
…ar putea fi titlul unei povești de dragoste sincere și durabile, care a început în iulie 2017, într-o curte dintr-un sat de câmpie. Într-o dimineață, am descoperit în nucul stufos de lângă casă doi pisoi, care dormeau într-un cuib abandonat de păsări. Nu erau mai mari decât o palmă, dar asta am aflat-o abia când, împinși de foame și încurajați de chemările noastre prietenoase și de perspectiva unor bucățele de pui, au decis să-și abandoneze temporar adăpostul aerian și să coboare pe pământ. Atunci, codițele lor ca două fire de ață s-au împletit printre picioarele noastre și, deși refuzau încă să se lase mângâiați, cred că erau convinși în sinea lor că ne cuceriseră. Vreo două săptămâni au continuat să doarmă în nuc, parcă incapabili să abandoneze aerul tare al înălțimilor. Probabil ca să-și dovedească încrederea în noi, s-au mutat la un moment dat pe crengile unui tuia, în dreptul geamului de la bucătărie, unde îi păzeam să nu cadă, impresionați de echilibrul precar în care își făceau somnul pisicesc de frumusețe. Când au ajuns pe preșul din fața ușii, obișnuiau să doarmă îmbrățișați, alcătuind un delicios bulgăre viu, moale și pufos.
Unul tărcat gri și altul aproape negru, și-au primit la început numele de Sfârlează și Fofează, apoi, când i-am suspectat că ar fi fete, au devenit Fifi Înaripata și Mica. Din nefericire, până să ne împrietenim cu adevărat, Mica a dispărut (poate că, împinsă de curiozitatea specifică pisicilor, a plecat să exploreze și alte curți). Fifi, în schimb, a rămas și, încet-încet, a intrat în viețile noastre, în casă și, mai ales, în inimi. Azi, prezența lui (pentru că după vizita la veterinar am aflat că este motănel) ne este indispensabilă sufletește. E un fel de stăpân capricios care se lasă cu zgârcenie adorat, în schimbul unor priviri parșiv-languroase. Supușii fideli îi ghicesc dorințele după un simplu mieunat sau după o subtilă mișcare din coadă: „Miau! Mi-e foame! Mi-e somn! Am chef să fiu mângâiat! Miau, mă deranjează sonorul televizorului! Miau! Stinge veioza, mai citești și mâine, eu trebuie să mă odihnesc, altfel devin nervos și mi se zburlește blănița. Miau! Nu vreau să mă periați acum și nici să mă alintați ca pe un pisoiaș! Sunt motan în toată regula, chiar nu vedeți? Ce lipsă de tact!” Câtă emoție îi însoțește escapadele amoroase peste gard și câtă bucurie i se așterne sub lăbuțe când se întoarce mai mult sau mai puțin învingător! Un simplu strănut de-al lui ne dă fiori, o noapte de „absență de la domiciliu” ne dă insomnii, dar liniștea și tandrețea pe care ni le oferă în stilul său motănesc răscumpără totul. Ochii săi galbeni și blănița lui fină sunt fermecate: te fac să uiți de supărări, de răutatea oamenilor, de frustrări. Fifi ne-a făcut mai înțelepți. Ne-a învățat să fim mai calmi și să apreciem lucrurile mărunte ale unei zile ca să fim mai fericiți. Cu el, singurătatea devine suportabilă.
De câteva luni, bravul nostru motan a adunat în curte încă zece reprezentanți ai neamului pisicesc, botezați ad-hoc Radar, Peticel, Aghi, Violeta (fetițe), Ochilă, Suru, Fox și Nes (băieți), mămica lor, Gălbenușa, și unchiul Albuș. Toți reprezintă pentru Fifi motive de joacă sau de ceartă, iar pentru noi, justificarea avertismentului pe care l-am pus la fereastră: „Această proprietate este patrulată și păzită de pisici!”.
GEORGIANA C.