– Prima mea întâlnire cu Păcuiul lui Soare a avut loc în sala de lectură a Facultății de Istorie din București. Eram „boboc” în anul întâi, și am găsit pe un raft o monografie arheologică, iar primul lucru care mi-a atras atenția n-a fost nici autorul, nici coperta, ci numele locului despre care era vorba în ea: „Păcuiul lui Soare”. Un nume straniu și magic, care m-a tulburat. Fără să știu că acolo avea să se nască destinul meu, așa cum a curs până acum –
Orașul de sub ape

„Păcui” (cu accent pe „i” și nu pe „u”, cum se pronunță acum) este, după cum am găsit în dicționare, un vechi cuvânt românesc dispărut, care înseamnă a „împăciui”, a „trăi în pace și bună înțelegere”. În cazul de față, sub soare și cu soarele. Așa aveam să-mi petrec parte din verile și toamnele din 1984 și 1985, la Păcuiul lui Soare, un loc magic, care ascunde mistere și sfinți, trădări și minuni, toate ivindu-se în frânturi, dintre ruinele unei vechi cetăți.
Altfel, e doar o insulă aflată pe Dunăre, lungă de șase kilometri și lată de cel mult unul și jumătate, nelocuită, care începe în aval de Ostrov, unde se trece fluviul, cu bacul, de la Călărași spre Silistra, și țărmul nord-vestic al Dobrogei. La capătul dinspre mare al insulei se află ruinele orașului bizantin Vicina, ridicat aici, între anii 972-976, de împăratul bizantin Ioan Tzimiskes, și locuit până spre sfârșitul secolului al XIV-lea, când a fost cucerit și devastat de turci.
Până în zilele noastre, apele Dunării au desăvârșit opera cuceritorilor de atunci: pe pământul insulei mai există doar a cincea parte a cetății, restul fiind înghițit de apele fluviului, care și-a schimbat cursul de-a lungul istoriei. Astfel încât acum, străvechiul port al cetății se află în mijlocul insulei. Dar chiar și așa (cum aveam să aflu de la arheologul Petre Diaconu, mentorul meu și cel care m-a adus în acest loc straniu și minunat), Păcuiul lui Soare este al doilea sit din țară, ca mărime și bogăție, după Sarmizegetusa lui Traian, din Țara Hațegului – care avea să-mi fie al doilea popas în instruirea mea ca arheolog.
O însemnare pe-o hartă

Ruinele cetății de la Păcuiul lui Soare au fost pentru prima dată semnalate de Pamfil Polonic, care a menționat, într-o însemnare marginală pe o hartă, existenţa unei cetăţi zidite în piatră, pe insulă. Viața acestui inginer topometru al Muzeului Naţional de Antichităţi, născut la jumătatea veacului al XIX-lea, care a trăit aproape o sută de ani și cea mai mare parte a vieții sale a străbătut România de-a lungul și de-a latul, cartografiind toate ruinele găsite în cale, e pe nedrept uitată azi, deși e sursa de inspirație a generații întregi de arheologi, care au săpat apoi în toate locurile semnalate de el, adevărat explorator al României „de sub brazde”. Pornind de la însemnările lui Pamfil Polonic, Petre Diaconu, alături de profesorul Ion Nestor, a făcut primele cercetări la Păcuiul lui Soare în toamna anului 1956. Cei doi au găsit aici ceea ce domnul Diaconu avea să identifice, în anii ’80, drept Vicina: oraș bizantin cu rang mitropolitan și locul de origine al lui Iachint, primul mitropolit al Țării Românești.
Istoria pe scurt
Așa cum am putut vedea cu ochii mei, în cei doi ani petrecuți pe șantierul arheologic de la Păcui, locuirea insulei a început în secolele III – IV d.Ch., când romanii au construit aici o fortificație, a cărei locuire a fost întreruptă de o inundație masivă, în urma căreia zidurile au fost acoperite de aluviuni de peste un metru. Dar locul a fost din nou folosit, într-o epocă mai târzie, în secolul X, când bizantinii au construit aici o cetate al cărei zid de incintă, gros de 4,20 metri și înalt de peste 3 metri, a fost descoperit în 1956. Ulterior cuceririi ei, la finele secolului XIV, cetatea a fost demolată de turci, iar piatra a fost folosită în epoca medievală la construirea fortificațiilor Silistrei. Lucrările șantierului arheologic au continuat până la începutul anilor ’90, când, după pensionarea și apoi moartea lui Petre Diaconu, cercetările au murit și ele. Nu și istoria stranie a acestor locuri, în care s-au născut și au trăit, deopotrivă, și sfinți, și demoni.
Sub „pacea Soarelui”

Am ajuns să lucrez pe insulă cu Petre Diaconu în septembrie 1984: îi fusesem recomandat de către Ligia Bârzu, profesoara de arheologie de la facultate. Și domnul Diaconu (un adevărat mit), mă lua tocmai pe mine la Păcui, care era pentru noi, studenții, un Parnas al arheologiei! Îi datoram această cinste profesoarei mele care, deși „pe față” se purta cu asprime, am aflat ulterior, de la Diaconu, că mă prețuia cel mai mult dintre toți studenții săi. Pe cei doi îi lega personalitatea marelui profesor Ion Nestor, ai cărui ucenici fuseseră: Ligia Bârzu ca asistentă la facultate, iar Petre Diaconu ca arheolog, la Institutul de Arheologie.
Vocea acestuia, adâncă și aspră, dar cu neașteptate nuanțe de blândețe, m-a fascinat întodeauna și mi-a rămas întipărită în memorie. Așa cum îi era și firea, care își arăta adevărata față, de o sensibilitate neașteptată, mai ales în prezența celui mai bun prieten pe care l-a avut în anii ’80-‘90, un câine pe nume Necaz. Am avut, deci, neașteptata surpriză ca în primele zile ale anului doi de facultate, în septembrie 1984, să fiu chemat la Catedra de istorie veche a României, de Ligia Bârzu, care m-a anunțat că eu n-o să fac practică alături de ceilalți studenți (agricolă, adică), ci mă duc la Păcuiul lui Soare.
Cum au reușit cei doi să mă scoată din „robia” la care erau supuși ceilalți colegi și de ce m-au ales tocmai pe mine? Nu știu, dar îmi place să cred că l-au văzut în tânărul de atunci pe cel care sunt acum. Altfel, tocmai ce eram pus la „index” de mulți alți profesori: deși eram al doilea din an la note, refuzasem să intru în Partidul Comunist.
Locul în care comunismul rămânea la intrare

La început, Petre Diaconu mă intimida prin autoritatea pe care o respira și de care făcea deseori paradă. Am înțeles mai apoi că aceasta era o formă de autoapărare a unei firi calde și sensibile, care nu se putea adapta la lipsa de umanitate din acea lume a crepusculului comunist. Era iubit de foarte mulți prieteni și de toți ucenicii – pentru că el a creat o adevărată școală de arheologie și un loc în care comunismul, în plină „Epocă de Aur”, rămânea la intrare.
La Păcui, un loc izolat și de o frumusețe răpitoare, și-a petrecut veri de-a rândul și Toma Caragiu, care venea adesea la pescuit. Eu însumi am locuit în „casa Anei”, adică o căsuță din chirpici, cu două cămăruțe și pridvor, în care veneau adesea (nu s-a întâmplat însă și atunci) Ana Blandiana și Romulus Rusan. Tot la Păcui, l-am cunoscut pe un alt invitat al domnului Diaconu, sculptorul Ion Buculei, cu care am rămas în relații apropiate până în ziua de azi.
În acele zile din septembrie 1984, în fiecare dimineață, la șase fix, vocea domnului Diaconu mă trezea: „Hai, ridică-te, întârziem. Vin oamenii la lucru și, înainte, tu ai treabă cu varza!”. „Oamenii” erau patru bătrâni și alte două femei în vârstă, din Galița, satul cel mai apropiat de pe malul Dunării, cu care treceam în fiecare dimineață cu barca pe insulă. La șapte punct, dar nu înainte de a căra fix douăzeci de găleți de apă din fluviu, cu care udam o mică parcelă cultivată cu varză. Petre Diaconu încropise pe malul Dunării o mică gospodărie cu de toate, aveam chiar și o vacă. Numai găinile lipseau, din cauza câinilor semi-sălbatici pe care îi avea tot timpul pe lângă el.
Aveam încă ochii cârpiți de somn, când mă apucam să șpăcluiesc la morții din secțiunea aflată nu departe de malul Dunării, în dreptul porții cetății. După două ore, apărea și domnul Diaconu, aducându-mi micul dejun: sandvișuri cu brânză și margarină, roșie, castravete și o jumătate de litru de lapte. Mă privea mâncând și mă obliga să termin tot, ca pe un copil.
La ora unu fix, când venea paznicul Grigore după noi cu barca, primul lucru care mă aștepta, înainte de prânz, erau gălețile goale pe mal și alte ture la udat varza. Un program fix, aparent lipsit de farmec. Dar, totuși, acele zile petrecute alături de Petre Diaconu, adunând împreună frunzele de plop căzute printre coastele morților din groapă, pentru a-i fotografia la sfârșitul zilei de lucru, au fost printre cele mai frumoase ale vieții mele, fiind trăite sub „pacea Soarelui”. Un loc unde mă întorc de fiecare dată cu aceeași dragoste, împreună cu fiul meu, Alexandru, care s-a îndrăgostit și el de acele ruine, peste care azi s-a înstăpânit, furioasă, natura.
Sfântul de pe insulă

Printre ruinele năpădite de tufe de măceș și de viță-de-vie sălbatică, dintre ulmii și plopii de pe Păcuiul lui Soare, Petre Diaconu mi-a spus și povestea nașterii Mitropoliei Ungrovlahiei. Spre sfârșitul secolului al XIII-lea, la Vicina se născuse Iachint, cel ce a fost ultimul mitropolit al orașului și primul mitropolit al românilor de la nordul Dunării. În acele vremuri tulburi, când turcii ajunseseră aproape de Dunăre, iar regatul ungar tindea să-și întindă vasalitatea până spre malurile ei, ținuturile dintre munte și fluviu erau numite de cancelariile bizantine „Ungrovlahia”, și locuitorii ei creștini erau păstoriți de Patriarhia de la Constantinopol, prin „perihorethes”, „supraveghetori ai marginilor”, trimiși din Vicina, de la Păcuiul lui Soare, în ținuturile din nord. Aceștia i-au ținut pe români sub credința răsăriteană. Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, pornise împotriva lui Basarab I și a fost înfrânt de acesta la Posada, în 1330, tocmai pentru că el, „Basarab, filium Thocomerii”, era un „scismaticum, infidelis Olahus nostris”, un „schismatic infidel”, adică refuza catolicismul impus de Ungaria și de stăpânitorii cumani ai ținuturilor, ținând în schimb de ortodoxia Bizanțului, sub puternica influență a Mitropoliei din Vicina, aflată la… Păcuiul lui Soare.
După ce românii au înfrânt oastea regelui catolic, și când cnezatele dintre Carpați și Dunăre s-au unit pentru a forma voievodatul Țării Românești, episcopul Iachint de Vicina, unul dintre acești perihorethes, a devenit primul „Mitropolit al Ungrovlahiei”, mutându-se, în 1359, de la Vicina la Curtea de Argeș. Odată cu el, și „mitropolia” de pe insulă, de la Păcuiul lui Soare, s-a mutat la poalele Carpaților. Iachint de la Vicina a ctitorit biserici în orașe și sate, a hirotonisit preoți, iar sub îndrumarea sa au fost întemeiate mânăstirile de la Tismana, Curtea de Argeș, Cozia și Snagov, aducându-l în Țara Românească pe călugărul Nicodim de la Muntele Athos, care a organizat aceste mânăstiri după modelul athonit. Patriarhul Calist I al Constantinopolului l-a uns pe „perihoretul” Iachint al Vicinei ca „păstor duhovnicesc al tuturor românilor din Dobrogea și Țara Românească”. Astfel s-a mutat și păstrat credința răsăriteană de pe o insulă a Dunării asupra unei întregi țări. Iachint a murit suferind, la doi ani după ce-i scria, în 1370, Patriarhului de la Constantinopol, că nu poate participa la lucrările Sinodului: „O slăbiciune grozavă m-a cuprins… Să nu treci cu vederea bătrânețea mea înaintată și asprimea bolii mele, iar rugăciunile preasfinției tale să-mi fie pavăză pentru totdeauna”.
A fost înmormântat la Curtea de Argeș, în anul 1372, după ce „a păstorit cu râvnă, a sfătuit cu înțelepciune și a pătimit cu răbdare și smerenie”, cum scrie în calendarul ortodox, în dreptul datei de 26 octombrie, de când, din 2008 încoace, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Iachint de la Vicina ca sfânt ierarh, „păstor și părinte sufletesc al tuturor românilor dintre Dunăre și Carpați”.
Pescari în pământ

