• Printre noi, muritorii de rând, există oameni cu ADN îngeresc, care își dedică întreaga viață iubirii de animale. Fie că ele trăiesc în apă, în aer sau pe pământ, le salvează, le ocrotesc, le adoptă. Afecțiunea lor pentru tot ce înseamnă viață este pilduitoare. Ei sunt conștiința noastră față de universul naturii, casa noastră comună, pe care suntem datori să o ocrotim •

Întâlnirea cu marea mă emoționează în fiecare an. Mai întâi îi simt mirosul de alge și apă sărată, apoi merg pe plajă desculț și simt sub tălpile mele nisipul amestecat cu amintiri. Valurile le mângâie, soarele le umple de lumină. Îmi ridic privirea timid, ca în fața unei femei frumoase: marea este în fața mea, vie, puternică, veșnic fremătătoare. Arunc în apă un măr, un ritual pe care-l repet când o revăd prima oară în an. Dar acum n-am venit doar pentru întâlnirea cu ea. Undeva, în apele înspumate, prin grija unor oameni deosebiți, s-a înfăptuit un miracol: înoată delfini fericiți! Am vrut să le văd scânteierea în lumina albăstruie a mării și să le aflu povestea. O poveste adevărată, pe care o spun mai departe, bucuros că i-am fost părtaș.
Îngerii păzitori ai mării

Pe mulți dintre ei nu îi cunoaștem și nu le știm numele, deși sunt mereu aici și veghează viața delfinilor. I-am cunoscut pe cei de la ONG-ul „Mare Nostrum”, care de aproape 30 de ani sunt îngerii păzitori ai Mării Negre. Marian Paiu este membru al acestei organizații, încă de pe băncile facultății: „Avem, în momentul acesta, aproximativ 3000 de voluntari, care ne ajută să monitorizăm tot țărmul românesc al Mării Negre. Sunt elevi ai școlilor de la malul mării, care ies lunar și monitorizează ce se întâmplă. Dar ca să știm ce avem de făcut, trebuia să știm câți delfini sunt în Marea Neagră și unde sunt. Cum să îi numărăm? Experți din țări cu experiență ne-au zis că nu există decât o singură soluție: să zburăm peste toată Marea Neagră și să îi numărăm din avion! Ni s-a părut o idee nebunească la început… Dar cum unii spuneau că sunt peste două milioane de delfini, iar alții, că nu sunt nici măcar două sute de mii, a trebuit să ne gândim la o soluție pentru a ști câți sunt de fapt. Și ne-am aruncat în acest plan nebunesc, de a număra delfinii din Marea Neagră! Nimeni nu a mai făcut asta, din anii 50…”.
Mai întâi, activiștii de la „Mare Nostrum”, din Constanța, au trebuit să caute parteneri în toate țările de la malul mării – Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Georgia… Să convingă autoritățile din acele țări să le dea voie să survoleze teritoriile marine. Să găsească aeroporturi care să îi accepte să alimenteze avioanele. Să discute cu armatele din zonele de conflict din Crimeea și Georgia, ca să nu îi doboare ca avioane inamice. Apoi, din Franța au sosit avioane închiriate: două avioane cu elice, ca din al doilea război mondial, ce pot zbura jos și nu foarte repede. Și aventura a început! Zile la rând au survolat fiecare bucățică din Marea Neagră. De la țărmurile înspumate, până în largul nesfârșit. Marian Paiu își amintește: „Nu a fost simplu. Delfinii nu pot rezista sub apă mai mult de 7-8 minute, și trebuie să iasă la suprafață să respire. Era momentul în care îi reperam. Din avion se vedea perfect, la o adâncime de câțiva zeci de metri. Sunt atât de frumoși, să îi vezi cum înoată în larg! A fost o aventură superbă, dar au fost și momente dificile. În Georgia, ne-au obligat să avem cu noi în avion un militar de-al lor, ca să fie siguri că facem doar cercetare. Rușii nu ne-au lăsat să le survolăm teritoriul, au făcut-o ei, cu avionul lor. În Crimeea am fost avertizați radio că suntem în zonă de conflict și a trebuit să ne întoarcem, ca să nu fim doborâți de patrula militară. Dar am lucrat ca o adevărată echipă, toți cei implicați în proiect, de la ucraineni la turci, și am reușit. Avem un rezultat istoric: este pentru prima oară în ultimii 40-50 de ani, când știm câți delfini avem în Marea Neagră – aproape trei sute de mii, văzuți strict de noi, deci conform unor algoritmi de calcul, ar fi de fapt chiar cinci sute de mii. Și am mai descoperit ceva interesant – delfinii preferă partea vestică a Mării Negre, adică litoralul românesc și cel bulgăresc. Aici am văzut cei mai mulți”.
Aproape trei mii de elevi din școlile aflate la malul mării au fost îndrumați de activiștii de la „Mare Nostrum”, cum să monitorizeze țărmul. O rețea incredibilă construită în ani de zile. Astăzi, elevii știu să scruteze orizontul și să noteze coordonatele gps, atunci când văd delfini. Știu ce să facă și unde să anunțe dacă îi văd eșuați. Pentru că mai sunt și astfel de cazuri nefericite, cel mai mare dușman fiind plasele nesemnalizate ale pescarilor. În ciuda hidrofoanelor și balizelor cu ultrasunete, în fiecare an, în medie 60 de delfini eșuează la țărm. Un program național de subvenționare a pescarilor, ca să își poată permite cumpărarea de balize cu ultrasunete, ar salva viața a mii de delfini. Până atunci, îngerii păzitori ai delfinilor sunt Marian Paiu și „trupa lui” de ecologiști, din care fac parte și mulți copii. Paznici cu ochii pe linia orizontului, unde albastrul cerului se întâlnește cu cel al mării.
Adoptă un delfin!

Și totuși, chiar și noi, cei ce trăim la munte sau în marile orașe ale țării, putem să facem parte din „ceata” prietenilor delfinilor din Marea Neagră. Oricât de ciudat ar părea, putem să adoptăm un delfin! El poate să fie un membru al familiei noastre, pentru un an sau pe viață, putem chiar să îl botezăm. Peste 200 de delfini au fost adoptați până acum. „Oamenii ne sună și ne întreabă dacă îl pot ține în cadă sau cât de mare trebuie să fie piscina”, râde Marian. „Numai că adopția nu înseamnă că ți-l trimitem acasă. Noi ieșim pe mare, de câteva ori pe zi și fotografiem delfinii. Îi recunoaștem pe fiecare după cicatricile înotătoarei dorsale. Identificați astfel, îi propunem spre adopție și apoi trimitem imaginile familiei adoptive, ca să mai aibă vești despre ei: ce fac «copiii», pe unde se plimbă. Adopția costă 100 de lei pe an sau 500 de lei pe viață și primești un certificat. Banii sunt folosiți în acțiunile noastre de monitorizare a delfinilor și de intervenție pentru salvarea celor eșuați. Am avut surpriza unor nume foarte nostime, date de cei ce au adoptat delfini – Albăstrel, Pirat, Pipo, Ghiță, Trompi, Happy, avem chiar și un Piuliță al II-lea. Oricine vrea să adopte un delfin ne poate scrie la [email protected].”
Pe malul mării, poți vedea delfinii în zona platformelor petroliere, unde traficul maritim este redus. Acolo este zona lor preferată pentru „excursii”. De obicei, 4-5 delfini adulți însoțesc „o clasă” de 20-30 de pui. Jucăuși, curioși, fericiți. Sau pot veni să se distreze cu valurile vapoarelor, lăsându-se plimbați de ele, dând spectacole unice cu salturile lor incredibile. N-au probleme, îngerii lor păzitori veghează pe mal.
Paznicii văzduhului

