Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România…

Foto: Shutterstock

• …Există cu adevărat! Pandemia nu le-a blocat tuturor mințile. Majo­ri­tatea românilor își văd mai departe de treabă. Adesea, cu mare succes! •

Un robot românesc, în luptă cu coronavirusul

Un robot autonom care ucide micro-organismele patogene, inclusiv coronavirusul, folosind radiații UV-C, luptă împotriva pandemiei coronavirusului, la Spitalul Universitar din București. Mai mulți astfel de roboți vor lua drumul instituțiilor medicale, în­­tru­cât producătorul a decis să mărească pro­ducția. Robo­tul e pro­dus integral în România de „Com­pania Modu­lab” și poate fi folosit noaptea, la steri­lizarea spațiilor închise. Dis­po­zitivul poate dezin­fecta o suprafață de 20 de metri pătrați, în apro­ximativ 10 minute, in­clu­siv îmbrăcăminte și echipamente, și se poate deplasa fără a implica personalul spitalului. În curând, alți roboți vor ajunge în spitale din întreaga țară, dar și în clădiri de birouri, hoteluri și alte unități care au nevoie de ajutor pentru combaterea coronavirusului.

Casa celebrei „Mița Biciclista” a fost renovată

Clădirea „Mița Biciclista”

Superba casă a celebrei Mița Biciclista, aflată în Piața Amzei din București, a fost renovată, du­pă o investiție de 4,5 milioane de euro. În lucrările de consolidare au fost implicați sute de oameni, de toate specialitățile. „Eram obișnuiți să lucrăm cu muncitori, iar aici a fost nevoie să lucrăm cu artiști. Am fost obligați să păstrăm orice detaliu din casa originală”, spun con­structorii. Clădirea „Miței Biciclista” a fost construită la începutul secolului al XX-lea, cu fațadă în stil Art Nouveau, după un proiect realizat de arhitectul Nicolae C. Mihăescu, și renovată în anul 1980. Imobilul, declarat monument de arhitectură în stil baroc, a rămas un simbol al Capitalei, datorită notorietății interbelice a Mariei Mihăiescu, o curte­zană celebră și prima femeie din Bucu­reşti care a mers pe bicicletă.

Județele Arad și Bihor își fac singure un drum expres

Pentru prima oară după 1990, două județe se coalizează și încep un proiect major de infrastructură, fără a mai aștepta intervenția guvernului. E vorba despre construcția drumului expres Arad – Oradea, o autostradă fără bandă de siguranță și cu viteză maximă mai mică, ce va fi realizată în colaborare cu cele două primării de munici­pii. Primarii din Oradea şi Arad, Florin Birta şi Călin Bibarţ, şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Bihor şi Arad, Ilie Bolojan şi Iustin Cionca, au semnat la Arad acordul de asociere pentru realizarea „Drumului Expres” de 134 km. Pentru acest proiect, estimat la peste 1 miliard de euro obținuți din fonduri UE, autoritatea contractantă este „CJ Bihor”. Acest lucru a fost posibil după ce o ordonanță de urgență, adoptată de guvernul Orban (OUG 101/2020), permite autorităților locale să gestioneze proiecte de infrastructură rutieră. Decizia a fost cerută de peste un deceniu de diferiți primari și șefi de consilii județene, exasperați de ritmul lucrărilor coordonate la nivel central.

„Softronic Craiova” exportă locomotive în Suedia!

Uzina craioveană Softronic a semnat un con­tract cu compania suedeză „Green Cargo”, pentru a livra 100 de locomotive electrice „TransMon­tana” până în 2030! „Green Cargo” este o com­panie logistică suedeză de stat cu afaceri anuale de circa 400 de milioane de euro. Contractul este extrem de important pentru compania româ­nească, în condițiile în care industria autohtonă de profil a scăzut mult după 1989. „Noul contract de livrare este rezultatul satisfacției clientului suedez, ca urmare a colaborării din ultimii trei ani. Locomotivele fabricate de «Softronic» sunt dotate cu cele mai noi și performante echipa­mente, îndeplinesc toate cerințele reglementărilor feroviare de interoperabilitate și pot tracta trenuri grele, în condițiile climei nordice”, spun repre­zentanții companiei craiovene. Înființat în 1999, grupul „Softronic” este format din compania producătoare de material rulant cu același nume și din transportatorul de călători „Softrans”.

Vechile mori din Banat, readuse la viață

Asociația „Acasă în Banat” a salvat, în 2020, nu mai pu­țin de 12 mori de apă din ves­tul țării! La mij­locul lu­nii octombrie, voluntarii asociației au intervenit la Pârvova, în comuna Lă­puș­nicel, un­de au schimbat trei acoperișuri de mori, du­pă care au dat drumul la apă pe „iruga” Morii din Gian, care nu mai funcționa de aproape 15 ani. Voluntarii au reușit să repare mecanismul morii, să reinstaleze roata, să repună piatra la loc și să macine făină. Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de „Fundația Orange”, prin in­termediul pro­gramului „Susține un ONG”.

Antibiotic românesc, cumpărat de UE pentru lupta cu COVID-19

Fabrica Antibiotice Iași

Comisia Europeană (CE) a finalizat luna trecută licitația prin care asigură țărilor membre stocurile necesare de medi­ca­mente, pentru cel de-al doilea val al pandemiei. „Anti­bio­tice Iași” a câștigat lici­tația organizată de CE pen­tru unul dintre cele mai utilizate anti­biotice, în tratarea infecțiilor asociate Covid-19. Astfel, compa­nia românească va li­vra 2,75 mi­­li­oane de flacoa­ne de Amo­xiPlus, într-un in­terval de 12 luni. Produs de peste 30 de ani, medicamen­tul este vân­dut de „Antibioti­ce Iași” în spitalele din Ro­mâ­nia, Ma­­rea Britanie, Vietnam, Un­ga­ria, Lituania, Irak, Yemen.

Dunărea, repopulată cu sute de nisetri

700 de exemplare din specia nise­tru, aproape dispărută din apele româ­nești, au fost eliberate în Dunăre, la final de octombrie, în cadrul unei ac­țiuni de re­populare organizate la Isac­cea de Institutul Național de Cerce­tare-Dezvoltare „Delta Dunării”, în cadrul unui program finanțat de U­niu­nea Europeană. Nisetrul, specie na­tivă de sturion din Dunăre, poate atinge 2,35 m lun­gime și poate cân­tări peste 100 kg. Dar puii de nisetru eliberați acum abia depășesc 25 cm și cir­ca 150 g, dimen­siuni normale pen­tru vârsta de 6 luni. Toți sunt marcați, pentru a putea fi identificați în cazul unei capturi accidentale sau în timpul unei cercetări științifice. Deși i se mai spune și „Sturionul de Dunăre”, nise­trul este din ce în ce mai rar în apele fluviului, fiind pe lista roșie a spe­ciilor în pericol critic de dispariție. Alți 300 de nisetri, cu vârsta de apro­xi­mativ un an, au fost eliberați la Isac­cea în luna aprilie. Aceasta este a treia acțiune de repopulare în Româ­nia, după ce anul trecut alte 1.000 de exemplare au fost eliberate în Dună­re, în total, aproape 9.000 de pui fiind eli­berați până acum în fluviu, în Ro­mânia și Ungaria.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian