• Închis ca într-o capsulă a timpului, Palatul Chrissoveloni din Ghidigeni este o pagină pe nedrept uitată a istoriei României. Așezat în Țara de Jos a Moldovei, pe malul Bârladului, ascunde între zidurile lui cu tencuială căzută, povești fabuloase, întinse pe mai mult de o sută de ani. Loc de refugiu și recreere al elitei bucureștene, în frunte cu Regele Ferdinand și Regina Maria, a cunoscut și clinchetul paharelor de șampanie, dar și bubuitul bombelor primului război mondial, precum și tăișul secerei comuniste. O poveste cu adevărat fabuloasă, plină de personaje și întâmplări minunate, despre o perioadă efervescentă a istoriei românești •
România, vara anului 1900… Pe un peron de provincie din Moldova, oprește un tren venit de la București. Când scârțâitul frânelor se oprește, din el coboară personaje ca din cărțile cu povești: doamne cu blănuri scumpe, domni cu jobenuri, însoțiți de sluji care le poartă bagajele. În fața gării sunt așteptați de șiruri lungi de calești elegante, mânate de vizitii îmbrăcați în haine de catifea. Alaiul o ia apoi pe drumul de țară, care străbate o pădure adâncă, la capătul căreia se zărește în lumina apusului un palat. Are terase cu colonade grecești și piscine îmbietoare, aflate chiar la intrare, teren de golf, piste de popice și terenuri de tenis, iar în zare, cât vezi cu ochii, sunt dealuri pline de vii. Ajunse în curtea palatului, trăsurile trag pe peronul din fața intrării. Îmbrăcat după moda de la Paris, un majordom le iese în întâmpinare, cu o plecăciune adâncă: „Bine ați venit la Palatul Chrissoveloni din Ghidigeni!
O familie de greci bogați
Cu sonoritatea lui mediteraneană, numele de Chrissoveloni are o rezonanță aparte în lumea bună a Bucureștiului de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Familie bogată de greci, mutată la nord de Dunăre, în vâltoarea evenimentelor de la 1848, a ales drept reședință de început Galațiul. Implicată în afaceri cu grâne, portul de la Dunăre era ideal pentru dezvoltarea acestora. Și ocazii să își sporească averile pe pământ românesc au tot apărut. Important era, înainte de toate, să-și găsească o casă pe măsura averii, și oportunitatea a apărut când proprietățile lui Dimitrie Mavrocordat de la Ghidigeni – casă, moșie și velniță de rachiu – fuseseră scoase la vânzare pentru plata unei mari datorii. Pentru Nicolas Chrissoveloni, banii pe cele câteva sute de hectare de pământ agricol și păduri, mica afacere cu rachiu și hanul vechi, boieresc, trebuie să fi fost un mizilic, ba, și mai mult, noul proprietar se pornește pe reparații, dărâmă imediat vechiul han și ridică un palat inspirat de faimosul „Elysée” de la Paris. Mesajul dat era clar: familia Chrissoveloni avea de spus un cuvânt în țara adoptivă.
