FORMULA AS ÎN MUNȚII ȚIBLEȘULUI
Poetul muntelui

Mai întâi, cafeaua. Lumina care crește odată cu zgomotul orașului. Deschid laptopul, tastez pe Google un singur cuvânt: Țibleș. Îmi apare o hartă; o tot măresc până văd clar numele localităților de la poalele muntelui: Fiad, Suplai, Șendroaia, Molișet, Strâmtura, Groșii Țibleșului. Unele sunt în județul Bistrița-Năsăud, altele în Maramureș. Granița dintre județe e acolo, sus, pe culme. Sorb din cafea, caut fiecare sat în parte. Lumina s-a mărit, e soare acum, vuietul orașului a intrat pe fereastră; o închid. E ceva mai liniște acum; un click de mouse și deschid un text publicat pe 8 octombrie 2018, pe site-ul destepti.ro: „Două zile pe munte. Țibleș, Maramureș”. Îl deschid, citesc. O descriere a unei drumeții, câteva fotografii, apoi următorul pasaj: „Câteva ore am parcurs în pas domol cărările de munte care duceau în sus, pe Valea Bradului, spre locul de popas unde îți poți petrece noaptea, refugiul Arcer. O căsuță mică, de lemn, în mijlocul pădurii, care servește drept adăpost drumeților și celor care se nimeresc prin zonă. În acel loc mai poate fi întâlnit cel care e cunoscut drept «poet al muntelui», Ioan Mich, un om care a ales să trăiască izolat, de mai mult de zece ani deja, locuiește în câteva adăposturi rudimentare în acești munți, scrie versuri pe care le dedică celor pe care-i întâlnește, povestindu-le despre viața lui și experiențele trăite pe munte”. Povestea de pe site continuă, dar nu mai are nicio legătură cu poetul din munți. Mă întorc la paragraf. Îl mai citesc o dată. Și încă o dată. Mă ridic de la birou, deschid iarăși fereastra, mă izbește larma orașului, mă umplu de ea și știu: trebuie să-l întâlnesc pe omul ăsta, să aflu ce l-a făcut să ajungă acolo, să văd cum e să trăiești singur într-un munte.
Un om într-un munte de fân

Într-un dicționar fictiv de sinonime, Groșii Țibleșului ar trebui să fie totuna cu luna Septembrie. O așezare cuminte, blândă ca o dimineață însorită. Un loc ferit de zgomot, în afara drumurilor știute, poarta de intrare spre Munții Țibleș. Satul e aproape pustiu, dar se aud clopote. Sfânta Maria Mică a adunat oamenii în biserică. Puținii pe care îi întâlnesc se află în fața primăriei. Îi salut, le spun cine sunt, îi întreb dacă au auzit de Ioan Mich. Lumea se animă. Sigur că au auzit. Omul e un soi de celebritate a locului. „Aaa, Poetul! Toți îl știm, da’ nu-i din partea locului. Din ce am auzit eu, o venit de la Bistrița la noi în munți. Trăiește în Grădina Fetei Pădurii, chiar sub Vârful Țibleș. Dar nu l-am mai văzut de ani buni în sat”, îmi spune o femeie. „Nu mai e acolo, să știți. S-o mutat”, intră în vorbă și paznicul de la primărie. „Îi la Măgura acum, e băgat acolo, în ceva groapă de și-o săpat-o el. Eu așa știu. Nu urcați până la Arcer, că mereți degeaba. Țineți drumul pe Valea Bradului până la cabana Poiana Țapului. O să-l găsiți pe Viorel acolo. Îi cabanier. Întrebați-l pe el, că sigur știe”. Îmi notez toate numele și locurile. Înainte să plec, le pun oamenilor întrebarea la care m-am gândit de când am aflat că există cineva care locuiește singur, în munți: „Omul ăsta e sănătos la minte?”. Paznicul primăriei își trece mâna prin păr, se gândește, ezită, lungește un ă, umple cu el o frază întreagă, apoi răspunde: „Ceva trebuie să aibă la cap de stă singur acolo. Eu așa cred. Altfel, dacă îl întâlnești, nu-ți dai seama că ar ave”. „Vă spun”. Intră în vorbă și-o doamnă, aflată cu treabă la primărie: „are o sclipire de geniu, are vocabular… Înțeleg că ar avea și o familie, o soție, o fiică, dar, clar, omul trăiește în lumea lui”. Îmi iau rămas bun, le mulțumesc oamenilor pentru ajutor. Mai am mult până să ajung pe culmea Măgurii, până la groapa aceea săpată în pământ, în care trăiește poetul Ioan Mich. Drumul de pe Valea Bradului e acoperit de un strat de pietriș turnat de curând, care nu a apucat să se taseze. Mașina rulează încet, ca pe valuri, dar asta nu e neapărat ceva rău. În felul ăsta, am tot timpul din lume să văd. Au apărut vile și pensiuni. Sunt încă puține, dar cu siguranță vor fi mai multe: pășunea a fost deja parcelată, tablourile electrice au fost fixate pe stâlpi. În curând vor veni și mai mulți oameni, iar liniștea va fi alungată departe, din ce în ce mai departe, pe culmile împădurite. E în firea lucrurilor, a lumii în care trăim, să se întâmple așa. Până atunci, căpițele de fân sunt încă aici, răsfirate pe vale. La fel și turmele de oi. Mă apropii de munți. Vârful Țibleș crește, acoperă cerul și devine albastru ca și el. Un vulcan bătrân, stins de mult, învelit acum de o iarbă verde, uriașă. Undeva, aici, pe culmile astea, locuiește un om. Îl caut, nu într-un car, ci într-un munte de fân.
