Paznicii Mânăstirii „Sfânta Ecaterina”

N-au fost niciodată complet asimilați, indiferent cine au fost stăpânitorii – arabi, turci sau egipteni. Li se spune „beduini”, dar ei zic că vin din Europa. Sunt mahomedani, dar știu sigur că se trag din creștini. Sunt un trib mărunt, câteva sute de oameni, dar jură că-s urmașii marelui neam al vlahilor de la Marea Neagră. Unde s-a mai pomenit ca un trib mahomedan, dintr-un deșert îndepărtat, să se mândrească cu faptul că se trage din Țara Vlahilor? Pe urmele a numeroase mărturii incredibile, cercetătorul englez de origine română, John Nandriș, a documentat în anii ’70 o filă de inestimabilă valoare pentru istoria noastră: povestea vlahilor de la Muntele Sinai. V-o prezentăm acum, într-un moment în care viitorul acestui trib de beduini vlahi e mai nesigur ca oricând.
ARGUMENT
Un strigăt în deșert

Decizia de zilele trecute a unui tribunal egiptean, care pregătește confiscarea averii Mânăstirii „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai și ar putea duce la încetarea vieții monahale de acolo, pentru a transforma locul sfânt al ortodoxiei într-o atracție turistică, a șocat lumea creștină. În urma protestelor internaționale, autoritățile din Egipt par să bată în retragere. Veștile din Sinai ne amintesc, însă, că istoria Mânăstirii „Sfânta Ecaterina” ne privește direct. În mijlocul unui peisaj pe care doar piatra și rugăciunea îl pot îndura, în Sinai trăiește un trib cu nume straniu, „Geabalia” sau „Al Jabalyia”. „Cei din munte” le-au spus arabii, întărind faptul că nu-s de-ai lor. De 1400 de ani, ei slujesc cea mai veche mânăstire locuită încontinuu a creștinătății. Dar ceea ce-i face cu adevărat unici pe cei din tribul Geabalia e originea lor vlăhească. Istoria și tradițiile lor au fost studiate de eminentul cercetător John Nandriș, la finele anilor ’70. Publicarea, azi, a poveștii vlahilor de la Muntele Sinai e un semnal de alarmă pentru oficialitățile din România, care ignoră cu încăpățânare, de multe decenii, o parte semnificativă a istoriei noastre. Ați auzit vreo luare de poziție a autorităților de la București?! O face, de la Oxford, profesorul John Nandriș: „Ce se întâmplă în Egipt e o violare grosolană a normelor internaționale, în căutarea de câștiguri din turism. De asemenea, un atac la viața și cultura beduinilor vlahi și un afront adus ortodoxiei. Ce se va alege de cazul unic al beduinilor Geabalia? Ei fac parte integrantă din istoria mânăstirii, încă de când împăratul Iustinian i-a trimis acolo, din părțile României de azi. Cum rămâne cu demnitatea lor? Or să rupă de-acum bilete turiștilor? Sinai e o moștenire a umanității. Chiar nu mai există nimic sfânt pe lume?”. Îi mulțumim d-lui John Nandriș, prietenul revistei noastre, care ne-a sprijinit în publicarea acestui text esențial, bazat pe cercetările sale, pe care îl pregătim încă de la întâlnirea noastră de acum doi ani.
Cei o sută de vlahi

În mijlocul pustietății aspre a Sinaiului se scrisese, încă înainte de anul 600, una dintre cele mai impresionante povești ale monahismului creștin. Sursele istorice spun că în locul în care Dumnezeu i s-a arătat lui Moise sub forma Rugului Aprins trăiau, în timpul împăratului bizantin Iustinian, mai mulți pustnici. Viața lor, post, rugăciune și tăcere, era tot mai des tulburată de năvălirile arabilor, care le furau hrana, le distrugeau chiliile și le profanau altarele. Ajunși la capătul răbdării, câțiva dintre călugări se pornesc pe primejdiosul drum până la Constantinopol să-i ceară ajutor Împăratului.
Cunoscut pentru râvna sa religioasă și pentru larghețea cu care plătea ctitorirea de biserici, Iustinian îi primește și-i ascultă. „La noi în deșert, nu doar că-i foarte greu să construiești ceva, e greu și să păzești ce construiești”, i se plâng călugării. Iustinian avea deja răspuns la temerile lor. Între semințiile peste care stăpânea, una avea tot ce-i trebuia ca să răzbească până și în pustia Sinaiului: vlahii! Așa că Împăratul trimite în Sinai, dimpreună cu călugării, 100 dintre cei mai buni luptători vlahi, fiecare cu soția și copiii lui. Odată ajunși acolo, oamenii Împăratului se așează la poalele muntelui, își ridică case din piatră, aproape de izvoarele ce curg din stânci, și își iau în serios misiunea primită de la Constantinopol, aceea de a apăra mânăstirea și pe călugării săi.
„Cu chipuri de nordici, neobișnuit de înalți și drepți”

Ascunsă între munți, ridicată în granit roșu, cu turnuri înalte și ziduri groase, „Sfânta Ecaterina” a fost gândită, de la bun început, să fie mai mult decât o mânăstire: o fortăreață! Povestea miraculoasei sale supraviețuiri, într-un loc și în epoci dintre cele mai potrivnice, a atras din cele mai vechi timpuri atenția pasionaților de istorie. Surse arabe din Evul Mediu vorbesc despre existența unei comunități, care „nu e ca celelalte”, cu „un statut moștenit, legat de păzirea creștinilor”. În secolul XIX, călătorii europeni îi descriu ca pe niște oameni „cu chipuri de nordici, neobișnuit de înalți și drepți, rezervați, dar ospitalieri”. Într-o lucrare din 1921, cercetătoarea britanică Lina Eckenstein consemnează existența a 400 de urmași ai acelor vlahi „aduși de la Marea Neagră, din Valahia”. Lina Eckenstein explica publicului larg, occidental, faptul că ei erau membri ai unei caste speciale, atașate mânăstirii, cu îndatoriri clare și cu drepturi pe măsură. La începutul anilor ’30, scriitorul, criticul literar și diplomatul Marcu Beza, Consul General al României la Ierusalim, călătorește în Peninsula Sinai și ne lasă mărturii prețioase despre tribul vlahilor. „În 1626, un anume Thomas Herbert vorbea de niște așezări valahe în Asia. Aflându-mă la Ierusalim, deseori m-am gândit: «Unde vor fi acești coloniști?». Și, de curând, dl C. S. Jarvis, guvernatorul Peninsulei Sinai, relatează într-o carte: «Ajutând pe călugări în trebile mânăstirii e o ciudată rasă de oameni, ziși «Gebalie». Nu fac parte din stocul arabesc, ci sunt urmașii valahilor trimiși de Justinian a servi mânăstirii în veacul al VI-lea». În adevăr, John Lewis Burckardt, care a vizitat mânăstirea în 1816, ne spune: «Când Justinian a clădit mânăstirea, a trimis un grup de vlahi, originari de pe țărmurile Mării Negre… Ei mărturisesc în chip unanim pogorârea lor din creștini, de unde-i și numesc ceilalți beduini: «Fiii creștinilor». Sunt o rasă muncitoare și robustă, iar fetele lor au faima de superioară frumusețe asupra tuturor beduinilor, ceea ce da naștere la nefericite legături și iubiri romantice, când îndrăgostiții se întâmplă a ține de alte triburi». Profesorul american E. H. Palmer, cunoscut pentru cercetările sale, întărește mai vârtos spusele înaintașilor: „Acest trib se zice a fi de obârșie europeană. Ei înșiși cred să fi venit dintr-o țară numită «Llah» și trăsăturile lor, osebite de ale obișnuitului tip beduin, par a favoriza presupunerea”.
Entuziasmat de cele citite, Marcu Beza merge la Sinai și vorbește cu Prea Sfinția Sa Porfirios. Arhiepiscopul de atunci al mânăstirii îi repetă cele deja știute, stăruind asupra faptului că numele coloniștilor „Geballe”, înseamnă „oameni de munte”. Are mai apoi ocazia să-i cunoască nemijlocit pe vlahii din Sinai. „Unul dintre ei mi-a fost călăuză: tânăr și voinic, înfășurat la cap în broboadă albă, cămașă tot albă, cu cingătoare de piele și opinci, m-a dus pe toate cărările muntelui”.
John Nandriș în Sinai

Publicate în cunoscuta revistă interbelică „Boabe de grâu”, dezvăluirile lui Marcu Beza nu au ecourile așteptate în țară. Nicio cercetare serioasă legată de vlahii din Sinai nu poartă o semnătură românească, până la cea a profesorului englez… John Nandriș. A trecut aproape jumătate de secol de atunci: cu sprijinul Academiei Britanice, arheologul englez de origine română, fiul marelui savant interbelic Grigore Nandriș, pornește, în 1978, spre Peninsula Sinai, curios să vadă, la prima mână, ultimele probe ale unei tradiții absolut neverosimile: originea sud-est-europeană a tribului Geabalia, cel care a servit și apărat, timp de sute de ani, faimoasa Mânăstire „Sfânta Ecaterina”. Deloc surprinzător pentru un tânăr crescut în Cernăuțiul interbelic, ai cărui părinți își dedicaseră cei mai frumoși ani ai vieții, înainte de venirea comunismului, cercetării munților locuiți de români, interesul istoricului britanic John Nandriș pentru istoria vlahilor nu era nou: bătuse deja la picior Balcanii, iar perspectiva sa originală de cercetare – etno-arheologia – fusese primită cu entuziasm atât de lumea științifică, cât și de publicul larg din Occident. Finanțarea pentru cercetarea unui trib atât de special din îndepărtatul Egipt, oferită de o instituție cu prestigiul și rigoarea British Academy, era cu siguranță onorantă pentru tânărul John Nandriș, dar și provocarea era pe măsură! Sunt rare ocaziile în care satisfacțiile științifice se împletesc atât de strâns cu subtilitățile sufletești: cercetarea din Sinai a profesorului Nandriș, care aprofunda un capitol spectaculos pentru istoria României, avea să fie o astfel de ocazie.
Sursele de la care-și pornise aventura John Nandriș spuneau aceeași poveste: strămoșii Geabalia fuseseră aduși de împăratul bizantin Iustinian, la mijlocul secolului al VI-lea, dintr-un ținut numit „Vlahia”, regiune a Imperiului Roman undeva între Balcani și Carpați, locuită de păstori curajoși. John Nandriș, care-i studiase pe vlahii din Sudul Dunării, știa bine profilul acestora. Spera doar ca descoperirile etno-arheologice din Sinai să-i confirme așteptările…
Mărturia bătrânului Mohammed Murdhi abu el-Heim

La mai bine de un secol de la concluziile Linei Eckenstein și de la descrierile lui Marcu Beza, John Nandriș reconfirmă rezultatele cercetării sale, de la finele anilor ’70. „Vlahii erau buni luptători. Altfel de ce ar fi trimis Împăratul Iustinian să protejeze proaspăt-înființata mânăstire «Sfânta Ecaterina» din Sinai, oameni de pe un ținut așa de îndepărtat numit «Vlah»?! Acolo era nevoie de oameni mobili, puternici, nu de țărani sedentari. Or, vlahii aveau structură de soldat, de aceea au și mers în Sinai. Totul se potrivește cu această ipoteză”.
La finele anilor ’70, John Nandriș a avut ocazia să stea de vorbă chiar cu șeful tribului Geabalia, Mohammed Murdhi abu el-Heim. Acesta i-a povestit, cu o naturalețe dezarmantă, că „strămoșii noștri sunt vlahii de la Marea Neagră, unde e România acum. Ei vorbeau limba romanilor și erau cu siguranță creștini când au ajuns în Sinai. Până acum 1.000 de ani, cei din tribul Geabalia erau doar soldați, abia apoi au început să-și facă și să-și cultive grădini”. Originea creștină nu e doar o legendă, avea să se convingă John Nandriș. Ea s-a transmis și prin fapte: timp de peste o mie de ani, tribul a trăit alături de mânăstire, ca protector și paznic, și a rămas creștin până târziu, în plină epocă otomană. „Ultima femeie creștină a tribului a fost înmormântată acolo în anul 1750!”.
„Probe de sânge arată că Geabalia sunt diferiți”

„Populația Geabalia reprezintă un real interes științific. E, pe de o parte, cel mai vechi grup beduin din Peninsula Sinai și ține la tradiția istorică și orală a faptului că se trage din Țara Vlahilor. Probe de sânge luate tuturor triburilor de beduini din Sinai arată că Geabalia sunt diferiți de ceilalți. Geabalia sunt cei mai apropiați descendenți ai populațiilor trace din Sud-Estul european de acum două milenii. În Balcani, cea mai apropiată legătură cu populațiile preistorice native se găsește în zonele izolate de munte, acolo unde trăiesc aromânii și vlahii. Inclusiv ocupația lor milenară – ciobănitul – îi leagă pe aromâni și pe vlahi de tribul Geabalia. Evident, cu timpul, cei din tribul Geabalia au adoptat numeroase caracteristici necesare pentru supraviețuirea în deșert, iar asta le-a atras eticheta de «beduini». La fel, cu timpul, relațiile cu triburile vecine i-au împins să adopte mahomedanismul. Dar ei insistă că, la început, au fost creștini. Faptul că un trib beduin mahomedan spune că se trage din Europa e, s-o recunoaștem, ceva cu totul neobișnuit!”, argumenta profesorul John Nandriș într-una dintre lucrările sale cele mai importante și mai citate, „Geabalia de pe Muntele Sinai și Țara Vlahilor”, publicată în 1990, sub egida Universității din Veneția.
Povestea pare desprinsă dintr-un roman de aventuri: vlahii luați de la munte, buni ciobani și pricepuți în luptele de guerilă, aduși să protejeze un lăcaș de cult creștin în inima unui ținut ostil. Numai că, ceea ce părea, de la Londra, mai degrabă o fantezie romantică, capătă tot mai mult sens, pe măsură ce cercetările specialiștilor avansează. Mai multe indicii converg: tradițiile orale ale Geabalia, numele și structura clanurilor, refuzul altor triburi beduine de a se amesteca cu ei, timp de secole, plus structura genetică diferită, detectată în analize recente. Dincolo de probele reci, științifice, mai e și ceea ce-ți spune inima când stai și-i privești pe urmașii vechilor vlahi. În fotografiile profesorului John Nadriș, acești oameni simpli, cu pielea arsă de soare, care păstrează încă o identitate distinctă, poartă o nostalgie profundă în ochii lor negri ca obsidianul.
Deșert și deșertăciune
Dar mai mult decât originea lor, ceea ce impresionează la vlahii ajunși în Egipt este adaptarea lor. Într-o regiune extrem de aridă, ei au învățat să construiască grădini terasate, susținute de ziduri de piatră și irigate printr-un sistem de captare a apei de ploaie. Au plantat meri, migdali, rodii și viță-de-vie în mici oaze suspendate în mijlocul deșertului. Prezente în fotografiile surprinse la fața locului de John Nandriș, multe dintre aceste terase datează de secole. Munca aceasta grea, aproape ritualică, nu este doar un mijloc de subzistență, spune profesorul, ci și o formă de rezistență identitară.
O dispariție sigură
După ce, timp de secole, Geabalia au fost în slujba mânăstirii, au ghidat pelerini, au păzit chiliile și au întreținut clădirile, azi, rolul lor s-a schimbat: sunt ghizi pentru turiștii care urcă pe Muntele Sinai, artizani, vânzători de suveniruri. Femeile țes, bărbații construiesc. O organizație locală încearcă să păstreze patrimoniul cultural. Se construiesc ateliere, se documentează obiceiuri, se creează rute turistice. Dar lupta e grea, într-o lume a vitezei și superficialului, memoria nu mai e la modă. Deși în România se știe despre povestea vlahilor din Sinai, nicio inițiativă serioasă de cercetare modernă a fenomenului nu a fost întreprinsă de instituțiile noastre. Despre viața de azi a urmașilor vlahilor lui Iustinian mai aflăm câte ceva doar dacă vreun fotograf sau turist pasionat organizează câte o expoziție. Mai cu seamă în contextul veștilor recente dinspre Egipt, profesorul Nandriș avertizează că suntem martorii unei dispariții lente, dar sigure. Nu doar a unei comunități, ci și a unei istorii alternative a Europei în Orient. O istorie care e – sau ar trebui să fie – și a noastră.
Acum, Geabalia mai sunt câteva sute. Dar chiar dacă învață în școli egiptene, copiii lor încă știu cine sunt, cum știa și bătrânul Mohammed Murdhi abu el-Heim, care i-a spus, demult, profesorului Nandriș că strămoșii lor sunt „vlahii de la Marea Neagră, unde e România acum”. Geabalia au apărat, în aceste sute de ani, mai mult decât o mânăstire. Când vântul suflă printre pietrele roșii ale Sinaiului și clopotul vechi al mânăstirii bate încet, acolo, în grădinile suspendate, cineva udă un pom. E un Geabalia, urmaș al vlahilor, paznic al istoriei.
Cum trăiesc azi vlahii din Sinai

Într-un interviu acordat regretatului nostru coleg Valentin Iacob în 2018, Mihaela Năstase, pasionată fotografă a vieții tribului Geabalia, a cărui viață a documentat-o în mai multe rânduri, povestea despre cum arată în zilele noastre lumea vlahilor de la Sinai. „Sunt oameni simpli, credincioşi şi care-şi respectă bătrâ nii, prietenoşi şi os pitalieri. Fe meile lucrează pro du se care sunt vândute, mai de parte, pelerinilor, băr baţii sunt călău zele celor care se încu metă să urce pe Mun tele Si nai, la locul unde Dum nezeu i-a în cre dinţat lui Moi se Tablele Legii. Casele lor sunt pe vârf de munte, la distanţe mari unele de altele. Sunt foarte săraci, dar demni…”.