– Am sărbătorit Anul Nou, în calendar e scris „Ianuarie”, dar iarna întârzie să sosească. De dorul ei, vă spunem povești din timpurile când oamenii o așteptau să vină cu bucurie, ca pe un dar al lui Dumnezeu –

De când mă ştiu, n-a fost bucurie mai mare pe lumea asta ca aceea a aşteptării primei zăpezi. Iarna a fost dintotdeauna regina balului. Lumea se ordona după alte legi, după alte scenarii, pe care cineva le ţinea în frâu cu mare măiestrie. Eram convinsă atunci, şi sunt şi acum, că iarna, mai mult decât orice alt anotimp, lumea se vede de sus rotundă, ca rotundul de lumină născut în jurul unei lumânări. În irizaţiile acelea diafane ce-o înconjoară palpitând ca o aripă străvezie de fluture îşi au locul şi oameni, şi umbre de îngeri, şi zăpezi fără început şi sfârşit, şi vise, şi, mai ales, poveşti…
Când zăpada a înghițit lumea
Cum deschideai uşa, ca să ieşi afară, în zăpadă, de tocul gros al uşii stătea rezemată o mătură mare, din crengi de mesteacăn legate strâns. Aceea era „mătura de făcut urmă”, mătura cu care, de câte ori ieşea cineva din casă, trebuia să cureţe cărările atunci când ningea, ca să spulbere omătul ce se aşeza în straturi groase. Mai întâi se făcea urmă pe drumul către izvorul de apă ce ieşea de sub rădăcinile unui alun, apoi se curăţa calea către grajdul în care aştepta Matrona, cu ugerul plin de lapte, şi abia apoi porneai către poartă, ca să deschizi intrarea celor dinafară şi „să te pui în rând cu lumea”. Căci dacă n-ai fi curăţat drumul către uliţa mare, pe unde ar mai fi venit badea Petrea Poştariul, ca să aducă zilnic ziarul, împreună cu veștile locale, de pe celelalte uliți din sat? El era singura noastră legătură cu lumea largă. Câteodată, Petrea Poştariul nu făcea decât să deschidă poarta ogrăzii şi să arunce grăbit ziarele. Dar atunci când îl auzeam tropotind mărunt, ca să-şi scuture bocancii ori cizmele de omăt, atunci ştiam că e un mic început de sărbătoare. Veneau odată cu el ştiri din lumea largă, poate vreo scrisoare de la unchiul plecat la şcoală departe, ori poate de la verişoara bunicii, măritată şi mai departe, cu un „domn apothecăr”, adică, un neamţ farmacist. Mă aşezam pe scăunaşul meu de lemn şi ascultam cu mare cuminţenie vorbele poştariului, înmuiate cu sârg în rachiul de chimin cu care-l cinstea Buna, în zilele în care-i aducea pensia ori vreo scrisoare. Şi pe sub aroma parfumată a țuicii, fiartă cu mirodenii, mai aflam, câteodată, și vreun cuvânt nou, la care mă gândeam apoi zile în şir. De la el am auzit prima dată despre „trebonal” şi „devorţ”, şi mulţi nămeţi am călcat în picioare, repetându-le, până am pătruns ce înseamnă, iar când, în sfârşit, am înţeles, mi-a îngheţat sufletul pe loc, numai şi la gândul că cineva dintre apropiaţii mei ar putea ajunge acolo. Cred că atunci am înţeles prima oară că se poate întâmpla să fie frig şi în inima omului, nu numai afară, în curtea îngropată în omăt.
A doua măturică de iarnă, mult mai mică şi prinsă într-o coadă scurtă de lemn lustruit, te aştepta lângă prag, cum deschideai uşa. Aceea era măturica cu care trebuia să-ţi scuturi zăpada de pe haine şi bocanci. Deschideai uşa, dar te opreai şi te scuturai, adică te măturai cu măturica aceea mică, şi în vremea asta, îţi scuturai şi bocancii, tropăind pe podeaua de lemn. Doamne, câtă bucurie era când se auzea tropotit de bocanci la intrare. Ştiam că cineva de departe vine cu veşti şi cu poveşti. Măturica cea mică era o mare doamnă, nu lucra decât în lunile cu omăt, în rest, se odihnea în pod, cât ţineau căldurile verii. Cealaltă, mătura mare, de mesteacăn, după ce-şi făcea treaba la omăt, cum venea primăvara, trecea în magazie şi era scoasă de acolo doar sâmbăta, când se mătura toată bătătura „la marea ştiinţă”, în aşteptarea sărbătorii de duminică. Aşa, cu chibzuială, toată rânduiala gospodăriei și-a casei îşi rotea rostul în funcţie de vreme. Nimic nu era lăsat la întâmplare, şi era atât de simplu de trăit, ştiind că toate sunt la locurile lor sigure şi că nimic nu este fără rânduială, în grămada aceea de unelte, gesturi şi obiceiuri de zi cu zi. Şi din cauza aceasta, niciodată iarna, oricât de grea ar fi fost, n-a putut speria pe nimeni.
Într-un an, a nins atât de mult, încât zăpada a ajuns până la streaşina casei. Dar zăpada asta n-a venit ea oricum. Mai întâi, s-a lăsat o negură groasă peste pădure care s-a întins peste deal şi a coborât atât de jos, de atingea crengile copacilor. Apoi a-nceput ninsoarea, mai întâi încet, cu fulgi risipiţi, temători, apoi tot mai deşi şi mai mari, tot mai repezi şi mai neliniştiţi. A nins o zi, a nins încă una şi încă una şi a nins încă multe alte zile la rând, iar tăcerea care s-a lăsat peste curtea noastră, peste uliţă şi peste sat a fost atât de mare, încât atunci când ieşeam afară mi se auzea respirația, ca o făptură vie, ascunsă printre nămeţii uriaşi. În zilele acelea, mătura mare n-a mai făcut faţă la curăţat potecile albe, ce sclipeau în soarele amiezii, şi atunci Buna a scos din magazie lopata cea mare de lemn. Dar despre ea nu sunt prea multe de povestit. Era mare, grea şi lată, bună doar de mutat munţii de zăpadă din loc.
Zurgălăii cu flori de lână

Câteodată, venea unchiaşul Petrea şi scotea din magazie capra de tăiat lemne, o priponea în omăt şi-mi spunea să mă îmbrac gros. În vremea asta, el ascuţea cu o pilă în trei muchii dinţii sirisăului. Apoi punea un lemn pe capră şi mă urca pe lemnul acela, ca să-l ţin nemişcat câtă vreme el şi mutul Găvrilă trăgeau de sirisău când într-o parte, când în alta. Nu vorbeau nimic între ei, nu mai aveau ce-şi povesti, că se cunoşteau de când lumea. Lucrau în tăcere, şi peste noi iarna cernea steluţe de diamant. Doamne, ce-mi plăcea treaba asta şi cât de ciudat mirosea lemnul acela proaspăt tăiat, pe care trebuia să mă tot mut, după fiecare tăietură. Era ca şi cum, dintr-o dată, ar fi năvălit în curtea noastră încărcată de omăt toată pădurea vecină, cu mirosurile ei de ninsori sălbatice. Şi când era gata de tăiat un buştean, numai ce-l auzeam pe Găvrilă scoţând din mustaţa încărcată de promoroacă un „Îhââmm!”, căci, de fapt, el nu prea era mut, numai că aşa-i ziceau oamenii, pentru că tăcea tare mult şi rareori scotea câte un fel de mormăit, din care nu prea puteai să înţelegi dacă e mulţumit, supărat, ori doar mirat de ceea ce tocmai a făcut.
