Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu cifra 5

– Râdeți de 15 ori pe zi, numărați până la 30 când vă spălați și așa mai departe. Să vedem ce însemnătate au pentru noi aceste numere –

Mâncați zilnic 5 porții de legume și fructe

Foto: Shutterstock – 2

Nutriționiștii ne recomandă să consumăm zilnic 5 porții de legume și fructe, iar ra­portul corect ar fi de trei la doi, res­pectiv trei porții de legume și două de fructe. Prin „porție” se înțelege ceea ce încape într-un pumn: un măr, o banană, un ardei gras, o roșie, o mână de zmeură sau niște crudități tăiate mărunt. Sfatul nos­tru: dați o raită prin piață și umpleți-vă sa­coșa cu sursele naturale de vitamine pe care vi le oferă sezonul.

Cultivați 5 relații de prietenie

Ne face bine însuși faptul că există în viața noas­tră cinci oameni pe care îi simțim a­proape. Cu atât mai mult cu cât îi putem chema oricând în aju­tor. Nu este im­por­tant dacă vă întâl­niți regulat cu ei sau nu. Sfatul nostru: pu­neți chiar acum mâna pe telefon și sunați un prieten.

Râdeți în hohote de 15 ori pe zi

Facem prea rar acest lucru, sunt de părere spe­cialiștii. Râsul scade secreția de hormoni ai stresu­lui și stimulează procesele de autovindecare din organism. Studiile științifice au demonstrat că două minute dedicate zilnic aces­tei în­deletniciri – ceea ce cores­punde cu circa 15 reprize de râs – au asupra trupului și psihicului nostru o influență pozitivă, egală cu aceea exercitată de 20 de minute de jog­ging. Sfatul nostru: urmă­riți mai des o comedie sau un spectacol umoristic la televizor.

Faceți mișcare 150 de minute săptămânal

Fie că e vorba de o plimbare în parc, un pro­gram de gimnastică după-amiază sau un drum cu bicicleta la cumpărături – câte 30 de minute de mișcare în cinci din zilele săptămânii vă asigură o bună irigare sangvină a organelor, ceea ce prote­jează inima și este în beneficiul creierului.

Numărați până la 30 când vă spălați pe mâini

Pe clanțele ușilor, balustradele scărilor și alte obiecte atinse de multă lume circulă o sumedenie de germeni patogeni. Ei pot declanșa, de pildă, o răceală cu tuse și un guturai zdravăn, de care nu ducem lipsă. O procedură simplă ne poate ajuta să scăpăm de inamicii in­vi­­zibili: spălatul pe mâini executat meticulos, fără grabă. Numărați până la 30 în vreme ce vă săpuniți bine palmele și dosul mâinilor, dege­tele până la vârf și spațiul dintre ele. Apoi ștergeți-le cu un prosop curat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian