Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu SALVIE

• Salvia a fost decla­ra­tă planta anului 2023. Pe merit! •

Puține plante le sunt femeilor mai de folos decât ea. Aveți tenul gras, cu pori dilatați? Vi se pare că dinții vi s-au îngălbenit? Aveți părul ne­gru și primele fire cărunte vă deran­jează? În toate aceste cazuri, Salvia vă poate fi de folos. Dar să vedem cum ajută ea fru­musețea.

Ulei aromat pentru îngrijirea tenului și a corpului

Foto: Shutterstock

Se umple o sticlă cu flori și frunze de Salvie și se toarnă deasupra untde­lemn de măsline curat. Se pune la ma­ce­rat vreme de o săptămână, lă­sân­du-se plantele înă­un­tru chiar după pri­mele între­buin­țări.

Pentru ten: fa­ceți o emulsie din­tr-o linguriță de ulei de Salvie și un pahar de apă dis­tilată sau plată, bă­tând bine ingredi­en­tele cu o furculiță. Șter­geți-vă fața di­mineața și seara (după ce în prea­labil v-ați demachiat) cu un tampon îmbibat cu emulsie. Lăsați pro­du­sul să ac­ționeze asupra pielii 15-20 de mi­nute, după care ștergeți-vă excesul de grăsime cu un tampon de vată, fără a vă spăla pe obraz (dacă aveți ten nor­mal) sau clătindu-vă cu apă călduță (dacă aveți tenul gras).

Pentru corp: câteva picături de ulei de Salvie puse pe fundul căzii, pes­te care se lasă la început să curgă apă fier­binte, iar la sfârșit apă rece, vor avea asupra organismului un efect de învio­rare, contribuind și la înde­părtarea celu­le­lor moarte.

Oțet de Salvie

Într-o sticlă umplută cu flori și frun­ze de Salvie se toarnă oțet de mere diluat (jumătate oțet, jumătate apă de ploaie sau distilată). Se lasă sticla la soare vreme de 14 zile, după care li­chidul se strecoară și se păstrează la frigider. Este excelent în cazul tenu­rilor grase și cu pori dilatați, cu con­di­ția să fie aplicat cu un tampon pe obrazul bine curățit înainte.

Pulbere pentru dinți

Două lingurițe de salvie uscată se amestecă cu două lin­gurițe de sare de mare, apoi se pisează bine într-un mo­jar, până se transformă în pulbere. În­mu­iați în ea o periuță umezită și fre­cați-vă dimineața și seara pe dinți. În­tă­rește gingiile, albește dinții și îm­pros­­pătează mirosul gurii.

Șampon pentru păr negru

Ingrediente: 3 lingurițe de Salvie uscată, 1,7 l apă clocotită, 6 linguri de săpun de glicerină (ras), 2 ouă, o lin­gură de oțet de mere.

Mod de preparare: Puneți apa să fiarbă și când dă în clocot turnați Sal­via în ea. Acoperiți vasul cu un capac, tra­geți-l pe flacără mică și lăsați-l să fiarbă 20 de minute. Strecurați lichidul și arun­cați frunzele. Dați pe răzătoare săpunul de glicerină și adăugați-l. Amestecați până ce se dizolvă com­plet. Luați vasul de pe foc și lăsați-l să se răcească. Când lichidul devine căl­duț, spargeți ouăle și turnați-le în el, amestecând mereu, până obțineți o compoziție omogenă. Turna­ți-o într-o sticlă cu dop și puneți-o la frigider 24 de ore, să se „așeze”. Înainte de între­bu­ințare, scuturați recipientul pentru ca șam­ponul să se amestece.

Mod de între­buin­țare: Umeziți-vă părul, apoi turnați puțin câte puțin șam­ponul, până simțiți cu mâna că e bine repar­tizat peste tot. Fre­cați-vă cu vârful dege­telor la rădăcinile fi­re­lor, apoi cu degetele răs­firate ca un pieptene, treceți-vă palmele de-a lungul pă­rului, de la bază spre vârf. Lăsați să-și facă efec­tul vreo 5 mi­nute, apoi clătiți-vă.

Clătitul: șam­po­nul de Salvie se clă­tește cu opt părți de apă moale (apă de ploaie sau apă fiartă și răcită) + o parte oțet de mere. După uscare, părul negru va avea un luciu frumos, iar șuvițele mai cărunte se vor estompa.

Pentru o respirație plăcut mirositoare: apă de Salvie

50 g de Salvie se opăresc cu 500 ml apă clocotită și se lasă un sfert de oră la infuzat. După ce se strecoară, lichi­dul se ține în sticle, la frigider (dacă afară e foarte cald). Se face gar­gară de patru ori pe zi cu o jumătate de cană de ceai. Împros­pătează res­pirația și înlătură mirosul neplăcut al gurii.

Salvia proaspătă se găsește în na­tură și la piață. Pe cea uscată o pu­teți cum­păra de la Plafar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian