– O poveste halucinantă, ale cărei urme le-am aflat între coperțile unui vechi manuscris și în câteva mărturii din trecut –
Culegătorii de aur
Călcau pe aur, la propriu, strămoşii sătenilor din comuna Pianu. În comparație cu aurul Apusenilor, care trebuie căutat în adânc, în Pianu aurul se află în țărâna de sub picioare. Iar primii care l-au folosit au fost dacii. Era suficient să treacă prin apă pământul pietros de pe ulița satului, ca să rămână cu firicelele de aur agăţate de „dinţii” de lemn ai doscăi, firicele pe care apoi le sortau şi mai fin, în şaitroc. Muncă migăloasă, nu încape vorbă, dar era păcat să lase să li se scurgă printre degete o astfel de bogăţie! Aşa că dacii au săpat văi largi, le-au căptuşit cu zid şi au îndrumat pâraiele astfel încât să aibă o cât mai lungă şi mai lină curgere în jurul colinelor din ținutul Pianului, așezat chiar la poalele muntelui dacic Șureanu. Zeci de kilometri de aur! „Aureguli” le spuneau dacilor, în vechime, popoarele din vecini. „Culegători de aur”. Norocoși care culegeau aurul din nisip. Era mult adevăr şi încă pe-atâta invidie în vorba aceasta! Căci nu era seară în care căuşele de aur fin, cules peste zi, să nu le mângâie dacilor „aureguli”, mâinile asprite de muncă şi de soare…
Șanțurile dacilor
„Uite, vedeţi, acolo sus, în zare, unde e pădurea mai neagră? De acolo venea apa care spăla aurul de nisip şi pietriş. Şanţurile săpate pentru a trage apa coborau în pantă lină, înconjurau dealul uşor, apoi ajungeau aici, în vale, în bazinele unde se curăță aurul”. Ilie Stănuş este angajat al primăriei din Pianu, un om binevoitor şi mai ales sprinten, care calcă cu pas așa de mare şi hotărât, încât abia ne ţinem după el. Cunoscător al locurilor încă din anii copilăriei, când jocurile îl purtau până la poalele muntelui, ne conduce pe drumul vechilor apeducte ale dacilor folosite apoi de romani și de împărații de la Viena, care le-au extins şi le-au perfecţionat, dar pe care dezinteresul contemporanilor le-a prăpădit într-atât, încât numai un om care ştie la perfecţie istoria locului le mai poate ghici.
Suntem pe platoul de unde începe terenul de golf, mândria Pianului de azi. Afacerişti bogaţi, îmbrăcaţi la patru ace, vin mereu aici pentru a se relaxa. Bogăţia la bogăţie trage: actualul teren de golf este tocmai locul unde aurarii roboteau de zor în vremurile de demult. Gazonul fin ascunde urmele vechi. Dar în dreapta locului de agrement, pe păşunea comunală, relieful ia forme spectaculoase. Munţi în miniatură, dâlme înalte, ca de un stat de om, răsar la tot pasul. Iarba abia că se prinde pe ele, contrastând cu platoul lin şi verde. „Dâlmele acestea sunt, de fapt, grămezile de pietriş şi nisip rămase de sute de ani de pe urma aurarilor care spălau în căutarea aurului”, ne lămureşte Ilie. Poţi ridica doi munţi uriaşi din grămezile de steril întinse cât vezi cu ochii, la Pianu de Jos! „Pe vremea Colectivului, era un drum foarte prost încoace, spre păşune. Toamna era un noroi, Doamne fereşte! Atunci s-au gândit oamenii să facă un pic de drum şi le-a venit ideea să nu mai care pietriş de cine ştie de unde. Au folosit pietrişul rămas după sortarea aurului”, spune Ilie.
Mergem la pas întins, de aproape jumătate de oră, când dăm, deja, de primele porţiuni de „şanţ”, urmele apeductelor făurite de aurari. S-au distrus între timp, apa nu mai curge de sute de ani pe acolo, dar lucrul meşteşugit nu poate să nu te impresioneze. Sunt adânci de peste jumătate de metru şi late de până la trei metri, aşa că oamenii le-au mai aranjat cu sapele şi cu târnăcoapele în ultimii ani şi au făcut din ele drumuri până sus, pe coama dealului. „Mai an, am urcat cu treabă până încolo, sus, şi am intrat cu carul cu fân pe şanţuri!”, povesteşte Ilie. „Vă daţi seama, văzând şanţurile astea şi munţii de pietriş rămaşi, cam cât aur s-a putut scoate de aici!”. Pe marginea vechilor apeducte, în locurile unde malul s-a surpat de la ploaie, dar şi pe jos, din loc în loc, pietrele au și acum solzi de aur de-ţi iau ochii, ziua în amiaza mare.
Cetățaua Bogățaua
La cei 90 de ani ai săi, fostul învățător din sat, Ioan Bena, şi-ar dori să mai urce, barem o dată, pe calea vechilor aurari. Nu-l mai ţin picioarele, dar are mintea brici, ca la tinerețe. Îşi aminteşte „la perfecţie” cum el, tânăr venit din Pianu de Jos în Pianu de Sus, după căsătorie, descoperea în noul sat locuri noi şi spectaculoase, bătute de aurarii de odinioară. „Este un deal căruia îi zice Piscul Cetăţelii. Am fost de mai multe ori acolo, după ce m-am însurat, că socru’ meu lăsa pe-acolo caii la păscut seara, iar eu urcam să îi cobor în sat. Căutând eu după cai, am ajuns într-o zi, pe şanţ în sus, până către muchea dealului Văratec, şi de acolo am trecut pe partea cealaltă. M-am dus aşa, pe vechiul canal care trăgea apa pentru aurari, până am trecut hăt, pe versantul celălalt. Şi acolo am dat peste un punct de priveliște extraordinar, de zăream până spre Tărtăria şi spre Cioara… Când am venit acasă, i-am povestit lui nevastă-mea: «Să vezi pe unde am umblat!». Şi soacră-mea îmi zice: «A, păi ai fost până sus, pe Piscul Cetăţelii!». Sigur a fost o cetate acolo! Mai este pe aici un alt loc interesant, Cetăţaua Bogăţaua îi zice, că cică s-ar fi găsit acolo ceva bani şi aur ascuns. E pe malul drept al râului. Oamenii zic că acolo, în Cetăţaua Bogăţaua, îşi ascundeau oamenii aurul când erau atacuri străine, sau când era război. Şi la Răchita s-a găsit un adăpost de pământ pentru apărare, cu intrare, aşa, în zig-zag, făcută tot de aurari. Mai este un loc, mai în jos, şi în ziua de azi i se spune «La Comoară». Zice că s-ar fi găsit acolo o comoară ascunsă, se vede treaba că a fost ascuns ceva aur în pământ… Toate urmele astea dovedesc că aici s-a spălat mult aur”, spune Ioan Bena, singurul om din sat care i-a mai prins, mic fiind, între cele două războaie mondiale, pe ultimii culegători de aur din Pianu.
Francezii dispăruți
„Între războaie, încă mai mergeau oamenii, săracii, cu ce aur găseau, să mai facă un ban. Eu am avut un om de serviciu la şcoală, care toată vara îmi spunea că spăla la aur. Şi am dus la el acasă mulţi curioşi, pe vremea aceea. Unui inginer i-a făcut omul meu şi un şaitroc, era ultimul care mai ştia să facă şaitrocul pe model moştenit din moşi-strămoşi”, îşi aminteşte Ioan Bena. Bătrânul dascăl a fost pasionat de vechile poveşti ale Pianului o viaţă întreagă. Se însufleţeşte şi acum, când le spune. Când povesteşte, nu-şi mai arată deloc vârsta, ochii vii şi pălăria neagră fac din el un tânăr aventuros, nu altceva! „Ultimii care au exploatat aici au fost de la o societate străină franceză, Société Anonyme des Mines d‘Or. Francezii au cumpărat grădini de la oameni, le-a plătit, apoi or renunţat, nu ştiu de ce, şi n-o mai venit veci să-şi ceară banii înapoi. Între războaie o fost asta. Am prins şi Casa Auraria, aici, când eram mai tânăr. Acolo stăteau cei ce colectau aurul. Şi mai ştiu pe cineva căruia îi zicea «Sănica Domnului», cineva de la Casa Auraria, care se ocupa cu preluarea aurului. Această Casă Auraria s-a desfiinţat, pentru că nu se mai scotea aşa de mult aur încât să fie rentabilă. După ce s-a închis Casa Auraria, preoţii din sat s-au ocupat de preluarea aurului”, mă lămureşte Ioan Bena.
Tone de aur
„Mulţi s-au trezit vorbind că romanii au venit aici şi au început să exploateze aurul. Normal că romanii au exploatat aurul, dar e cât se poate de clar că ei au găsit aici o exploatare funcţională făcută de daci, şi au continuat să ia aur şi să-l trimită la Roma, apoi sigur că, în timp, au îmbunătăţit ceea ce au găsit aici”, spune primarul comunei Pianu, Marian Petrușe. „S-au găsit urme de zidire pe un canal, pe care apa era adusă de la peste 3 kilometri! Unii zic că e zidire din epoca romanilor, alţii zic că e preromanică. Nu sunt istoric, dar din câte îmi dau seama, e un canal preromanic, pentru că nu e stilul de construcţie specific romanilor”, spune primarul. Descoperirile istorice îl confirmă pe Marian Petrușe. Comorile de aur aflate în proprietatea regilor daci trebuie să fi fost foarte însemnate: o dovedesc scenele de pe Columna lui Traian în care cai mici, de munte, cară din greu desagi cu podoabe din cetăţile dacice.
Transilvania producea mult aur. Peste 100 de kilograme de aur din Ardeal luau săptămânal drumul Romei. Consemnări despre bogăţia în aur a Transilvaniei sunt numeroase în Evul Mediu, dar cea mai spectaculoasă dintre toate este cea a notarului Kosleri, care, la 1717, povesteşte că, după o ploaie puternică, s-au găsit la Pianu de Sus bucăţi de aur de mărimea unui deget.
Comoara lui nea Ioan
Bătrânul dascăl Ioan Bena ştie câte în lună şi în stele despre aurul din Pianu. I-a plăcut de când se ştie să citească şi să cerceteze. Doar nu era degeaba urmaș al familiei Bena, neam falnic, din care au ieșit o mulțime de oameni cu carte. Dar i-a plăcut mult, în calitate de învățător, să stea la vorbă și cu bătrânii satului, care ştiau din tată-n fiu poveştile vechilor aurari. Totuși, cele mai multe le ştie din amintirile bunicului Ioan Bena, preot în Pianu de Jos, și care a pus pe hârtie aceste amintiri pe vremea Imperiului Austro-Ungar, în 1916, sub forma unei monografii a satului. Câştigase un concurs lansat de „Reuniunea Română de Agricultură din Comitatul Sibiu”, iar lucrarea urma să fie publicată numaidecât. Doar că războiul s-a împotrivit ambiţiilor părintelui Bena. Mai rău, manuscrisul s-a pierdut, iar părintele s-a trezit cu munca lui de ani de zile risipită în ceaţa acelor zile teribile. Ani întregi a suferit bietul om după manuscrisul atât de drag sufletului său. Pusese acolo, cu migală şi cumpătare, cu grijă mare, ca să nu dea de bănuit cenzurii austro-ungare, tot ce avea mai de preţ satul în care se născuse, satul ridicat pe râvna de sute de ani a „culegătorilor de aur”. Se ruga mereu, în sinea lui, că da’ de s-a îndura Dumnezeu cel bun şi a scoate la iveală, cândva, paginile scrise de el despre Pianu. Nu se gândea să mai prindă el alea vremuri, dar măcar nepoţii lui să afle odată şi odată povestea adevărată a satului de aurari. Dar Cel de Sus i-a ascultat rugile mai repede decât s-ar fi aşteptat vrednicul părinte. În 1922, chiar înainte de Buna Vestire, a aflat vestea cea mare: manuscrisul a fost găsit. Neatins! Grabnic l-a dat preotul mai departe, spre tipărire şi, după 1925, monografia sa vedea lumina tiparului.
„Mai am şi acum câteva exemplare vechi din cartea bunicului”, zâmbeşte bătrânul dascăl Ioan Bena. Se ridică cu greu şi merge şchiopătând spre camera din dosul frumoasei curţi pietruite, plină de trandafiri și mușcate, opera doamnei Bena, soția, nonagenară și ea, care plutește prin lumina fosforescentă a verii, subțire și transparentă, ca o nălucă de fum. D-l învățător vine după minute bune şi întinde un caiet verzuliu, de pe care tocmai ştersese un fir de colb. Radiază de fericire. „E aur curat aici! Asta e adevărată comoară, dacă vrei să ştii poveştile vechilor aurari din Pianu”, spune, apoi se retrage pe un colţ al dormezei sale, ca să mă lase să citesc în treaba mea.
Mai mult aur ca-n Apuseni
Tai cu un creion ascuţit capetele paginilor ieşite de sub tipar în perioada interbelică. Volumul e neatins. Sunt pagini întregi despre vechii aurari în monografia scrisă de bunicul domnului învățător. „Pe hotarul Pianului de Jos, în partea numită Năsâpuri şi în pădurea Margini, sunt o mulţime de gropi şi ridicături, semne neîndoioase că acolo, în vechime, s’a spălat aur (…) Autorii cari descriu izvoarele de aur spun că mai mult aur iese din spălatul straturilor de aluviu decât din Munţii Apuseni”, scrie preotul Ioan A. Bena. Tot el îl citează pe un anume Benigni, care spune că „cele mai de frunte şi mai productive spălături de aur sunt la Pian şi Răchita, în scaunul Sebeşului. Din producţia anuală de aur, care se evaluează la 11-12 măji, spălăturile singure dau 7-8 măji”, adică o jumătate de tonă de aur! Preotul Bena notează că, după plecarea romanilor, care au perfecţionat spălătoriile moştenite de la daci, „regenţii următori, în diferite rânduri, au reorganizat producţia de aur, căci toţi recunoşteau valoarea şi efectul aurului pentru întărirea tronului şi bunăstarea poporului. Data când s-a reluat spălatul de aur pe hotarul Pianului nu se ştie. Întâia pomenire despre el se face în decisul dela congregaţia celor Şapte-judeţe cu data 4/II 1485. Pe atunci s-a format satul Pianu de Sus, crescând repede, pentrucă băieşii se bucurau de privilegii”.
Care era meşteşugul cernerii aurului din pietrişul de pe malul apelor nu ne spune părintele Ioan A. Bena. O descriere originală şi plastică a băieşitului ne-o lasă însă, tot într-un manuscris, preotul Joseph Leonard din Sibiu. „Uneltele pentru această muncă sunt o scândură de o lungime de 5-6 urme (160-190 cm), aşezată oblic, care la margine are câte o «şiştoare» de lemn. Pe această scândură se aşează nişte petece de lână şi se toarnă pe ea nisipul aurifer împreună cu apă, praful de aur rămânând pe aceste petece. Praful de aur se spală apoi într-un vas cu apă şi se extrage aurul într-un fel de covată. Această manipulaţie o fac cu mare exactitate şi certitudine, încât nu le scapă nici un firicel de aur”.
Zestrea de nume
Preotul Bena surprinde, în frumoasa lui monografie, şi anii decăderii băieşitului la Pianu. „Unele zidiri, în cari au funcţionat amploaiaţii pentru răscumpărarea aurului, oficerul (Goldeinloser) şi controlorul, se mai pot vedea şi astăzi în Pianu de Sus. Dar de când această instituţie şi-a închis rostul, apeductul şi şanţurile s-au stricat, şi astfel numai pe timp de ploaie mai puteau spăla băieşii singuratici, – iar aurul ce doar mai găseau îl vindeau la Zlagna. Băieşitul s-a mai continuat o scurtă bucată de vreme, apoi a încetat de la sine”.
În zilele noastre, Pianu de Sus şi Pianu de Jos, satele pe care aurul le-a învrăjbit, nu o dată, de-a lungul secolelor, trăiesc în bună pace. O binecuvântată linişte domneşte pe străzile cu case făcute după modele săsești, căci saşii au locuit aici vreme îndelungată, alături de români. Azi, comuna prosperă din turism, din agricultură şi din fonduri europene. Puţini mai ştiu povestea aurului. Se tot vorbește de unii care s-au mai tot cazat pe la oamenii din sat, în ultimele decenii, şi despre care se zicea că ar căuta aur, dar precis nu se știe nimic. Nu ştiu nici măcar cei care i-au găzduit, căci noii căutători de aur erau oameni ciudaţi şi tăcuţi, secretoşi nevoie mare. „Dădeau bună-zâua când vineau o’ când plecau din cas‘, apăi altu‘ nu mai scoteai o vorbă de la ei”.
Ilie Stănuş, călăuza noastră, îmi povesteşte că era tânăr, prin anii ’70, când a văzut un bătrân din sat, cum spăla pământ în vale, la un şaitroc improvizat, după cum auzise şi el de la alţii mai în vârstă. Altfel, doar şaitrocul desenat pe stema comunei, dâlmele uriaşe de pe păşune şi drumurile din vârfuri de deal trecute prin vechile şanţuri mai amintesc de spălătoriile de aur. Şi numele oamenilor. „Noi avem aici, în sat, foarte multe nume specifice zonei Olteniei sau Moldovei. E clar că, în sute de ani, au ajuns aici oameni de peste tot, atraşi de exploatările de aur. Găseşti aici nume ca Alion, adică A lui Ion, care nu e nume din Ardeal. Plus că tot aici au fost aduşi ţiganii băieşi. Interesant e că nu i-au lăsat să se stabilească în sat. I-au trimis peste deal, la Săliştea, unde şi acum este o comunitate puternică, de peste 1.000 de suflete, numai băieşi. S-au adaptat foarte bine, nu au făcut probleme, iar când aurul nu a mai fost rentabil au trecut la diverse meşteşuguri. Fac mături, linguri din lemn sau coşuri de nuiele”.
Primar de ani de zile în Pianu, Marian Petrușe a fost permanent la curent cu mişcările tuturor celor care, naivi şi nu prea, s-au interesat după Revoluţie de reluarea exploatărilor de aur în comună. „Au venit nişte aurari de prin sud, prin 1992-1993, care au cercetat Valea de Sebiş, unde e un curs de apă. Au găsit ceva aur atunci, dar l-au exploatat în şaitroc, ca acum 3-400 de ani. Cărau în saci pământul, iar seara îl spălau la râu…”, îmi spune primarul. „N-au stat mult şi au plecat. Apoi au mai venit nişte studenţi să cerceteze prin 2000, dar abia în 2001 s-au făcut nişte foraje serioase, nişte puţuri, destul de multe. A venit un englez cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, iar geologii au fost români, foarte buni specialişti, din cum mi-am dat seama. Am discutat cu ei şi mi-au spus că există aur şi acum, dar nu în cantităţi care să justifice o investiţie serioasă. Oricum, nu ne gândeam noi să autorizăm exploatări aurifere, pentru că locul respectiv are deja o destinaţie turistică, e cel mai mare teren de golf din sud-estul Europei şi un teren recunoscut prin faptul că are suprafeţe naturale deosebite, cum rar mai găseşti”, susţine primarul din Pianu.
Marian Petrușe vrea, totuși, să dea de cei doi geologi şi să-i roage să sape nişte puţuri pe care să le folosească în scop turistic, în cadrul unui muzeu al satului transilvan, pe care şi-l imaginează în apropierea terenului de golf, pentru a creşte şi mai mult atractivitatea comunei. „Nu trebuie să ne uităm trecutul, trebuie să ne mândrim cu el, chiar dacă azi nu mai depindem de aur. De aceea am şi pus şaitrocul pe stema comunei. Mie, unuia, mi se pare extraordinar că noi avem aici o tradiţie de peste 2.000 de ani, deci dacă vine cineva şi vorbeşte despre continuitate, noi avem dovada clară a continuităţii românilor. Povestea aurului e această dovadă”, spune hotărât primarul. În jurul lui, lumea trebăluieşte de zor. Se pregătesc Zilele Fiilor Pianului. „Fiii” vechilor „culegători de aur”. „Aureguli”, cum le ziceau bravilor daci, care au plămădit în şaitroacele lor de lemn, acum mai bine de 2.000 de ani, bogăția Romei și apoi a Imperiului Roman. Au urmat, apoi, austriecii. Dar aceea e altă poveste, pe care o vom spune la vremea ei.
Fotografii de ANDREI CHERAN