Viorel, cabanierul

„Bună ziua!”, spun. Un bărbat își mișcă încet capul în semn de salut. „De la București am venit. Îl caut pe Ioan, poetul”. „Nelu”, zice omul. „Noi îi zicem Nelu. Nimeni nu-i spune Ioan. Îi aici, peste pădure, tăt pe pârâul ista-n sus. Da’ numa’ pe jos puteți ajunge la el..”. Bărbatul se uită lung, neîncrezător la mine. „Pe jos”, răspund, „sunt obișnuit cu asta”, adaug, cât să-l fac pe om să înțeleagă că și bucureștenii au demnitatea lor. Încă nu e convins că pot merge. „Îi greu, să știți. Pe pârâu nu-i potecă, numa’ hățișuri. Tră să vă întoarceți un picuț pe unde ați venit. Îi un pod acolo. De la el, în stânga, se face un drum de căruță și tafuri, care urcă în serpentine prin pădure. Mereți pe el, până ajungeți într-un câmp. Tot urcați pe câmpul ista până aproape de culme. Acolo îi o casă părăsită. Stați cu fața la ea și, pe stânga, unde-s niște copaci mari, o să vedeți o cărare. Luați-o pe ea și o să dați de adăpostul lui. Numa’ că e cam pitit. Mai bine îl strigați, că poate v-aude. Nelu, că așa îl strig și eu când îi mai duc de mâncare, că el nu coboară. De ce nu coboară?! Păi, eu știu cum îi zboară lui păsăricile prin minte?! Că unde îi minte multă, zboară și păsări. Că minte are, are, de ce să-l mânii pe Dumnezeu și să zic că n-are?!” Abia acum, după ce s-a convins că sunt hotărât să ajung până la capăt, omul îmi zâmbește, îmi întinde mâna și-mi spune că îl cheamă Viorel. E proprietarul cabanei la care am ajuns. Fost jandarm, fost salvamontist de ocazie. „Așa l-am și cunoscut. Într-o iarnă, când era un ger de crăpau pietrele, mi-o zis un prieten salvamontist, «Mă, Viorele, tu-l știi pe poetul ăla de trăiește în Grădina Fetei Pădurii? Măă, eu cred că ăla moare acolo pe frigul ista…». Și ne-am dus la el să vedem dacă mai trăiește. Trăia, n-avea nici pe naiba. Într-o grotă trăia, acolo, deasupra refugiului Arcer, la 1500 de metri altitudine. «Hai cu noi», i-am zis. «Nu cobor», ne-a răspuns. «O să te omoare gerul», i-am zis, el că nu, că nu-l omoară. Și uite că nu l-o omorât. Să tot fie vreo 17 ani de atunci… De aia, acu, de câte ori pot, îi mai duc de mâncare”. Viorel tace, se scuză, îmi spune că are treabă. De mâine, pensiunea lui se va umple de turiști. Rămân singur, cu tot muntele în față. În difuzoarele cabanei se aude radioul: «În magazinele Lidl, ai cotlet de porc feliat, fără os, la 2.49 per suta de grame».
Apel video cu lăcuste și ulii

Poteca în serpentine urcă prin pădure. Abrupt. Din ce în ce mai abrupt. Se îndepărtează de lume, până când pierd semnalul de la telefonul mobil. E a suta mia oară când se întâmplă asta în drumurile mele. Dar cumva, într-un fel ciudat, e ca și cum aș fi pășit din nou, acasă, de la birou până la fereastră, ca să mă acopere larma orașului. Doar că acum, larma aceea e doar bătaia inimii mele. Tot ceea ce se petrece înăuntru, vuietul uzinei care s-a pus în mișcare de la efort, pulsând, purtându-mă mai departe, prin toată singurătatea asta a Țibleșului. E straniu când te gândești că, de la biroul unui apartament de bloc până aici, la granița de munte dintre județele Bistrița-Năsăud și Maramureș, a fost nevoie doar de un gând și de credința uriașă că voi ajunge.
Am ieșit deasupra pădurii. Câmpul de care îmi vorbea Viorel e o pășune înaltă, întinsă, pe care încă se mai văd urmele unei stâne. Deasupra, ca un duh străvechi al pământului, casa aceea părăsită. Intru în ea, pe o portiță mică, de lemn. Toate urmele astea de viață uitată – albastrul coșcovit al pereților, un pat, o masă, un cuptor, un ștergar, o pereche de papuci, o plasă agățată într-un cui – au darul să îmblânzească sălbăticia muntelui și să-i sporească singurătatea. Oamenii care au locuit aici au dispărut de mult; îmi spune asta șița mâncată de ploi și zăpadă a acoperișului. Dar oamenii ăștia au trăit și ei, cândva, aici, deasupra lumii, cum o face astăzi omul pe care îl caut. Nimeni n-ar fi zis despre ei că sunt nebuni. O spunem abia azi, când lumea s-a schimbat și singurătatea e o boală.
„Neluuuuu”, strig. „Uuuuu”, îmi răspunde muntele, apoi țipătul unui uliu, apoi liniștea cu zumzet de lăcuste. Mai strig o dată. Și încă o dată. Nimeni. Nicio urmă. Doar o potecă care duce tot mai departe pe culme. O urmez, strig mai departe. Nimic. Am ajuns atât de aproape, dar nu-l pot găsi pe om. Nu mai strig, nu mai are niciun rost. Mă gândesc că n-a fost să fie, că va trebui să mă întorc. Apoi aud iar orașul. Vibrează la mine în buzunar. Un mesaj pe telefonul mobil, o înștiințare de plată, un mic miracol: s-a întors semnalul. Bușesc în râs și știu ce am de făcut. Tastez iarăși pe Google: Cabana Poiana Țapului Țibleș contact. Găsesc numărul de telefon și sun. Îmi răspunde Viorel, îi arăt pe video unde mă aflu, îmi spune să mă întorc, că am mers prea mult. „Oprește-te”, îmi spune, „aici, ia-o-n jos”. O iau în jos pe un fir de potecă, abia vizibil în iarba înaltă.
Acasă, sub pământ

Trec de un pâlc de lăstari, apoi iarba dispare și rămâne doar pământul. Un pământ curățat de iarbă și de buruieni, în care au fost săpate trepte. Cobor pe ele și văd un gard din crengi subțiri, lemne stivuite, fum. Mâna de om care a îmblânzit pustiul. Viața cuibărită în inima singurătății. Blândețea unui acasă aflat atât de departe de lumea pe care o știm. Mă întâmpină un câine, mă miroase. „Nea Nelu!”, mai strig o dată. Din pământ, de sub un acoperiș de lemn și iarbă, apare el. Omul. Părul lung, de culoarea grâului copt, stă prins sub o bucată mare de pânză care îi acoperă fruntea. Barba e la fel de mare ca părul: o zăpadă subțire în care a rămas galbenul frunzelor de toamnă. Poartă un pantalon raiat, larg, un tricou în dungi care îi lasă la vedere brațele puternice, de om obișnuit cu munca, iar în picioare, niște ghete tocite. Îi caut ochii. Nu rătăcire văd acolo, ci privirea aceea intensă de om neîmblânzit, deprins cu vântul, frigul și singurătatea. „Ieri am venit”, și îmi strânge mâna. „Am fost în Costeasa și am lucrat ceva. Acum fac de mâncare”. Mă gândesc că puteam să fi ajuns cu o zi mai devreme și nu l-aș fi găsit acasă. Apoi zâmbesc pe dinăuntru: spun acasă, la o scobitură săpată în pământ, acoperită cu crengi, o folie de plastic și pământ, doar pentru că un om locuiește și gătește aici, doar pentru că există niște trepte de pământ, un gard și un câine. O casă suspendată deasupra lumii din care vin, deasupra pădurii, deasupra a tot ceea ce înțelegem despre viață. „Varză fac”, spune omul, „varză cu carne. Varza-i pentru mine, carnea pentru Niki”. Îmi arată câinele. Un câine de talie mică, bine hrănit, care își ridică ușor capul când își aude numele, apoi se culcă la loc, mulțumit, pe poteca pe care am venit. „Dacă n-ar fi el, Niki, n-aș mai coborî în lume. Dar acum, dacă-i cu mine, am o datorie față de el. Și când văd că se răresc proviziile, mă duc la oameni să muncesc. Sap șanțuri, sparg lemne, orice e nevoie într-o gospodărie. Nu pentru bani, nu, ce nevoie mai am eu de bani?! Oamenii mă plătesc în alimente. Păi, cel mai bine în viața mea am mâncat de când sunt pe munte! Și dacă se întâmplă să rămân fără, că am ținut, fără voie, și post negru câteva zile, tot ajunge cineva la mine și-mi aduce! Grija asta a mâncării chiar n-o am. Ce-mi rămâne, pun la borcan, iar borcanul, în pământ. Știi ce bine se păstrează?! N-am nevoie de mare lucru… Niște carne să fie, pentru câine, că eu m-aș descurca și cu ciuperci, merișoare sau o fiertură cu măcriș. Așa fac mereu. Asta e înțelegerea dintre noi. Dacă primesc o conservă de asta cu fasole și cârnați, eu mănânc fasolea, lui îi dau cârnații. Mi se pare un schimb cinstit. Eu îl hrănesc, el mă suportă… Niciun om nu e în stare să facă ce face un câine. Uite, vezi, acum, că stau de vorbă cu tine, îmi dau seama că de fapt nu-i un schimb cinstit: el îmi oferă mult mai mult decât ce-i dau eu. Așa-i, mă, Niki, așa-i?!” Câinele ciulește urechile și continuă să doarmă liniștit. „Într-o lună împlinește 12 ani. Robinson îl avea pe Vineri, eu îl am pe Niki. Diferența e că eu n-am nevoie să vorbească, ca să pricep ce-mi spune. În atâția ani de când e cu mine în munții ăștia, am ajuns să ne înțelegem doar din priviri. I-am spus Niki, de la un personaj dintr-o carte pe care am citit-o când eram copil, Nicky Caleb. Atât de mult mi-am dorit să fiu prieten cu Nicky ăla, că, uite, acum sunt! Hăăăi, câte ar fi de povestit… Vrei să asculți? Îți spun! Dar hai să-ți aduc ceva pe care să stai, omule, că te văd chircit pe crengile alea! O cafea vrei? Am și cafea! Și să-mi spui simplu, Nelu, nu mă mai lua cu Ioan și cu dumneata, că nu sunt obișnuit așa..”. Îi spun lui Nelu că stau foarte bine unde stau și că nu am nevoie de cafea. Că e de ajuns să-l pot asculta, că pentru asta am bătut atâta drum până la el.
Cel mai nebun om din univers

Încă nu-mi vine să cred că am ajuns. Că în fața mea, învârtind cu o lingură într-un tuci cu varză, se află un om care, de aproape două decenii, locuiește singur în munții ăștia prea puțin umblați. Îl aud cum tușește de la fumul gros care se ridică din bordeiul ăsta săpat în pământ. Nu s-a mirat când m-a văzut, m-a întâmpinat firesc, ca pe un musafir care tocmai a bătut la poartă. Doar că poarta nu există, satul lui e un munte, ulița e o cărare pierdută în fân, vecinii sunt animalele pădurii, iar casa e o groapă acoperită de crengi, pământ și iarbă. Nu nebunie are el, ci o convingere de neclintit că așa trebuie să-și trăiască viața.

