
– Istoria de pe marginea drumului –
Era, ca acum, o dimineață de toamnă, când un tânăr îmbrăcat în haine evropenești pășea, încălțat în cizme de lac, pe ulițele de lut ale satelor de pe Valea Ampoiului. Îl chema Martin Opitz, era german, proaspăt absolvent al faimoasei Universități din Heidelberg, și fusese chemat, cu recomandările cele mai bune, în Ardeal, ca profesor la gimnaziul academic din Alba Iulia. Bine primit la curtea principelui Gabriel Bethlen și acceptat în cercurile nobiliare ale orașului, tânărul Martin Opitz nu e atras, însă, de lumea înzorzonată a nobilimii maghiare, ci de satele românești pe care le descoperă dincolo de zidurile orașului, în sălbăticia Munților Apuseni, și care îl fascinează. Ori de câte ori îndatoririle de dascăl îi lasă timp, neamțul o ia la drum dincolo de zidurile cetății, spre culmile înalte care se profilează pe cer. Acolo se află Valea Ampoiului, Meteșul, Zlatna, locuri de o frumusețe sălbatică, locuite de oameni care trăiesc într-o tradiție de mult pierdută în Europa. Ritualurile legate de sărbători, jocurile, muzica populară, portul străvechi, conștiința istorică, prezentă în fiecare clipă a vieții lor îl uimesc și îl entuziasmează la culme pe germanul cu inimă de poet. Pe oriunde merge, Martin Opitz întâlnește semnele unei civilizații despre care nu avusese habar. Nu e șanț din care să nu răsară o piatră veche, nu e culme de deal pe care să nu se ițească temelia vreunei cetăți, așezată pe drumul dacic al aurului. Opitz constată uimit că românii pe care îi descoperă în preumblările sale sunt urmașii unui trecut măreț, neam de daci și de romani. Cucerit de descoperirile sale și însuflețit de sentimente romantice, dascălul poet închină un poem – unic în istoria noastră! – Munților Apuseni, după care se pune să scrie o operă cu adevărat monumentală: „Dacia Antiqua”.
Pe urma „însemnelor” de altădată

Pornim, într-o zi mohorâtă de toamnă, sub o ploaie măruntă, sâcâitoare, pe urma drumurilor lui Martin Opitz, dinspre Alba Iulia spre Zlatna, pe Valea Ampoiului. Au trecut patru secole de atunci, dar priveliștile pe care le întâlnim sunt aceleași. Cele patru secole nu au știrbit cu nimic frumusețea Văii Ampoiului, natura atât de vie și de puternică, precum și satele, curate și bine rostuite, în peisajul de aur al toamnei. Pare că niciun leaț n-a fost mișcat din garduri și nicio grindă din case, tocmai de pe la 1600. Drumul până la Zlatna e drum de-o jumătate de oră, dar Valea Ampoiului suspendă timpul, asemenea aburilor ce plutesc peste râu. Imaginile se derulează la „relanti”, cadru cu cadru, însoțite, în surdină, de catrenele lui Martin Opitz: „Peste tot pe unde din drum mai poposesc/ Despre strămoșii voștri, și pietrele-mi vorbesc!/ Îmi sunt atât de scumpe aceste vechi însemne/ Încât mă plec la ele și le numesc eterne”.
Zeii transformați în creștini

Primele „însemne scumpe și vechi” despre care vorbește Opitz le întâlnim la Mânăstirea Negraia, un lăcaș ortodox a cărui frumusețe e egalată doar de comorile adunate în muzeul său. Ni le prezintă măicuța Firmiliana, un ghid cum n-au nici marile muzee din Occident. Bucuroasă de curiozitatea noastră pentru istoria locului, ne arată, înainte de toate, vechiul altar al bisericii, expus acum în muzeu. „Un altar vechi din anul 215. Un altar roman, dedicat zeilor, zidit, apoi, într-un altar creștin”. Măicuța Firmiliana zâmbește cu tâlc. Știe că altarul, scos din biserică și expus publicului în muzeu, tocmai datorită valorii sale inestimabile, n-a fost o simplă „piatră” în altarul creștin al bisericii de la Negraia… E chiar una dintre pietrele „vii”, de pe vremea lui Martin Opitz, un altar impozant, înalt de un metru, închinat zeiței Ceres Augusta, de către unul dintre procuratorii aurari din zonă. Inscripția săpată în piatră aduce informații unice despre viața economică a lumii romane și scoate în evidență rolul pe care l-a jucat orașul Ampelum, Zlatna de azi, în organizarea minelor din Dacia. Misterul care ne uimește e, însă, altul: ce să caute o relicvă romană, păgână, în temelia altarului unei biserici creștine? Ce-i drept, mai văzusem, prin Țara Hațegului, la biserica din Densuș, o stelă romană zidită într-un stâlp, sub celebra pictură murală cu Iisus ținut în brațe de Dumnezeu, dar să folosești pietre de altare păgâne ca altare creștine mi se pare un fapt absolut uimitor. O uimire care avea să crească și mai mult, când am aflat că povestea altarului antic din biserica de la Negraia nu e câtuși de puțin o excepție în zonă. Dimpotrivă, e un „obicei” pe care îl găsim la aproape toate bisericile de pe Valea Ampoiului! De data asta, călăuză prin istorie este tânărul ghid din Zlatna, Adrian Puiuleț, care povestește cu însuflețire, bucuros să scoată la lumină tainele locului. „La Presaca Ampoiului, prestolul (masa de altar, n.r.) bisericii „Sf. Nicolae”, refăcută la 1763, e un coronament funerar provenind din necropola administrației miniere romane aurifere de la Ampelum. Tot de acolo provine și inscripția ce apare pe una dintre fețele altarului din biserica de la Feneș, ridicată în 1750. La Pătrângeni, în biserica satului, datând de la 1700, masa de cult e un altar roman din gresie, dedicat triadei Jupiter – Iunonna – Minerva. Spre deosebire de Mânăstirea Negraia, în toate celelalte biserici se slujește și acum pe vechile altare antice”…
Groapa bunicilor

E sărbătoare mare pe Valea Ampoiului. E Sfânta Parascheva, norii grei din ziua de ieri s-au risipit cu totul, iar lumea urcă, agale, spre bisericile albe, ridicate, toate, pe vârfuri de deal. Aceiași oameni care l-au impresionat așa de mult pe Opitz, oameni simpli, luminoși și ospitalieri, care folosesc orice salut și orice întrebare ca prilej să te cheme să le treci pragul și să te îmbie la vorbe și la o cănuță de lut cu trăscău. Așa o fi învățat și tânărul profesor german Martin Opitz, în mai puțin de doi ani, limba română, pus la povești, cu mocanii, la anul 1620 și ceva… Mă opresc pe drum și-i întreb pe oameni dacă știu despre altarele romane din bisericile de pe Valea Ampoiului: „Ce să caute niște semne păgâne într-un altar creștin?”.

„D’apoi domnule dragă, știți cum îi aici, ia, la noi, că lucrurile ’ele mai bune le pui în casa dinainte”, îmi răspunde un bătrân. „În sărăcia lor de-atuncia, țăranii oropsiți de pe aci, atâta or avut mai de preț, pietrele strămoșilor, din vremurile de înainte de asuprirea ungurilor și austriecilor. N-or avut ei odoare de aur, că aurul mergea la Împărat, n-or avut decât glia, sfânta credință ortodoxă și mândria că se trag din daci și romani. Să pui o piatră romană în altar era semn de viță veche și nobilă, mai presus decât neamul de nicăria al veneticilor. Și după cum vedeți, ei s-or dus și noi am rămas”.
Cât stau la povești, jos, pe vale, cu câțiva bătrâni care nu pot urca la biserică, se face amiază, iar slujbele de Sfânta Parascheva sunt pe terminate. Pornesc spre Pătrângeni, unde mi-am dat întâlnire cu tânărul părinte Cătălin Todea, care mă așteaptă în cimitirul din fața bisericii. De aici, de sus, Valea Ampoiului se vede în toată splendoarea ei. În această zi minunată de praznic, pădurile atinse de toamnă strălucesc, în soare, ca aurul Apusenilor de acum 2000 de ani. Dar adevăratul „aur” nu e afară, e înăuntru. Părintele Cătălin ridică veșmântul ce acoperă masa de altar și îmi arată vechiul altar roman, închinat sănătății împăratului Caracalla. Inscripția datează de prin 212-214. Aproape 2000 de ani de istorie acoperiți cu un antimis brodat la vreo lampă cu gaz de mâna vreunei femei credincioase. „E parte din istoria locului, e parte din istoria satului nostru”, îmi spune părintele Cătălin.

Aflat la 3 kilometri de Zlatna, satul Pătrângeni se află exact pe vatra anticului Ampelum. „Oamenii au găsit altarul roman aici, în sat, iar asta însemna că era al străbunilor lor. Lumea are un mare respect față de strămoși: e o teamă față de blestemul strămoșilor, dacă nu le păstrezi rostul. În sudul țării, la șapte ani, scoți osemintele din pământ și înmormântezi pe altcineva în groapă. Aici nu se face așa ceva. Aici, groapa bunicilor e groapa bunicilor. E un mare respect al oamenilor față de strămoși, și asta poate explica și faptul că au adus în altare pietrele din Antichitate. Și mai e ceva: e forța aceasta uriașă de convertire a creștinismului, care se vede și din faptul că oamenii nu au șters inscripțiile de pe piatră. Musulmanii, când intrau într-o biserică, mai rădeau picturile, mai acopereau frescele. Oamenii noștri au sfințit altarul păgân și l-au lăsat exact așa. L-au convertit la creștinism!”, îmi spune părintele.
Cruci pe altare păgâne

Ies cu părintele Cătălin Todea în curtea bisericii, sub soarele îngăduitor al toamnei. Dăm un ocol cimitirului. „Mai avem două pietre antice în zidul bisericii”, îmi arată părintele. Două pietre mari, ca două pietre de mormânt, încastrate în zidul exterior și scoase în evidență la ultima renovare, când artistul le-a unit cu un contur rotunjit, ca o turlă de biserică, peste care a pus semnul crucii, convertindu-le, și pe ele, la creștinism. Chiar sub cele două pietre „păgâne” ard două lumânări. „E un loc special pentru oamenii de aici. Sunt câteva familii din sat, care aprind mereu lumânări, sub cele pietre”. Elena Crișan, o femeie credincioasă din sat, îmi spune că e un obicei vechi de când lumea. „Ziceau bunicii că e de mare ajutor să aprinzi lumini acolo”. De fapt, tot dealul pe care se află biserica din Pătrângeni e plin de lumini. „Pe vremuri, când treceau minerii dinspre Feneș spre minele de aur, cu noaptea în cap, aici, la noi, sus pe deal, li se aprideau, din senin, lumânările ori lămpașele. Cred că de atunci a rămas și obiceiul acesta cu aprinsul lumânărilor. Are ceva locul acesta…”.

Plec din Pătrângeni și o iau mai departe, pe Valea Ampoiului, ca să văd toate relicvele romane din biserici. Sunt și azi, la tot pasul, ca pe vremea lui Martin Opitz, doar că nu mai stau în șanțuri, ci așezate în altare, sub cruci. Pe la 1700, la o sută de ani după ce Martin Opitz descrie în versuri lumea fabuloasă a Munților Apuseni, țăranii din versurile sale și-au recuperat istoria de la grofi, au învelit-o în țesături cu firet și și-au ascuns-o, ca pe o zestre de mare preț, în biserici. Erau vremuri de mare restriște, când tunurile imperiale ale generalului Bukow spulberau mânăstirile ortodoxe, când asuprirea nobilimii maghiare amenința ființa națională a românilor și Ardealul pregătea intrarea în lume a lui Avram Iancu. Nimeni nu știa cum se va sfârși lupta ce avea să vină, așa că „semnele” vechimii noastre milenare trebuiau puse la adăpost. Fiecare biserică și-a luat câte o piatră veche și și-a făcut-o altar. Sat după sat, biserică de biserică, borne de rezistență, pe drumul lung și greu al istoriei Transilvaniei.
Martin Opitz

Martin Opitz von Boberfeld s-a născut pe 23 decembrie 1597, la Bunzlau, în Silezia Inferioară, și a murit pe 20 august 1639, la Danzig, la nici 42 de ani. A studiat retorica, istoria și jurisprudența la Frankfurt, apoi la faimoasa Universitate de la Heidelberg. În 1622, a venit în Transilvania, la invitația principelui Gabriel Bethlen, și s-a stabilit la curtea princiară de la Alba Iulia, unde a activat ca profesor de literatură și filosofie. În anul 1622, a scris poemul Zlatna și a început opera monumentală „Dacia Antiqua”. A locuit în Transilvania doar un an, dar a rămas profund atașat de țăranii români din zona Munților Apuseni, care l-au impresionat prin devotamentul lor istoric, prin vitalitatea și tradiția lor. A murit de ciumă, infectat de un cerșetor căruia i-a dat de pomană. Este înmormântat în Biserica „Sfânta Maria” din Danzig. Unicul manuscris al lucrării sale, „Dacia Antiqua”, a fost ars, împreună cu toate bunurile personale, după moartea sa.