Alteori, venea alt „mut” la casa Bunii, Ianoş, sechereşul, care oprea la poartă sania trasă de doi cai suri, până venea în casă şi se înţelegea cu Buna, de unde trebuie să aducă fânul. Cam pe la mijlocul iernii, când fânul se împuţina în podul grajdului, trebuia angajat sechereşul, într-o zi mai caldă, cu soare, ca să aducă fânul din clăile făcute pe pământurile de dincolo de apa Văii Albe. Bineînţeles că eram prezentă şi abia aşteptam să mă urc în sanie, înfăşurată în cojocul moşului, la dus, iar la întors, când sania era plină de fân, veneam în urma ei, pe urmele lăsate de tălpicile groase. Dacă n-ar fi fost cântecul zurgălăilor legaţi cu flori de lână roşie la gâtul cailor, mai, mai că aş fi adormit în mirosul aromitor al fânului. Adunam smocurile ce se agăţau de crengile de pe drum şi le băgam în buzunarele paltonului, ca să duc cu mine amestecul acela ciudat de anotimpuri. Dar în buzunare mai erau şi alte crenguţe şi beţigaşe, bucăţi de scoarţă de mesteacăn, pe care puteai scrie şi desena, ori cine ştie ce alte seminţe ori boabe ciudate de fructe, găsite îngheţate prin pădure, şi de fiecare dată trebuia să prezint buzunarele la control, înainte de a intra în casă, după asemenea drumuri. „Ioi, ioi, nu ştiu cu cine sameni, gândeşti că eşti Fata Pădurii”, îmi zicea Buna, scuturând bine paltonul şi lăsându-mă fără comoara adunată cu atâta sârg din pădure. Dar am găsit leac şi pentru asta. Câtă vreme Ianoş descărca fânul, eu căutam un ascunziş potrivit, care cel mai adesea era sub acoperişul cuştii lui Leuţu, câinele alb, flocos. El nu m-a trădat niciodată. Nici un om nu se bucura mai tare ca el atunci când ningea pentru întâia oară. În săriturile lui prin zăpada spulberată se amestecau bucuria în faţa fulgilor ce i se topeau pe bot, şi, mai presus de toate, fericirea libertăţii totale, pe care prima ninsoare ţi-o aşterne la picioare. Nici un om nu se bucura mai tare ca el, poate numai eu, de aceea Leu a fost cât a trăit tovarăşul meu, fratele meu de iarnă.
Plăcinte și ceai popăsc

Când era foarte frig afară, focul din şporiu nu se stingea nici noaptea. Buna se scula încetişor şi o vedeam apoi în lumina gălbuie cum aranjează surcelele frumuşel, una lângă alta, peste jar. Uneori, nu se mai băga în pat, se aşeza pe lăduca de lângă şporiu şi stătea nemişcată o vreme, ascultând cum flăcările focului cuprind cu sfârâit cântat lemnele. Poate că atunci, în momentele acelea, când credea că n-o vede şi n-o aude nimeni, îşi făcea ea planurile şi socotelile care o ajutau să descurce iţele zilelor ei de văduvă. Până la mine, sub duna caldă care mă învelea, ajungeau doar frânturi din vorbele pe care le rostea, într-o discuţie închipuită cu cine ştie ce vecină, sau şoapte tihnite, atunci când vorbea cu motanul Ciurli, ce dormea tolănit în cotlonul lui cald. Iar dimineaţa, când mă trezeam, nu mai ştiam dacă doar am visat, sau chiar am auzit-o pe Buna vorbind singură. Nu puteam citi nimic pe chipul ei. Râdea uitându-se la mine şi mă mângâia pe frunte cu mâinile ce miroseau totdeauna a lapte cald. Mirosul acesta de dimineaţă era şi mai plin atunci când lângă şporiu era aşezată covata în care dospea pâinea. O dată pe săptămână, sâmbăta, făcea pâine în cuptor, şi pe lângă pâine mai făcea plăcinte, pangalău, riteş cu silvoiz de prune, cu care-i aştepta pe feciorii mai mici, unchii mei, care veneau acasă, de la şcolile din oraş. Şi-n serile acelea, casa se umplea de oameni. Buna chema şi vecinii, îi chema şi pe unchii mai bătrâni, cu nevestele lor zâmbăreţe, şi pregătea câte-o oală mare de ceai, încărcat de miros de ierburi. Punea acolo şi cimbrişor, şi flori de trifoi roşu, un pic de mentă, câteva ramuri de… nu mai ştiu cum se cheamă, şi apoi lăsa oala acoperită o vreme, pentru ca mirosurile să se împace unele cu altele. Strecura apoi ceaiul în căni şi pahare, mai mari sau mai mici, după cum era omul, dar nu le umplea decât pe trei sferturi. Scotea apoi din credenţ o sticlă butucănoasă din care turna în fiecare cană de ceai câte un dop de rachiu de prune. Asta era reţeta „ceaiului popăsc”, şi el nu lipsea de pe masă niciodată în serile lungi de iarnă, când bucătăria Bunii devenea, dintr-o dată, neîncăpătoare. Nu ştiu de ce-i spune aşa, „ceai popăsc”, poate pentru că după o asemenea trataţie, însoţită de plăcinte musai calde, mulţi dintre invitaţii de sâmbătă seara vedeau la plecare numai îngeri, în vreme ce erau boscorodiţi de nevestele cele gureşe, ori poate de la vreun popă, nu prea sfinţit, care o fi trăit în anii aceia de demult, în cătunul acela îngropat de nămeţi. Dar ştiu sigur, pe încercatelea, că atunci când îl bei, te simţi mult mai uşor decât fulgii care se aşează binecuvântaţi pe pământ.
