• Bucovina adăpostește – prea puțin cunoscute și lăudate – câteva biserici de o frumusețe fără de seamăn, care străjuiesc nordul țării de sute de ani. Cruciați uriași de piatră, trei dintre ele sunt ctitorii domnești. Biserica Sfânta Treime din Siret, ridicată de Dragoș Vodă, întâiul descălecător al Moldovei, biserica domnească din Rădăuți, a lui Bogdan Voievod, și biserica lui Ștefan cel Mare, Sfântul Ilie din Suceava. Trei regi creștini, trei capodopere în piatră, podoabe unice ale istoriei noastre •
Osul sfânt al bisericii din Siret

Soarele începutului de septembrie m-a îndemnat s-o pornesc spre nordul Moldovei, în căutare de emoții sufletești și spirituale. Auzisem că bisericile domnești de acolo sunt nespus de frumoase, mai ales în lumina blândă a toamnei, care tivește lumea cu aur stins. Dar ce-am găsit a fost mai presus de așteptările mele, mai presus de puterea imaginației, care se sprijinea pe câteva cărți de istorie citite demult.
Străvechea biserică din Siret, ctitorită de Dragoș Vodă, m-a întâmpinat cu o mantie imperială de umbră și de liniște care m-a înfiorat. O senzație de noblețe și calm, pe care aveam să o regăsesc și la celelalte ctitorii domnești, dar la Siret, nu doar blândețea, ci și un abur de mister părea că răsuflă din zidurile puternice.
Începuturile bisericii din Siret sunt învăluite în negură, la fel ca și biografia întemeietorului ei. “Dragoș Vodă dacă au descălecat Țara Moldovii, au descălecat și târgul Siretiului. Și și-a făcut scaunul domniei sale acolo. Și au făcut zamcă, cetate de pământ, și în cetate, case domnești, și lângă cetate, biserică de piatră. Și hramul bisericii este Sfânta Treime, care și până astăzi a rămas și să slujește sfânta liturghie” – scrie cronicarul Ion Neculce. Trecând peste nesiguranța anului ridicării bisericii (fiecare cronică spune alt an), cert este că biserica domnească din Siret este cea mai veche ctitorie ecleziastă din Moldova. Lucrul ăsta se vede cu ochiul liber, fără să-ți bați capul cu documente. Șlefuită de timp și de vânturile nordului românesc, biserica lui Dragoș de la Siret seamănă cu un os domnesc devenit sfinte moaște, lustruită și alburie, numai bună de închinat. Nepictată vreodată, doar pereții ei groși, de cetate, erau discret tipăriți cu discuri ceramice multicolore. O frumusețe ascetică reculeasă, un călugăr din piatră, scufundat în tăcere și rugăciune, de peste șase sute de ani. O clopotniță la fel de tăcută stă, uitată, lângă biserică. În timpurile vechi i se spunea zvoniță. E rară pe la noi și cu totul altfel decât turnurile clopotniță pe care le știm: un zid gros, cu ogive, fiecare cu câte un clopot. Și tot hălăduind prin curtea mică a bisericii, am mai văzut ceva, o inscripție într-o limbă românească străveche: “Urmând pilda sfântă și râvna ce au pohtit la ridicarea den temelie a acestei biserici domnești, dăm știre tuturor locuitorilor pământului românesc, că den curgerea vremii sunt ani 650 peste zidirea ei. Iar noi cei vremelnici trăitori am scris spre lauda și pomenirea acelor vremi”. Ciopor de oameni și preoți veniseră atunci să-și resfințească biserica. Va fi fost sărbătoare mare, cu rugăciuni și cântări împletite cu glasul clopotelor din zvoniță.
Fereastra lui Hristos. Sfântul Nicolae din Rădăuți

Pelerinajul meu pe urmele vechilor ctitorii domnești poposește la Rădăuți. Acolo mă întâmpină o biserică de-a dreptul uluitoare, fără nici o legătură cu biserica din Siret, deși sunt la distanță de-o palmă. Falnica biserică Sfântu Nicolae Domnesc pare coborâtă dintr-un burg teutonic. S-a păstrat neschimbată din începuturi. Ziduri înalte, cu ferestre înguste, prin care poți să-l vezi pe Hristos. O cernere a sfinților spre esență. Prin ogivele înguste îl vezi numai pe cel așteptat, Cel ales, proiectat în despicătura ferestrei. Lui i s-a rugat și Bogdan Vodă, cel de al doilea descălecător al Moldovei, când și-a ales locul pentru biserică, trăgând de frâiele calului. (Săpături arheologice noi spun că biserica de piatră a fost ridicată de un urmaș al lui Bogdan, pe locul unei vechi biserici de lemn a acestuia.)
C-o fi una, c-o fi alta, sigur este că Bogdan Vodă își doarme aici somnul de veci, într-un mormânt maiestuos. Pe el e o inscripție pusă de mâna lui Ștefan cel Mare. (Vechii domni se prețuiau între ei.) Lângă ea, e sculptat un scut cu cap de zimbru, cu o stea între coarne. Din vremurile de-atunci, bate la biserică și un clopot cu o vechime tulburătoare, al cărui glas se aude din cer. Tulburătoare sunt și urmele lăsate în biserică de însuși Ștefan cel Mare, care a pus să fie refăcute toate lespezile voievozilor îngropați aici. Un adevărat arbore al familiei, întocmit chiar de către marele Voievod, care își așează între morți bunicii și străbunicii. Se pare că marele Domn al Moldovei era preocupat cu adevărat de înaintașii săi, întocmind genealogii fabuloase. Pe voievodul Alexandru cel Bun, de pildă, Ștefan cel Mare îl numește străbunicul său, deși în realitate nu îi era decât unchi. Dar Ștefan voia să-și legitimeze cât mai bine domnia, cât mai adânc în istorie, chiar înainte ca ea să fi început. Așa cum visa să rămână și al viitorului. Și-a rămas.
Genele mușatine

Arheologii Adrian și Lia Bătrâna, care de la o vreme se ocupă de biserica domnească de la Rădăuți, au făcut un experiment absolut captivant. Împreună cu oameni de știință români și străini, au încercat să strângă dovezi cum că osemintele de la Rădăuți ale primilor domnitori ai Moldovei sunt os domnesc de Mușatini. Și genetica a dat istoriei un răspuns fascinant: scheletele din mormintele domnești aparțin aceleiași familii. La Rădăuți își dorm somnul de veci Bogdan I întemeietorul și urmașii săi.
Cea mai impunătoare frescă voievodală din Moldova
Cea mai impresionantă frescă de la Rădăuți se află în naos. Aici, Sfântul Nicolae, ocrotitorul bisericii, aduce înaintea lui Hristos o amplă procesiune a voievozilor-ctitori. Primul este un bătrân înveșmântat cu o hlamidă aurită și cu coroană pe cap. Este Alexandru cel Bun, care îi oferă Mântuitorului macheta bisericii construite de înaintașii săi. Urmează Ștefan cel Mare. Ține în mână un sul deschis pe care stă scrisă o rugăciune. Îl roagă pe Dumnezeu să primească puținul daniei lui, așa cum primise și El bănuții de aramă ai văduvei. Ștefan este urmat de unul dintre moștenitorii lui, Alexandru sau Bogdan, de a treia soție, Maria Voichița, fiica lui Radu cel Frumos al Țării Românești, și de o fiică. Aceasta e cea mai impunătoare frescă voievodală din Moldova.
Ctitoria lui Ștefan: Biserica Sfântul Ilie de lângă Suceava

Ultimul popas e lângă Suceava, în comuna Scheia, la biserica Sfântul Ilie. Deasupra intrării, pisania lăsată de Ștefan te face și azi să visezi: “Io, Ștefan Voevod, fiul lui Bogdan Voevod, gospodar al Țării Moldovei, a zidit acest hram bisericesc, în numele Sfântului Prooroc Ilie, la începutul anului 1488, și s-a terminat în același an”. Biserica este extraordinar de frumoasă, cu portretul lui Ștefan, pictură din vremea lui, foarte rară, și cu liniștea care plutește în jur, în talazuri. Pe clopotnița veche, o mână grijulie a pus o placă: “Înveșnicitului Ștefan Vodă, ziditor și sfânt al neamului, atlet al lui Hristos și pavăză a Europei…”.
Biserica a fost construită și pictată de Ștefan cel Mare în 1488, an după care domnitorul va ctitori cele mai multe dintre bisericile sale. Și biserica, dar și frescele din interior sunt asemănătoare cu ale bisericii Mânăstirii Voroneț. Au și fost ridicate în același an. Și la fel ca Voronețul, biserica Sf. Ilie a avut și ea o bogată pictură exterioară, din vremea lui Petru Rareș. Azi n-au mai rămas decât niște umbre din ea. Sugerări de sfinți, în culori stinse. Așa cum s-a stins și uitat și faima ei de odinioară, când aici a ființat și o vestită școală teologică. Biserica de lângă Suceava nu e așa de mare ca celelalte ctitorii ale sale, dar zidurile, cu contraforții lor mari, de piatră, îi dau fălnicie. Biserica e încinsă cu un brâu de cărămizi smălțuite, care strălucesc în soarele toamnei în toate culorile.
“Ștefan a visat să se-asemene marilor împărați bizantini”

Stam în curtea verde și mică a bisericii, unde albinele roiau fără odihnă printre copacii bătrâni. Nu mă mai săturam de liniștea aceea atotstăpânitoare, care m-a urmărit prin toată Bucovina. Și chiar atunci a intrat în curte un călugăr. Chip aspru și blând, cu ochi adânci și albaștri. Părintele Varlaam venea tocmai din Muntele Athos, de la Mânăstirea Zografu. Venise să revadă bisericile vechi din Moldova, să le deslușească mai amănunțit tainele. L-am rugat să mă călăuzească și pe mine.
– Părinte Varlaam, în Moldova sunt puține biserici cu hramul Sfântului Ilie. De ce l-a ales Ștefan tocmai pe el?
– Sfântul Ilie a fost un protector al Imperiului bizantin. Iar asta l-a inspirat puternic pe Ștefan cel Mare. Chiar sărbătoarea de Sf. Ilie a fost fixată pe 20 iulie de un împărat bizantin, Vasile I Macedoneanul, în secolul al IX-lea. În timpul împăraților macedoneni, Ilie era protectorul dinastiei. Se spune că Sfântul chiar a prevestit urcarea pe tron a lui Vasile Macedoneanul. Prin alegerea hramului de la Sfântul Ilie, Ștefan cel Mare a vrut și el să se asemene marilor împărați bizantini. De altfel, celebrul Tetraevangheliar de la Humor vorbește nu despre anii de domnie, ci despre anii de împărăție ai lui. Ștefan voia să fie văzut ca un continuator al marilor împărați creștini. De altfel, toată domnia lui Ștefan a stat sub semnul Imperiului bizantin. Începând chiar cu anul în care s-a urcat pe tron. Atunci, Ștefan cel Mare a fost înscăunat de mitropolitul Teoctist al Moldovei, ca un împărat. După rânduiala străveche. Teoctist trăise mulți ani în Bizanț și cunoștea bine ritualurile de învestire ale basileilor. Așa că pentru Ștefan, mitropolitul a organizat o ceremonie care a fost exact la fel ca încoronarea și ungerea împăraților de la Constantinopol. Și de care niciun domn al Moldovei nu se bucurase până atunci. Ștefan a fost aclamat de armată și uns de mitropolit în afara cetății de scaun, după ce se întorsese biruitor din lupta de la Doljești. Și la fel ca în cazul împăraților bizantini, intrarea domnului în cetate a fost sărbătorită ca o cucerire simbolică a ei. Și mai târziu, Ștefan și-a continuat politica lui imperială, nu numai prin războaie, ci mai ales când a ridicat biserici și mânăstiri. Aici, la biserica Sfântul Ilie, acest adevăr este și mai evident. Ștefan cel Mare este înfățișat ca un împărat bizantin, alături de protectorul bisericii, sfântul Ilie.

Vise de curaj și mărire! Călătoria mea pe urmele bijuteriilor în piatră ridicate de marii voievozi ai Moldovei se apropia de sfârșit. Dar la frumusețile acelea și la vechile vremuri de bărbăție și de credință, aveam să visez mereu, și de-atunci înainte, cu ochii deschiși.