– Epopeea emigrării țăranilor români în Canada continuă. După calvarul traversării Oceanului, a urmat infernul adaptării la uriașele întinderi de pământ, necălcate vreodată de picior de om, la verile clocotitoare și iernile îngropate în zăpezi. Dar îndârjirea țăranilor noștri a biruit. Colibele săpate în pământ au fost înlocuite de case, fermele s-au umplut de grâne și animale, rostul vieții a repornit. La zece mii de kilometri departe de țară, românii au reușit să o ia de la cap cu viața, să colonizeze sălbăticia canadiană, nedespărțiți de tradițiile și de credința lor. Adunate la fața locului, poveștile care urmează sunt fotogramele unui destin uriaș, despre care acasă, în țară, nu se știe aproape nimic. Disprețul istoriei naște monștri –
Prima zi după Facerea Lumii (Dumitru Boghean din Kayville)
„Ajunşi în Regina, tata l-a întrebat pe un om în ce parte sunt aşezări de români. «La Dahinda», i s-a răspuns. Mergem noi ce mergem, câteva zile în şir, până ajungem la cumnatu-meu, Zaremba, care luase deja un homestead (fermă). Îşi făcuse o bărăcuţă din scânduri, căptuşită cu brazde de pământ… Am stat câteva săptămâni în grajd. Pusesem stinghii de lemn în jurul unei gropi şi dormeam acolo, toată familia. Într-o seară, când să aştearnă mama blanchiţa să ne culcăm, un şerpălău, mamă, Doamne!, era covrigat pe patul nostru. Pământul Canadei era gol şi în parte nemăsurat. Ierburi şi ierburi necălcate vreodată de om… Totul, aşa cum fusese în prima zi după Facerea Lumii. Guzgani, căiuţi (coioţi), bursuci, cai sălbatici, rațe sălbatice, vite sălbatice… Oamenii fugeau din calea lor, se băgau săracii în bălţi, ca să scape. O femeie, ţin minte, s-a ascuns, biata, într-o bortă de bursuc… Veneau vitele peste dânsa s-o omoare…
Viaţa omului nu preţuia mult în prerie. În ziua de 16 mai, parcă văd, s-a pornit un storm (furtună) atât de mare, că a trebuit să sprijinim cu toții grăjduțul, să nu fie dărâmat de vânt. Făceam cu rândul la ţinut, că era prăpăd mare… Prin văzduh treceau acoperișuri întregi, ca nişte păsări mari şi negre; viforniţa ducea baloţi de stuf şi fân, uşi de la bărăcuţele vecinilor… Un ranch cu cai a zburat în lac, cu animale cu tot. Şi acum sunt ciolane pe fundul apei. Mama, săraca, plângea şi ne strângea la piept pe noi, cei mai mici… Ne promitea că în curând o să plecăm înapoi, în ţara noastră dragă… Dar furtuna a trecut. Ifrim Popescu, vecinul lui Zaremba, ne-a dăruit o viţică; tata şi mama au început a plânge de bucurie… Apoi am reuşit, în fine, să însămânţăm olecuţă de grâu, pe care l-am secerat noi, copiii, cu cuţitele… Tata a săpat o groapă mai mare, a adus lemne şi a clădit bordeiul nostru. Dacă izbea viţica oleacă cu cornul, ni se prăbuşea tavanul în cap. Când ningea, trebuia să punem semne, ca să recunoaștem unde este intrarea.”
Viermii negri și armata lăcustelor (Vasile Petrişor din Regina)
„Era prin ’31-‘32… Să făcuse un crop (recoltă) de toată frumuseţea. Ne uitam la grâu ca la soare, că începuse depression-ul (criza) şi nu mai aveam de nici unele, nici bani, nici mâncare. Vindeam vaci cu 10 dolari bucata, iar pe viţei nu voia să dea nimeni niciun ban. Dar n-a fost să avem ce secera… Că mi ți-au venit, nene, de la Sud la Nord, viermii negri! Army Worms (armata de viermi)! Erau nişte gângănii tare scârboase, parcă trecuseră prin untură, lungi de 3-4 cm, ca omizile, şi foarte iuţi. Mii şi mii de milioane, n-aveai unde să calci! Nu era drum, cărare, lan de grâu, floare, buruiană, gard, fântână, nu mai era niciun petec de pământ pe care să nu fi năvălit. Copiii şi femeile ţipau în casă, de credeam că vine Sfârşitul Lumii. Figăruieşte! (imaginează-ți), au tot trecut peste noi, din iulie până în octombrie. Se băgau pe sub uşă, intrau în casă prin orice crăpătură, se suiau pe pereţi, treceau peste acoperişuri, intrau în găleata cu apă, în leagănul copilului, îi găseai cu tine în pat dimineaţa. Oricât ai fi astupat şi orice ai fi încercat, intrau, se strecurau… Mâncau tot ce întâlneau verde. Rămânea pământul curat ca-n palmă, în urma lor. Când deschideai uşa, să te duci în grajd la animale, trebuia să te ţii bine pe picioare, să nu aluneci. Umblai ca pe gheţuş… O, mamă, Doamne, negre zile a fost să mai trăim! Nu puteam nici să scoatem apă din fântâni, aluneca lanţul pe roată de-atâția viermi! Nici trenul nu mai putea merge pe trackă (şină), alunecau roţile. Guvernul ne-a dat oleacă de ajutor, că mureau vacile, oile, caii de foame. Au mai venit, în anii aceia, și nori de lăcuste: cât îi cerul şi pământul, nu vedeai alt decât gângănii. Mâncau vegetaţia şi se mâncau unele pe altele. Ţin minte: nu puteai închide ochii noaptea de gălăgia pe care o făceau în zbor: sfârr, sfârr… Gândeam că plouă… că vine o furtună cu ploaie… Urlet şi întunecare soseau asupra omului… Stol după stol, stol după stol… Se trezeau copiii ţipând, speriaţi, când le auzeau izbindu-se de ferestre… Câinii se ascundeau schelălăind pe unde găseau un loc, găinile cântau cocoşeşte, vacile strecheau în curte, rupând funiile… Blestematele gângănii retezau şi sforile pe care uscam rufele, în curte… Erau atât de mânioase, că ne temeam să mai ieşim din casă. Multe zburau alăturea cu omul, fără sfială de sunet, de ceva… Şi atunci mă gândeam la taica: ce i-o fi trebuit lui Canada?”
Doi cai şi o căruţă (Dumitru Baciu din Rouleau)
„Am fost tare săraci… Doi cai şi o căruţă… Un timp am stat în cort, apoi ne-am făcut căsuţă de brazde. Tata şi fratele, nenea Tudorache, au fost la pădure şi i-a prins ploaia. Abia au reuşit să găsească, după două zile, căsuţa în care tremuram noi înfricoşaţi… Când pica din tavan câte-o bucată de pământ, îţi rupea gâtul… nu găseai un loc uscat unde să te adăposteşti. Atâta a plouat, că mama, Dumnezeu s-o ierte, plângea şi se ruga de tata: «Să mă duci, unchiaş, să mă duci în casa pe care am avut-o, să mă duci îndărăt, în Ţara Vecheª. El îi spunea domol: «Lasă, babă, lasă – are să vină şi soarele»…
De mâncare, luam ceai cu cartoafe. Apoi ne-au adus ceva unt, prindeam peştiuţi în lac… Dar, spun drept, ani de zile n-am văzut-o pe mama mâncând cu noi. «Hai, mamă, la masă!». «Lasă, mamă», zicea, «eu mănânc mai târziu». Biata ieşea afară cu lacrimi în ochi. «Unchieş», zicea, «să-mi faci o casă bună, să nu mă plouă pe urechi»… A făcut bietul tata două camere din gardul grădinii, lipit cu pământ. După doi ani, a făcut o casă de scândură văruită… Şi a mai făcut, Dumnezeu să-l ierte, un grajd de piatră. Eu cu nenea Tudorache am săpat o fântână de 60 de picioare adâncime, ca să nu mai cărăm apă cu ştombocu, tocmai de la o milă depărtare. Aveam un cal şchiop, Nil, cu el căram apă. Purtam o zdreanţă de haină, o cârpă pe cap, ghetele de la botez…”.
Hanul de la marginea drumului (Joiţa Costache din Regina)
„Pe farmă lucram ca boii, de dimineaţa până seara. Noi, copiii, aveam şorţuri din saci de tărâţe, din pânză rară, cu care căram pietroaie de pe pământul primit de tata. Le duceam la căruţă… De la pietrele alea şi acum, după 70 de ani, am mâinile strâmbe. Lucram ca bărbaţii, un câmp întreg. Abia aşteptam, spun în credinţa lui Dumnezeu, să mă mărit, să scap de la acele chinuri. Când m-am măritat, bărbatul meu, Ion Costache, a luat homestead, semnând pentru un pământ pe care nu-l văzuse. Când a ajuns la locul indicat, mamă măiculiţă, numai creci, pădurice şi pietroaie. A renunțat. Dar pentru a-şi lua alt pământ, a trebuit să-şi schimbe numele pentru un timp. A primit ogor lângă drumul spre Wood Mountain, împreună cu alte familii: alde Băjenaru, alde moş Ioniţă, alde Stoian, alde Tatoiu, alde Munteanu. Nu departe, era o rezervaţie a indienilor, care au plecat când ne-au văzut, deşi n-aveam nimic cu dânşii. Cu timpul, casa noastră a devenit Stopping Place (loc de popas). Trăgeau la noi toţi drumeţii obosiţi, chiar şi poliția. Am trăit bine lângă omul meu; el m-a învăţat a ceti româneşte, mi-a fost tare dragă cartea, dar tata n-a vrut să mă dea. Stai aci, spunea, avem de strâns fânul”.
Singur în nopţile cu vânt sălbatic (Ilie Lupăştean din Regina)
„În primii 8 ani ai vieţii mele pe homestead, am trăit cu barabule fierte şi ceai. Din când în când, mai prindeam câte-o raţă, câte-un iepure, ceva vrăghii… Şi lucram greu, măi, că aveam mâinile tot o coajă. La legat snochi, la treierat, la adunat pietre de pe preeră. Cât vedeai cu ochii, tot schini şi ovăz sălbatic. Şi vântul, măi, bătea… şi bătea. Caii, săracii, mergeau de-a-ndărătelea. Odată, într-o noapte, a bătut aşa de tare vântul, că mi-a băgat grămezi de pământ în bordei. Cât am mai plâns toată ziua, ca un copil. Plângeam şi scoteam pământul cu lopata. Dimineaţa mă găsea aproape îngropat în ţărâna aceea. A doua noapte, de frică, m-am culcat în iesle, lângă cai. Mă temeam şi de zgomote. Eram singur în tot pustiul cela. Cel mai apropiat vecin se afla la vreo 2-3 mile (circa 4 km). Se auzeau tot felul de bătăi în pereţi: cioc, cioc, cioc! Pusesem hârtie cu smoală, care se desprindea din cuie şi făcea zgomotul acela. Nopţi şi nopţi m-am chinuit tot aşa, cu vântul sălbatic… O, mamă, Doamne, cât aş fi dorit să fiu din nou în căsuţa mea din Bănceşti, Bucovina. Să văd ce mai fac cireşii puşi de mine, care aveau, în anul în care am plecat în lume, doi feet-uri (picioare) înălţime. Doi cireşi, doi tei şi doi nuci. Oare or mai fi existând? Destul că, din 1944, a pus stăpânire Rusia pe ei.”
Două săptămâni sub căruţă (Ana Istvan din Cupar)
„Când am venit, nu ştiu câţi ani aveam. Gândesc c-am fost de 6-7 ani. După mama se ţineau şase: cinci care fugeau şi unul în braţe, de 6 luni. Tata venise cu opt luni înainte. Adusese, bietul, cazanul şi paipurile de făcut rachiu, sapele, coasele și plugul. Venise împreună cu Niță Herdea. Tot împreună au plecat pe farmă, să sape bordei. Blestematul de Herdea s-a ţinut de tata să facă bordeiul pe ferma lui… Când a venit mama cu noi, n-a vrut să intre. «Bărbate», a zis ea, «pe mine să mă duci în bordeiul nostru sau înapoi în ţară». Bietul tata, Dumnezeu să-l ierte, a tras căruţa cu gura la vale, iar mama a aşternut blencheturi pe pământul gol şi acolo am stat două săptămâni. Mama, cu copil mic de 6 luni… Mai tot timpul a plouat. Stăteam uzi pe blencheturile ude, ne curgea nasul şi tuşeam, aveam fierbinţeli. În acest timp, tata şi mama au săpat bordei şi ne-am mutat în el pe la sfârşitul lui aprilie. Apoi a făcut tata alt bordei, unde a instalat cazanul pentru rachiu. Eu am muncit mult în anii aceia… Tata şi Niculae Costea, Dumnezeu să-i ierte, că-s morţi amândoi, au prins cai sălbatici de pe preeră şi mi-i aduceau mie să-i îmblânzesc. Eu eram băiat în casă, mergeam la plug, îngrijeam cazanul, îl încărcam, îl descărcam, plecam cu ţuica la vânzare. Trece timpul… ce nu gândeşte nimeni. După ce m-am măritat cu Tudor Istvan, am avut… 8 feciori şi 4 fete… unul după altul, unul după altul… Şi-aşa am rămas toată viaţa, pe farmă, în căsuţă. Ţin minte că pe grâul numărul unu nu căpătam mai mult de 75 cenţi bușla. Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ţinut tare… Drept plată pentru munca mea, când m-am măritat, mama mi-a dat zestre patru cai. Apoi am avut văcuţa şi păsări. La şcoală n-am mers… N-au fost şcoli când eram eu de vârsta şcolii. Am rămas pe farmă cu bătrânii. Doamne, mulţumescu-Ți, că m-ai petrecut prin atâtea!”
„Când primea tata un ou, îl împărţea la toţi” (Ilie Colibaba din Regina)
„Când a ajuns tata, Ştefan Colibaba, la Elm Springs, unde i se repartizase homestead-ul, n-o avut în buzunar decât o codră (25 de cenți). S-o aşezat într-o casă pustie, fără acoperiş şi numai cu trei pereţi. Mama adusese din ţară perne, cuverturi. Tata a adus crengi de la pădure şi a zidit al patrulea perete. Un an de zile n-or mâncat decât ceai şi vrăghii împuşcate de tata şi de vecinul Ion. Cu acest vecin se mai ajutau: îi cereau câte un ou, o ceapă, un usturoi. Când primea tata un ou, îl împărţea la toţi: mămicăi şi celor doi copilaşi: Floarea şi cu mine, Ilie. Toamna venea polițistul şi-i spunea tatii să aducă de la oraş zahăr, tabac şi cărbuni, să aibă peste iarnă. Bietul tata încă nu ştia ce-i aceea o iarnă în Saskatchewan… La puţin timp după ce a ajuns pe homestead, mama l-a născut pe Toader. Aveau ei pe timpul acela câţiva oameni în gazdă. Se opriseră să le spele mama cămăşile şi să le dea mâncare. Când au prins-o durerile, i-a fost ruşine să le spună că naşte. I-a zis unuia să caute în cuptor să nu se ardă pâinea, că ea merge până la grajd… O mărs şi l-o născut singură pe Toader, fără ajutorul nimănui… Ca Fecioara Maria pe Domnul nostru Iisus Hristos…”
(Cu răbdare și drag de citit, în numărul viitor al revistei veți afla și vești bune despre emigranții români din Canada. Felul în care au reușit să se adapteze și să-și împlinească visul pentru care și-au părăsit patria.)