FORMULA AS ÎN ȚARA MOȚILOR
– Sunt unice în lume. Specific național românesc. Simple, dar de o frumusețe curată și limpede, care le-a făcut „alesele lui Dumnezeu”. Adevărate catedrale ale neamului românesc, loc de botez, de cununie și moarte, bisericile de lemn sunt astăzi ucise – nu de tunurile lui Bukow, ci de indiferența oficială și de lipsa patriotismului –

Ca să vizitezi bisericile de lemn ale Apusenilor, îngropate în hățișuri și în uitare, ai nevoie de trei lucruri: în primul rând, ai nevoie de un ghid bun, om al locului, care să te ducă la ele. În al doilea rând, ai nevoie de o condiție fizică bună, pentru a birui costișele abrupte și potecile nesfârșite, care urcă în cer. Și nu în ultimul rând, al treilea lucru, și poate cel mai important, este ca înainte de a vedea aceste bisericuțe răstignite în uitare și indiferență, să-ți pui lacăt pe inimă. Ce vei vedea este sfâșietor. Ca român, vezi cum îți mor rădăcinile; ca om credincios, vezi cum e batjocorit Dumnezeu; ca iubitor de frumos, te cutremuri în fața geniului țăranilor noștri, pe care indiferența celor ce-ar trebui să răspundă de patrimoniul național îl lasă pradă ploii și vântului. Reportajul care urmează vă prezintă trei „cazuri”. Trei dovezi dureroase și umilitoare de sacrilegiu spiritual. Trei biserici, monumente istorice, lăsate să moară (alături de alte zeci), în Ținutul moțesc, al județului Hunedoara.
Biserica din Grohot

„Serpașul” meu, în ascensiune spre culmile honedorene ale Apusenilor, om al locului și fotograf peste măsură de talentat, este Marius Turc din Brad. Am pornit la drum cu mașina. Peisajele sunt tot mai sălbatice și spectaculoase. Dar șoseaua s-a îngustat și a trebuit s-o luăm la picior, prin hățișul de ierburi sălbatice care ne înghițea. Natura ocupă cu furie locurile din care oamenii au plecat. „Aici ar trebui să fie”, a spus Marius. Prin pădurea cotropitoare și tufele uriașe de mur sălbatic, am zărit vârful de tablă al unei clopotnițe. Biserica din Grohot, monument istoric. Ne-am făcut cale cu greu prin mărăcinișul de junglă și abia când am ajuns lângă ea am putut s-o vedem în toată tristețea ei: o bisericuță de lemn, tencuită cu pământ, dar ținându-și încă sus turla, cu demnitate. În jurul ei erau cruci de piatră șterse de vânt și morminte înghițite de buruieni. Ferestrele aveau cercevele de termopan. Semn că se mai slujește câteodată în ea. Ușița pridvorului era închisă cu un par de lemn, pus să o sprijine. Peste tot, mizerie și gunoaie. Pe peretele din față, de la intrare, tencuiala de pământ începe să cadă, dar încă mai poți distinge urmele șterse ale unei picturi: păcatele judecății de-apoi, înșelătoria, preacurvia și lăcomia. Partea de jos a tencuielii e toată mâncată de ploi. Curge. Bârnele de lemn au coadă de rândunică la capete, tiparul bisericilor noastre țărănești. În micul cimitir, printre scaieți și bălării cât omul, mai sunt cruci de piatră, pe care încă se mai distinge anul: 1800… Alături de ele sunt gropi făcute de mistreți.

Atestarea documentară a satului Grohot este la 1733. Aproape 300 de ani de existență, timp în care biserica de lemn a fost scânteia ce aprindea credința în aproape 600 de suflete de credincioși. La 1849, ungurii au dat foc bisericii și au făcut masacru în sat. Legenda spune că doi săteni au murit, încercând să o apere. Pavel Iacob și Balog Iacob, împreună cu preotul de atunci, Gheorghe Roman, s-au luptat cu arma în mână pentru credința moților. Tot moții au pus ban de la ban, și au muncit voluntar, ca să refacă biserica. În 1927, ea a fost tencuită, iar în 1984, a fost reparată complet, de la tencuială și până la pictura murală interioară și exterioară, făcută de zugravul Mihai Gabor din Gura Humorului. Trei sute de ani în care Dumnezeu a coborât, duminică de duminică, între oamenii din Grohot, să se bucure sau să se întristeze cu ei, să le dea nădejde și să îi întărească în fața vieții. Casa lui Dumnezeu, lăsată acum uitării, batjocorită cu termopane, betoane și tablă, lăsată pradă mistreților și pădurii.
Biserica din Străuți

Asfaltul s-a terminat de mult. Drumul a devenit când noroios, când prăfos, de-abia treceai prin șleauri, pe sub fagi enormi, pe coame de deal, de unde vedeai nesfârșita mare verde a pădurilor. Din loc în loc, se zărea câte o casă aninată de o coastă de deal, și ceva mai departe, un grup de case, ascunse sub culmea muntelui. Și între ele, o bisericuță de lemn, cu o turlă ridicându-se către cer ca o rugăciune. Crucea din vârful bisericii ne-a și ghidat. Am pornit către ea, prin fostele grădini ale cătunului, acum sălbăticite și înghițite de buruieni ce îți vin până la piept. Părea că bisericuța ne aștepta fericită că, în sfârșit, cineva mișcă aerul singurătății din jurul ei. I-am dat ocolul și am strâns-o în brațe ca pe un om, i-am mângâiat pereții de lemn vechi și nobil. Simțeam că trec cu palma peste o făptură vie, bucuroasă că a venit cineva să-i alunge singurătatea, să o mângâie, în acest fel mărunt, omenesc. E acoperită cu tablă ruginită. Iedera și murii sălbatici, ca posedați de forțe malefice, i s-au înfășurat de stâlpii pridvorului, i s-au agățat de acoperiș, pătrund în valuri prin arcadele ondulate, de lemn. În partea de jos, tencuiala e căzută și seamănă cu o rană vie. Obloanele încă rezistă pe ferestre, cu lemnul lor putrezit, și încă o mai apără, ca niște aripi strânse pe lângă trupul ei firav. Cimitirul, ca și la biserica din Grohot, e acoperit de spini și buruieni. Din loc în loc, descoperi câte o cruce de lemn sau de piatră, scufundate pe jumătate în pământ. Numele sunt șterse. Sunt doar semne că cineva a trăit și a murit pe aceste pământuri, că vor fi curs lacrimi grele și se vor fi înălțat suspine de durere spre cer. Însă numele lor nu îl vom mai ști niciodată, au fost șterse de vânt, purtate spre cer. Biserica stă neclintită, cu fața către văile nesfârșite ale Apusenilor și către Muntele Găina. Pare blestemată să vadă cum oamenii celebrează viața, în timp ce ea e condamnată la moarte. Tocmai ea, temelia de credință a satului, locul în care au fost botezați, cununați, apoi duși pe ultimul drum și dați în grija lui Dumnezeu. Adevărata catedrală a neamului. Oare ce s-a întâmplat cu credința moților? Ei, care nu tăiau un brad fără rugăciune, ei, care au murit trași pe roată pentru credința lor….
Valeria și pustiul

De undeva, se aude un lătrat de câine. Mergem pe chemarea lui și ajungem în rai. O casă ca în povești, din lemn, acoperită cu paie, învelită de cer. În fața ei, înconjurată de flori, șade o bătrânică. Pare uitată din altă lume. Pare că istoria, plecată în treaba ei, a uitat pe un vârf de deal această femeie, înconjurată de flori. O cheamă Valeria. Locuiește singură, cu un câine și o pisică galbenă. E ultimul locuitor al cătunului Străuți. Nu a vrut să plece devale, deși toată lumea din sat, inclusiv copiii ei, a coborât la oraș. Atât cât își amintește, ne spune povestea locului și a vieții ei.
„D-apăi, domnule dragă, aici, cât vezi, au fost 32 de case. Locuite acum mai sunt doar două, dar în tot timpul, doar eu mai stau aici. Vară, iarnă, tăt aici stau, că dară n-am unde mere mai bine. Oaminii or tăt plecat – ba în Banat, ba pe la Baia de Criș. Eu n-am vrut să plec. Altfel, aici nu calcă picior de om. Nici preotul nu mai vine, că zice că n-are cu cine face slujba. Nu mai știu de când nu s-a mai slujit în besearică. În vremurile de dinainte, nu închepea lumea în ea. Pe-atunci, eram și eu tineră, purtam costum românesc și cântam cu tulnicele pe dealuri. Uuuuu, uite-așa răsunau tulnicele muierilor de pe tăte dealurile astea! Amu… nici tulnic nu mai am, o vinit într-un an valea mare și mi l-o luat. Și la vite când meream cântam cu el, că mi-era drag. Și răspundeau alte femei, de pe alte dealuri. Amu, dacă aș zice la el și n-ar răspunde nimeni, ar suna a pustiu… Eu aici am fost botezată, aici am fost cununată, și părinții mi-s îngropați aici. Un’ să plec de lângă besearica noastră? Am avut preot bun, de la Dobroț vinea, om cumsecade. Înainte era besearica acoperită cu șindrilă, da mai încoa or pus tablă, și uite că și asta s-o mâncat și începe să pice. Se face pădure în jurul ei, de nu se mai cunosc nici morminții cum or fo. Am curățat eu, dar singură cu pădurea nu mă pot lupta. Și uite, că o dat piatră, de-o albit pământu cu gheață, și nu o fo nimeni să tragă cloapetele, că înainte le trăgeam și se risipeau norii…

Cu ce trăiesc eu aici? Iaca, îmi fac de lucru cu grădina, acu gătai, că mai sap la mazăre, la cartofi. Îi liniște aici și îi aer curat, care face mult la om. Ajută la sănătate. Mă mai ajută băiatul, vin și fetele, una de la Ribița, poate vine săptămâna viitoare. Da știi dumneata? Pe mine, rugăciunea mă ține, îmi dă sănătate și mă vindecă de ce-i rău. Îs sângură cu Dumnezeu, îi bine așa. Că dară El ne-o lăsat pe pământ. Da oamenii uită și merg așe, cu capul pe sus, mândri tare, și de-asta se pustiesc locurile și bisericile. Eu mă țin de Dumnezeu cu putere, în fiecare dimineață mă rog, merg la lucru cu El, vin acasă cu El, în tăt timpu și în tăt ceasu. Și încă mai citesc Biblia și nu am nevoie de ochelari! Nu prea văd departe, da aproape văd bine. No, mai sunt năcazuri, că vine ursu, o fo mai ieri la izvor, și din gios de bisearică, îi urmă de ursoaică cu pui, acolo. Da la mine îi tătă grădina îngrădită și pace bună! Până în prizent, mă pot purta sângură, îi bine. Că mai am o grădină din sus de drum, și se miră lumea de mine, că la anii ăștia ai mei, am adus rude pentru mazăre, din pădure, de două ori, și le-am pus eu, cu ranga. Nu duc lipsă de nimic, ne dă Domnul Isus ce ne trăbă, nu ne lasă fără de ajutor. Doar la besearică, dar-ar Domnul, să mai bată clopotele o dată”. Am lăsat-o pe Valeria în curtea casei vechi de două sute de ani, cu pisica galbenă în brațe. Când nu cară araci din pădure, își împarte singurătatea cu ea.
Biserica din Tomnatec

Înainte de a merge la ultima biserică pe care am vrut să o vedem, cea din Tomnatec, am tot oprit, din loc în loc, în satul Bulzești, de care aparține, ca să aflăm vești despre ea. Însă nimeni nu a știut să ne spună ceva concret. Am aflat doar povești ale locului: că satul Tomnatec a fost cândva mare și prosper, cu 2000 de oameni, că aveau meșteri pricepuți, tâmplari, fierari și rotari. Că a avut două biserici, dintre care se spune că mai există doar una, însă totul pare o legendă, nimeni nu a fost să vadă concret ce mai este acolo și nimeni nu a știut să ne spună ce drum să apucăm. Dezlegarea a venit în cele din urmă de la fostul învățător din Bulzești, Lucian Acxente, astăzi pensionar: „Satul Tomnatec, după cum știu și eu dintr-o monografie veche, a avut cam la două mii de locuitori. Dar viața acolo, în munte, era atât de grea, încât, încetul cu încetul, moții au tot coborât la oraș sau la satele de pe vale. Și comunismul i-a dezrădăcinat, că i-a tot luat la fabrici, și i-a forțat la viață modernă. Nu cred că a mai rămas nimic din satul acela. Clopotele bisericii știu că au fost duse la una dintre bisericile din Bulzești. Însă cu icoanele împărătești nu știu ce s-a ales, poate au ajuns la muzeu, în Brad, poate la Crișcior… e o tragedie că se pierd lucrurile acestea, mai ales că Tomnatecul, așa izolat cum era, are o istorie bogată a noastră, a moților. Acolo a fost cam cea mai veche biserică din regiunea Bulzeștilor, după unii, încă de la 1400. Dar dincolo de ani și cifre, moții din zona Bulzești-Tomnatec au fost cei care și-au dat viața pentru România, au luptat cu ce au avut împotriva lui Bukow, demolatorul de biserici, au fost parte din răscoala lui Horia și, mai târziu, parte din armata lui Avram Iancu. Satele astea au plătit cu sute de vieți pentru biserica lor și pentru libertatea lor. Nu că mi-s eu moț, dar pentru România este o mare tragedie dispariția acestor sate și a bisericilor de lemn, care sunt identitatea și sufletul nostru”.
Altarul cu lilieci

