• Prejudecata provinciei moarte, „locul unde nu se întâmplă nimic”, e puternică și în ziua de azi. La fața locului, surprizele pot fi însă uriașe. Bârladul e una din ele. Vechea urbe moldovenească strălucește cultural și spiritual, asemenea unui diamant •

Am pornit spre Bârlad în primăvara aceasta, cu gândul să iscodesc un loc unde nu se întâmplă nimic, o provincie moartă și uitată de Dumnezeu. Și ajuns în vechea urbe moldovenească, chiar am avut ghinionul să nimeresc într-un hotel aflat la marginea orașului, într-un cartier de blocuri socialiste. Deprimat de priveliște, mi-am lăsat bagajul în cameră, am coborât și-am pornit să descopăr un licăr de viață. Dar tot ce vedeam erau blocuri vechi, muncitorești, unele dintre ele cu hornuri de fum scoase prin pereți, semn că oamenii erau atât de săraci, încât se încălzeau cu sobe pe lemne. În fața unui bloc, șiruri de sârme, cu rufe puse la uscat, ca la țară. Peste tot, câini fără stăpân… Apoi am dat într-un bulevard, ce părea că duce spre centru, dar și spre trecut. Peste tot doar sărăcie și culorile terne ale unui oraș post-comunist: fosta fabrică Rulmentul în paragină, case de amanet la tot pasul, baruri cu păcănele în care oameni dubioși își încercau șansa ultimilor bani din buzunar. Un hotel de vânzare, un restaurant, „Lebăda”, și el închis. Era încă frig afară și în pornirea mea de reporter iscoditor, nu am găsit nicio terasă încălzită, la care să stai cu o bere în față și să tragi cu urechea la discuțiile localnicilor. Poate dacă veneam peste o lună, prospețimea frunzelor verzi din copaci ar fi acoperit blocurile triste și cenușii, luminând, cât de cât, fețele trecătorilor. Zgribulit, cu mâinile afundate în buzunare, m-am întors posomorât la hotel. Era adevărat ce se spune: județul Vaslui, cel mai sărac din țară… Doar că a doua zi… surpriza a fost uriașă. Dincolo de cartierele cenușii, aveam să descopăr un oraș fabulos, o adevărată capitală culturală a României! Nu spun vorbe mari! Sub aparența ternă a unui târgușor de provincie mort, am descoperit spiritul unui oraș european, cu oameni incredibili!
Academia Bârlădeană

Alin a fost șoferul și ghidul meu prin Bârlad. Cadru militar, riguros și organizat, timp de câteva zile, era de la prima oră postat în fața hotelului, așteptând să mă ducă cu mașina peste tot unde era nevoie. M-am simțit obligat de atâta atenție, dar, în curând, aveam să-mi dau seama că acesta este felul de a fi al localnicilor – de o generozitate extraordinară, nepotrivită cu zilele noastre. Cu Alin la volan, am ajuns la prima surpriză uriașă, a unui loc ce părea să nu aibă nimic de dezvăluit: Academia Bârlădeană. Da, Bârladul are o Academie nu de ieri de azi. În 1915, trei tineri visători – poetul George Tutoveanu, folcloristul Tudor Pamfile și preotul Toma Chiricuță, pasionați de litere, artă și idei, au decis într-o „șăgălnicie serioasă” inaugurarea unei „academii”. Pur și simplu pentru că foarte mulți bârlădeni erau dornici de discuții și trăiri intelectuale. Foarte repede, în jurul celor trei s-au adunat tot mai mulți scriitori, printre care și Alexandru Vlahuță, V. Voiculescu, Ion Barbu, George Bacovia și Victor Ioan Popa, ale cărori scrieri începuseră să conteze la nivel național. Așa au apărut o serie de reviste, în care oameni de cultură ai Bârladului își publicau scrierile – Florile dalbe, Graiul nostru, Scrisul nostru, Academia Bârlădeană.

Ajungem la una dintre clădirile gri ale orașului, unde o doamnă ne deschide o ușă cu gratii metalice, ca de scară de bloc: Elena Popoiu, bibliotecară. Înăuntru, surpriză: un spațiu grandios, cu colecții de cărți vechi și rare, cu tablouri și fotografii ale celor ce au construit Academia Bârlădeană, de-a lungul timpului. Ba există și o secțiune specială de carte în limba franceză, trimisă chiar de la Paris, de sociologul Alexandru Bogdan, medievist pasionat! În mijlocul încăperii se află o masă mare, rotundă, semn că dezbaterile Academiei continuă și astăzi. Doamna Elena Popoiu îmi explică: „După moartea poetului Tutoveanu, întâlnirile Academiei Bârlădene au continuat la București, și ele au fost duse mai departe de domnul C. D. Zeletin, cel care a tradus pentru prima oară integrala poemelor lui Baudelaire și cel care ne-a și lăsat, din biblioteca personală, atât integrala Dostoievski, cât și integrala Arghezi. Oricine le poate citi la biblioteca noastră. În prezent, noi continuăm activitatea Academiei – ne întâlnim o dată pe lună să discutăm pe teme de literatură și istorie, dar și pe teme științifice. Avem un departament de francofilie, cu o revistă proprie, și colaborăm cu Universitatea din Iași, dar și cu Institutul Francez. Tipărim cărți, reviste, avem și concerte sau seri de lectură”. Timp de mai bine de un ceas, doamna Elena mi-a vorbit despre scriitorii bârlădeni, arătându-mi și lucrările lor publicate de Academie. Așezat între rafturile cu cărți de filosofie, religie, istorie, sub privirile marilor cărturari din tablouri, m-am simțit vinovat pentru gândurile lugubre din ziua sosirii mele în Bârlad. Frumusețea, la fel ca și aurul, trebuie căutată în adânc.
Orașul muzeelor

E un palat în toată regula: cu intrare circulară în față, cu coloane și ferestre imense, cu o scară în stil venețian, în giganticul hol de la intrare. Așa arată Muzeul de istorie din Bârlad! Și nu doar clădirea arată impresionant, restaurată, de parcă ar fi nou-nouță. Colecțiile și exponatele din interior sunt pe măsură! Cine putea să bănuiască așa ceva, mergând pe străzile furișate printre blocuri, urâte și cenușii? Istoria orașului e prezentată în diaporame moderne, cu obiecte de o mare valoare, de la așchiile de silex și micile statuete de Cucuteni, până la arta religioasă. O surpriză uriașă a fost și colecția de pictori români: tablouri de Tonitza (bârlădean), Corneliu Baba, Iser, Piliuță și câți alții… încât ai putea să petreci zile întregi printre ele, în contemplație și visare. Prin ceea ce deține acest muzeu, pe nedrept foarte puțin cunoscut, el poate concura oricând cu muzeele unor mari orașe din țară. Cu mențiunea onorantă că: majoritatea colecțiilor din Muzeul de Istorie „Vasile Pârvan” sunt… donații ale bârlădenilor iubitori de artă. Chiar și clădirea muzeului a fost construită din donațiile profesorului Stroe Belloescu, cel ce l-a adus, la început de secol XX, pe arhitectul italian Giovani Baldorossi, pentru a ridica acest palat.

Și nici nu îmi așezasem bine aceste gânduri în minte, când m-am trezit în fața unei case pe care scria cu litere de-o șchioapă – Pavilonul Expozițional Marcel Gugianu, un „muzeu de autor” (sunt doar patru asemenea în țară), în care poți admira sculpturile și desenele celebrului artist de renume internațional, Marcel Guguianu. Amenajat splendid, cu un pian așezat în mijlocul sălii, pentru serate și evenimente culturale, vocea înregistrată a sculptorului te însoțește de-a lungul întregii expoziții, vorbindu-ți despre misterul și frumusețea femeii, despre legătura sa cu arta, despre tainele vieții, atât cât le-a descoperit cioplind marmura. Și vocea te conduce apoi în grădina muzeului, unde alte sculpturi sunt expuse, „ca niște umbre albe”. Deși Marcel Guguianu a fost un sculptor de talie mondială, recunoscut din Europa până în America, bârlădenii lui l-au convins să-și lase moștenirea acasă, în România… Dar minunile Bârladului nu se opresc aici. Într-un alt cartier de blocuri jerpelite, efectiv ascunsă între monștrii de beton, am mai descoperit o comoară: povestea casei familiei Sturdza, începută în 1796. O vilă boierească superbă, scăpată ca prin miracol și din prostia comunistă, care demola tot ce nu înțelegea, și din cutremurul din 77, și din lăcomia imobiliară post-decembristă. La mai bine de două sute de ani de la ridicarea ei, Casa Sturdza este astăzi un Muzeu al Colecțiilor, un extraordinar loc al artiștilor contemporani, cu două expoziții permanente – Corneliu Vasilescu, cunoscut multora ca „Bădia”, și Dragoș Pătrașcu, formidabilul artist plastic de la Iași, care are rădăcini vasluiene. Cu acești doi mari artiști, expuși în sălile organizate la nivel european, ai zice că ești în Madrid sau Paris, la o mare sărbătoare a artei.
Casa Roșie a lui Eminescu

E o casă roșie, ca un mic castel. Cândva, a fost locuința directorului Școlii Normale „Principele Ferdinand” și a fost construită după modelul Arsenalului din Veneția, cărămida ei fiind adusă cu vaporul, din Italia. Monarhia s-a dus, școala a dispărut, a rămas doar această clădire, cumva solitară, înfruntând vremurile și istoria. Era cât pe ce să fie demolată și ea, strivită de indiferență. Dar în ultimul moment a fost salvată. Un alt mare bârlădean sufletist, doctorul Constantin Teodorescu, a restaurat-o pe propria cheltuială, la finalul anilor 2000. Și i-a dat o nouă viață: casa roșie a devenit Casa „Mihai Eminescu”. După ce a refăcut-o, medicul filantrop i-a donat și toată zestrea lui de eminescolog împătimit, care a strâns timp de 40 de ani tot ce a găsit legat de poetul nostru național, de la cărți și manuscrise, la medalii, cărți poștale sau artă plastică. Așa se face că astăzi, oricine intră în Casa Roșie are acces la peste 5.800 de volume, din care 2.100 sunt cu şi despre Mihai Eminescu, cărţi publicate în timpul vieţii marelui poet şi până în prezent, fotocopii după manuscrise şi alte documente ale poetului, sau legate de existenţa acestuia, editate de Academia Română, peste 500 de exemplare de reviste literare. Aici se află şi lada lui Eminescu, în care îşi ţinea manuscrisele, dar și numeroase discuri, casete audio şi cd-uri cu romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu sau inspirate din creaţia sa. Colecţia mai cuprinde 200 de lucrări de artă plastică, dar și 150 de medalii şi insigne, toate despre Eminescu. O adevărată casă a poeziei, ce poate fi așezată sub efigia unui singur vers scris de marele poet: „Sus în curtea cea domnească/ La domnia din Bârlad…”.
Întâlnire magică: „Formula AS”

Când am ajuns în fața clădirii Bibliotecii din Bârlad, doamnele bibliotecare tocmai plecau, încuiaseră ușa și erau cu gentuțele pe umăr, gata să pornească spre casă, după o zi lungă de lucru. Și totuși, aflând că sunt în trecere și aș vrea să văd acest loc istoric, s-au întors din drum. Mi-au descuiat, au aprins din nou toate luminile, au deschis ușile sălii de lectură cu bucurie și cu multă amabilitate. Bunăvoința pare să fie, și ea, de sorginte istorică, în Bârlad! Ce noroc să pot vizita o bibliotecă de la 1900, care încă păstrează mobilele de-atunci, rafturi din lemn masiv, înalte până în tavan, cu aerul unei săli de lectură dintr-o mare universitate englezească. Cărți vechi, de la 1600, și cărți noi, peste 70 de mii de volume!, cu coperțile tocite de trecerea prin mii de mâini. Și, ce să vezi, pe o măsuță, un teanc de reviste „Formula AS” – „Astăzi a venit cineva să le doneze”, mi-a explicat directoarea. „A zis că îi sunt prea dragi ca să le arunce și ni le-a adus nouă, să le păstrăm și să le avem și pentru alți cititori. Le-am acceptat și le vom adăuga colecției noastre, căci suntem abonați la revista dumneavoastră”. Dacă mi-aș fi anunțat vizita, aș fi zis că așa ceva este regizat. Dar așa sunt bârlădenii, aceasta este normalitatea lor: bucuroși de cărți și lectură, prețuind arta, salvați prin ea de mizeria vremurilor în care trăim.
Preafrumoasa Marghioala

După ce, în doar câteva zile, am descoperit cu uimire toate cele povestite mai sus (și pe lângă ele, am mai vizitat și casa-muzeu în care s-a născut Cuza, galeria de artă Tonitza și muzeul totalitarismului, făcut în casa în care s-a născut Gheorghiu-Dej), eram ca un flămând ce tocmai mâncase tot de pe o masă îmbelșugată. Simțeam nevoia să iau un pic de aer, să mă plimb un pic la pas, în timp ce gândurile se așează. Vis împlinit! Pașii m-au dus singuri în fața unei porți gigantice pe care scria Grădina Publică, dincolo de care se întindea un parc de… 17 hectare! Totul aliniat perfect, cu bănci, alei și statui de oameni celebri, cu foișoare și pomi din cele mai diverse specii, ca într-un adevărat parc dendrologic. Legenda spune că Mihail Sturdza, voievodul Moldovei, s-a oprit la o masă domnească, în târgul „Berladului”, în timp ce se întorcea de la Constantinopol. La acea masă au luat parte boierii locului și soțiile lor, printre care eruditul boier Iordache Iamandi și soția sa, Marghioala. Femeia era atât de frumoasă, încât, pentru a-i intra în grații, domnitorul a dat ordin să se întemeieze, în exteriorul târgului, „o grădină”. A strâns cele mai deosebite specii de pomi și flori și, sub îndrumarea grădinarului Schteiner, a fost sădită o grădină „pe 10 fălci de teren”. Și așa, datorită Marghioalei, Bârladul a ajuns să aibă cea mai frumoasă grădină din țară. Dacă domnitorul i-o fi cucerit sau nu inima boieroaicei cu „grădinuța” de 17 hectare nu se știe. Doar frumusețea i-o putem bănui, măsurată în frumusețea grădinii de astăzi. Câteodată, marile patimi rodesc minuni.
Când am intrat la Cofetăria Capșa din Bârlad, amestecul de arome m-a trimis direct înapoi, în copilărie, când așteptam la tejghea, cu o monedă de 5 lei, în palma transpirată de emoție, să comand o savarină. Scoase tocmai atunci din cuptor, aromele suave de sirop și frișcă proaspătă m-au învăluit și am rămas pierdut, cu ochii în vitrina luminată, plină de minunății. La parterul unui bloc, Cofetăria 105 și-a luat supra-numele de Capșa. Și pe bună dreptate: aici se păstrează o tradiție de aproape 100 de ani, pornită de la tatăl sculptorului Marcel Guguianu, maestru-cofetar (pentru ale cărui pricomigdale veneau clienții tocmai de la Iași), transmisă fiului său, fratele sculptorului, care era în stare să lucreze o noapte întreagă pentru un tort, și ajunsă, din generație în generație, la nepotul Gică Șerban, și el cofetar de modă veche. Multe dintre prăjiturile ce se vând aici sunt cu aceeași rețetă neschimbată din perioada interbelică și transmisă ca un adevărat tezaur: savarina, eclerul, krantz-ul, mascota, diplomatul… Ce să alegi mai repede? Am luat o savarină „care trebuie scufundată într-un sirop de o anumită temperatură, în așa fel încât prăjitura să fie însiropată la maximum, dar fără să curgă”. Ultima „minune” a Bârladului! Un oraș fantastic, care deși nu promitea nimic la început, mi-a arătat că aparențele înșeală și că respectul pentru istorie și cultură este un abonament pe viață la bucurie.