Paznicii de argint

Când vine iarna, toate drumurile se adună, se scurtează, se strâng şi se întorc, ajungând mereu în preajma unui foc. Poţi să ajungi pe uliţa plină de sănii şi prunci, ori să fii la marginea pădurii, culegând boabe îngheţate de ienupăr ori de porumbe, poţi să te întorci de la baba Nastasia, unde-ai fost trimisă cu un pic de „zamă caldă”, că-i prea bătrână să-şi mai facă singură. Dar ori din ce loc te-ai întoarce, tot un foc mare visezi, când ţi se strâng degetele îngheţate pe sfoara împietrită de frig cu care tragi sania după tine.
Există însă și dimineți mai blânde, când poți să te arunci pe spate, în zăpada moale, cu mâinile larg depărtate, ca să rămână în omăt urma ta, ca o urmă de înger cu aripile desfăcute. Într-un an, am umplut grădina cu îngeri tipăriți în zăpadă, ca să apere casa de negurile ce coboară uneori din pădure. Noaptea, când mă uitam pe fereastră, îngerii mei sclipeau în lumina îngheţată a lunii, ca o armată de paznici argintii.
Câteodată, era atât de mare omătul, încât, ca să nu înţepenească şi să nu îngheţe, unchiaşul Petrea lua poarta din ţâţâni şi o ducea în şură. Doamne, ce mult îmi plăcea să văd cum iarna făcea minunea asta mult aşteptată, prin care curtea noastră se unea dintr-odată cu restul lumii şi trecea dincolo de gard şi de marginea pădurii. Atunci îmi plăcea cel mai mult să-mi iau bocancii şi să plec în lume, călcând peste nămeţii ce acopereau garduri și poteci. Odată, prima ninsoare mi-a adus o bucurie atât de mare, încât şi acuma, de câte ori văd fulgi pentru întâia oară, mi-aduc aminte cu drag de ziua aceea de demult. Când m-am trezit dimineaţa, în locul şoşonilor mei găuriţi, am dat cu ochii de o straşnică pereche de bocanci, din piele groasă. Păreau cam butucănoşi, băieţeşti, semănau cu bocancii pe care-i purtau soldaţii. Dar aveau două catarame, două minuni ce străluceau în lumina clară a dimineţii. O, Doamne, ce frumuseţe şi ce bucurie! Mi s-a oprit respiraţia când i-am văzut. Atât de mare mi-a fost bucuria, încât în noaptea următoare m-am încălţat cu bocancii cei noi şi m-am culcat așa, încălţată, ca nu cumva să plece de la mine, ori să dispară. Cu bocancii aceia aş fi putut traversa toată lumea. Mă ştiau toate drumurile, toate dealurile, toate poienile. Nimeni nu mă putea întrece. Să fi fost zăpada cât casa, cât muntele, şi tot nu mă înspăimântam. Mă duceau bocancii mei oriunde, şi nici un drum nu mi se părea greu, de netrecut. Am purtat bocancii aceia tot anul. Pielea lor s-a mai înmuiat. Nu mai erau aşa ţepeni ca la început. Dar cu cât se scorojeau mai tare, cu atâta mi-erau mai dragi, cu atât era prietenia mai veche.
Au trecut mulţi ani de-atunci. La ultima mea trecere prin casa veche, am descoperit cu uimire paltonul albastru, agăţat de-o grindă afumată din pod. Bocancii însă nu mai erau. Cu siguranţă, se plimbă şi azi, pe undeva, prin nămeţii copilăriei.