Totul a început cu patru nebuni, într-o bucătărie de bloc. Erau tineri și nu știau exact ce vor face cu viața lor – știau doar că au toți o mare iubire comună: păsările României. Că vor să le protejeze și să le salveze. Așa s-a născut organizația „Milvus”, din Târgu Mureș, ce tocmai împlinește 30 de ani. Între timp, a devenit una dintre cele mai importante organizații ornitologice din România, de a cărei părere țin cont ministere, și chiar Uniunea Europeană. În ea activează 30 de pasionați, care fac tot ce pot pentru păsări, din dragoste pentru ele. La intrarea noastră în „Uniunea Europeană”, cuvântul lor a cântărit mult atunci când, în loc de 15, au fost 25 de procente din suprafața României declarate ca arie protejată. Ei marchează peste 11.000 de păsări în fiecare an, s-au apucat să salveze berze și să le monteze camere de filmat lângă cuiburi, încât zeci de mii de oameni din toată lumea se uită uimiți cum se nasc puii și cum învață să zboare. Dar iată o poveste concretă, din viața „păsărarilor” de la „Milvus”.
Dumbrăveanca este o pasăre superbă, albastră, cu nuanțe de oranj și violet în penaj. Casa ei este în România și Ungaria, pentru că aici își face puii. Apoi pleacă în Africa, pe timpul iernii, ca să revină din nou primăvara. Îi plac pajiștile, pentru că în ele găsește mâncarea preferată, insecte mari, și cuibărește în scorburile copacilor. În Ungaria, sunt copaci cu scorburi, dar din cauza agriculturii industrializate, au dispărut pajiștile. În Banat și Crișana, încă mai avem pajiști, dar oamenii au tăiat copacii, și dumbrăveanca nu are unde să cuibărească. Cei de la „Milvus” au înțeles „problemele” dumbrăvencelor și s-au pus pe treabă. Tamás Papp, unul dintre membrii fondatori ai „Milvus”, își amintește: „Ne-am apucat să plantăm copaci, ca să aibă unde să-și facă păsările cuiburi. A trebuit să vedem cam de câți copaci au nevoie. După ce am făcut studii, am plantat. Dar până vor crește copacii plantați de noi, ce să facă? Unde să stea dumbrăvencele? Așa ne-am gândit să le punem noi căsuțe pentru cuibărit. Am pus, pe stâlpi, peste 850 de căsuțe, în Banat și Crișana. Anul trecut, am numărat iarăși dumbrăvencele și, surpriză: peste 200 de perechi! În doar patru ani! Deci, păsările și-au aflat aici un loc bun de trăit, aveau pajiști și mâncare, le trebuia doar un acoperiș deasupra capului. Am fost foarte fericiți!”.

Din puținii bani care le rămân de la proiectele mari și cu ajutorul donațiilor, cei de la „Milvus” au făcut și un adăpost pentru păsările rănite, bolnave sau slăbite, păsări ce au nevoie de dragoste și îngrijiri. Au un număr de urgențe, la care oamenii pot suna să ceară ajutor sau sfaturi. Mai ales sfaturi, pentru că „Nu orice pasăre trebuie salvată”, mă atenționează Iulia Vizi, membră a echipei „Milvus”. „Unele păsări sunt pui aruncați din cuib de părinți. E o realitate dură, dar mersul naturii ăsta este și nu mereu trebuie să intervenim. Alteori sunt pui pe care părinții îi supraveghează de la distanță, chiar dacă par abandonați. Cel mai bine este ca oamenii să ne sune înainte de a acționa, atunci când găsesc o pasăre”, spune Iulia.
Sânsimion este un sat mirific de pe valea Nerejului. Aici, în curtea unei case tradiționale, se află adăpostul păsărilor. Sunt și berze, și bufnițe, și șoimi, și vânturei. Ba chiar și broaște țestoase, hrănite cu… mâncare de pisici. Berzele au o casă înaltă, spațioasă, ca să poată exersa zborul. Șase berze prea slăbite să mai poată pleca în Africa și-au petrecut iarna aici. Patru dintre ele au fost eliberate în primăvara aceasta, două încă așteaptă permisiunea medicului, fiind încă prea slăbite. Din păcate, multe berze sunt bolnave sau au o aripă ruptă și trăiesc în acest adăpost de câțiva ani. „Le hrănim din donații și, periodic, le consultă un medic. Aducem aici copii de la școală, să le viziteze, și impactul este extraordinar. Văd că aceste păsări există cu adevărat, înțeleg ce înseamnă natura și cât de important este să o protejăm și să avem grijă de ea”.
Poate că dintre elevii ce privesc cu uimire la păsările salvate și îngrijite cu dragoste în Sânsimion, se vor alege „nebunii” de mâine. Nebunii frumoși, care vor vrea să facă tot ce le stă în puteri pentru a salva ce este viu și frumos în natura de lângă noi.
Galopul libertății

Poate vă amintiți: în primăvara lui 2011, o companie a cumpărat 54 de cai din Letea, cu 25 de euro bucata. Urmau să fie duși la abator și carnea exportată. Un camion roșu, ca un sicriu gigantic, gata însângerat. Imaginile terifiante ale acelui calvar au rămas în memoria multora. Caii liberi, superbi, au fost târâți la propriu în acel camion al morții. Cu boturile însângerate de zăbalele din fier, legați cu frânghii, bătuți, cu mânjii luați de lângă mamele lor, cu ochii măriți de groază. Alertați de un localnic, Kuki Bărbuceanu și alți iubitori de animale au reușit să oprească acel măcel. Camionul a fost oprit și după 30 de ore de teroare, caii au fost duși într-un adăpost. Răniți, fără apă, fără mâncare, cinci dintre cai au murit, dar restul au fost salvați. Kuki Bărbuceanu, astăzi președinte al organizației ARCA, alături de colegii săi, continuă să aibă grijă de singurii cai liberi din Europa. Mii de oameni doresc să vadă spectacolul cailor liberi, să îi fotografieze și să-i filmeze. Două mii de cai cu coamele fluturând în vânt, cu nările larg deschise, respirând aerul libertății, zguduind pământul cu copitele lor, în galopul fericirii de a avea o bucățică de natură doar pentru ei.
„Au fost momente grele atunci, în 2011, când caii trebuiau duși la abator”, își amintește Kuki Bărbuceanu. „Dincolo de epuizarea fizică, emoțional, era o tensiune enormă. În prima seară, după preluarea cailor, am mers să mâncăm la cantina adăpostului și când am văzut carne în farfurie, am refuzat-o – în acel moment toți cei 15 voluntari de acolo am devenit vegetarieni. Și așa suntem și astăzi, după zece ani. De atunci s-au schimbat multe… autoritățile au altă atitudine, zona a crescut foarte mult pe turism, iar noi am reușit să sterilizăm aproape 300 de iepe sălbatice, ca să ținem sub control înmulțirea cailor. Oricum, caii știu să își protejeze mediul în care trăiesc, altfel în șapte sute de ani de când sunt consemnați caii liberi de la Letea, n-ar fi trebuit să mai fie nici pădurea din zonă. Din păcate, omul pare singura ființă care își distruge propria casă, pentru că avem o singură planetă și cu toate astea nu încetăm să o sfredelim, să îi tăiem pădurile și să îi distrugem natura”.

Încetul cu încetul, localnicii din Letea s-au contaminat și ei de dragostea de animale a celor de la ARCA. Nimănui nu îi mai trece acum prin cap să trimită caii la abator. Cei mai mulți sunt bucuroși că au asemenea frumusețe în zonă și îi plimbă cu mândrie pe turiști, să le arate herghelia de cai liberi. Dacă înainte erau doar patru mașini care plimbau turiștii, astăzi sunt 45. Ba unii țărani își oferă pentru plimbare și căruțele. Au început să se ridice mici pensiuni în zonă. Anul trecut, au fost și o mie de turiști „PE ZI”, veniți să prindă măcar o fotografie cu caii de la Letea, să se bucure de splendoarea lor. Animale libere, așa cum le-a lăsat Dumnezeu.
Mai bine v-ati contamina de dragostea copiilor !
Acuma toti isi plimba ciinii ca sa-si faca nevoile prin fata portilor altora…Sau le sterge diareea…Si uite asa isi atrag tot felul de blesteme si pe urma se mira de ce…
Nimeni nu spune sa nu ai grja de un animal, dar de ce atita tam-tam in ultima vreme, ca doar nimeni nu’si batea joc de animale nici inainte…Dintr-o data ne-am trezit cu tot felul de asociatii sau fundatii sau cum s-or mai numi ele, iar ciinele a devenit stapinul omului…Am vazut oameni cu botnita care plimba ciinii fara botnita…Am ajuns sa traim cu animale spurcate in casa…Sintem de risu plinsu…