă amplă și consideră puterea un afrodisiac irezistibil. „Vreau un bărbat cu putere nucleară”, este una dintre afirmațiile ei legendare. Lucrurile se leagă.

Comportându-se ca un adevărat gentilom, Ni­co­las Sarkozy o conduce în acea seară acasă, o lasă în fața palatului ei urban și dispare, la rândul lui, în Palatul Élysée. Apoi se întâmplă ceva amuzant. În aceeași seară, Carla Bruni îl sună dezorientată pe cel care i-a fost gazdă. „Prietenul tău este ciu­dat rău, i-am dat numărul meu de telefon și încă nu m-a sunat”. Carla are o reputație de apărat. Se spune că devorează bărbații ca pe stridii. Victimele ei formează un asortiment ciudat, printre ele numă­rându-se nume precum Sean Connery ori Kevin Costner, până la personalități ca Donald Trump sau Eric Clapton, care, neinspi­rat, i-a făcut cunoștință cu Mick Jagger. Tatăl fiului ei, Aurélien, este însă un filozof parizian…

Nuntă la palat

În orice caz, așteptarea nu reprezintă o alterna­tivă pentru o femeie ca ea. Și nici nu e cazul. Sar­kozy a sunat-o în cele din urmă și a copleșit-o cu SMS-uri, flori și invitații. Președintele vrea să fie văzut cu trofeul său – cei doi seamănă până și din acest punct de vedere. Ea, din cercuri boeme de stânga, el, militărosul conservator parvenit. Nici măcar agențiile de PR n-ar fi putut inventa o po­veste mai reușită de dragoste. Dar asta a reprezen­tat, totodată, o problemă. Imaginea celor doi e șifo­nată. Carla e considerată, ce-i drept, visul oricărui bărbat, dar un coșmar pentru femei. Iar Nicolas, tată a trei băieți, tocmai ce lăsase marea națiune să asiste la încercările sale de a o recuceri pe cea de-a doua lui soție, Cécilia. Aventura cu Carla nu pică bine în acest moment. Prea multă ostentație, prea puțină inimă. Așa că cei doi își hotărăsc rapid viito­rul. El se plimbă ca Lu­dovic al XIV-lea, la bra­țul noii sale iubiri, în par­cul de la Versailles. Pre­ședintele are nevoie de fotografii frumoase, dar exagerează. O călătorie în Egipt, cu sesiuni foto în Valea Regilor și călă­rind printre dunele de nisip, trezește zâmbete condescendente. Și to­tuși, această iubire nu pare o manevră de PR. Pe amândoi i-a prins fla­ma. Prietenii confirmă acest lucru, iar familiile au fost deja informate. „Le Président” s-a săturat între timp de bârfe și îi spune, la început de an, poporului său stupefiat: „Carla et moi, c’est du sérieux”. Între noi, lucru­rile sunt serioase. Ca și când francezii ar fi fost prietenii lui. Să ni-i în­chipuim, de pildă, pe Chi­­rac sau pe Giscard d’Estaing în această si­tuație. Carla Bruni, care a fost până acum cea care stabilea ritmul în relațiile ei amoroase, are la dispoziție doar trei săptămâni pentru a lua o decizie fundamentală a vieții ei. Ea consideră căsnicia drept „închisoare”. Și totuși… pe 2 februarie 2018, cei doi s-au căsătorit, în cadrul unei ceremonii restrân­se, desfășurate la Palatul Élysée. Mireasa poartă o rochie Hermès și balerini, pentru că mirele este mai mic de statură. Și aspectul aces­ta se numără printre marile lui probleme. Pre­ședin­tele nu măsoară decât 1,70 m și poartă pantofi cu toc ascuns. În melodia „Ta tienne”, Carla Bruni spune: „Îți aparțin, chiar dacă sunt bat­jocorită și condamnată – toate acestea mă lasă indiferentă”. Și și-a păstrat această atitu­dine până azi.

Fetița din castelul renascentist

Anul acesta, la Festivalul de la Cannes

Dar cine este această femeie, pe care toată Franța își închipuie că o cunoaște doar pentru că îi știe melodiile și chipul, care-i apare pe coperțile revistelor? Carla Bruni Tedeschi, năs­cută în 1967, a crescut alături de doi frați mai mari, într-un castel renascentist din Torino. Mama ei, Marisa, era pia­nistă, iar tatăl, Giu­seppe Alberto, antreprenor și mu­zician. El a com­pus ope­re în sistem dodeca­fonic, avea porniri nar­cisiste și niciun pic de timp pentru copiii lui. Ma­ria­jul părinților a fost unul complicat, fiecare dintre ei a avut aventuri, iar ca urmare a uneia dintre ele, s-a născut și Carla, lucru care i-a fost mărturisit abia când bărbatul pe care-l considera tată se afla pe patul de moarte. Ea avea atunci 23 de ani și vestea aproape că i-a frânt ini­ma. Însă aceasta n-a fost singura traumă prin care a trecut. De teamă că vor fi răpiți de organizația ex­tre­mistă de tip terorist a Brigăzilor Roșii, membrii familiei Tedeschi s-au mutat la începutul anilor ’70 la Paris. Carla a făcut slalomuri între internate din Elveția, Italia și Fran­ța. Ancora ei este bunica franțuzoaică, Renée. Nimeni nu-i spune că ar fi fru­moasă. Abia după ce se lansează cu brio în cariera de manechin inter­național, începe să creadă în șansele ei.

Dacă analizăm evoluția lui Sarkozy, observăm niște paralele uimitoare. În cea mai recentă carte a lui, „Vremea furtunilor”, el scrie: „Am făcut totul pentru a mă face remarcat”. Născut în 1954, Nico­las Sarkozy a fost copilul unor părinți divorțați. Tatăl lui, Pál, era de sorginte nobilă, dar lipsit de mijloace materiale. El s-a căsătorit cu fiica unor emigranți evrei din Grecia și a avut trei băieți, dar mariajul nu a funcționat. Lui Nicolas, băiatul mij­lo­ciu, i-a proorocit: „Cu notele și cu numele pe care îl ai, nu vei avea niciodată succes în Franța”. Aceste vorbe i-au alimentat ambiția. El luptă, comparându-se cu un boxer, care nu vrea să pără­sească niciodată ringul. Ceea ce îi și reușește. Sar­kozy dispune de o remarcabilă rețea socială și con­tinuă, la ani buni după încheierea mandatului său prezidențial, în 2012, să fie considerat un poli­ti­cian de frunte. Sau, cum s-a exprimat un jurnalist francez, „Toți cei de Dreapta au contacte cu el”. Mulți au spus, în mod fals, că mariajul ar fi fost presărat cu scandaluri, au circulat zvonuri de des­păr­țire, iar Sarkozy a fost cercetat pentru luare de mită. Cuplul a rezistat tuturor acestor probe. „Toa­te cântecele mele de dragoste îi sunt dedicate lui. Dacă m-ar părăsi, ar fi iadul”. În septembrie au fost într-un turneu prin Germania. El o numește „mon ange”, îngerul meu, iar cei doi au o fiică, pe care o adoră.

În primăvara acestui an, fostul șef de stat a com­­părut în fața unui tribunal din Paris, fiind acu­zat de luare de mită și trafic de influență, și a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare. Urmează un alt proces, care vizează finanțarea ilegală a campaniei sale electorale. Și în acest caz, riscă pedeapsa cu închisoarea. Și Carla? Cei doi apar în fața instanței ținându-se de mână. Pe Instagram, ea a postat mesajul „I stand by my man” („Îi stau alături bărbatului meu”).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian