– Cu peste 130 de evenimente și invitați din 25 de țări, proaspăt încheiatul Festival de Literatură și Traducere de la Iași intră, toamna aceasta, în cel de-al doilea său deceniu de existență. Un festival care a devenit un reper pentru toată Europa de Est și care a reușit să creeze un brand, de care Iașiul e incredibil de mândru –
Cu Guzel Iahina, în stepele tătare

Că există o groază de cititori care o iubesc pe Guzel Iahina fără rest, până la fanatism aproape, nu mai e o noutate. Că cele trei romane ale acestei scriitoare, pe jumătate tătăroaice, pe jumătate rusoaice, se vând în sute de mii de exemplare în toată lumea, nici asta nu mai miră pe nimeni. Era de așteptat ca, în seara dedicată ei la FILIT, sala teatrului Vasile Alecsandri din Iași să fie mai mult decât plină. Ce cititor al ei nu și-ar fi dorit, la urma urmei, să o vadă în carne și oase pe femeia mărunțică, tunsă scurt, care-și împarte azi viața între Rusia și Kazahstan? Cine nu și-ar fi dorit să asculte de aproape o scriitoare care a pornit la drum cu dorința de a stârni în oameni compasiunea, și care azi e ferm convinsă că, la vreme de război, rolul scriitorului e cel de a face inteligibilă trauma pe care o trăim?

Am așteptat mult întâlnirea cu Iahina la Iași. Speram să-mi placă. Și mi-a plăcut. Dar cel mai mult și mai mult mi-a plăcut să ascult cu ochii închiși, din loja mea de la balcon, accentele zdrobite de consoane și volutele frazelor ei rusești.
N-aș numi-o un om al vorbelor pe Iahina. În felul cumpătat cu care răspunde, ghicești mai curând timiditate și introvertire. Poveștile ei au strecurat însă printre noi, pe nesimțite, foșnetul Volgăi și strigătele neauzite ale culacilor, dar și atmosfera apăsătoare din anii sovietici, care ne-a bântuit iarăși, până la frison.
Trenul literaturii

Din Socola până la vama din Ungheni, trenul străbate un pustiu dezolant: câmpie sufocată de stuf, peisaj liniar întrerupt doar din loc în loc de tufe de măceș, de cauciucuri, de fiare și de basculante abandonate. Dar cine să se și uite pe fereastră, când în vagonul FILIT al trenului Iași-Chișinău băieții de la Balkan Taksim au dat drumul unui solo de cimpoi? E prima oară în istoria festivalului când iubitorii de literatură au parte de un performance pe șine. Și tot prima oară când organizatorii români au hotărât ca, de dragul iubitorilor de literatură din Chișinău, să extindă FILIT-ul și peste Prut. Cum? Cu un vagon al celebrului tren Iași-Chișinău în care, timp de patru ore, cât a durat călătoria, muzica și poezia s-au cântat și recitat neîntrerupt, legând simbolic cele două țări. A sunat bine muzica Balkan Taksim în vagonul CFR, au animat atmosfera sârbele lor gorjene, revizitate pe ritmuri de trip hop, și cobza lor electrică, căptușită-n fundal cu sunete electronice. Dar la fel de bine au sunat și textele poeților Dan Coman și Mugur Grosu, versurile lor metalice, pătrunzătoare. FILIT a trecut anul ăsta Prutul cu trei nume mari (prozatorii Guzel Iahina și Manuel Vilas și dramaturgul Ivan Vîrîpaev) și a reunit, timp de trei zile, prozatori din țară și din străinătate, poeți, traducători și editori, critici literari și librari, distribuitori de carte, jurnaliști și artiști.
Dumnezeul lui Éric Emmanuel-Schmitt

Călugărițele italience l-au citit pe ascuns, iar Papa Francisc a fost atât de impresionat de paginile lui, că l-a rugat, deschis, să meargă în pelerinaj la Ierusalim, ca să scrie o carte.
Cântă la pian, e înnebunit după Beethoven și Bizet și e convins că în scrierile lui se simte nostalgia muzicianului care n-a fost. S-a școlit în filosofie și, deși a urmat École Normale Supérieure din Paris, ca elev al lui Derrida, care era ateu, și a făcut un doctorat despre Diderot, care era tot ateu, Éric Emmanuel-Schmitt sfidează mersul lumii, declarându-și azi, peste tot pe unde merge, apropierea de divinitate.
Și-a dorit să creadă în Dumnezeu, fără să fie o za într-un lanț de bigoți, și a hotărât să locuiască în mister, chiar fără să știe ce e acolo. Am ales să nu pun ghilimele, deși acestea sunt vorbele aproape exacte ale celui mai citit autor francez contemporan, care la 28 de ani a intrat ateu în deșertul Sahara și, după o noapte vrăjită sub cerul liber, a ieșit de-acolo credincios. O experiență care l-a adus față în față cu ceva care îl depășea, despre care rațiunea nu știa nimic, dar în care inima credea.
Invitat special la FILIT, a vorbit despre fanatism, ca maladie a gândirii, a militat pentru pace, înțelegere și empatie și ne-a amintit tuturor, în contextul durerosului conflict israelo-palestinian, că Ierusalimul e singurul loc de pelerinaj din lume care conține laolaltă toate cele trei religii monoteiste. Nu doar creștinismul și iudaismul, ci și islamul, căci spre Ierusalim a zburat în timpul marii lui revelații nocturne Mohamed și tot de acolo a urcat spre ceruri.
Dacă l-am ascultat curioasă, dar și puțin sceptică, împărțind vorbele precum profeții, e și pentru că mi-am dorit să înțeleg mai bine uneltele și resorturile unui scriitor care hipnotizează mase întregi de cititori. Iar dacă am comis, cândva, erezia de a mi-l imagina sub haina unui Paolo Coelho al spațiului francez, e și pentru că intuiam cumva discursul de care urma să am parte, care a topit în aceeași zeamă smerenia și plescăitul de satisfacție al celui care se iubește pe sine, inteligența abilă și locurile comune, referințele culturale înalte și parabolele nesfârșite. Orator excepțional, capabil să-și moduleze inflexiunile vocii întocmai ca un actor, până când aerul se face ca mierea în jur, Éric Emmanuel-Schmitt știe foarte bine că totul e o poveste și că totul se poate vinde cu o poveste. Ce-i al lui e totuși al lui.
O noapte întreagă pentru poezie
Îmi place forfota care se întâmplă în fiecare an la Noaptea Albă a Poeziei. Îmi plac neastâmpărul celor care așteaptă să citească, bucuria de a asculta versuri multe și bune venite de peste tot, statul la țigară în fața cortului, hohotele de râs cu care dezvrăjești puțin lumea, îmbrățișările de după, reverberațiile microfoanelor, paharele de vin și sticlele sparte în euforia momentului. De-un singur lucru îmi pare rău: că, uneori, poezia n-are nevoie de zgomot, ci doar de o liniște adâncă, pe care s-o spintece-n două. Vineri seara, la miezul nopții, am ascultat la FILIT un poem splendid, scris la două mâini, de tinerii poeți Alex Văsieș și Ștefan Baghiu. Se numește „De ce ești tristă de doi mai” și versurile lui o să mă urmărească mult timp.
Muzici și melancolie

Cu niște bărci plutitoare pe o mare foarte calmă, cu asta a semănat mulțimea prezentă în cort, la concertul Valeriei Stoica. Tolăniți peste tot, pe fotoliile de puf colorate, înghesuiți unii într-alții pe jos, visători și aproape îndrăgostiți, pentru că unele muzici au și darul ăsta, invitații FILIT n-au ratat una dintre cele mai faine întâlniri muzicale pe care festivalul le-a propus anul ăsta. Și de-a lungul anilor au tot fost: de la Kumm, la Adam’s Nest, de la Alexandrina Hristov, la Fine It’s Pink, și de la Paul Tihan, la The Monojacks. I-am văzut pe toți, fără excepție, la concerte n-am lipsit niciodată. Pentru mine, FILIT s-a scris în egală măsură cu numele marilor scriitori care s-au perindat pe scenă și cu cel al trupelor tinere, care au creat, an după an, coloana lui sonoră. Concertul Valeriei Stoica a fost o retrospectivă blândă și melancolică. Nici n-a dat cu noi de pământ, nici nu ne-a făcut să sărim de bucurie. Ne-a oprit în schimb din alergătura nebună, parcă pentru a ne reaminti că festivalul e pe final. Cât despre show-ul Andrei Andriucă, o altă artistă independentă din Iași, am știut din dimineața zilei de joi, de când am auzit probele de sunet și linia primelor piese, că n-are cum să fie decât incredibil de bun.
Repetiție pentru o lume mai bună
Unul dintre marii absenți de anul trecut, de la FILIT, a fost, cu certitudine, prozatorul Mihai Radu. Multă lume nu a înțeles cum, aflat la cea de-a treia carte, cu un roman ajuns în topul de vânzări al Editurii Polirom, numele lui a scăpat, pur și simplu, din listă. Între timp, „Repetiție pentru o lume mai bună” a ajuns la cel de-al cincilea tiraj al ei și, sub regia lui Radu Afrim, a devenit și spectacol de teatru. Mihai Radu și-a luat revanșa la întâlnirile cu tinerii cititori din licee, dar și la dezbaterea din centru, ținută sub cupola cortului din Piața Unirii, unde i s-au alăturat Maylis de Kerangal și Morten Strøksnes. „O vreme am scris exclusiv ca să-mi adun o identitate, să mă pun la un loc, să-mi găsesc o formă, să aflu cine sunt”, a declarat el. „A fost prin excelență un act egoist. Azi, cred mai degrabă într-o carte scrisă și tipărită ca un fel de scrisoare. Cineva, undeva, o va primi și citi”.
Mai avem nevoie de critici?

Foarte frumoasă cupola Palatului Braunstein, chiar și sub pătura de nori care s-a lăsat vineri seara peste oraș. Dar nu despre lumina de culoarea asfaltului care pătrundea prin tavanul de sticlă vreau să scriu acum, ci despre cât de uimită am fost să descopăr că o dezbatere atât de nișată, dedicată criticii literare, e capabilă să ocupe scaunele sălii până la refuz. Moderată de Marius Chivu, masa rotundă i-a adus laolaltă pe criticii Mihai Iovănel, Gabriela Vieru, Bogdan Crețu, Ștefan Baghiu și Teona Fărmatu. S-a vorbit mult și nu neapărat la unison despre cât greșește sau nu greșește critica literară. Despre cum se mai plasează ea, de un deceniu încoace, de când rețelele sociale au schimbat jocurile, iar influencerii au devenit activi și în zona de carte. Dar și despre felul în care critica dură, nemiloasă, de acum zece ani, a fost înlocuită treptat de războaiele duse pe social media, și-a pierdut zvâcul, a devenit moale și necombativă.
Burhan Sönmez și poveștile mamei

Ce faci dacă te naști într-un sat kurd și crești vorbind o limbă interzisă, dacă la vremea studenției, în timpul loviturii militare din Turcia, ești arestat și torturat, dacă, mai târziu, când devii avocat și aperi deținuții politici, libertatea de expresie și drepturile omului, ești aproape omorât în bătaie? Ce faci dacă, într-un moment când forțele paramilitare reușesc să extermine 17.000 de civili kurzi, tu supraviețuiești miraculos, dar creierul tău își pierde pentru totdeauna capacitatea de a mai visa?
Știu, povestea lui Burhan Sönmez pare decupată dintr-un film despre realități de acum un secol. Atâta doar că protagonistul are 58 de ani și a trăit nu chiar așa de mult toate întâmplările astea. A scăpat fugind în Occident, și-a schimbat meseria, și-a schimbat limba. Iar în Marea Britanie, bolnav, sărac și suicidar, ca să supraviețuiască psihic, a început să scrie. „Istanbul Istanbul”, romanul lui din 2015, în care personajele, închise într-o celulă de tortură, înlănțuiesc povești despre splendoarea unui oraș, e o alegorie despre cum scrisul poate deveni un exercițiu împotriva durerii și fricii.
Nu e prima oară când Burhan Sönmez vine în România. Chiar luna aceasta, adus de Radu Vancu, a fost prezent și la Sibiu, la festivalul Poets in Transylvania. E însă prima oară când autorul romanului „Piatră și Umbră” se lasă scormonit cu întrebări într-o sală atât de plină și de impunătoare.
Că Radu Vancu e un altfel de moderator știam deja. Erudit poet și scriitor el însuși, cu atenție seismografică la fiecare emoție a celuilalt, l-a purtat de mână pe Burhan Sönmez, ca pe un frate căruia îi luminezi un pic drumurile atât de încâlcite ale propriei vieți. Dialogul lor, pe care îl puteți găsi și pe pagina de youtube a FILIT, trădează așezarea și blândețea unui om care, după ce toată tinerețea a crezut că dictaturile nu pot fi răsturnate decât prin violență, se declară azi „un pacifist anarhist cu rezistență pașnică”. „Nu simt furie”, a spus el pe scena din Iași. „Simt doar infinită tristețe, că ajungem să ne facem așa ceva unii altora”.
Azi, când Turcia e o țară din care peste 5000 de universitari au emigrat pentru că au fost dați afară din universități, și peste 70.000 de studenți sunt încă în închisori, Burhan Sönmez continuă să-și viziteze regulat familia, deși primește încă mesaje de amenințare, și continuă să creadă că cea mai mare moștenire de care a avut parte în viața asta sunt poveștile spuse în limba kurdă de mama lui. „Tot ce am scris vreodată am scris cu vocea mamei mele în minte, cu vocea unei femei care nu știa nici să scrie, nici să citească, dar care avea un dar extraordinar de a povesti”.
Cel mai mult m-a impresionat la Burhan Sönmez puterea lui de a renaște, de a desface cu încăpățânare nodurile dureroase ale propriului destin. „Ne putem reinventa de foarte multe ori într-o viață, la urma urmei. Au încercat să omoare un avocat, dar n-au putut opri nașterea unui romancier”, spunea el cândva, într-un interviu.
„Lucruri mărunte”

Pe o bancă de lemn stă un abecedar. Lângă abecedar e o numărătoare. Lângă numărătoare e un penar. Și mai sunt și alte obiecte vechi, în proaspăt înființatul Muzeu al Copilăriei în Comunism, de la Iași: un telefon cu rolă și un pește de sticlă, o radieră și un vocabular, o cravată de pionier și un „Nu te supăra, frate!”. Lucruri mici, lucruri mărunte, care cândva ne-au umplut de culoare copilăria. Dar nu despre călătoria asta, care m-a purtat înapoi în timp, vreau să vă vorbesc. Ci despre proiectul FILIT de anul acesta: un volum colectiv cu povestiri din copilăria petrecută în comunism, în care semnează, printre alții, Remus Boldea și Cristina Hermeziu, Cristian Fulaș și Mihai Radu, Cosmin Perța și Ioana Nicolaie, Moni Stănilă și Ana Maria Sandu. „Lucruri mărunte” – adică bastonașele din caietul de caligrafie, guma de mestecat de la țigănci, uscățelele făcute de mama, fularul lui Moș Gerilă, serile cu Teleenciclopedia, cumpărăturile la Romarta, cozile la lapte, numerele din Cutezătorii, Oltcitul albastru și fotografiile cu zimți. Și multe altele, obiecte neprețuite dintr-un adevărat tezaur afectiv, pe care le veți găsi în cele 22 de povești bine scrise, inspirate toate din obiectele expuse-n Muzeu.
Din țara lui Theodoros

S-a întâmplat să-i întâlnesc la Iași și pe scriitorii Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu. Seara, când cerul se făcuse de un albastru incert, iar în fața cortului FILIT lumea era deja euforică, am stat câteva minute de vorbă despre anul ăsta agitat, în care au călătorit cât pentru zece vieți.
Bine stârnit de întrebările Mirelei Nagâț, nu doar o jurnalistă de televiziune minunată, ci și o foarte bună cunoscătoare a cărților lui, Mircea Cărtărescu a mărturisit la Iași că e îndrăgostit de Rilke, pentru care aproape ar învăța germana, și că întâlnirea de la Granada cu Mario Vargas Llosa a fost una dintre cele mai emoționante din viața lui. La 24 de ani, ne-a mai spus el, a găsit subiectul romanului Theodoros într-o scrisoare pe care Ion Ghica i-a trimis-o lui Vasile Alecsandri. A fost nevoie de încă 40 de ani ca să epuizeze romanele subiective și să scrie în sfârșit o poveste adevărată. I-am regăsit puterea de a fascina, când a început să descrie Valahia, ținutul imaginar al romanului său, țara zăpezilor nesfârșite, pe care a creat-o având ca sursă de inspirație Biblia și Evangheliile, bestiarele și literatura sapiențială. „Nu scriu ca să consemnez pentru posteritate sau ca să-mi fac o imagine”, a mai spus el despre celebrul lui Jurnal. „Scriu, ca să epuizez o energie. Și nu știu niciodată ce o să scriu, știu doar că trebuie s-o fac.”
Am regretat în schimb cu toții că, la rugămintea Mirelei Nagâț, de a numi câțiva dintre tinerii scriitori de astăzi care ar merita să fie traduși și citiți în afară, Mircea Cărtărescu s-a fofilat cu obstinație, refuzând să facă vreo recomandare.
Și, la final, niște dans

De ani de zile, de când ne întâlnim octombrie de octombrie în Iași, ne-am făcut un obicei să rătăcim prin barurile și cafenelele orașului, dornici să prelungim măcar un pic bucuria și entuziasmul de-a ne fi regăsit. A fost nevoie de zece ani ca FILIT să aibă, în sfârșit, o petrecere a lui, una care să ne aducă pe toți împreună. Găzduit de Acaju, unul dintre cele mai iubite locuri de pierzanie ale Iașiului, cafeneaua la care ajungi coborând scări de lemn, și stârnit de la butoanele mixerului de doi scriitori, party-ul de final a fost exact ce trebuia. Cu hiturile ultimilor 30 de ani, aduse de Marius Chivu, și cu setul electro făcut de Ștefan Baghiu, care a cuprins și piese proprii, petrecerea FILIT a exorcizat emoțiile unei săptămâni de festival, a întărit prietenii, a provocat la dans, a declanșat hohote de râs, s-a încheiat nostalgic, dar mai ales ne-a amintit tuturor că, oricâte cărți ai citi și oricâți oameni ai saluta, oricâte dezbateri ai urmări și oricât ai dansa, FILIT nu e niciodată de-ajuns!