Un palat ca-n povești
În doar câțiva ani, Palatul Chrissoveloni devine nu doar reședința familiei, ci și o destinație favorită pentru protipendada bucureșteană. Loc de recreere și zaiafeturi. Proprietarii nu se uită la bani când își propun să facă în sudul Moldovei, puțin mai sus de Milcovul ce încetase să mai despartă cele două Principate române, o rezidență cu nimic mai prejos decât cele din Occident. Angajează arhitecți și meșteri europeni și le impune cele mai înalte standarde în construcții, tot ce-și notaseră, meticulos, în escapadele lor prin străinătate. O reședință potrivită chiar și pentru regi și regine…
Se miră nevoie mare țăranii din Ghidigeni de minunea de palat ce se ridică sub ochii lor și de toate „drăciile” care apăreau de jur împrejur: numai de popicărie nu se mai pomenise prin părțile lor, de piscine și de terenuri de tenis, în curte și la etaj! Apoi, când văd ce lume vine în sat, își dau imediat seama că în așezarea lor măruntă, din care unii de-abia dacă ieșiseră până la Tecuci, se anunțau mari schimbări. Iar frumoasa biserică ridicată de boierul Chrissoveloni, peste drum de palat, era o dovadă că veneticul prinsese drag pentru locurile lor. Despre școala din sat, construită tot de el, ce să mai zici?! „Să-i țină bunul Dumnezeu ani buni pe toți cei ai boierului Chrissoveloni. De le va merge bine lor, ne-a milui Cel de Sus și pe noi cu cele trebuincioase”, glăsuise popa din sat, la hramul de sfințire a bisericii, de Sfântul Dumitru, întărind legământul cu noii moșieri, prin cruci mari și largi. Circulă până azi povești despre generozitatea boierilor Chrissoveloni față de amărâții din sat: căruțe de lemne din pădurile stăpânilor făceau drum spre casele săracilor, săptămână de săptămână…
Un reporter, la drum
La jumătatea drumului dintre Tecuci și Bârlad, biserica veche e indiciul că ai ajuns în dreptul faimosului Palat de la Ghidigeni. Imediat ce paznicul dă jos lacătul greu de la poartă, pătrund, ca printr-un portal, într-o altă dimensiune. Un secol s-a topit în numai doi pași! Calc pe cărarea îngustă, mărginită de un gazon verde crud, tuns la milimetru, chiar în dimineața aceea, care se întinde ca un covor spre palat. „Castelană” de ocazie e Mihaela Gudană, bibliotecara din sat, enciclopedie vie a istoriei Ghidigeniului și apropiată a moștenitorului actual al Palatului, domnul Jean Chrissoveloni, care locuiește în București. Mă întâmpină în capătul cărării, bucuroasă să mă călăuzească într-o zonă necunoscută a istoriei. Nelocuit de două decenii (fusese cămin-școală pentru copii cu probleme în anii comunismului), palatul are o patină aparte. Vopselurile grosolane ale comuniștilor s-au cojit, iar de sub ele se întrevăd, tot mai mult, urmele rafinamentului de odinioară.
„Aici a fost o bijuterie a neamului românesc!”, spune doamna Mihaela. „În epocă, palatul era încă și mai semeț, dar cupola a fost mistuită de un incendiu, în anii ’30, și n-a mai fost reconstruită”. Sunt pe treptele de la intrare, și admir, de jur-împrejur, priveliștea grandioasă pe care marea aristocrație românească o avea când descindea pentru recreere la Ghidigeni. În liniștea desăvârșită a amiezei toride de vară, se aude, parcă, clinchetul paharelor de șampanie, ciocnite la somptuoasele petreceri din urmă cu peste o sută de ani.
Cei mai frumoși ani
Încăperile boltite și luminoase ale Palatului Chrissoveloni de la Ghidigeni au fost martore ale celor mai frumoși ani ai tânărului regat al României. Principatele tocmai ce se uniseră, noul stat își câștigase, cu mari sacrificii, independența, iar economic lucrurile mergeau în direcția bună. Cum să crezi zvonurilor aflate din presa străină, că Europa stă pe un butoi de pulbere, amenințată de un nou război? Protipendada bucureșteană, poposită la palatul din Ghidigeni, credea în eternitate. Lipsită de grijă, avea o singură, mare, dorință: să se veselească la aer curat, în mijlocul pădurii, departe de grijile Capitalei și de intoxicările presei senzaționaliste occidentale! Confort și ospitalitate se găseau în epocă și pe la alte reședințe aristocratice, dar nicăieri nu aveai atâtea opțiuni de distracție ca la Ghidigeni.
Mari „viveuri”, degustători rafinați ai vieții, dar și sportivi desăvârșiți, bărbații familiei Chrissoveloni nu-și refuzau, nici lor, și nici oaspeților veniți de la București, vreo plăcere. Pădurile întinse din jur erau loc ideal pentru reprize de călărie, iar pentru membrii nou-înființatului „Tenis Club Român” existau terenuri, atât afară, în aer liber, cât și la etajul palatului, cum nu găseai nici la Londra sau la Paris. Iar cele două piste de popice, acoperite, și ele, cu un plafon susținut de colonade, găzduiau mereu mușterii amatori să-și măsoare dibăcia de tras cu bila la țintă. Și mai era și terenul de golf, un pretext ideal ca să te retragi cu o tânără și frumoasă domniță, ca să-i strângi mâna și să-i inspiri parfumul de violete, în timp ce-i explici cum se ține crosa de joc.
Iar piscinele cu apa lor de cristal, erau o adevărată desfătare în orele calde ale zilei, la doi pași de fotoliile întinse la umbră și de măsuțele de pe care nu lipseau niciodată băuturi reci și revistele în vogă ale vremii. Temerarii își puteau încerca pofta de aventură și în mașinile „ultimul răcnet” ale lui Jean Chrissoveloni. „Bunicul era mai franţuzit, avea mare apetit pentru artă. Dar îi plăceau și maşinile, în curtea lui erau mai multe automobile. Tata mi-a povestit că, de fiecare dată, când se urca cineva cu bunicul în maşină, îşi arunca pălăria în aer. «Oh, Jean, mi-a zburat vântul pălăria, trebuie să oprim!». Dar apoi, nimeni nu mai urca înapoi de teamă”, îmi povestește, amuzat, Jean Chrissoveloni, supraviețuitorul familiei, care locuiește la București, unde, la peste 80 de ani, continuă să se ocupe de reabilitarea palatului, după ce s-a luptat din greu să recupereze proprietățile confiscate de comuniști. Plecat în vacanță, în Grecia, mi-a oferit cu multă amabilitate informații prin telefon.
Albumul cu fotografii
Sunt în holul mare al Palatului de la Ghidigeni și mă uit peste fotografiile vechi, lipite pe niște planșe, de tinerii arhitecți care lucrează, de câțiva ani, la planul de renovare a clădirii. Așezați ca în jurul unei mese lungi, boierești, de pe vremuri, sunt prezenți toți bărbații de vază ai familiei Chrissoveloni: Zanni, cu favoriții săi de pașoptist sadea, cel care s-a refugiat cu afacerile în Moldova, la Galați, urmașul său, Nicolas, cu ceas cu lanț prins la buzunarul vestonului, cel care a cumpărat moșia de la Mavrocordat și a dus renumele familiei dincolo de granițele Balcanilor, șarmantul Jean, cu cărarea pe mijloc și mustăcioară fină, „à la française”, fondatorul „Băncii Chrissoveloni” și gazda „epocii de aur” de la Ghidigeni, fiul său Nicky, botezat de însăși Regina Maria. Suverana apare și ea într-una dintre fotografii, alături de alte figuri feminine de rang înalt, printre care splendida principesă Hélène, fiica lui Nicolas, căsătorită cu principele Dimitrie Șuțu, iar apoi cu marele scriitor și diplomat francez Paul Morand, muza pariziană a scriitorului Marcel Proust. Nu lipsește nici grațioasa Sybille, soția lui Jean Chrissoveloni, prietenă de suflet a Reginei Maria.
În fiecare colțișor de fotografie găsești un indiciu despre cât de occidental arăta această reședință din sudul Moldovei, care sfida complet ideea provinciei. Cu etaj și mansardă înaltă, cu ferestre mari, luminoase și cu terase cuprinzătoare pentru banchete și seri dansante. Palatul de la Ghidigeni se oglindește integral în piscina de la intrare. În cadrele mai largi, se vede grădina din jur, cu trandafirii favoriți ai Reginei, în vreme ce imaginile de interior recreează atmosfera intimă a seratelor de început de secol XX. Fotolii stilate, draperii din catifea grea, șemineuri din teracotă prețioasă, adusă din occident. Multe idile se vor fi înfiripat în ungherele ascunse ale vastului domeniu ori în serile de bal de la Ghidigeni și multe afaceri ale țării vor fi fost puse la cale, la o partidă de cărți ori la una de tenis! Lista invitaților de la Ghidigeni avea în frunte personaje ilustre, precum Regele Ferdinand și Regina Maria, împreună cu copiii lor, membri ai familiilor Balș, Negropontes și Economu, politicieni precum Barbu Știrbey, Constantin Argetoianu, Dimitrie Ghica, diplomați ca Grigore Gafencu, Mr. St. Aulaire sau Paul Morand…
Camerele secrete
