Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un președinte în hibernare

S-a întâmplat marțea trecută, la Varșovia: în cadrul unui discurs urmărit de o audiență nume­roasă și, prin intermediul mass-media, de lumea întreagă, președintele american Joe Biden a sa­lutat-o, personal, pe președinta Re­publicii Moldova, Maia San­du, și i-a invitat pe toți cei pre­zenți să o onoreze cu aplauze. A ur­mat, tot marți, și tot la Varșo­via, o întâlnire între cei doi lideri politici. Evident că, în contextul rumorilor tot mai insistente că Rusia pregătește    instalarea unui guvern-marionetă la Chișinău, reacția SUA se cerea a fi una cât se poate de promptă. Atenția primită de Maia Sandu poate fi citită, desigur, și în această notă, deși, pentru cine e cât de cât la curent cu activitatea preșe­dintei din Moldova, marea ei trecere la cei mai importanți lideri politici ai momentului, nu mai e demult o surpriză. La fel cum nu e o surpriză faptul că discursul lui Joe Biden, un mesaj sim­bolic la un an de la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, are loc în Polonia, și nu în România. La un an de când flancul estic al NATO și al Uni­unii Europene a devenit zona fierbinte a lumii, Polonia își reafirmă, iată!, statutul de lider regional. Cu o Ungarie aflată pe lista neagră a ma­rilor puteri occidentale, cu o Cehie și o Slo­vacie destul de discrete, cu cele trei țări baltice deja prea curajoase pentru cât sunt de mici, Ro­mâ­nia putea profita mai mult de oportunitățile mo­mentului geopolitic pe care îl trăim. Fără să aibă mizele istorice ale Poloniei, România pu­tea, totuși, să-și joace mai bine rolul de balanță regională, dar s-a mulțumit (asta e din ce în ce mai vizibil în ultimele luni) cu un simplu rol de actor de pluton.

Faptul e cu atât mai surprinzător cu cât, nu mai departe de anul trecut, președintele Klaus Iohannis lăsa să se înțeleagă că ar visa la funcția de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Dacă nu din ra­țiuni de stat, dacă nu dintr-o miză de poziționare strategică a României, atunci măcar din calcule personale, și tot ar fi trebuit să vedem, în ultima vre­me, un Iohannis mai prezent pe scena inter­na­țională. Mai cu seamă că pare să-și fi luat cu totul mâna de pe afacerile interne, unde Marcel Cio­lacu și acoliții lui din PSD fac și desfac jocu­rile, nederanjați de nimeni. Absența lui Iohannis este totală: n-a fost la Forumul Economic Mon­dial de la Davos (unde Maia Sandu a fost, și unde s-a întâlnit, printre alții, cu un „prieten” al României, premierul olandez Mark Rutte), n-a fost nici la importanta conferință de securitate de la München de zilele trecute (unde, la fel, Ma­ia Sandu a fost și s-a întâlnit personal cu toți liderii din zonă, unii dintre ei recent numiți în funcție), n-a avut nicio reacție față de amenin­țările Rusiei față de Republica Moldova, n-a fost prezent nici la discursul lui Joe Biden de la Varșovia. Ce altceva mai bun a avut de făcut în acest început de an?! Ce trebi mai importante l-au ținut departe de lumea bună? Nu știm și n-o să facem obișnuitele glume cu pârtiile de schi. Fapt e că doar formatul B9 (București 9), la care participă (evident, la Varșovia) toți liderii din zonă, l-a scos pe Iohannis, miercuri, din lunga amorțeală de iarnă. Era și culmea să lipsească de la o structură de dezbateri, numită după Ca­pi­tala noastră! În fine, joia aceasta, urma să se va­dă și cu Maia Sandu: cam târziu, dar poate a aflat și el, cu ocazia asta, ce se mai întâmplă prin lume…

P.S.: Pentru comparație, bugetul de vizite externe al Maiei Sandu pe 2022 a fost de 25.000 de euro, în vreme ce bugetul lui Klaus Iohannis a fost de 3,3 milioane de euro!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian