RODICA DEMIAN
Muca și papricașul de pui

Au trecut o mulțime de ani de atunci, dar amintirile mele despre Muca, cea mai iubită bunică din lume, sunt și astăzi foarte vii. Țin minte cum ne ținea în poală, cum ne împletea codițele, cum ne certa cu o blândețe nemăsurată sau cum știa să ne mângâie când eram necăjite. Dar cel mai bine țin minte mâncărurile cu care ne răsfăța. La loc de frunte între ele era papricașul de pui cu găluște, pe care îl gătea duminica sau la zile de sărbătoare. Era atâta de bun, că ștergeam farfuria cu degetul, până rămânea „lună”.
Rețeta

Puii, nu prea mari, tineri și proaspăt aduși de la țară, erau mai întâi pârliți, curățați de pene și puful rămas, spălați bine și apoi împărțiți în bucăți. (Târtița și spatele nu erau folosite la această mâncare.) Erau așa de fragezi, că-i puteai rupe cu mâna. Bunica prăjea în ulei încins bucățile de pui, după care le scotea din cratiță, și în locul lor călea o ceapă tăiată mărunt, până ce devenea sticloasă. Adăuga paprică dulce, cam o linguriță cu vârf, punea carnea prăjită înapoi, și turna și apă fierbinte, cât să o acopere. Lăsa bucățile de pui să fiarbă încet, până ce se frăgezeau, le scotea iarăși din cratiță, iar în sosul rămas punea o lingură și jumătate de făină amestecată cu puțin lapte rece și le lăsa la fiert 5 minute. Când sosul era gata, punea iar carnea de pui în el. La sfârșit, adăuga găluște de făină fierte în apă cu sare, cu pătrunjel verde tocat.
O mâncare grozavă, pe care am preparat-o și eu de-a lungul anilor, dar care nu se compară cu papricașul făcut de Muca. Parcă o văd și-acum, cu „șurța” ei, de care nu se despărțea niciodată, și cu ochelarii din sticlă groasă, legați cu sfoară după urechi.
OTILIA ȚEPOSU
Zamă de găină, cu tăieței sau tărhane

Poate că nicio altă mâncare nu este atât de mult asociată cu duminica ori cu sărbătoarea, în general, ca supa de găină – zama, zupa, leveșa. Asta, dacă mă gândesc la vremea copilăriei mele din Maramureș. Dacă în timpul săptămânii supele, păzâturile, cum le numea Buna, erau făcute mai degrabă din legume, la mare cinste fiind cartofii, păstăile, mazărea, fasolea, cărălabele (guliile), supa de duminică era regina. Musai din găină dodoloață, bine ținută cu grăunțe aurii de porumb și omenită iarna cu apă caldă pusă în trocuță, ca să nu înghețe. Am fost de atâtea ori martoră la pregătirea acestei supe, o fac și eu adesea, după aceeași veche rețetă moștenită din neam, așa încât nu mi-e greu să dau rețeta.
Rețeta
Supa: găina, bine penită și pihălită, se porționează și se pune într-un vas cu apă rece. Se pune într-o oală mai mare apă la fiert. Se adaugă sare și 1 linguriță de boabe de piper. Numai când apa clocotește se pune carnea în oală. Se ține oala la foc potrivit, nu prea mare, ca să fiarbă tihnit. Nu se pune capac pe oală, și se adună cu atenție mare spuma care se formează imediat ce începe supa să fiarbă. Între timp se pregătesc și se curăță zarzavaturile: 4, 5 morcovi mai mari, vreo 2 rădăcini de pătrunjel, tot așa, păstârnac, 1 țelină potrivită, 1 gulie de iarnă (din aceea cu coaja violetă), 2 cepe și vreo 3 căței mai mari de usturoi. Zarzavaturile se taie în bucăți mari (ceapa și usturoiul se pun întregi și la fel morcovii și pătrunjelul, dacă sunt prea subțiri) și se adaugă în oală numai după ce carnea e fiartă de jumătate. Supa trebuie să fiarbă încet, în clocote mici care freamătă ușor, nu mari, care bolborosesc. Când carnea este fiartă, se oprește focul, se acoperă oala și se lasă în repaus zece minute, apoi se strecoară zeama în altă oală care se pune la foc. Când începe să clocotească supa, se adaugă tăiețeii de casă, resteuțele sau tărhanele.

Rețeta tăiețeilor de casă este ușoară, mai greu e de întins pătura de aluat care trebuie să fie atâta de subțire, de să se poată citi ziarul prin ea, după cum zicea Buna. Pentru o pătură de tăieței (potrivită pentru o supă obținută dintr-o găină întreagă) se pune pe planșeta de lemn făină albă – cam 200 de grame –, se face o adâncitură în mijlocul făinei unde se sparge un ou mai mare (sau două mai mici). Se adaugă puțină sare și se începe amestecarea treptată a oului cu făina. Nu se adaugă apă! Aluatul se face doar din făină și ou. Pare greu la început de ghicit cantitatea exactă de făină, care depinde de mărimea oului, dar rezultatul final trebuie să fie un aluat consistent, mai tare, care se poate frământa bine. Aluatul frământat se acoperă și se lasă în repaus o jumătate de ceas, după care se întinde cu sucitoarea pe planșetă, cât mai subțire, rotindu-l, după fiecare presare, în sensul acelor de ceasornic. Când pătura de tăieței e suficient de subțire, se pune la uscat pe o pânză. Uscarea durează două, trei ore. Se rulează și se începe tăierea, cât mai subțire, a tăiețeilor, care se lasă răsfirați pentru a se usca, înainte de a fi folosiți. Din capetele rămase de la foaia de aluat se taie resteuțele, adică mici romburi sau pătrățele, care se adaugă împreună cu tăiețeii la fiert în supă. Atunci când nu e timp de așteptat pentru uscarea tăiețeilor, unele gospodine dau aluatul pe răzătoarea mare și obțin tărhanele. Prepararea supei de găină era pe vremuri o adevărată probă de îndemânare la care era supusă viitoarea noră, care trebuia să-și aștepte alesul, venit pe vedere, însoțit de părinții lui, cu zamă de găină și pâine proaspătă, frământată și coaptă în cuptor.
LENI PINȚEA-HOMEAG, actriță
Bulz ciobănesc și vin de mere

Fericită mi-a fost copilăria alături de fratele meu, Viorel, de ceilalți doi, mai mari cu 10-12 ani, și alături de părinți. Copilărie pe tărâm fermecat, pe Valea Moieciului, la adăpostul Bucegilor, unde anotimpul alb nu lipsea niciodată, iar noi ieșeam în ninsoare desculți, alergând chicotind prin zăpadă.
În zona noastră, cea mai iubită sărbătoare era Târgul de Pantelimon, pe care o așteptam cu mai multă nerăbdare decât Crăciunul. Moș Crăciun vine sau nu, depinde de cât ai fost de cuminte, în schimb, de Sfântul Pantelimon, oricine primea „puiul târgului”. Fiecare trebuia să cumpere daruri pentru cei dragi, care nu puteau fi oferite fără simbolul târgului: inima din turtă dulce, cu flori glazurate pe margine și o oglinjoară lipită pe mijloc. Numai împreună, acestea închegau „puiul târgului”. Daruri oferite din inimă. Daruri oferite cu inimă cu tot. Obicei sfânt.

La spartul târgului, Mama era de mult acasă, încălzea mâncarea și punea la foc tuciul de mămăligă. Cunoscând bine urmarea, deschidea larg porțile, iar tata, în frunte, conducea în ogradă convoiul de căruțe cu coviltir. Caii, dezlegați, nedumeriți de ziua petrecută alături de atâta omenire, nechezau la răcoarea serii și la brațele de fân dăruite de tata. Nu am văzut niciodată pe pânza vreunei picturi atâtea „căsuțe” pe roți printre meri și pruni, și cai de munte, sforăind în grămezile de fân. Și ce măreț era tata, care își aduna în curtea noastră, după târg, consătenii!
În bucătăria devenită prea mică, blidele cu tocăniță de oaie și mămăligă treceau din mână-n mână. Oaspeții le devorau și, încinși de tăria vinului de mere făcut de tata, discutau bărbătește despre oi și politică. Ultimul fel era bulzul, un adevărat „regal” ciobănesc, mâncarea copilăriei mele, făcut după rețetă veche, ciobănească, dintr-o mămăligă mai vârtoasă, nu din aceea în tavă, cum se face azi.
Rețeta
Se lua o bucată de mămăligă caldă, se rotunjea în mâinile umezite cu apă și în mijlocul ei se punea brânză de burduf, apoi se strângea bine mămăliga în jurul brânzei, și bulzul astfel format se punea la copt pe plita încinsă. Unii îl coceau pe jar, dar mama folosea plita. Când bulzul făcea scoarță pe o parte, se întorcea pe partea cealaltă, și când era rumenit peste tot, era numai bun de mâncat. Dacă rupeai o bucată din el, brânza topită se scurgea afară din bulz. Doamne! Era minunat!
MARIUS PETRESCU
Lapte de pasăre în cupe de porțelan

În îndepărtata mea copilărie bucureșteană, locuiam pe str. Cameliei (fosta „Stradă Francmasonă” din Bucureștiul interbelic), în casele unei străbunice paterne, născută în anul Unirii Principatelor și care încă mai trăia pe la jumătatea anilor ‘50 ai veacului trecut. Autoritățile comuniste ne băgaseră pe gât niște chiriași și, din această pricină, familia mea a fost nevoită să se restrângă la un singur corp de casă, cu cinci camere și un foișor, în care se ajungea pe o scară în spirală, ca în turnurile medievale. Acela devenise „camera” lui Erji, servitoarea noastră „internă” (în sensul că locuia la noi), dar care era și bucătăreasă. Erji a acceptat ca, în aceeași încăpere, în spatele unui glasvand, să improvizăm și bucătăria. Deși era încă relativ tânără, bucătăreasa noastră era cam rotofeie, cu sâni de dimensiuni apocaliptice, ca femeile din filmele lui Fellini, și – în timp ce gătea, ca o veritabilă vrăjitoare culinară – cânta sau vorbea cu glas tare, de una singură, în ungurește. În foișorul acela, pe fereastra căruia ieșeau mereu aburi sau miresme îmbietoare ce umpleau toată curtea, Erji a făcut cele mai fabuloase mâncăruri ale copilăriei mele (singurul ei „cusur” fiind că avea mania să pună tarhon în absolut orice fel de mâncare, cu excepția supelor și a prăjiturilor, ceea ce l-a determinat pe tata să exclame că la noi în casă miroase ca „într-o băcănie ardelenească”).

În acei ani crânceni din punct de vedere al teroarei politice, una dintre verișoarele mele primare era studentă la Conservator, la clasa de vioară, iar străbunica în casa căreia locuiam se dădea în vânt să o invite săptămânal la noi, pentru câte un recital de vioară. Era o melomană împătimită, cu o uriașă colecție de discuri de gramofon și de patefon, pe care, în final, a fost împinsă să le vândă la consignație, pentru a evita sărăcia lucie. O văd și azi pe Mariana, cu ochii minții, cum stătea în salonul cel mare, slabă și înaltă, între uriașa sobă de teracotă verde și vitrina florentină, interpretând „Serenada” lui Schubert, „Balada” lui Ciprian Porumbescu sau câte un „Capriciu” de Paganini. Străbunica era îmbrăcată în negru, ca un personaj din Dickens, mama avea o rochie cu decolteu, cu un șirag de perle la gât (pe care a trebuit, de asemenea, să le vindem mai târziu), voluptuoasa Erji stătea în picioare lângă ușă și plângea de emoție, iar tata aplauda discret, la final, din balansoarul de la fereastră. Abia peste mulți ani, când aveam să citesc „În căutarea timpului pierdut”, am înțeles că atmosfera seratelor muzicale ale străbunicei mele era proustiană. Din decorul lui Marcel Proust, în salonul nostru lipseau doar lumânările, evantaiele și crinolinele, iar celebra „madlenă” a romancierului fusese înlocuită cu lapte de pasăre (boules- de-neige), preparat de Erji. Îl servea în cupe din porțelan de Meissen, aduse pe o tavă din bambus, la sfârșitul recitalului pentru vioară al verișoarei mele, Mariana…
Rețeta