„Mich, numele meu de familie, e o prescurtare de la Michael și se citește Mih. Tata, neamț din Maramureș, a făcut armata lângă Bacău. Acolo a întâlnit-o pe mama, acolo m-am născut și eu. El, muncitor în uzină, ea, casnică. Săraci lipiți. Iar eu, unul dintre cei 6 copii ai lor, sunt cel mai prost și mai nebun om din univers. Iartă-mă că mă laud, dar trebui să știi cu cine vorbești. Cum am ajuns așa?! N-am ajuns așa. Așa m-am născut! De mic, de când am început să conștientizez lumea, am simțit asta. Tot ce a urmat a fost doar ce trebuia să se întâmple… Că sunt aici, și tu te miri acum, «oare cum trăiește omul ăsta așa?», tot din copilărie mi se trage. Nu știu cum să-ți explic, ca să înțelegi mai bine… Știi, dorul ăla din tine, ca o tânjire, că undeva trebuie să fie mai mult? Când te uiți la cer și ți se umple sufletul de ceva și nu știi exact de ce anume? Ca o dragoste, așa…? Eeh, așa am fost eu. De la 3 ani, de când am ridicat ochii la cer și am simțit cum mi se umplu de soare și, pe urmă, noaptea, când rămâneam cu privirea-n sus, ore în șir, ca să văd stelele și constelațiile, am simțit că trebuie să înțeleg de ce sunt aici, pe pământ, și unde ne ducem. Viața, așa cum e făcută ea jos, te constrânge să gândești după regulile ei, nu te lasă să stai prea mult cu ochii-n cer. Crede-mă, am trăit viața aia cu toate ale ei și mereu, mereu, mereu, am avut în mine, în suflet, înțelegi?, în suflet!, sentimentul ăsta ca un strigăt, înțelegi?, ca un strigăt!, că nu despre asta e vorba…”.
Nelu tușește iar de la fum. Stă așezat pe vine, cu ochi strălucind, și povestește. Lumea asta, o roată de păduri din care țâșnește Vârful Țibleș, toată fereastra de cer care se află dincolo de gardul mic de crengi, a încremenit în liniște. Iar liniștea e atunci când nu mai auzi decât zumzetul unei albine, undeva, departe.
Cântec pentru caval și singurătate

„Și am început să citesc, omule. Vagoane de cărți am citit în viața asta, ca să înțeleg despre ce e vorba. Că toată copilăria mea ne-am mutat din loc în loc, din baracă muncitorească în alta, cum era serviciul lui tata. Dar oriunde aș fi mers, găseam o bibliotecă. Așa era pe atunci. 10 cărți pe săptămână puteam să citesc. Și citeam, și citeam, și citeam… Și nimic din ce am citit, niciun concept, nicio poveste, nu mi-a intrat pe o ureche, ca să-mi iasă pe cealaltă. Totul a rămas aici și aici, în mine”. Își duce un deget de la inimă la tâmplă, apoi îmi zâmbește. Un zâmbet cald, ars de soarele privirii lui neîmblânzite. „La școală luam toate premiile alea, mă lăudau profesorii, trebuia să-mi fie de ajuns. Că noi, oamenii, ne mulțumim și cu atâta lucru, să ne mângâie cineva pe cap și să ne spună „bravo, ce deștept ești, ia o diplomă că ești deștept”… Dar mie nu-mi ajungea. Tot dorul ăla era în mine; mai mare mă făceam, mai mare creștea și el! Și am început să scriu prin clasa a opta, să-l scot afară. „Nelu e poet”, zicea lumea. „Bravo, Nelu!”. Și acum, după atâta timp, asta înțelege lumea că sunt: poet. Pfff… O prostie! Eu nu zic că e greșit, zic doar că e prea puțin. Tu poate că înțelegi ce zic, că spui că ai venit până aici ca să înțelegi… Dacă nu, zi și tu că te-ai întâlnit cu poetul din munți, cum îmi spune lumea și că ți-am recitat o poezie. Vrei să-ți recit o poezie? Îți recit! Am scris mii în viața asta, dar mereu a fost vorba despre altceva… Ascultă: „Pe o colină a nimănui, dintr-un caval, în prag de noapte/ Curgeau trei sunete mioape, șchiopând./ Singurătatea lui o străbăteau fără pricină./ El sta de lemn, fără vreo vină/ Și-n pleoapele-i aproape surde se răsfirau note răzlețe,/ Iar lacrimile, îndrăznețe, pe obrazu-i palid picurau și acolo adormeau, tăcute./ Din sunete în suflet, șoapte se răsfirau. Cin’ să le asculte?/ Pe o colină a nimănui, cânta singurătății lui”. Cântărețul se cheamă poezia asta, dar, știi ceva?, albina care bâzâie acum cântă mai frumos decât orice caval, din orice poezie! O auzi?! Albina? O auzi? Asta-i bine… E foarte foarte bine că o auzi, să știi. De cele mai multe ori, asta e totul”.
Vocea lui răgușită s-a oprit. Intră în adăpostul său și iese cu tuciul afară. „E gata varza. O las să se răcească. Vrei să mănânci dup-aia?”. Dau din cap că nu. Dar acum, aici, în toată singurătatea asta în care nu se mai aude decât zumzetul unei albine, am sentimentul că nu există gest mai miraculos și mai profund uman decât să fiu poftit la masă. „Păi, atunci chiar n-am ce-ți da, omule”. Îi mai spun odată lui Ioan Mich că poate să îmi dea povestea lui. Mai zâmbește o dată și continuă.
Sărutul lui Dumnezeu

„Am făcut o școală profesională la Craiova și am ajuns și la București, în armată, imediat după cutremurul din 77. Aveam 20 de ani neîmpliniți. După ce săpam în dărâmături, plecam ori la cinematograf, ori la teatru, ori la bibliotecă. 52 de cinematografe avea Bucureștiul pe atunci, eu sigur am ajuns în 30 diferite. Dar știi ce? Nu-mi era de ajuns! Omul nu e doar ce se naște, gena lui, omul se modelează și după mediul social în care trăiește! Or, eu, ce am fost în viața asta?! Un specialist în electro-mecanică! N-o spun cu rușine, spun doar că oamenii din jurul meu nu m-au înțeles niciodată. Am fost singur mereu cu gândurile mele, n-aveam pe nimeni căruia să i le spun, care să mă înțeleagă. Cineva care să știe mai mult. De câte ori începeam să vorbesc despre cosmos, prietenii mei schimbau subiectul: femei, fotbal, băutură. Greu, înțelegi? Greu… Am tot încercat eu să fac cum se face, m-am căsătorit, am făcut un copil, l-am crescut frumos, am locuit, regulamentar, la bloc, în Oradea, în Bistrița, na, viață pe linie, viață. Dar dorul ăla de care ți-am vorbit nu-mi dădea pace, creștea și tot creștea. Știi unde îmi era bine? Când mergeam pe munte, omule! Toți munții din țara asta i-am luat la pas, cu cerul în față, cu gândul la stele și la constelații. Și nicăieri n-am simțit mai puternic că sunt acasă, ca atunci când am ajuns în Țibleș. În 1992 se întâmpla asta. „Aici trebuie să mă întorc, să mă întorc, să mă întorc”, auzeam un gând în mine. Și m-am întors, mult mai târziu, abia după ce-am murit”.
Omul tace. Mă privește lung. Îl privesc și eu, uimit. „Da, 5 zile am fost în moarte clinică. A dat un șofer beat cu mașina peste mine. Când m-am trezit, am simțit că moartea e cel mai mare sărut pe care ți-l dă Dumnezeu. Știi cum e să te sărute Dumnezeu? Eu știu! Când te sărută Dumnezeu, înțelegi că totul, totul, totul, totul, e El! Eu, tu, câinele ăsta, copacul de care te sprijini, fluturele de pe umărul tău, piatra pe care o ai acum sub talpă, toate sunt Dumnezeu! Totul e viață, omule, iar viața e Dumnezeu și nu poate muri! Ce zici tu moarte e doar sfârșitul unui ciclu, reîntoarcerea de la om la atom. Dar atomul ăsta îl conține pe Dumnezeu, este Dumnezeu, iar Dumnezeu e tot ceea ce vezi și mai mult de atât! Spațiul, sorii, găurile negre, tot universul este energia Lui neîncepută și nesfârșită. Energia Lui care respiră, care se poate comprima într-un punct, mai mic decât un atom, ca să pornească iarăși mai departe. Universul s-a născut dintr-un bing-bang, dar universul conține un infinit de bing-bang-uri. Știi cum simt asta? Știi?! La fel cum simți tu acum că porți cipilica aia pe cap, la fel cum știu că am lanterna asta în mână!”
