– În Octombrie, SILVIA KERIM ar fi împlinit nouăzeci de ani. Să fi împlinit o sută, ba chiar două sute, și bucuria uriașă cu care știa să celebreze viața ar fi rămas. Îi sărbătorim amintirea, cu un text publicat în urmă cu 10 ani, dar care îi poartă în întregime grația și lumina –

Mi-ar trebui zeci de pagini ca să povestesc tumultuoasa istorie a imperiului roman, a poporului roman, a Romei. Așa încât voi „sări” direct în prezent! În prezentul acestui oraș de care mi-a fost dor, chiar mai înainte de a-l fi întâlnit „personal”. I-am cunoscut magnificența studiind cărți despre Roma, procurându-mi albume de artă, i-am văzut splendoarea în nenumărate filme istorice ori în cele aparținând neorealismului italian. Am iubit orașul ăsta pentru străzile lui, pentru „piazzette”-le lui, pentru fântânile lui magice, pentru monumentele lui grandioase. L-am iubit pentru felul în care ni l-a înfățișat Fellini. Pentru scena – antologică – din filmul „La dolce vita”, cea cu „Fontana di Trevi”, care ne-a zăpăcit pe toți. Scena în care superba – pe-atunci – Anita Ekberg, filmată spre sfârșitul nopții, intră în apa rece a Fontanei, îmbrăcată într-o somptuoasă rochie de seară, neagră, foarte decoltată, punându-i în valoare sânii imenși (pasiunea lui Fellini!). În piațeta pustie, golită de turiști noctambuli, fascinantul Marcello Mastroianni privind-o „topit”, în preludiul unei iubiri pasionale…
„Caffé Greco”

Azi, când dai cu ochii de Cetatea Eternă, orașul pare năpădit de un fel de abur. E prea multă lume peste tot! Roma ar trebui luată la pas, cu un sentiment de reculegere. Străzile ei înguste, vechi de sute și sute de ani, ca și bulevardele croite în ziduri de istorie, ar trebui străbătute cu sfială, cu respect, cu recunoștință pentru lecțiile de Frumos și Civilizație pe care ni le oferă!
Și când colo, în celebra „Piață a Spaniei”, ale cărei trepte curg de la poalele bisericii Trinita dei Monti, n-ai loc să pui un picior – dară-mi-te… două! Turiști peste turiști de toate neamurile și vârstele stau îngrămădiți unul într-altul. N-ai loc să urci, nici să cobori, așa că ocolești un pic, și astfel te trezești la doi pași de Via dei Condotti nr. 86, unde se află de aproape 300 de ani faimoasa „Caffé Greco”. O descoperi la parterul unui „palazzetto”. „Locanta” cuprinde vreo trei încăperi înlănțuite în stil vagon. Are pereții acoperiți cu fotografii și portrete în ulei ori acuarele ale unor personaje ilustre care au frecventat-o, la vremea lor. Beau și eu o cafea –”divină”, o cafea tipic italiană – stând la o masă mică, rotundă, delicată ca o bijuterie antică! Alături de mine, pe perete, fotografia lui Andersen. Are o dedicație indescifrabilă, din păcate! Poza asta e vecină cu a lui Wagner și cu cea a lui Grieg, pasionați ai locului. De undeva, de peste drum, fâlfâie spre mine umbra întunecată a nefericitului Casanova, un alt mare cafegiu… Plătesc 5 euro pentru o cafea fără egal, oferită într-o ceșcuță cât un degetar, și o apă plată, într-un pahar inscripționat „Caffé Greco”.
Berlusconi în persoană

Pornesc spre Piazza Venezia, acolo unde se află acea uriașă bijuterie albă – care-mi place cel mai mult dintre toate monumentele Romei moderne: Monumentul dedicat regelui Victor Emmanuel al II-lea, o splendoare din marmură albă, strălucitoare. Ziua, monumentul te orbește cu strălucirea lui. La căderea serii ori noaptea, luminat de zeci de reflectoare, pare o nălucă imensă, aurie, care te cheamă, parcă, spre o lume mai curată, măreață. Așa că m-am bucurat să ajung la lăsarea întunericului acolo, în Piața Veneția, ca să pot admira în liniște fabuloasa statuie a regelui italian. Și când colo, zarvă mare acolo! În celebra „Piazza” dau de un vuiet uriaș. Sute și sute de turiști mișună parcă în cerc, de colo-colo, alții, cot la cot cu localnicii, așteaptă sosirea tramvaielor (e un nod important aici, un fel de cap de linie pentru zeci de numere de tramvai care te poartă până hăt-departe, pe cele 7 coline ale Romei și înapoi în Piața Veneția). Numai că în mijlocul acestui vuiet se află altul, un fel de miez al vacarmului, cauzat de sirene de poliție, vorbe urlate la megafoane – toate astea îndreptate spre un punct luminat orbitor, de zeci de proiectoare ale televiziunilor de tot felul. Mă alătur și eu cercului zgomotos de gură-cască. Și… ce-mi văd ochii? În miezul acestei învolburări asurzitoare – un tip scund, vag-grăsun, îmbrăcat într-un costum extrem de elegant, bleumarin, cămașă bleu, cravată roșie cu picățele albe, bronzat, cu părul lipit de cap, implantat – se zice – fir cu fir, vopsit cafeniu, fără luciu, zâmbește cuceritor din toți dinții, sticlind la lume! Ați ghicit: e Silvio Berlusconi, primul ministru al Italiei. Asaltat de ziariști, deloc tulburat de al sutelea scandal de presă în care e implicat, fulgerat de flash-urile zecilor de fotografi, răspunde cu voioșia unui star de cinema – sigur de el. Nu aud nici întrebările, nici răspunsurile, așa că întreb un vecin, roman „autentic”, cum e cu Berlusconi. „Eu, unul, îl urăsc”, spune. „Și ca mine sunt mulți… Dar sunt și mulți care și-ar da și viața pentru el. Îl consideră ca pe un fel de Mussolini – «salvatorul Patriei»”. Vorba bărbatului de lângă mine (pare un tip școlit) îmi amintește de titlul unui articol din „Il Messagero”: „Fiecare italian ar trebui să fie prietenul lui Berlusconi”. Ca să vezi! Nici în splendida Italie lumea nu e ferită de veșnicele scandaluri politice. Nu mai stau să aștept tramvaiul care să mă aducă în Piazza del Risorgimento, unde se află hotelul (gen pensiune) care-mi este casă pentru cele câteva zile cât mă aflu la Roma. Așa că „risc” un taxi. Nu sunt prea scumpe, iar distanța e relativ mică…
Friptură de români

Șoferul este un bărbat încă tânăr, uscățiv, blonziu natural, cu părul cam rărit. L-am găsit așteptându-și eventualul client, stând lângă mașină, sprijinit de portieră. La lumina rozalie, puternică, a felinarelor, nu știu de ce, tipul mi se pare oarecum… dubios. Urc în mașină, îi dau adresa, îi spun cum s-o ia, ca drumul să fie mai scurt (îl știu pentru că l-am „bătut” pe jos). Și totuși mă ocolește – minte că străzile sunt blocate. Pe drum îmi face conversație, apropo de numărul de turiști, de emigranți. Apoi, când să ajungem aproape de Via dei Scipioni, mă întreabă din ce țară vin. Îi spun: „Din România”. Și-atunci își dă cu părerea, pe un ton egal: „Fiecare român care vine în Italia ar trebui ars de viu!”. Am ajuns la colțul străzii. Tipul oprește aparatul care marcase 7 euro, apoi îl repornește, apasă de câteva ori pe un buton și-mi arată din nou aparatul de marcat: 27 de euro. N-am încotro, deși mi-a mâncat banii pe două zile de sendviciuri calde. Plătesc, fericită că nu a apucat să mă ardă de vie!
„Acasă” înseamnă un hotel mic, cochet, instalat într-o clădire veche, părând destul de dărăpănată pe-afară, dar frumos și bine restaurată pe spațiul care înseamnă camerele de hotel, băile, salonașul în care ți se oferă micul dejun. E ținut de două italience, mamă și fiică, Antonietta și Nadia. Antonietta e rotundă, scundă, veselă, harnică. A studiat arhitectura și moare după Frumos. Nadia e măritată, așteaptă un copil, muncește cot la cot cu mama și cu soțul ei pentru confortul clienților. Au angajate trei ajutoare, fete frumoase, tinere, destoinice, de care sunt foarte mândre – toate – românce! Fac o curățenie lună în toate odăile și băile, ultra-modern dotate, ale micuțului hotel. Eu am cunoscut-o doar pe Monica, o splendidă fată de 21 de ani, înaltă, subțire, brună cu ochi verzi. E din Botoșani. Își urmează studiile de la distanță – matematică și informatică. O întreb dacă le este frică să vorbească românește pe stradă. „Frică? De ce? Vorbim tare, românește, pe stradă, între noi, și în metrou, și în autobuz… Nu ne-a zis niciodată nimic nimeni…”. Vesela Antonietta îmi zice că e foarte mulțumită de fetele „ei”. „Nu s-au atins niciodată de nimic, fac o curățenie lună, ireproșabilă… „.
„Înfulecați viața!”

Seara, târziu, la RAI 1 văd o emisiune de toată frumusețea, programată și realizată în cadrul formatului – cumpărat și la noi – „Cei mai frumoși ani”. La italieni, anii aceștia sunt votați de public și, de la ediție la ediție, sunt readuse în memorie și ovaționate melodii și interpreți care, decenii de-a rândul, au adus glorie națională – uneori mondială – muzicii ușoare italiene. Vezi Modugno, Mina, Milva, Gianni Morandi, Toto Cutugno, Massimo Ranieri etc. Formatul presupune și prezența unui invitat de marcă. În seara aceea de vineri, am avut norocul să-l pot urmări, ca invitat de onoare al RAI 1, pe însuși Alain Delon! Încă de la intrarea pe podium, el a fost aclamat, ovaționat, aplaudat din răsputeri. Publicul: cam 3000 de persoane, adolescenți, tineri, bătrâni. Toți au sărit în picioare, ca la comandă, stârniți de un entuziasm vibrant pentru arta marelui, fascinantului actor francez. Nimeni nu l-a tratat de „băbăciune” – cum, cel mai adesea, se întâmplă pe la noi, în cazuri asemănătoare. Alain Delon s-a dovedit a fi un interlocutor plin de farmec, vorbind fluent italienește, dar… dând-o și pe limba lui Molière, de câte ori subiectul discuției a fost unul mai… delicat. Întrebat despre femeile din viața lui, s-a dovedit a fi deosebit de discret, dar și foarte galant, în același timp. Cald! „Care a fost cea mai importantă doamnă, iubită, din viața dvs.?”. Zâmbind vag-șmecherește, cu farmecul și surâsul nealterate, Alain Delon a răspuns: „Următoarea”… La ultima întrebare: „Ce i-ați sfătui pe tinerii din ziua de azi să facă în primul rând?”, filmat în gros-plan, superbul – dintotdeauna – Alain Delon, cel trecut, azi, de 70 de ani, a răspuns, în franceză, nu în italiană: „Bouffez la vie!”. „Înfulecați viața!”.
Dau o fugă până la Accademia di Romania. Tramvaiul 19 – vagoanele sunt cam ca la noi – mă duce din Piazza del Risorgimento până în Valle Giulia. Un traseu lung, superb, în care străzile și bulevardele foarte curate, bordisite cu flori de toate culorile, taie cartiere cu grijă ocrotite, vechi de sute de ani, în care ziduri – încă în picioare – care l-au văzut trecând cu glorie pe însuși Iulius Cezar, se învecinează cu clădiri moderne, străjuite de palmieri întruna foșnitori și de pini cu coroane parfumate, verde-închis. Academia noastră este, la drept vorbind, un palat magnific, alb ca un vapor, plasat în câmp deschis, în „coasta” unei coline în vârful căreia se află celebra Villa Borghese… Fac o vizită fulger – atât cât să fiu primită cu căldură de gazde: Centrul de la Roma al Institutului Cultural Român, unde studiază cu sârg studenți și specialiști în artă și literatură, și să pot admira extraordinara bibliotecă, ce cuprinde 34.500 de volume, cărți de arheologie, istorie, istoria Artei, dicționare, literatură pentru copii, literatură română și universală din toate timpurile. Pe pereții bibliotecii sunt expuse portrete ale lui Eminescu, Călinescu, Enescu, Jalea. Plecând, mai admir ceva: un perete imens pe care scrie cu litere de un metru: „În zilele regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, Banca Națională a României a înălțat acest edificiu pentru progresul științei și al artei românești la lumina eternă a latinității și ca simbol al legăturilor de sânge și de cultură dintre Italia și România, Anno MCMXXXII. În josul panoului, împrejmuit de o ramă albă, scrie: „Donator – Academia Română București – Vasile Pârvan”.
În zilele noastre, Academia respiră liberă și „vorbește” despre cultura românească fără să fie cenzurată de politrucii de la București, care transformaseră, mai ales în anii ‘80, această importantă investiție națională, într-un instrument de glorificare a „epocii Ceaușescu”… M-am bucurat că am putut trăi acest sentiment, această certitudine a libertății chiar și acolo, pe acea insulă de pământ românesc, în preajma Columnei lui Traian.
Pământ românesc

Sentimentul acesta, curat ca aerul care venea spre mine dinspre colinele Romei, năpădite de pini cu coroane întunecate și aspru-parfumate, m-a cuprins și mai tare în dimineața de 10 octombrie când, la Librăria românească „La strada”, m-am întâlnit cu un grup numeros de copilași români, care învață la câteva școli cu clase românești. Și cu extraordinara lor profesoară, doamna Angela Nicoară: „Sunt din Făgăraș, născută la țară, din părinți din Rucăr și din Drăguș. Eu am venit în Italia în anul 2000, împreună cu fiica mea, Alina, cu speranța să ne facem viața mai bună și mai frumoasă. Am venit din orașul Făgăraș. Eu lucram în învățământ, Alina era elevă în clasa a VI-a la Liceul «Doamna Stanca». Din 2004 lucrez la una din școlile din Ladispoli, unde cam 80% din elevi sunt români. Directorul acestei școli italiene a fost foarte deschis, m-a angajat imediat după ce mi-am depus CV-ul. A dorit să ajute acești copii, oarecum pierduți în zonă… De doi ani lucrez pe un proiect al Ministerului Învățământului, «Limbă, cultură și civilizație românească». Am format grupe de copii din mai toate clasele din școlile din Ladispoli, care au aderat la acest proiect. Părinții lor, români, n-au plătit niciodată nimic, nicio taxă de școlarizare pentru copiii lor. Am adus de-acasă cărți de școală, manuale de tot felul pentru elevii mei, pentru biblioteca școlară. În primii ani am lucrat la un restaurant, la bucătărie, ca să câștig un ban. Iar în pauza de două ore fugeam la școală, la copiii «mei». În fiecare an mă duc acasă să-mi încarc bateriile și la întoarcere aduc cu mine în Italia pământ românesc și grâu românesc. În a doua duminică din luna Mai vin cu elevii la Columna lui Traian. Și fiecare copil, cu mânuța lui, depune o ofrandă de pământ de-acasă pentru Dacii noștri”.

După acest aparté cu minunata doamnă profesoară, a început Serbarea. Adică, am început să le vorbesc copiilor despre Acasă, despre Povești… Apoi s-a format un șir lung, voios, de românași, băieței și fetițe, copilași dornici să capete în dar povestea mea. Înainte, mi-au cântat o strofă din „Deșteaptă-te, române!”, au spus poezii de Otilia Cazimir.
Am plecat de la Roma fericită! Gândul că acolo, în patria lui Traian, există și pulsează o insulă românească, o inimă românească, alcătuită din inocență, din cinste, din respect pentru Țară și pentru tot ce are ea mai bun, mi-a dat curaj să vin acasă. Și să înfrunt zarva urâtă de pe la noi!
Splendid! Un articol care mi-a mers la suflet, eu fiind un locuitor al Romei de aproape 22 de ani. Cât privește episodul cu taximetristul, așa ceva nu se poate spune nici măcar în glumă, trebuia înregistrat și denunțat la carabinieri