
Ce ați spune dacă ați afla într-o bună zi că printre noi se află o lume uitată? Că undeva, aproape de culmi înconjurate de păduri nesfârșite, mai trăiesc niște făpturi fabuloase, de a căror existență nu mai știe nimeni? Că locul acesta nu se găsește în vreun desiș de nepătruns al junglei amazoniene, ci aici, la noi în țară, în județul Vâlcea, la nici două ore depărtare de lumea pe care o știm? Ce ați spune dacă s-ar găsi dovezi că aceste ființe fabuloase și neștiute sunt oameni în carne și oase, întocmai ca noi? Oameni vechi, care trăiesc izolați, departe de realitatea care îi înconjoară, de sute și sute de ani? Ați pleca oare într-o călătorie, în afara timpului, ca să-i aflați? Sau ați căuta explicația care să vă scutească de oboseală? Pentru că răspunsul e simplu: în România, de decenii întregi, așezările din munți au fost abandonate total. Comanca, un sat care aparține de Băile Olănești, este doar unul dintre aceste locuri.
Pâine pentru cei uitați

Doar poștașul, preotul, un antreprenor care tot cumpără teren și case, fără să se știe prea bine la ce-i vor folosi, și un bărbat din Olănești, Gică Ganea, se mai încumetă să parcurgă cei patru kilometri de clisă grea, ce urcă de la drumul forestier până sus, în Comanca. Pe Gică Ganea oamenii îl numesc „îngerul păzitor al satului”, pentru că atunci când urcă până la ei, vine încărcat cu pâine. Pâine pentru toți cei care nu mai pot coborî în vale, pâine pentru cei uitați, pâine pentru care Gică nu cere niciun ban. Îl veți găsi acolo, la capătul drumului, și vă va spune că e un om ca toți oamenii și că omenia e drumul pe care pășim în viața asta. Pe preotul Mircea Bâcu îl veți găsi în biserica din Băile Olănești. Este, și el, de-al locului, și încă de pe vremea când era copil şi urca, alături de tatăl său, la oamenii din munți, Comanca i se părea cel mai frumos loc de pe pământ. Toate pășunile acelea pline de miei, de izvoare și cer albastru sunt și acum pentru el imaginea raiului. Un rai care, spune preotul, s-a împuținat cu vremea, a îmbătrânit și a început să se stingă. Viața s-a tot mutat la vale, unde lucrurile sunt întotdeauna mai simple, nu însă și mai adevărate. Șaizeci de case număra satul în trecut, doar nouă mai sunt locuite astăzi. „Dar raiul rămâne”, spune preotul Mircea Bâcu. Îl simte de neclintit, ori de câte ori ajunge iarăși acolo, la capătul lumii. Și mai simte ceva Mircea Bâcu, atunci când pășește în Comanca: menirea sa de preot. „Nicăieri pe lume nu simt mai puternică legătura asta dintre om și Dumnezeu, pe care o mijlocește preotul. Acolo, ca în niciun alt loc, mă simt cu adevărat slujitorul lui Dumnezeu pe pământ. Nicăieri nu mă simt așteptat cu mai multă bucurie. Și nicăieri, masa aceea întinsă, că e vorba de un pahar de lapte, o bucățică de brânză, un ou sau un cartof fiert, n-o simt mai plină de gust și de omenie ca acolo, în Comanca. Când ajung în sat, toate gândurile mele sunt limpezi și mă simt iarăși copilul de demult! Asta le și spun oamenilor: sunt copilul vostru și am venit să vă ascult! Iar ei încep să-mi povestească tot greul care le apasă sufletul. Și nu e puțin, să știți, cum nici bucuria lor de a trăi nu e mică!” Mircea Bâcu, preotul, și-a luat într-o zi copiii și a urcat cu ei până în Comanca. „Am vrut să vadă cum arată viața adevărată. Și nu m-am înșelat, au simțit ce am simțit și eu copil: că acolo este raiul pe pământ.”
Un rai al cărui drum nu a fost asfaltat niciodată, deși istoria începe în el. În Comanca trăiesc primii oameni. Oameni care au fost aici cu mult înaintea celor din vale. Oameni cu care a început viața și credința, oameni care au desțelenit pământurile, ca apoi să rămână acolo, pe pășunile lor înconjurate de păduri. Oameni vechi și uitați, la care nu mai ajunge aproape nimeni. Oameni! Ei și viața lor au fost motivul pentru care m-am încumetat să plec la drum. Am fost acolo. Am fost în Comanca.
Schitul călugărului Pahomie

Doar Dumnezeu mai știe ce trebuie să fi fost în sufletul vornicului Preda Bujoreanu, după ce copiii săi au pierit de o boală cumplită. În adâncul durerii sale, doar Dumnezeu i-a călăuzit pașii spre pădurile de la poalele culmilor Gerea, Folea și Căprăreața, din Munții Căpățânii. Leacul pentru durerile sufletești, atunci, ca și acum, nu putea fi decât rugăciunea. Rugăciunea care să tămăduiască rănile dinăuntru, și odată cu ele, și lumea, rugăciunea din inima pustiei, rugăciunea din palma neprihănită a lui Dumnezeu. Doar că pustia pe care vornicul Bujoreanu a căutat-o ca s-o îmblânzească cu un schit nu era pustie. Nu mică i-a fost mirarea când, și mai sus de locurile acelea pe care le credea de nepătruns, vornicul a găsit oameni. Oameni vechi, neștiuți de nimeni, aflați în grija lui Dumnezeu. Împreună cu ei, la 1736, Preda Bujoreanu a zidit Schitul Comanca, după care și-a închinat și el viața lui Dumnezeu. Cu alinare în suflet, cu o lumină nouă, călăuzitoare, a devenit călugărul Pahomie. Și a rămas lângă oameni, în locurile acelea de sub culmile Gerea, Folea și Căprăreața, în raiul Munților Căpățânii.
Biserica Anei

Am trecut un podeț șubred peste apa Olăneștiului, călcând printr-un râu de clisă, care a înghițit drumul cu totul. „Unde mergeți?”, mă întreabă un pădurar, mirat de îndârjirea cu care calc în poteca de nămol. „În Comanca”, îi răspund. „Comanca?!”, și privește nedumerit la bocancii mei, ca și cum i-aș vorbi despre o călătorie la capătul lumii. „Ce să găsiți în Comanca?!”, mă întreabă iar, de parcă n-ar fi sigur de răspunsul meu. „Oameni”, îi spun. „Și chiar vreți să mergeți prin noroiul ăsta până-n sat? Nici nu mai sunt oameni acolo, numai bătrâni…” E rândul meu să-l privesc lung, ca pe o arătare ciudată. Nu-i mai răspund. Zic doar Doamne ajută și îl aud că îmi răspunde la fel. Mă afund în noroi. Zumzetul vieții pe care am lăsat-o în urmă, în vale, se șterge. Urcușul, verdele nesfârșit al pășunilor, păsările care au umplut cerul, mă încarcă de-o bucurie care se lipește de mine. Aud fornăitul unui cal, întorc privirea și văd cum se apropie de mine un tânăr cu o privire aprigă, de haiduc din timpuri străvechi. Pare că nici nu mă vede, pare că nici nu mă aude când îl salut. Ar trece mai departe pe calul său fornăind, singur în drumul lui cu cerul, dacă nu m-aș încăpățâna să-i vorbesc. Se oprește, fără să mă privească. „Ăsta-i drumul spre Comanca?”, îl întreb. „Ăi”, îmi spune.
– Și ce-i acolo sus?
– Ce să fie?! Comanca!, zice și dispare pe calul său, singur în drumul lui cu cerul.

Capătul lumii e foarte aproape. O oră de mers de la podețul unde ai lăsat mașina. Urmează poteca dreaptă, ce urcă de-a lungul stâlpilor de curent. N-ai cum să te rătăcești, lumina te călăuzește până la capătul drumului. Lumina cerului de primăvară. Vei ști că ai ajuns când vei auzi cocoșii. La capătul lumii este viață, la capătul lumii este un sat: Comanca. Și mai este și lelea Ana. Te privește lung. N-a mai văzut de mult oameni în afara celor din sat. Oamenii din cele nouă case încă locuite, și pe fata ei, singura care se mai încumetă să urce până aici, în Comanca. N-o întreba pe lelea Ana câți ani are. N-o să știe exact. Va spune că nu mai are ce face cu ei, că numai Dumnezeu le mai știe numărul, că trebuie să fie mai mulți de 80. Și n-o întreba pe lelea Ana de cât timp n-a mai coborât în lumea de jos, pentru că îți va arăta botele în care se sprijină și va spune că a și uitat când a fost ultima oară acolo.

Un lucru e sigur, lelea Ana nu va pleca niciodată de la Comanca. Va rămâne aici, sus, cu grădinuța ei de legume și cartofi, cu pisica și găinile ei. Cu liniștea și durerea. Liniște, pentru că știe că Dumnezeu îi e aproape, durere, pentru că un trăsnet i-a răpit viața singurului ei fiu. De atunci, lelea Ana nu mai vrea să audă de oi. „Mânca-le-ar lupii să le mânce”, spune. Fiul ei era cioban în munte, avea doar 24 de ani când s-a dus. Scoate o fotografie și ți-o arată: „fără de samăn de voinic și de frumos era!” Unde merge la biserică lelea Ana? Îți arată troița veche din fața casei. Aia e biserica ei. Și mai sunt încă trei troițe, toate vechi, toate puse pe la răspântii, reazăm pentru bătrânii din sat care nu mai pot merge până la schitul ridicat de strămoșii lor și de călugărul Pahomie. Iar dacă o întrebi pe lelica Ana cum vorbește cu Dumnezeu, auzi cum va spune în șoaptă: „ia uitați-vă ce lumină vine de sus”, și veți vedea lumina, toată, în ochii ei. Și ochii femeii se vor umple de cer, când va spune că rugăciunea ei sună așa: „Iisus și Măicuța preacurată, gândiți-vă și la mine”. Mai mult nu știe ce să zică, dar nici nu este nevoie, că nu o dată a simțit mâna lui Dumnezeu cum o trage afară din suferință și îi aduce alinare. Și va mai spune Ana Andreescu, din satul Comanca, că abia ce a făcut focul, că e încă frig și că tare se mai bucură că a vorbit cu un om venit de departe. Și când pleci, te urmărește lung cu privirea și-apoi închină aerul din urma ta. „Dumnezeu să vă aibă-n pază, să mai treceți pe la noi!”, strigă, iar cuvintele ei, aici, la capătul lumii, ajung până sus, până la crestele înzăpezite ale Munților Căpățânii și chiar și mai sus, până în străfundurile cerurilor, departe.
Cântecul cocoșului mut
Pășești pe potecile noroioase, călcate doar de vaci și de oi, până ce ajungi în ograda unei case de lemn. În ogradă, cântă un cocoș aproape mut. Îl ascult cu luare aminte, pentru că la capătul lumii, în Comanca, ăsta e un semn de viață, iar Eugenia, femeia care iese să mă întâmpine, știe foarte bine rostul din munți. Fără brațele ei puternice, fără forța ei de muncă, tatăl ei bolnav nu s-ar mai afla azi printre noi. „Când pornești la muncă, nu te mai oprești decât când se duce lumina”, zice. Nu vrea, totuși, să plece, deși la 42 de ani, Eugenia e tânără încă, și viața (ar spune mulți) se află în altă parte. Nu și pentru ea. Ajunge acolo, jos, în Băile Olănești, o dată pe săptămână, doar ca să umple un rucsac de provizii. Patru ore de drum pentru câteva pâini, ceva tărâțe, zahăr, ulei, orez. Dar nu se plânge de greu. Spune că de copilă pleca cu feștila în mână, înaintea zorilor, ca să ajungă în lumea de jos, la școală. Asta e viața ei de o viață. Aici, la capătul lumii. „Doar n-o s-o las pentru o cutie de chibrituri, la bloc”, spune și dispare în casă, ca și când n-ar fi fost. Cocoșul mut încearcă, încă o dată, să cânte.
Și mai sus, în satul Comanca, trăiește Constantin Andreian. „Nea Tineleeee!”, se aude din vale. „Vineeeeri, omuleeee”, răspunde Constantin. Și răspunde și la întrebări, spune cu mândrie că strămoșii săi care alături de călugărul Pahomie au zidit schitul din vale sunt primii stăpâni ai munților și pădurilor, și că viața de pe culmile Olăneștiului a izvorât de aici, din Comanca. Că unii au rămas mai departe, în sat, pădurari sau ciobani, iar alții au coborât în vale, spre un altfel de trai, mai simplu… Că cei rămași sunt asemeni urșilor. „Cum stă ursul în bârlog, stăm și noi ascunși în satul nostru. Nu mai ieșim decât rar, pentru mâncare. Și tot mai greu ne e, că se adună anii peste noi, se tot adună… Am și eu peste 70 și nu mai pot să iau drumul la pas, înainte și înapoi, pentru un pic de merinde. Noroc cu omul de mă strigă înainte, nea Gică. Și noroc cu preotul, Mircea Bâcu. Numai ei se mai încumetă s-ajungă în bârlogul nostru. Ei, și, rar, unul ca dumneavoastră. Suntem uitați și nu ne mai știe nimeni, trăim mai departe doar cu voia lui Dumnezeu”. Nea Tinel se uită la cer, iar acolo sunt munții. „Să spuneți la ziar că nu oameni ați întâlnit în Comanca, ci urși. Și că urșii erau blânzi, așa ca mine.”
Calul ca un înger alb

„Doar râși și lupi și pustnici se mai ivesc în satul ăsta de la capătul lumii”. Nicolae Popa întinde mâna și arată culmea de deasupra pădurii. „Ei vin mai des să ne vadă decât oamenii din vale”. Dar oful lui Nicolae Popa nu e ăsta, ci că Schitul Comanca, unde au fost botezați, cununați și înmormântați toți oamenii satului este acum mânăstire. „Maicile de acolo nu mai știu cine am fost noi. Se uită de parcă am fi sălbatici veniți din pustie! Am ajuns să ne simțim străini în biserica zidită de mâinile strămoșilor! Noroc cu preotul nostru. Că doar el urcă până la troițele și casele noastre. Numai îl vezi cum apare, dis de dimineață, pe orice fel de vreme. Doar el ne mai știe, poștașul și Gică cu pâinea, că altfel, unde să te mai duci, și cu cine să mai vorbești, când numai calul te mai ascultă, seara, ce ai pe suflet?”. Calul lui Nicolae e alb ca un înger, te privește cu înțelegere omenească și dă din cap.
Feciorul întors din morți

Și dacă tot ai bătut drumul până sus, la capătul lumii, în Comanca, caut-o și pe Maria Din. E acolo, sprijinindu-se în bote, la poarta de lemn a casei ei micuțe, lipită de un zid pe care verdele a tot ruginit până a devenit albastru. Va privi în zare, va privi munții, iar tăcerea ei va fi albă și grea, ca zăpada nesfârșită care a rămas sus, pe culmi. „Vecinii mei? Dumnezeu și Măicuța Domnului, ăștia suntem toți! Am avut doi feciori, dar s-au dus. Cel de pe urmă s-a dus Vladimir”. Patru săptămâni au trecut de când mezinul ei, cel mai falnic cioban din Comanca, a plecat „pe ceea lume”. De atunci, s-a mai întors în casa părintească o singură dată. „Era în zori, înainte de cântatul cocoșilor. A intrat în tindă, s-a așezat pe pat, lângă mine, și a stat așa și m-a privit. L-am văzut cu ochii închiși, l-am văzut și am început să plâng. „Ce faci, mamă?”, m-a întrebat; „plâng, copile, plâng”, i-am zis, și așa, prin plâns, l-am întrebat lui cum îi e unde e. Și el numai mi-a zâmbit și a zis – „io-s bine, mamă, nu mai plânge”. Și când am dat să mă trezesc și să-l iau în brațe, el dus a fost, ca un abur.” Nu plânge lelea Maria. În ochii ei e doar zăpada topită de pe crestele munților. O îndepărtează cu mâneca hainei, pentru că i-a promis lui Vladimir să nu mai vadă lacrimi în ochii ei. Lelea Maria știe până în adâncul sufletului că el se va întoarce iar, cândva, în zori, înainte de cântatul cocoșilor. „Pentru asta mai trăiesc, pentru asta îmi cat de treabă prin grădină și vorbesc cu câinii mei. O să mă duc și eu, când feciorul meu va veni iar la mine, când am să-l iau în brațe și am să-i spun cât îl iubesc! Mai am de trăit, mai am”. Și lelea Maria va întinde botele ei spre cer, va binecuvânta lumea cu ele, iar capătul lumii va fi locul de unde izvorăsc – nu doar apele, ci și viața pură, fără de sfârșit.
Va multumesc pentru ca ne faceti cunostinta cu oameni frumosi care ne pot fi si noua modele de a ne trai viata cu credinta neclintita in Dumnezeu.