– Când a spus că este urmaș al lui Țepeș, moștenitorul tronului britanic n-a glumit. Familia regală a Windsorilor coboară genealogic până la dinastia voievozilor Basarabi din Muntenia. Istoriografia noastră nu a dat importanţă acestui aspect, în ciuda numeroaselor declarații de dragoste făcute de Prințul Charles față de România. „Formula AS” a refăcut, din surse documentare de cea mai mare încredere, adevărul istoric. Noul rege al Marii Britanii își poate spune, nu doar în glumă, „Charles de România” –
O declarație explozivă
„Genealogia mea arată că mă trag din Vlad Ţepeş”, i-a spus Prinţul Charles unui jurnalist englez, care venise până în Transilvania pentru a se convinge de pasiunea moştenitorului coroanei britanice pentru aceste locuri minunate. „Aşa că am ceva rădăcini pe aici”, a adăugat prinţul. Jurnalistul şi-a vârât mâinile în buzunarele blugilor şi a zâmbit. „Prinţul Charles se trage din sângerosul Dracula! Ce bine va suna asta în film, ce vor mai vui tabloidele britanice înainte de lansare! Ce reclamă fantastică!” Nu s-a înşelat. Ziarele au vuit şi în România, şi în Marea Britanie. Mulţi au scris, puţini au crezut. Majoritatea au luat vorbele Prinţului ca pe o glumă sau, cel mult, ca pe un gest de curtoazie la adresa României, ca pe o încercare cam stângace de promovare a Transilvaniei prin intermediul celui mai comercial „produs” al său, mitul lui Dracula. Puținii cercetători care s-au încumetat să o ia pe urmele întortocheate, pline de necunoscut, de intrigi, de drame şi de melodrame ale romanţatului Ev Mediu românesc şi maghiar, pe urmele strămoşilor lui Charles, fie au forţat surse livreşti mai degrabă speculative, fie s-au împotmolit la mormântul de la Sângiorgiul de Pădure, al frumoasei Claudine Rhedey de Kis-Rhede, cunoscută ca fiind stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, mama Prinţului Charles. Dar povestea continuă! De la Claudine Rhedey mai sus, pe arborele genealogic, următoarele trei generaţii reprezintă, fără excepţie, familii nobiliare din Transilvania… Am fost şi noi la Sângiorgiul de Pădure, la mormântul frumoasei prinţese, am fost şi la Cluj, la impozanta reşedinţă a familiei Rhedey, aflată la doi paşi de statuia lui Matia Corvinul, dar ne-am încăpăţânat să mergem și mai departe. Ceva ne spunea că declarația Prinţului Charles fusese sinceră. Că vorbele lui, luate în derâdere erau, de fapt, purul şi simplul adevăr.
Falsuri istorice
„Să nu vă gândiţi că-i veţi găsi la mine pe Adam şi Eva! Mai bine nu dau nicio informaţie decât să dau o informaţie greşită”, m-a avertizat dintru început Leo van de Pas, coordonatorul uneia dintre cele mai importante baze de date de genealogie din lume, colecţionar al unei vaste biblioteci de profil şi proprietar al site-ului www.genealogics.com. Fiu al istoricului olandez Willem van de Pas, Leo a moştenit şi a dus pasiunea tatălui său mai departe, până în Australia, acolo unde locuieşte în prezent. „Există două tipuri de genealogişti: cei care vânează şi cei care adună. Primilor le place să descopere legături extraordinare de rudenie între diferite persoane, pasiunea celorlalţi e să pună la un loc, cap la cap, astfel de capete de aţă”, spune Leo van de Pas. Leo face parte din a doua categorie. Numai aşa se explică faptul că, prin 2000, când un cercetător interesat de descendenţa ungară a casei regale britanice l-a rugat să îl ajute cu informaţiile pe care le deţine, Leo a descoperit că unele dintre ramurile arborelui genealogic care duceau spre familiile nobiliare din Ardeal apăreau fragmentate în mod suspect. „Strămoşii Contesei Claudia Rhedey, bunica Reginei Mary şi soţia lui George al V-lea, nu dispar după generaţia K, continuă până cel puţin spre generaţiile L şi M. (Literele reprezintă straturile arborelui genealogic, n.r.) Într-o recenzie apărută în 1980 în revista «The Genealogist», marele cercetător american Gary Boyd Roberts atrăgea chiar atenţia că generaţiile de după nivelul M ar putea revela rezultate spectaculoase, ar putea duce chiar la familia lui Dracula”, îi scria John Higgins, un alt pasionat de genealogie, lui Leo van de Pas, atunci, prin 2000. Remarca lui Higgins i-a dat şi mai mult de gândit olandezului. „Mă întreb dacă şi alţii găsesc, ca şi mine, că generaţiile de strămoşi ai Reginei Mary sunt tăiate de la generaţia K în sus.”