Dansul luminii pe butuc

Când Ioan Mich a murit, l-a văzut pe Dumnezeu și a înviat, a știut că viața lui printre noi nu poate merge mai departe. Dorul acela pe care l-a simțit o viață primise un răspuns. I-a spus soției că trebuie să plece. „Unde?”, l-a întrebat ea, „în Țibleș”, i-a răspuns. Și-a sărutat fiica, deja mare, și și-a luat rămas bun. În toamna asta se împlinesc 18 ani de când a ajuns aici și n-a mai plecat. A îndurat gerul iernii și arșița verii, ploile și ninsorile, mai întâi singur, apoi însoțit de un câine. Vreme de 17 ani, a trăit într-o grotă, aflată în vecinătatea refugiului Arcer, într-o poiană pe care oamenii au numit-o cândva, demult, Grădina Fetei Pădurii. Pe ea, pe Fata Pădurii, îmi spune că n-a întâlnit-o. „Sunt nebun, dar nu nebun în felul ăla”. Și îmi mai spune că nebunia lui, de care e mândru, e „libertatea totală a gândirii”. Și că, da, trebuie să fii nebun ca să ajungi aici, singur, ca să-l privești pe Dumnezeu din tine și din toate lucrurile din jur. Ca să devii una cu sufletul infinit al cosmosului, pe care el, Ioan Mich, de 18 ani în Munții Țibleș, îl simte mai bine decât piatra cu care îmi desenează acum, în praful potecii, planetele sistemului nostru solar. De un an s-a mutat și locuiește aici, unde l-am întâlnit și eu. Îmi spune că a ales locul ăsta pentru că e ferit de vânturile sălbatice pe care le-a îndurat pe vremea când locuia în grotă. Îmi spune că e mult mai greu să trăiești într-o casă părăsită, putredă până la talpă, ca cea pe care am văzut-o înainte de ajunge la el, decât aici, în hruba asta săpată în pământ. Și că are o vârstă, 66 de ani, la care simte nevoia să aibă o casă a lui. Râde. Îmi povestește cum a terasat pământul, cum l-a săpat, cum a ridicat stâlpi de susținere și contrafișe, cum a curățat poteca ce coboară la apă, cum a îndiguit pârâul, ca să-și facă loc de scaldă. Îmi spune că fumul pe care îl face atunci când gătește alungă de sub pământul în care s-a cuibărit „orice animăluț care ar vrea să locuiască acolo. Doar Niki și cu mine dormim în casa asta. M-am ajuns”.

Ioan Mich râde din nou. Cu urșii, lupii și mistreții îmi spune că s-a întâlnit de zeci și zeci de ori. Au ajuns să se salute. „De asta mi-am lăsat și barba asta, ca să știe că sunt de al lor”. Și iarăși râde Ioan Mich. Un râs simplu, sănătos, profund uman, râsul unui om care nu s-a rătăcit, ci doar a ajuns unde își dorea să ajungă. După mult timp de singurătate, a ajuns și să nu mai simtă teama. Îmi spune că pur și simplu s-a trezit într-o dimineață, când nu se crăpase încă de ziuă, și a știut că locul acela în care locuiau frica și durerea în sufletul lui s-a umplut de o lumină uriașă. A pipăit-o și a simțit că este. În dimineața aceea, când a răsărit soarele, a dansat pe un butuc de bucurie. O mai face și acum. Pentru că, îmi spune, „lumina aia e și acum aici”; și își atinge inima. „Eu nu mă rog, nu sunt pustnic. Dar ceea ce fac acum, nu pentru mine o fac. În sufletul ăsta al meu, în lumina pe care o tot strâng aici, duc mai departe lumea întreagă. Și am s-o duc mereu, chiar și când voi fi doar un atom împrăștiat în spațiu. Doar un nebun poate face asta. Doar un nebun. Uite-te la mine… Eu sunt omul ăla!” Mă uit la Ioan Mich, cel mai nebun om din univers. Lumina din ochii lui mă arde. Îl cred.
Extraordinar de real. Iubesc poveștile voastre de viață atât de tare, încât cu fiecare dintre ele mai aprind un gând de ducă în sufletul meu. Un alt „nebun” fericit in frumusețea extraordinară a acestei lumi. Felicitări pentru scriere👏👏
TIBLESUL E UN MUNTE MAGIC . Varful ACER il cunosc ca pe buzunarul meu , si acel varf mi-a salvat viata si nu numai mie . In regugiul Acer (a lui Nicoara) am stat si eu singur singurel o vreme