– În al treilea weekend al lunii februarie, orașul de pe malul Begăi a sărbătorit lansarea programului „Capitală Culturală Europeană” 2023. Un eveniment fastuos, care a adunat pe străzile și în muzeele Timișoarei artiști, critici, curatori, jurnaliști și oameni de cultură din țară și din străinătate –
Când toate drumurile duc la Brauner

În ajunul deschiderii oficiale a marelui eveniment „Timișoara, Capitală Culturală Europeană”, toate drumurile duceau la Brauner. Piatra cubică din Piața Unirii îți purta pașii spre Brauner, afișele lipite peste tot prin oraș arătau spre Brauner, laserele luminoase cu care tehnicienii scenei făceau ultimele repetiții se reflectau pe Brauner, șoaptele, muzica se opreau toate la Brauner. Luminat din toate părțile și așezat la kilometrul 0, chiar în Piața Unirii, Muzeul de Artă al Timișoarei și-a ținut porțile deschise, până târziu în noapte, pentru Brauner. Iar forfota incredibilă din foaier trăda emoția și vigilența celor care, timp de-aproape un an, au depus eforturi colosale pentru ca sălile muzeului timișorean să fie temporar locuite de Brauner. Marele pictor român Victor Brauner.
***

Să coborâm în timp, în noaptea dintre 27 și 28 august 1938, în atelierul parizian al pictorului Oscar Dominguez, din Montparnasse. În aburii alcoolului, la o petrecere care îi adună laolaltă pe cei mai importanți membri ai mișcării suprarealiste, electrocutat de furie, Dominguez aruncă un pahar în capul compatriotului său, Esteban Frances. Frances se ferește, paharul izbește zidul, se fărâmă în zeci de așchii de sticlă, dintre care una pătrunde în ochiul stâng al lui Victor Brauner. E același Victor Brauner care, cu șapte ani înainte, pictase deja celebrul „Autoportret cu ochiul scos”, iar întâmplarea – stranie și inexplicabilă – e un adevărat punct de cotitură al biografiei acestui uriaș pictor suprarealist. O clarviziune surprinzătoare, care ne face să-l privim azi pe Brauner ca pe un mistic locuit de viziuni, ca pe-un vizitator hiperlucid al tenebrelor.
După ce a bântuit toată tinerețea între București și Paris, după încercări eșuate de a fugi în SUA, după ce condiția de evreu l-a făcut să se ascundă o vreme în Elveția și după un trai temporar în Alpii Maritimi, în condiții lamentabile și cu acte false, după un răstimp petrecut la Paris, Victor Brauner s-a întors în sfârșit acasă. Invenții și magie, expoziția cu care Timișoara a dat startul manifestărilor culturale, e puțin spus fabuloasă. E o ocazie unică, excepțională de a vedea laolaltă 100 dintre cele mai valoroase și interesante lucrări ale lui Brauner, curatoriate cu mână sigură de Camille Morando, director de documentare la Centre Pompidou din Franța.
E totul acolo, între pereții Muzeului de Artă al Timișoarei: și celebrul „Hitler” desfigurat, și „Cazul ciudat al domnului K”, un denunț fățiș împotriva delirului de putere și a absurdității războiului, care zguduia atunci Europa, dar și o lume a viselor și a poeziei, a făpturilor dezarticulate, cu ochi mereu supradimensionați, a licantropilor și himerelor – o mitologie personală atât de greu de penetrat.
Dacă ajungeți la Timișoara, intrați în Muzeul de Artă cu sfială! Întâmplarea artistică pusă la cale de Art Encounters, Centre Pompidou, Consiliul Județean, Muzeul de Artă și Institutul Francez nu e o expoziție oarecare. E mai degrabă o descindere stranie într-un univers bântuit de ființe terifiante, care nu funcționează după legile picturii, ci se subordonează altora, mult mai întunecate și misterioase.
Capitala avangardistă a artelor vizuale

Am adormit, în prima mea seară la Timișoara, recapitulând în minte toate desenele, picturile, tușele, petele de culoare cu care Brauner m-a uimit: rezultatul unei munci enorme, care, de la un punct încolo, se confundă cu propria lui viață.
A doua zi, m-am aruncat cu entuziasm în lumea vernisajelor și a expozițiilor din care s-a croit haina de sărbătoare a Timișoarei. Dacă Sibiul a devenit celebru pentru arta teatrală, dacă Iașiul a fost dintotdeauna o patrie a literaturii, dacă Clujul și-a câștigat renumele în cinematografie și muzică, Timișoara vrea și poate să devină capitala avangardistă a artelor vizuale. Cel puțin, asta ne-au lăsat să înțelegem organizatorii, convinși că destinul cultural al orașului e scris de multă vreme, iar cei peste 150 de milioane de euro investiți cu această ocazie în infrastructura culturală vor face din Timișoara un oraș care are puterea de a uimi.
Și a fost muzică!

Am în față o fotografie cu Piața Unirii văzută de sus. E din seara deschiderii, cu mulțimea de oameni ca o mare-n delir, dansând, lovindu-se unii de alții, revărsându-se până departe, pe stradelele lăturalnice. Sunt și eu acolo, undeva, un punct colorat între miliarde de puncte. Ascult hipnotizată și nu-mi pot lua ochii de la scenă, de la Caliu și arcușul lui, de la acești ultimi și mari lăutari, care duc mai departe muzica noastră din sud. Timp de trei decenii au călătorit și au concertat în jurul lumii, pe aproape toate continentele. L-au sedus cu muzica lor pe Menuhin și au apărut într-un film cu Johnny Depp. Dar azi, Haiducii din Clejani s-au întors, iar timișorenii i-au primit cu brațele sus.
Nu știu cum se vedea de pe scenă toată marea de oameni de la picioarele lor. Și nici ce și-o fi zis Fritz Kalkbrenner, faimosul artist electro, care le-a urmat. Dar când, în strigătele mulțimii și în spectaculoasa coregrafie gândită de Muaré Experience, solistul de la Duchamp Pilot s-a lăsat ridicat de brațul macaralei deasupra lumii, printre luciri de confetti și felii electrice de lumină, aș fi dat orice să fiu în locul lui.

A doua zi, în sala Operei Naționale din Timișoara, probabil una dintre cele mai frumoase și prețioase săli în care mi-a fost dat vreodată să văd un artist pop cântând, muzica s-a revărsat în cu totul alt ritm, mult mai leneș și mai potolit. Iar luminile albastre și mov care se oglindeau în păunii de pe fațadele lojilor au făcut din palidul Jay Jay Johanson o făptură stranie, de vis. Când și-a lansat albumul de debut, acum un sfert de secol, despre Jay Jay Johanson s-a spus că „e ca și cum Massive Attack s-ar apuca să cânte cu Sinatra”. De atunci, electro-pop-ul suedezului Jäje (pe numele lui adevărat) a trecut prin nenumărate prefaceri, adăugând, strat după strat, accente tot mai intense de trip-hop și jazz. Dar timișorenii pot confirma: teribila, decadenta lui melancolie a rezistat!

Că deschiderea de la Timișoara a sunat cât se poate de bine o întăresc și cei care au reușit să se strecoare la extraordinarul performance din Sinagogă. Libanezul Tarek Atoui, cu instrumentul lui straniu, făcut din lădițe de stejar și lemn de tec, cu sarabanda de cabluri, butoane, pedale și microfoane, cu vocile și foșnetele mărilor și ale porturilor închise-n cutii, a reușit să transforme ceea ce ne așteptam să fie doar un simplu concert într-o surprinzătoare, incredibilă magie sonoră.
Ca blana unui animal adormit

Au fost soț și soție și au lucrat împreună o viață. Dar dacă mulți dintre români n-au auzit astăzi de textilele și de sculpturile lui Ritzi și Peter Jacobi e poate și pentru că, în 1970, odată cu participarea lor la Bienala de la Veneția, au ales să părăsească definitiv România. Peter Jacobi și-a cunoscut însă din plin țara și a locuit nu doar la București, ci și la Craiova. A făcut-o în anii ‘60, ocupând modest una dintre cele două camere ale casei portarului, într-o vreme în care proaspăt deschisul muzeu de artă al orașului deținea cinci opere de Brâncuși, de care nu se sinchisea aproape nimeni.
Expoziția deschisă în Timișoara, la Galeria Jecza, are meritul de a reuni, pentru prima oară după foarte mult timp, lucrările a doi artiști extraordinari, care au trăit și creat împreună. Le-am văzut, le-am admirat îndelung și am visat că le mângâi. Din păr de capră și din păr de cal, din fibre de bumbac și din hârtie de orez, din grafit și din tuburi metalice, lucrările soților Jacobi te seduc, pur și simplu, cu texturile lor. Au tentacule și protuberanțe, reliefuri tactile și adâncimi. Sunt dense și neliniștite, ca blana unui animal adormit pe care ai da orice să-l atingi.
Peter Jacobi locuiește azi în Germania. Este autorul unei serii fotografice dedicate rămășițelor Zidului de Vest, așa-numita „Linie Siegfried”, fosta linie vestică de apărare a Reichului German. Iar din 2004 documentează în fotografii bisericile fortificate din Transilvania și starea lor, adesea dezolantă, după exodul sașilor spre Germania.
„Tu ești un alt eu”