Într-un arbore genealogic atât de stufos precum cel al familiei regale britanice, a zecea generaţie de dinaintea Reginei Mary, bunica Reginei Elisabeta a II-a, e neverosimil de scurtă, doar o „crenguţă”. O bizarerie trecută cu vederea. Căci niciunul dintre istoriografii maghiari care încercau să demonstreze originea ungurească a moştenitorilor coroanei britanice nu avea interesul să arate că acea „crenguţă” ducea, întregită, tocmai la familia munteană a Drăculeștilor, la Vlad Ţepeş, la fratele său Vlad al III-lea Călugărul, la tatăl său, Vlad Dracul, la Mircea cel Bătrân, până hăt, departe, pe la 1300, la Basarab Voievod! Prinţul Charles nu glumise. Chiar se trage din familia lui Vlad Ţepeş! Documentele o confirmă!
Adevărații strămoși: Basarabii
„În ziua de azi, lumea foloseşte cu prea multă lejeritate termeni ca «strămoş» şi «urmaş». În sens strict genealogic, strămoşul Prinţului Charles nu e Vlad Ţepeş, ci fratele său, Vlad Călugărul. Însă, da, Vlad Ţepeş e în mod cert un unchi străvechi al lui Charles”, afirmă fără tăgadă pasionatul genealogist olandez. Mi-a trimis şi genealogia clară, cu descendenţa Reginei Elisabeta a II-a şi a Prinţului Charles din Vlad Dracul, prin fiul său, Vlad al III-lea Călugărul, fratele vitreg, de tată, al lui Vlad Ţepeş. De la mijlocul secolului al XV-lea și până la începutul secolului al XVII-lea, vreme de cinci generaţii, strămoşii contesei Claudine Rhedey din Transilvania şi, deci, şi ai Prinţului Charles, au fost nobili munteni, voievozi şi înalţi dregători din neamul Basarabilor.
Arborele genealogic oferit de Leo van de Pas e confirmat și de o importantă lucrare apărută în Anglia în 1982, la scurt timp după naşterea Prinţului William, fiul lui Charles şi al Dianei, următorul la coroana britanică pe linie succesorală, după Prinţul de Wales. „Alteţa Sa: strămoşii tânărului prinţ” („Royal Highness: Ancestry of the Royal Child”, în original), se cheamă cartea semnată de Sir Iain Moncreiffe of that Ilk, un nume de referinţă în domeniile genealogiei şi heraldicii. Sir Iain a scris, practic, o carte-cadou la naşterea Prinţului William. Ca un dar am simţit-o, la rându-mi, și eu, când, în preajma Crăciunului, am primit din Statele Unite ale Americii un exemplar al cărţii lui Sir Iain Moncreiffe of that Ilk. O carte impresionantă, mare cât un album, care trece în revistă strămoşii casei regale britanice, din Antichitate, de la perşi şi babilonieni, până la români sau maghiari. Am răsfoit-o îndelung, fără grabă. Genealogia românească o ştiam deja de la Leo van de Pas. Voiam doar să văd cu ochii mei, scris negru pe alb, de un mare specialist britanic, faptul că Prinţul Charles are sânge din neamul Basarabilor. Voiam să văd cu ochii mei crenguţa aceea care dispărea suspect din genealogiile realizate de cercetătorii maghiari și pe care numai sinceritatea şi nobleţea Prinţului Charles au scos-o la lumină, aducând-o la cunoştinţa tuturor: moştenitorul tronului britanic e, într-adevăr, rudă cu Vlad Ţepeş! Nu e o glumă. Cartea scrisă de Sir Iain Moncreiffe of that Ilk confirmă: paginile 100-102 din cartea sa stau mărturie. Ba mai mult, prin intermediul doamnei Chiajna, soţia lui Mircea Ciobanu Basarab, descendenţa Prinţului Charles duce direct și spre Ştefan cel Mare şi înaintaşii săi, până la Bogdan I Voievod. (Istoria României ar trebui recitită cu alți ochi.)
