În căutarea sinelui pierdut

Este, vă spun, mai greu să capeţi credinţa după ce nu ai avut-o, decât a o recâştiga în cumpenele vieţii. Fac parte din prima categorie; nu că aş fi fost ateu, dar credinţa mea se rezuma, ca în cazul multora dintre cei crescuţi în anii ‘80 cu cheia la gât, la „înger, îngeraşul meu, ce mi te-a dat” şi la a-i cere lui Dumnezeu bomboane şi bicicletă. Aşa a şi rămas, pentru multă vreme, poate în cereri şi îndoieli ceva mai sofisticate. Nu ştiu însă ce s-a întâmplat exact în ultimii ani şi cum au fost orânduite lucrurile. Mai întâi am ajuns să citesc nişte documente tulburătoare despre oameni care în vremea comunismului au suferit, iar unii au și murit pentru că au crezut în Dumnezeu. Ele mi-au deschis primele întrebări, la care am căutat cu încăpăţânare răspuns. Apoi viața (aceea personală) a curs şi a intrat pe o cale la care nu m-aș fi așteptat niciodată: căutarea credinței. O cale grea, pe care am început să călătoresc tot mai des în ultima vreme și care m-a făcut să plec pe cărările unei insule din arhipelagul Cicladelor, în Marea Egee. Și iată, acum, această povestire a unei călătorii pe insula Amorgos, în căutarea sinelui pierdut.
25.000 de capre și 320 de biserici

Mai întâi, o mică explicaţie geografică: pentru a ajunge la cel de-al doilea oracol al lumii greceşti, pe insula Amorgos, a trebuit mai întâi să traversez Bulgaria, cu trei popasuri: primul, să văd un sat, Arbănaşi, care se ţine şi azi de românesc şi despre care voi povesti în altă împrejurare. Al doilea, să plătim o amendă, pe şoselele fraţilor noştri europeni şi bulgari. Al treilea, în portul Pireu, de unde un vapor uriaș a înghiţit maşini şi oameni de-a valma. Marea era agitată, bătea un vânt greu şi aerul apăsa. Vaporul a plecat cu şase ore mai târziu. Între timp am adormit. Dar nu ceea ce am păţit eu este de interes, ci acele lucruri care mi-au trecut prin ochi şi suflet, călătoria până acolo, care este de cam 1800 de kilometri, și care a avut un final neaşteptat.

După oboseala trupului şi a sufletului şi o mare agitată, să ajungi pe o insulă curată este un semn. Aşa am şi văzut: un semn în zori, un soare răsărind pe o insulă mică, de piatră. Ca să înţelegeţi acest loc în care am găsit, cred eu, un fel de esenţă a credinţei în puterea binefăcătoare a Maicii Domnului, el numără aşa: 1.800 de locuitori, 25.000 de capre şi 320 de biserici. Toate printre tufe de mentă şi stânjenei şi leandru şi cimbrişor, crescute printre ziduri de piatră. Această insulă are un alt mare dar: oamenii ei, care îi păstrează viu puţinul pământ. În Amorgos, un sac de pământ e ca un sac de aur, aşa că din vechime toată insula a fost ţesută ca un covor cu ziduri, nu spre a se apăra, ci spre a păstra pământul și florile. Şi acum, dacă îmi daţi voie, să vă explic prima minune.
Cel de-al doilea oracol al grecilor

Maica Irini – prima călugăriţă a mânăstirii Sfântul Gheorghe Valsamidis, Tămăduitorul, după ce vreme de două sute de ani mânăstirea nu a avut obşte – este, de fapt, artist plastic. A făcut facultatea la Atena, a ajuns printr-o întâmplare şi o cumpănă a vieţii, care nu se cere desluşită, pe Amorgos, spre a se tunde aici în cinul monahal. A început restaurarea bisericii şi a chiliilor, a pictat icoanele care străjuiesc, alături de zâmbetul ei, acele stânci care altfel s-ar răsturna în mare. Despre această mânăstire se spune că ar fi zidită chiar pe izvorul unde grecii din antichitate veneau să îşi afle viitorul, să pună întrebări Soartei, căci pe Amorgos, în arhipelagul Cicladelor, se află cel de-al doilea oracol al vechilor greci, după cel de la Delphi. Ca să ajungi la Sfântul Gheorghe Valsamidis nu e greu. De fapt, nimic nu e greu pe Amorgos, căci insula e mică şi oamenii, nespus de prietenoşi. Drumul, chiar dacă e un urcuş, e senin – căci marea albastră şi clară, ca şi munţii de piatră, stropiţi cu flori de cimbrişor şi gălbenele – lovesc ochii, sufletul şi alungă orice oboseală. Apoi, într-un cot al muntelui, cumva apărată de vânt, vine mânăstirea şi povestea ei. Aici se află acel izvor care se tulbură dacă minţi sau dacă ceea ce vrei să faci nu e bine. Aşa se spune: pui apă în pahar, te rogi şi îţi pui o singură dorinţă – dacă se va împlini, apa rămâne limpede, dacă se tulbură, nu mai căuta acea cale. Aceasta a fost multă vreme credinţa vechilor greci în acest oracol, la apa căruia lumea vine, însă, acum, tot mai rar. Altceva caută oamenii aici: o iarbă anume, numită de localnici „balsamico”, un fel de busuioc sălbatic şi puternic mirositor, care a vindecat pe mulţi şi creşte din belşug.

Într-un mod paradoxal, maica Irini veghează aşa: un Sfânt Gheorghe minunat, care înfrânge balaurul nu cu suliţa, ci prin plantele acestui loc, un izvor a cărui apă a fost venerată din vechime şi un aşa-zis oracol al antichităţii, la care acum vin creştini. Apa nu se mai tulbură şi nu mai e căutată mai mult decât bunătatea Irinei, izvorând din sufletul ei ca o lumină, ca o pace, precum numele său de maică. Şi tot de acolo mai vine o lumină: e un mormânt al primei maici îngropate cândva la 1757. După prânz, în micuţa biserică a cărei frescă a început să o restaureze de una singură, maica Irini a dat la o parte un covor din faţa altarului, cu pioşenie, ca şi cum îmi arăta adevăratul izvor. Acolo, sub acel covor pe care calcă toţi rugătorii la icoane, se află o piatră de mormânt cioplită cu vulturul bicefal al Bizanţului. Am citit pe ea că monahia Filareti stă acolo, ca primă pază creştină ştiută asupra unui templu păgân, din vremea în care, fără îndoială, insula număra nu mai mult de o mie de credincioşi şi vreo douăzeci de mii de capre.
Asphodilitis

Când am ieşit pe poarta mânăstirii, o pisică mă privea oarecum curioasă. Eram un pic leneş, căci maica Irini îmi dăduse să mănânc un fel de musaca din tăiţei de casă, cu carne de capră, nucşoară şi susan, şi apoi un fel de lichior preparat din acel „balsamico” tămăduitor de lângă mânăstire. Mărturisesc că nu cred să mai gust ceva așa de bun vreodată, cum nici să mai văd aşa zâmbet cum a fost al ei, atunci când mi-a spus: „Asta cu apa care profețește viitorul este o poveste. Oracolul nu e aici. Eu nu tulbur minţile oamenilor cu poveşti şi mă bucur că nu ai cerut apă din izvor”. Mi-a dat un borcănel cu miere, migdale şi bucăţi de smochine verzi şi o pietricică pictată cu un vapor alb, pe o mare albastră, şi o îmbrăţişare din care a ţâşnit deodată lumina. Am plecat de la Sfântul Gheorghe Tămăduitorul cu o zi înaintea praznicului care avea să fie sărbătoare şi pentru mine, pentru că mă cheamă şi Gheorghe. Am urcat pe insulă spre locurile ei ascunse, spre acel sat despre care maica Irini mi-a spus încetişor: „Asphodilitis, satul părăsit. Mergi acolo”. Dar drumul nu a fost uşor. Poteci de munte, cu rare părţi pietruite, sub un soare de care nu te poţi ascunde – căci pe Amorgos, în afara câtorva chiparoşi seculari, scăpaţi pe câte o vale ascunsă, nu există copaci. Aşa e drumul spre acel sat, în care m-am întâlnit din nou cu Sfântul Gheorghe Tămăduitorul, cu Maica Domnului, şi cred că am găsit adevăratul oracol cicladic.
Stelios şi Maria şi Ianis