Poetică, tandră, empatică, picturală, repulsivă pe alocuri – nici n-aș ști cum să descriu mai bine instalația audio-vizuală a regizoarei Adina Pintilie. Asta și pentru că ceea ce s-a întâmplat în spațiul performativ de la Kunsthalle Bega a fost câte puțin din toate acestea. Pictural și poetic la justa măsură, da, dar mai ales incomod, gândit anume să zgâlțâie conștiințe, să nască întrebări, să destabilizeze și reinventeze privirea.
Născut dintr-o îndelungată cercetare asupra intimității, „Tu ești un alt eu. O catedrală a corpului” e proiectul desemnat anul trecut să reprezinte România la Bienala de la Veneția. Același Attila Kim (care, cu luminile și scenografia lui, a creat magia expoziției Brauner) a fost și comisarul României, cel care a coordonat îndeaproape proiectul audio-vizual al Adinei. Acum cinci ani, filmul ei, Nu mă atinge-mă, aducea acasă „Ursul de Aur” de la Berlin și o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film. Azi, Adina Pintilie predă cinematografie la Universitatea de Artă din Hamburg.

Adus la Timișoara special pentru deschiderea Capitalei Culturale Europene, proiectul Adinei Pintilie a recreat sonor și vizual experiența de la Veneția, atmosfera ei imersivă. Celor șase ecrane uriașe, pe care se derula povestea unor cupluri atipice, li s-au adăugat o sculptură cinematografică și o instalație de realitate virtuală. Totul într-un spațiu întunecat, intim, protejat de cortine negre. Dacă mulți dintre vizitatori au preferat să iasă repede e și pentru că reacțiile noastre ca privitori – viscerale și legitime cel mai adesea – sunt ele însele gândite ca parte din experiment. Un fel de mărturii despre cum ne raportăm unii la alții, la sexualitate, la infirmitate și la propriile corpuri.
Idei mari de la oameni mari: Peter Sloterdijk
O capitală europeană trebuie să fie și un spațiu al ideilor care schimbă lumea, un spațiu de reflecție despre Europa de azi. E motivul pentru care organizatorii, pe lângă atenția acordată artelor vizuale, au decis să dea startul unor conferințe care să aducă la Timișoara nume mari ale filosofiei contemporane. Idei mari de la oameni mari. Dialoguri excepționale cu autori excepționali. În așteptarea primului dintre ele, sâmbătă, Aula Magna a Universității de Vest s-a dovedit arhiplină. Sarcina de a deschide aceste întâlniri i-a căzut lui Peter Sloterdijk, scriitor și filosof german, considerat „unul dintre cei mai importanți gânditori ai tuturor timpurilor”, a cărui carte, „Critica rațiunii cinice”, e și una dintre cele mai vândute cărți de filosofie de după al doilea război mondial.
Cafea și biscuiți

Am răcit în prima noapte la Timișoara, de la prea multă euforie, de la prea mult entuziasm, de la stat fără palton sub cerul cenușiu de februarie. A doua zi, m-am târât letargică din eveniment în eveniment, cu opriri dese și obligatorii la ceainării. Am descoperit cu prilejul ăsta că cei mai buni biscuiți și cele mai bune bezele sunt la „Garage”, că dacă vrei o cafea cu adevărat bună e musai să mergi la „Ovride”, că la „Zai Apres Cafe” burgerul de vită e splendid înzămoșat, că la „Monellini” pastele se fac în casă, iar la „Naru” au un pate de pește cum n-am mai mâncat. Și, fiindcă orașul e atât de renumit pentru bere, m-am bucurat să descopăr în zilele petrecute acolo că #Timișoara2023 are și o bere oficială, produsă de „One Two Brewery”, o făbricuță artizanală. Cei care sâmbătă s-au mobilizat să ajungă la berăria din Mihai Viteazu 6, ca să-l asculte pe Rekabu punând muzică de pe viniluri, au gustat-o cu siguranță. „…ișoara”, pe numele ei ironic de scenă, și-a purtat cu eleganță gulerul de spumă, dar și gustul ei unic, mătăsos-amărui.
O colosală moștenire industrială

Unul dintre cele mai cool locuri ale Timișoarei e, de departe, Faber. Spațiul deschis în 2020 în halele fostei fabrici de ulei și săpun de pe malul Begăi adăpostește azi un centru cultural independent, un birou de arhitectură și design, un spațiu de lucru și o minunăție de cafenea. Cuibărită într-unul dintre fotoliile ei de velur, am băut Mellow Orange cu citrice și ghimbir, am ascultat Common Saints, mi-am tras sufletul și mi-am încărcat telefonul pentru restul zilei.

La Faber am văzut și cea mai neașteptată expoziție din câte mi-a fost dat să vizitez în programul #Timișoara2023. Un spațiu decorat simplu, cu mobilier metalic, minimalist, pe care așteptau sticluțe cu arome industriale, panouri de siguranță, șuruburi sofisticate, componente pentru tehnologia 5G și chiar faruri auto și lămpi de balizaj pentru aeroporturi. În cuvinte mai puține: toate acele produse pentru care Timișoara e faimoasă, azi, în lumea industriei. Ce legătură au toate astea cu cultura? Ei bine, cu 72% din cifra de afaceri a Timișoarei provenită din sectorul industrial, se poate spune că identitatea acestui oraș înseamnă și această colosală moștenire industrială, înseamnă poveștile oamenilor și ale fabricilor pe spatele cărora și-a construit bunăstarea. „Mirroring the Ecosystem”, expoziția curatoriată de italianca Martina Muzi, m-a făcut să înțeleg mai bine spiritul timișorenilor, dar și locul și rostul pe care anumite produse industriale îl ocupă în economia de azi a Timișoarei. Pornită în fapt de la o cercetare făcută de sociologi și antropologi de la Universitatea din Cluj, expoziția de la Faber rămâne o invitație de a cunoaște mai bine un oraș care, pe lângă reușita de a fi fost ales Capitală Culturală Europeană, se mândrește și cu aceea de a fi cel mai industrializat oraș mare al României.
Brâncuși și muzele lui

Dacă aș fi știut că doamna aceea distinsă, cu care am împărțit întâmplător masa la restaurantul „Naru”, e nimeni alta decât Doïna Lemny, istoric al artei și cercetător la Centre Pompidou din Paris, adică exact autoarea pe care plănuiam să o văd în aceeași seară, nu m-aș fi mulțumit doar cu schimbat impresii despre cât de obscen de bun e paté-ul cu vișine. Câteva ore mai târziu, în atmosfera intimă și caldă de „La Două Bufnițe”, am regăsit-o la microfon. Autoarea splendidei cărți „Brâncusi et ses muses” a fost protagonista unui dialog pasionant, care a umplut cea mai frumoasă librărie a Timișoarei până la refuz. Doïna Lemny, o româncă plecată în 1990 din țară, și-a dedicat ani de zile cercetărilor, a petrecut timp în arhive, a studiat scrisori și documente, pentru a readuce la viață personalitatea acestor muze. Poete, dansatoare, pianiste, baronese, prietenele și iubitele lui Brâncuși par a fi avut toate ceva în comun: erau ele însele spirite libere, foarte tinere și foarte înalte, deși Brâncuși era destul de scund. În cea mai îndepărtată încăpere a librăriei, pitită între două rafturi, am stat și am ascultat și despre cât de iubit era, de fapt, Brâncuși, despre șarmul și neatârnarea lui. Dar și despre Marthe, marea lui iubire, dansatoarea pentru care și-ar fi dorit să ridice o casă, sau despre Vera Moore și copilul lor, pe care nu l-a recunoscut nici la capătul vieții.
Am plecat cu această carte-eveniment în valiză. Nu s-a tradus încă în română și nici nu știu să se mai vândă pe undeva. Dar dacă sunteți vorbitori de franceză, puneți-vă bine cu „Bufnițele”. Cine știe, v-ar putea-o livra!
O reverență

Aș mai vrea să vă povestesc despre cum, pe străzile liniștite din preajma hotelului, zgomotul orașului părea doar o ploaie fină, din altă galaxie. Despre plimbarea făcută pe pista de biciclete de pe malul Begăi, când stropii de ploaie pișcau ca într-o broderie verdele mat al apei. Despre cea mai mobilă expoziție, tramvaiul pe roți al artistului Dan Perjovschi și despre cele „1306 plante pentru Timișoara”, instalația etajată din mijlocul Pieței Victoriei, un semnal de alarmă tras de arhitecți în fața deșertificării orașelor. Despre dragoni cu spinări de arcuri, despre păsări uriașe, călăreți și jongleri, care au animat piețele, cu procesiunea lor de carnaval medieval. Dar și despre splendoarea cartierelor vechi și despre mulțimea clădirilor îmbrăcate-n graffiti, care transformă azi Timișoara într-un alt Berlin.

O să închei, însă, transmisiunea cu o reverență în fața colegilor de breaslă, care țin sus lumea culturală și care n-au obosit să ia meseria asta în serios. Alergați de întâmplări și de obligațiile jurnalistice, prinși în expoziții, concerte și interviuri, la Timișoara ne-am intersectat puțin spre deloc. Ne-am urmărit însă unii pe alții pe rețele, bucuroși că, reportaj cu reportaj, text cu text și interviu cu interviu, am oglindit împreună „Timișoara, Capitală Culturală Europeană”, un eveniment grandios, demn să fie împărtășit.
Fotografii de Catalin Anghel, Petru Cojocaru, Florin Gherasim, Dia Radu și Mihai Toth.