Ghidat de doamna Mihaela Gudană, iau la pas palatul. Încep cu saloanele spațioase de la parter, ale căror uși originale încă se mai păstrează. Detalii fine și stucaturi aurite care au scăpat siluirii din anii comunismului sugerează magia timpurilor apuse. Mărturiile notate în „jurnalul” de casă al oaspeților trecuți pe la moșia din Ghidigeni mă ajută, și ele, să recompun trecutul. Fosta sală de bal are aerul unui loc părăsit pe grabă. Prin geamurile sparte ale luminatorului, soarele aruncă raze piezișe, care învăluie locul într-o aură de mister. Firicele de praf se balansează leneș în aer, umplându-l de scânteieri. Scara principală, din lemn masiv, în stare perfectă, duce spre apartamentele de la etaj. Dincolo de ușile lor se ascund nu doar secrete de alcov, ci și secrete diplomatice: în anii tulburi ai Primului Război Mondial, Victor Antonescu, ministrul plenipotențiar al României la Paris, a fost găzduit, incognito, la Ghidigeni, fără ca măcar gazda să știe cine era cu adevărat misteriosul oaspete. Apropiat al Reginei Maria, Jean Chrissoveloni era recunoscut pentru patriotismul său, așa încât „Operațiunea Ghidigeni” nu presupunea niciun risc. Suverana fusese găzduită, și ea, nu o dată, la Ghidigeni. „Din descrierile lăsate de Regina Maria în jurnal, asta ar fi camera în care stătea. Aici era o ușă, între timp zidită, care ducea spre o altă cameră”, îmi dezvăluie doamna Mihaela. „Uitați cum erau lucrați pereții! Iar tavanul era dublat cu stuf, ca să fie răcoare”.
Fantoma cu parpalac
De sus, de la ferestrele palatului, se vede cel mai bine fabuloasa moșie Chrissoveloni, care se unește cu orizontul, cuprinzând pădurile din jur. „Acolo erau grajdurile, se mai văd și azi locurile pe unde li se dădea de mâncare cailor, printr-un sistem ingenios. În clădirea aceea e terenul de tenis acoperit, iar aici, popicăria. Se mai păstrează și azi, într-un colț de pivniță, popicele originale și bilele cu care se arunca după ele. Chiar o să-l rog pe paznic să vi le arate”, îmi promite însoțitoarea mea. De când le-a fost retrocedat palatul, prima grijă a urmașilor familiei Chrissoveloni a fost să nu-l lase să se prăbușească sau să cadă pradă distrugerilor. S-a investit constant în reparațiile de maximă urgență, s-au angajat oameni care să păzească locul și să întrețină proprietatea. Se lucrează intens, cu o echipă de arhitecți inimoși, printre care se numără și Iulia Gudană, fiica doamnei Mihaela, la un proiect de restaurare. Ar fi mare păcat ca această perlă a Moldovei să rămână necunoscută: e mai mult decât o rezidență de lux, zidurile palatului adăpostesc istorie românească de primă mână! Trecem peste un pod făcut de marele Anghel Saligny, la comanda familiei Chrissoveloni (o bijuterie istorică, la rându-i!) ca să ajungem la cavoul familiei. Am în față un templu. Templu în pădurea Ghidigeniului! „Trei bărbați din familie au fost îngropați aici, dar cavoul a fost devastat încă de pe când eram eu copil și făceam pe aici plimbări cu școala. Retrăiesc și acum emoțiile pe care le simțeam când mai auzeam oameni din sat povestind că îl vedeau, în serile reci și ploioase de toamnă, pe Jean Chrissoveloni, cum trece impasibil pe dig, îmbrăcat impecabil, cu pălărie și parpalac…”. Marele bancher își inspecta, ca-n vremurile bune, domeniul în care fusese atât de fericit…
Ambulanțe pentru front, diamante pentru Regină
Cu aerul său solemn și dramatic, cavoul familiei Chrissoveloni amintește că Ghidigeniul n-a avut doar parfum de lavandă și gust de șampanie fină. Loc de răsfăț al aristocrației române, el devine, la scurtă vreme, un loc al suferinței. Zvonurile ce păreau imposibile în preajma cupelor de șampanie franțuzească devin tot mai alarmante. Petrecerile de la Ghidigeni se răresc, și dispar cu totul, după intrarea României în Primul Război Mondial. Primii la petreceri și zaiafeturi, membrii familiei Chrissoveloni se dovedesc primii și în serviciile oferite țării. Jean Chrissoveloni, potentatul bancher, înființează în 1916, la rugămințile Reginei Maria, prima rețea de ambulanțe din România. „Bunicul a adus, special din America, 200 de mașini Ford, pe care le-a convertit în ambulanțe. Apoi a adus, tot pe banii lui, medici buni din Franța ca să dea o mână de ajutor pe front. Adevărul e că bunicul nu-i putea rezista Reginei Maria.