Ianis este un băiat zâmbitor, în uniformă militară, dar mă priveşte dintr-o fotografie înrămată: el nu mai e la Asphodilitis, ca să înmulţească satul cu al treilea locuitor, ci e tocmai în Afganistan. Stelios şi Maria, părinţii săi, au singura casă locuită şi pregătesc o căţuie cu tămâie, bucăţi de brânză de capră şi pâine, pentru pelerinii care vor sosi aici. Da, maica Irini avea dreptate. E un sat mort, în care atunci când închizi ochii, liniştea e copleşitoare. Dar nu am putut închide ochii. Chiar şi locuinţa lui Stelios, singura tencuită şi văruită, pare desprinsă din filmele de desen animat cu epoca de piatră. Micuţa biserică îţi dă senzaţia că o poţi duce pe palme. Stelios m-a invitat fără ezitare la el, am stat în umbra stranie a acestei case de piatră şi eu, fără să ştiu greceşte sau el engleză, şi cu atât mai puţin română, am povestit îndelung, despre ceea ce e împrejur, despre singurătate. L-am întrebat din ce trăieşte şi mi-a arătat mândru tot satul: e totul al lui, alături de turma de capre care paşte printre ruinele unor imense locuinţe circulare din piatră, care stau îngropate în pământ. Sunt în picioare. În picioare sunt şi eu, parcă în vis. Arheolog fiind la începuturile formării mele, văd ceea ce oricine visează – locuinţe de trei mii de ani, în picioare. În care intru. Apoi, labirinturi în care Stelios îmi face semn să nu intru, apoi marile cisterne săpate în stâncă. Aşa e. Maica Irini avea dreptate, aici este adevăratul şi vechiul oracol păgân. Acum părăsit, cu încetul, cu apa lui din cisternele milenare, pe care doar caprele o pot bea şi în care, dând o lespede la o parte, mi-am privit chipul tulburat.
Icoana pictată pe cer

Am stat apoi singur acolo o vreme. Stelios a plecat, strigat de Maria: aşteptau pelerinii, urma să se întâmple singurul moment în care satul părăsit prinde viaţă, când icoana făcătoare de minuni a Sfintei Marii şi cea a Sfântului Gheorghe poposesc aici pentru o jumătate de ceas, în tot anul, în pelerinajul care nu ocoleşte nici o biserică şi nici o casă a insulei. Am privit în depărtare un golf minunat şi mi-am închipuit cum veneau aici corăbiile vechii Elade, între zidurile părăsite azi, purtându-i pe cei ce doreau să-şi cunoască viitorul. Am privit cu tot mai multă atenţie împrejur, am văzut desene pe stânci; unele, fără îndoială, din antichitate, altele asemănătoare, făcute de ultimii săi locuitori, din generaţia bunicilor lui Stelios. Am mai dat la o parte lespezile şi am privit apa din cisternele săpate adânc în stâncă. Apoi m-am dus din nou la Stelios şi am aşteptat, alături de el şi Maria şi Ianis din poză, să vină pelerinii. Maria a fugit să mai dea o mătură prin mica biserică a satului părăsit şi a sufletului ei, iar eu am rămas cu Stelios, vorbind în limba ciudată a oamenilor care se înțeleg dincolo de cuvinte. La o întrebare pe care nu am pus-o, mi-a arătat un nor pe cer, pufos şi alb, peste golful părăsit al oracolului din Amorgos, şi apoi a arătat către bisericuţa albă şi şi-a pus mâna pe inimă. Şi în timp ce pelerinii se apropiau cu cele două icoane, cântând imnuri de slavă în mirosul puternic al florilor insulei, pe masa de lemn din bucătăria lui Stelios am scris acestea:

În Amorgos
Smocuri de iarbă şi icoane închise pe stânci.
Leandri şi flori, ierburile mirositoare
de la subţioara de piatră a îngerilor.
Insula este un regat calm, pentru regi exilaţi. Fără bătălii şi regrete. Printre
tufe de angelică, balsamuri şi pâlcuri de scaieţi
creşte carnea pe trup.
Insula este o familie.
O corabie într-un port curat.
Când Dumnezeu a făcut lumea, a aşezat insule
la margine,
pentru a se aşterne acolo la scris recviemul ei.
Insula este o piatră în mijlocul singurătăţii.
Aici stă frica şi curajul şi truda. Aici locuieşte sângele de capră,
tolănit între mare şi mare, pe o pajişte îngustă. Cu întreg neamul.
Aşteptând.
Insula este ochiul meu stâng.
Insula este mâna mea dreaptă.
O limbă uscată sub cerul gurii ud
şi greu.
Insula e o ureche ştiind să asculte
Fără a vorbi. Insula este şi ochiul meu drept, acum deschis
ca un cerc de piatră.
Acum în mine cresc: biserici, cuvinte. Mâna mea atinge plante şi ziduri neştiute. Şi gândurile, născute din aerul şters
şi de neînţeles.
(Fotografiile autorului)