Zamfira şi iubirile ei
Istoricul clujean Tudor Sălăgean, specialist în istoria medievală a Transilvaniei şi autor al unor lucrări referitoare la rădăcinile ardelene ale familiei regale britanice, susţine şi el genealogia lui Iain Moncreiffe of that Ilk, despre care îmi vorbise Leo van de Pas. „Într-adevăr, personajele care fac legătura dintre Basarabi şi nobilimea ardeleană apar la sfârşit de secol XVI, în jurul anului 1600. Este vorba, în special, de logofătul Ivan Norocea şi de fiica sa Zamfira, cea care va deveni, mai târziu, soţia lui Peter Racz de Galgo. Mama Zamfirei era nimeni alta decât Stanca Basarab, fiica domnitorului muntean Mircea Ciobanul şi a cunoscutei doamne Chiajna”, explică istoricul clujean. Ivan Norocea, tatăl Zamfirei, a fost înalt dregător muntean, apoi ambasador al Transilvaniei. A pribegit ani de zile prin Ardeal, după ce şi-a pierdut funcţia din Ţara Românească, şi a fost considerat de istorici una dintre cele mai spectaculoase figuri politice din secolul al XVI-lea. Ivan Norocea i-a slujit pe doi dintre marii conducători ai vremii, pe Sigismund Bathory şi pe Mihai Viteazul, iar influenţa sa în Transilvania se va dovedi decisivă în stabilirea legăturilor de familie dintre nobilimea munteană şi cea ardeleană. Căci, prin căsătoria Zamfirei cu marele ambasador al Transilvaniei la Înalta Poartă, Peter Racz de Galgo, Zamfira este cea care duce sângele Basarabilor munteni în spectaculoasa încrengătură de relaţii la capătul căreia se găseşte azi Prinţul Charles.
Zamfira este ea însăşi un personaj spectaculos. Istoricii vorbesc despre o poveste de dragoste între ea şi Mihai Viteazul. Fiorul iubirii s-a stins însă repede, când voievodul, un mare cuceritor de inimi al vremii sale, s-a îndrăgostit iremediabil de cealaltă fiică a lui Ivan Norocea, sora Zamfirei, Velica, cea de care nu se va mai despărţi până la moarte şi pe care o va numi el însuşi „stăpâna prin iubire a Ardealului”. „Ivan Norocea şi Zamfira sunt personaje aparte. Ei sunt cu atât mai interesanţi pentru noi cu cât, prin căsătoria Zamfirei cu Peter Racz de Galgo, intrăm şi în genealogia de la care se revendică familia marelui memorandist Ion Raţiu, care e, la rându-i, strămoaşă a familiei regale a lui Charles”, spune Tudor Sălăgean.
Claudine Rhedey şi Ardealul regal
După Zamfira, Claudine reprezintă al doilea punct de inflexiune al genealogiei Prinţului Charles. Dacă Zamfira a legat sângele nobil românesc de cel unguresc, superba Claudine a dus legătura mai departe, mai întâi în familia imperială germană, iar de acolo, în cea regală britanică, după căsătoria fiului său, Franz, cu Prinţesa Mary Adelaide de Cambridge. Povestea Claudinei, una dintre cele mai frumoase femei ale timpului său, pe care viitoarea regină Mary, consoarta regelui George al V-lea şi bunică a reginei Elisabeta a II-a, a cultivat-o cu religiozitate în familie, îl va face, peste ani, pe Prinţul Charles să se apropie tot mai tare de Transilvania, locul în care, la Sângiorgiul de Pădure, îşi doarme somnul de veci Claudine. Locul acela în care, în preajma lui 1600, a înmugurit „crenguţa” ce duce de la Basarab I Voievod și până la Regele Charles al III-lea.