I-a oferit până și faimosul colier cu diamante al soției sale, Sybille, pe care Regina îl admira de fiecare dată… Cele două au fost prietene apropiate. I-ar fi dat tot ce avea! Bunicul, un adevărat vizionar, dezvoltase sucursale ale Băncii Chrissoveloni la Constantinopol, Paris, New York, Viena și țintea Londra. Inventase conceptul de multinațională când nimeni nu vorbea despre asta! Tot bunicul a fost primul mare investitor care a mers în Cadrilater, după ce acesta a revenit României, căutând oportunități de afaceri. Terenul pe care Regina Maria și-a construit vila de la Balcic era al lui. I l-a oferit Reginei, cu puțin timp înainte să moară, la numai 45 de ani. Tot de dragul Reginei și-al României, care pierduse sudul și apăra cu greu ultima bucată de țară, deasupra Siretului, Jean Chrissoveloni și soția sa, Sybille, au transformat uriașa sală de sport a Palatului de la Ghidigeni într-un spital de campanie. Ba și mai mult, bunicul a trecut producția fabricii de alcool de la Ghidigeni, pe spirt medicinal, de care era mare nevoie pe front și pe care îl oferea gratuit, alături de alte provizii, Armatei Române. Bunicul a fost un adevărat patriot!”, îmi spune la telefon, cu multă emoție în glas, dl. Jean Chrissoveloni.
File de Jurnal regal
Există puține fotografii ale Reginei Maria la Ghidigeni, deși ea a trecut adesea pe la Palatul de pe malul Bârladului. Numeroase dintre paginile „Jurnalului” său de război conțin însemnări despre Ghidigeni. Răvășită după moartea micului Prinț Mircea, al cărui mormânt, proaspăt acoperit de flori și lacrimi, a fost nevoită să-l părăsească în 1916, pentru a porni spre refugiul de la Iași, dezarmată în fața situației dezastruoase de pe front, Regina Maria a găsit mereu, în prezența lui Jean și a Sybillei Chrissoveloni, o oază de liniște la Ghidigeni. „A fost foarte odihnitor s-o văd pe Sybille și să-i văd spitalul, excelent întreținut, încrederea ei că în cele din urmă vom izbândi, curajul ei, optimismul ei, spiritul ei de o curăție desăvârșită, loialitatea ei englezească de nezdruncinat, prietenia ei devotată, însuflețită – cu toatele așa de plăcute privirii, ca o floare crescută într-un lac de noroi. (…) Spitalul ei e admirabil. Și e întreținut în întregime din mijloacele lor. Are în jur un cârd de fete îmbrăcate în alb, e o insuliță de tihnă dulce. Dar trebuie să merg mai departe, locul meu e în mijlocul frământării, printre strigătele de disperare”, scrie Regina în „Jurnal”. Și tot Regina ne lasă, într-o filă din decembrie 1916, o imagine emblematică a mediului de la Ghidigeni. „M-am trezit în patul mare, roz-alb, al lui Sybille, m-am bucurat de luxul unei băi minunate, înconjurată numai de lucruri curate, elegante, confortabile, de un mic dejun excelent, servit frumos, de lucruri îmbietoare pe farfurii de porțelan fin – pentru o clipă, m-am simțit departe de război și de prigoană, sufletul meu iubitor de astfel de plăceri s-a bucurat de alinările acestea, s-a simțit la el acasă! Atmosfera atât de veselă și de binevoitoare din jurul lui Sybille, dăruirea față de ceilalți, împăcată și armonioasă, alături de credința ei puternică în tot ce e bun, în noi începuturi, în victoria finală, toate acestea au fost un balsam pentru sufletul meu sfâșiat”.
În prima linie
Vizitele la spitalul de campanie de la Ghidigeni, care purta chiar numele „Prințul Mircea”, îi aduceau mereu aminte Reginei Maria de mormântul părăsit de la Cotroceni. „Sunt tare bucuroasă că locul acesta splendid poartă numele micuțului meu – îi va aduce binecuvântări. Mircea, puiul meu – băiețelul meu zvăpăiat! Frumosul nostru Spital «Mircea», care e un model în toate privințele, e o clădire enormă, construită cu gândul de a face în ea un teren de tenis acoperit și prefăcută acum într-un spital splendid. Am trecut printre răniți, împărțind darurile mele obișnuite și bucurându-mă de cât de bine erau făcute toate. Trecând printre paturile de cruntă suferință, m-a lovit imensa nebunie a întregului război. De ce? De ce? De ce? Sunt atât de tineri și mutilați. O, ce nebunie crudă! Am stat o vreme printre ei, toți s-au bucurat să mă vadă, în ciuda suferințelor, și au fost încântați de micile mele daruri. M-a urmat peste tot credincioasa mea Sybille, care are grijă ca toate să meargă cum trebuie, pe lângă faptul că are casa deschisă oricui, de orice nație, care trece pe acolo, indiferent de rang; dă dovadă de ospitalitate adevărată, în cel mai larg înțeles al ei. Jean Chrissoveloni se pricepe de minune la tot ce face, și nicio însărcinare nu e prea mare pentru el, e o binecuvântare că am parte de ajutorul lui. Jean și Sybille fac totul cu devotament. Mi-a făcut bine, tare bine, în aceste clipe, când alții sunt gata să ridice mâna chiar și împotriva propriei regine, fiindcă ea s-a învrăjbit cu toți! Oamenii aceștia doi, Sybille și Jean, muncesc pentru un ideal – Domnul să le binecuvânteze munca și să-i îngăduie să înflorească așa cum merită”.
Cercul se închide
Familia Chrissoveloni rămâne importantă pentru România și după încheierea războiului. Sora lui Jean, Hélène, luptă de la Paris, alături de Regina Maria, pentru cauza României, în timpul Conferinței de Pace de după Primul Război Mondial. Jean Chrissoveloni moare tânăr, în 1926, din cauza unei tumori pe creier, iar fiul său, Nicky, finul Reginei Maria, preia afacerile de familie. În tumultul Marii Crize, reușește să salveze banca, reface Palatul de la Ghidigeni, după un grav incendiu în anii ’30, și repune pe picioare afacerile.
Vine însă Al Doilea Război Mondial, iar la final, Nicky Chrissoveloni își vede întreaga avere confiscată. Aruncat în beciurile Securității, Nicky Chrissoveloni devine, din mare bancher, un simplu muncitor. În 1960, cu mari intervenții diplomatice din partea Greciei, reușește să își scoată familia din țară, cu un avion privat. Fiul său, Jean, avea pe atunci 17 ani. „Era cât pe ce să îl rețină pe aeroport, pentru că, într-unul din cele numai două geamantane cu care am plecat, își luase un frac, în care rămăsese un bilețel de la un bal mascat, pe care miliția l-a interpretat ca fiind un nume conspirativ de agent secret. Ce să știe milițienii de «anii de aur de la Ghidigeni?!»”, spune Jean Chrissoveloni. Mai ține minte cum, după ce au urcat în avion, tatăl le-a spus, înainte să treacă pe deasupra Dunării: „Priviți bine aceste pământuri, căci nu le veți mai vedea niciodată!”. Dar istoria a vrut altfel: pe 17 ianuarie 1990, Jean Chrissoveloni ateriza la București, cu valiza Hermès, moștenită de la tatăl său, și cu testamentul acestuia. De cum a tras prima gură de aer, a simțit că a revenit acasă. Luptă de peste trei decenii ca să reîntregească averea familiei și, deși trecut de 80 de ani, visează cu ochii deschiși la ziua în care Palatul de la Ghidigeni își va recăpăta strălucirea de odinioară. „Cum ar suna «Hotel Chrissoveloni»?!”. Bunicul Jean, marele patriot, ar fi cu siguranță mândru să vadă totul strălucind ca-n anii ’20, într-una din plimbările sale târzii, pe digul Bârladului…
Imagini din arhiva familiei Chrissoveloni și fotografii ale autorului