Se iau 6 ouă, 1 litru de lapte, 150 g zahăr, vanilie, 1 linguriță amidon sau făină, 1 lingură zeamă de lămâie, puțină sare. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă, adăugând câte puțină zeamă de lămâie. Când spuma este consistentă, se adaugă treptat 6 linguri de zahăr și se continuă baterea până când spuma este tare. Se pun laptele cu vanilia la fiert și când încep să clocotească, se face focul mic și se pun în lapte găluște din albuș, luate cu o lingură mai mare. Se fierb pe rând, câte trei, patru minute, și se întorc pe toate părțile. Se scot găluștele într-un castron, se ia laptele de pe foc și se strecoară de restul de spumă de albuș. Separat, se freacă gălbenușurile cu zahărul rămas, cu amidonul sau făina și cu puțină sare, până se obține o compoziție galben-deschisă. Peste aceasta se toarnă treptat, amestecând mereu, laptele răcit, după care se pune iar vasul la foc mic. Când crema începe să se îngroașe, se ia de pe foc, se lasă puțin la răcorit și apoi se toarnă peste găluștele de albuș. Cel mai bine se fierbe pe bain-marie. Laptele de pasăre poate fi consumat rece sau cald.
Ioan T. Morar
Găluștile tăuţăști ale Bunii

Bunica mea din partea mamei, „Buna”, cum îi ziceam toți nepoții, a trăit toată viața la Șeitin, unde m-am născut și eu. După ce a murit Taica, bunicul meu, mama n-a vrut s-o lase pe Buna singură, așa că i-a propus să se mute cu noi, în Bujac, un cartier mărginaș al Aradului. Singura condiție pentru a se muta la noi i-a fost comunicată tatălui meu: „Todore, vin dacă faci cuptor de pită!”. Și tata, zidar cu „competențe” de șamotor, i-a făcut cuptorul. Ani de zile am mâncat pâine făcută acasă, rudă bună cu „pita de Pecica”, vestită în Arad. Când încălzea cuptorul, în așteptare, din același aluat, Buna făcea „lângălău” (un preparat care azi îl poți găsi la restaurantele italienești, sub numele de foccacia). Lângălău frecat cu usturoi și cu puțin ulei pe el… O minunăție!!! Dar mâncarea de frunte a Bunii erau găluștile tăuțăști. Numele vine de la tăuții din Nădlac, adică de la slovaci, o minoritate numeroasă acolo. Nu știu cum a venit rețeta de la Nădlac la Șeitin, cum a străbătut cei cinci kilometri, cu trenul, pe jos, sau cu cociile trase de cai…
Am auzit că, uneori, la piața din Arad, mai vin câteva gospodine cu găluște tăuțăști de vânzare. Abia aștept să ajung să cumpăr câteva și, mușcând din ele, să-mi recuperez o parte din copilărie și, cine știe, pentru o clipă, să o revăd pe Buna scoțând pâinea din cuptor.
Găluște tăuțăști sau halușke

Se cerne o jumătate de kilogram de făină albă, bună. În mijlocul ei se face o adâncitură în care se pune plămădeala dintr-un cubuleț (25 g) de drojdie sfărâmată, amestecată cu 1 linguriță de zahăr și cu puțin lapte călduț. Când plămădeala și-a dublat volumul, se adaugă sare și un ou bătut cu puțin lapte călduț. Se frământă un aluat potrivit de tare (ca cel de gogoși), adăugând atâta lapte cât este necesar pentru o frământare ușoară. (La o jumătate kg de făină este suficientă cantitatea de 300 ml lapte.) Când aluatul este uniform, se mai adaugă o lingură de unt mai moale și se continuă frământarea încă zece minute, apoi se lasă la dospit o oră, acoperit, într-un loc cald. Aluatul dospit se împarte în bucăți (cam de 50-70 g bucata). Fiecare bucată se rotunjește frumos. Găluștele se pun într-un vas, una lângă alta, dar nu înghesuite, în care se toarnă apă care trebuie să ajungă doar până la jumătate din înălțimea găluștelor. În apă se adaugă o lingură de unt și puțină sare. Vasul se acoperă neapărat cu capac și se pune la fiert, la foc mic. Nu se ridică deloc capacul în primele 20 de minute!!! Dacă nu respectați acest sfat, găluștele se dezumflă, pentru că ele se gătesc, de fapt, la aburi! Dacă aveți răbdare, după aproximativ o jumătate de ceas de fiert, opriți focul și mai lăsați vasul acoperit încă 10 minute, apoi scoateți găluștele și treceți-le fierbinți prin nucă sau mac, măcinate și amestecate cu zahăr.