Mai întâi a trebuit să coborâm un munte, pe poteci de pădure nemarcate. Din loc în loc, găseam șuri vechi, acoperite cu paie, căzute pe-o parte, sau înghițite de mărăcini. Am traversat o vale, apoi călcând pe pietre, am traversat un râu. Și apoi a început urcușul. A durat câteva ore de căutări prin pădure, până când am descoperit un luminiș făcut de defrișări masive. Pădure seculară tăiată la ras, un adevărat peisaj de sfârșit de lume. Și, dincolo de el, într-un pâlc de brazi, am văzut, în sfârșit, strălucind un vârf de clopotniță. Am urcat pieptiș până acolo și, cu respirația tăiată, am ajuns: chiar în fața noastră, mare și impunătoare, era biserica din Tomnatec. Ascunsă în inima pădurii, dar încă în picioare! Sufocată de vegetație, cu tablă ruginită pe acoperiș în loc de șindrilă, dar încă în picioare! Pe cât de mare ne-a fost bucuria să o găsim, pe atât de mare a fost tristețea după ce am pășit în interior. Spre deosebire de celelalte două biserici, aceasta avea ușa descuiată! Înăuntru, nu poți decât să cazi în genunchi și să plângi. Nimic nu s-a furat și nimic nu a dispărut din ea: toate sunt la locul lor, începând de la prapuri, candelabre și până la icoane. Ca și cum o mână nevăzută a șters într-o singură zi toți credincioșii, rămânând în urma lor doar biserica. Mai bine o lua și pe ea. Pictura este toată jupuită de vie, icoanele de la intrarea în altar sunt ciobite și roase de timp ca de ciumă. Fecioara Maria, Isus și tot soborul de sfinți sunt desfigurați, mutilați de uitare și nepăsare. În altar, hainele ultimu

lui preot sunt încă în cui, la locul lor. Un liliac a zburat din ele când m-am apropiat. Până și cărțile sfinte, Triodul și Octoihul, erau pe masa altarului. Și, în mod ciudat, deși altarul era plin de mizeria șoarecilor de câmp, niciun colț din cărțile sfinte nu era ros! Biserica are podele de piatră, din lespezi mari, șlefuite de pașii credincioșilor, în sute de ani. În pictura distrusă de pe pereți, scenele biblice, atât cât se mai vedeau, se întâmplau în continuare, așa cum le știm de 2000 de ani. Ca și cum nu le pasă de ceea ce se întâmplă, ca și cum vor să amintească oricui ajunge acolo că adevărurile au rămas aceleași – Arhanghelul aduce vestea cea bună Fecioarei, Isus e primit în Ierusalim, Isus urcă Golgota… Tot o Golgota e și cimitirul din jurul bisericii. Din morminte cresc brazi și fagi uriași, cu rădăcinile înfipte în piepturile moților care au ținut cândva trează credința. E bine că năzuim la o Catedrală a Neamului, dar înainte se cuvine să fie salvate bisericile „de neam”, strămoșești. În ele a început credința.
În județul Hunedoara sunt zeci de biserici monumente istorice abandonate. La nivel național, sunt sute.