Toamna petrecută acolo, atunci, în 1984, și în anul următor, numai cu Petre Diaconu, cu paznicul Grigore și câinii Necaz, Guna și Dervent, la cetatea de pe insula de la Păcuiul lui Soare, unde se află impunătoarele ruine ale orașului Vicina, mi-au marcat formarea ca om și arheolog. „Arheologia este o știință creștină”, spunea domnul Diaconu. „Suntem și noi pescari de oameni, numai că îi pescuim în pământ. Dacă ești un pescar bun, știi unde să arunci năvodul”. Am învățat de la el marea responsabilitate a meseriei: „Orice din ce strică un om poate repara altul. Dar nu și la un arheolog, care, când sapă, distruge. Dacă nu ai citit bine pământul, totul e în zadar”.
Sensibilitatea mea de poet a rezonat la toate sfaturile sale. Purtam lungi discuții, nu neapărat științifice, cât mai ales despre lume și viață, îmi povestea despre istoria veche și mai nouă a acelor locuri și despre oameni, într-un fel unic. Petre Diaconu a fost nu numai cel care m-a învățat arheologie, dar, printr-o voie a Proniei, a fost și cel care m-a pregătit pentru arheologia pe care o fac acum – cea a victimelor comunismului.
Am scris pe atunci și o poezie despre Păcui, în care îmi imaginam moartea celor pe care îi găsisem în insulă. Mi-a subliniat pe text câteva versuri: „Insula mea este mâna mea dreaptă/ E noapte. Noaptea sub plopi fluviul se acoperă cu frunze/ E noapte. Noaptea sub plopi, morții cântă/ Cântecul lor se aude până departe”.
Acest cântec al morților am învățat să-l caut, să-l găsesc și să-l ascult de la el. Am învățat și că nu există „rolul întâmplării în istorie”, ci că acesta este de fapt Pronia, voia lui Dumnezeu. Tot Pronia i-a mai hărăzit lui Petre Diaconu un dar, pe lângă deschiderea acestei Porți a Raiului pe pământ, care este Păcuiul lui Soare: Diaconu a fost cel care a descoperit celebrul vas de la Capidava, pe care, în lutul moale, un olar din secolul X și-a scris numele: „Petre”.
Demonii locului

Domnul Diaconu mi-a povestit și viața fiecăruia dintre lucrătorii de pe șantierul de la Păcui, bătrâni din satul Galița, care câștigau un ban datorită bunătății lui și care mie îmi păreau plicticoși. Am aflat de la el că unul îl turnase la Securitate pe părintele Elefterie de la Dervent, că altul fusese mare activist la Regiunea Constanța, în vremea colectivizării, că un al treilea, mocan de prin părțile de nord ale Gorjului, se aciuase pe aici după război, după ce și-a pierdut în luncile Nistrului, la venirea Armatei Roșii, familia și turmele… Ceva mai târziu, am fost eu însumi martor înfiorat, al confesiunii acelui ticălos ce fusese la originea alungării părintelui Elefterie de la Dervent. Am fost împietrit pe moment, mai ales când acesta a început să plângă. Eram revoltat, pentru că fusesem și eu la mânăstire, și nu puteam să-mi scot din minte imaginea bisericii, zăvorâtă cu lacăt și părăsită în mijlocul unui fluviu de fiare, tractoare, combine și remorci ruginite și dezmembrate, toate aflate după o poartă de plasă, pe care o tablă anunța că acolo se află „Stațiunea de Mecanizare a Agriculturii Galița”. Locul închinat rugăciunii și slăvirii lui Dumnezeu, așa cum fusese odinioară marea Mânăstire Dervent, fusese asasinat.
Pe bunul stareț Elefterie, cât și distrugerea mânăstirii, le-a evocat adesea Petre Diaconu, determinându-mă ca, un an mai târziu, să-mi fac curaj și să mă duc eu însumi să fotografiez demolarea satelor din zona Mihăilești–Bragadiru, de lângă București. Și acolo, vechii îngeri ai locurilor se transformaseră, pe nesimțite, în demoni. La Păcui, magia, însă, a rămas. „Pacea Soarelui” a făcut să renască mânăstirea de la Dervent, unde arheologul Petre Diaconu se află înmormântat. A înțeles și a prețuit acele locuri, care l-au primit cu dragoste atât în viață, cât și în moarte, ca pe un om dăruit. A mulțumit pentru asta cerului, cu discreția celui care înțelege ce înseamnă smerenia în fața lui Dumnezeu. Așa s-a întâmplat că, după moartea sa, toți morții insulei își dorm, fără să mai fie tulburați, somnul de veci, în liniștea dintre ape, după ce istoria lor a fost spusă și scrisă.
Foarte frumos!
Frumos, mulțumesc pentru articol, pentru acvititatea dv care ne ține spiritul, sufletul. treaz. Doamne aută!