– Este una din cele mai mari universități ale lumii. O veritabilă citadelă a învățământului, care a dat minți strălucite, nu doar în domeniul științei și al culturii, ci și în zona politicii. Mulți dintre premierii Marii Britanii se mândresc că au absolvit Oxfordul. Instituție de mare tradiție, întemeiată în Evul Mediu, marea universitate de pe malul Tamisei e frecventată astăzi și de zeci de tineri români, excepționali prin performanțele lor profesionale, și care fac cinste țării. Am pornit pe urmele lor, bucuroși să descoperim o nouă față, prea puțin cunoscută, a României –

Toamna londoneză târzie îmbracă bătrâna citadelă a Oxfordului în foiță de aur. Aflat la o oră distanță de Londra, are spațiu suficient pentru a-și etala măreția istorică: ziduri de piatră, domuri cu turle înalte și vitralii multicolore, zeci de colegii cu biblioteci uriașe, parcuri imense, cu întinderi verzi, de gazon… Oxfordul e pur și simplu intimidant la prima vedere. Calc cu religiozitate pe pavajul lustruit de încălțările a sute de generații de „învățăcei” și profesori, pe care îi văd aievea, în veșmintele lor austere și lungi, cu știința universului adunată în cărțile purtate sub braț. Realitatea e însă și ea prezentă, prin grupuri mari de studenți, îmbrăcați, și ei, la patru ace, așa cum cere tradiția: pantalon la dungă, sacou și cravată subțire, cu nodul strâns.
Eleganța și politețea sunt parte din eticheta Oxfordului. Și mai e, desigur, ceremonialul. Veche de mai bine de o mie de ani, Biserica Universității tronează în inima celui mai vechi centru academic al Angliei. Aici se întâlnea Congregația când lua decizii importante pentru viața universității, aici a fost găzduită biblioteca vreme de câteva secole, aici se țineau somptuoasele ceremonii de absolvire și aici se rugau tinerii învățăcei ai evului mediu, înainte de exigentele examene. Totul inspiră grandoare la Oxford, iar Biserica Universității, încă și mai mult. Trebuie să te fi simțit ca un prinț, după ce, „încoronat” în fața altarului, cu toca de absolvent, îți fluturai roba de brocart de-a lungul culoarului flancat de vitraliile în culori orbitoare, în timp ce asistența aristocrată te aplauda, respectuos, de pe margine!
Cărți legate cu lanțuri

Sunt la Oxford, ca să aflu povestea comunității românești, din cel mai prestigios centru universitar al lumii. Până la întâlnirea de la Mathematical Institute, unde mă așteaptă câțiva dintre studenții noștri de top, mai am vreme să mă las pătruns de magica atmosferă a locului. Ca să nu întârzii la o întâlnire, trebuie să îți iei mereu o marjă serioasă de timp: te fură ușor peisajul! Mă trezesc, bunăoară, în curtea interioară a unui colegiu, de unde un gardian cu gesturi de majordom regal mă invită spre ieșire, nu înainte de a mă lăsa să contemplu, în liniște, frumusețea arhitecturii medievale. Deși lasă impresia unui orășel turistic, totul gravitează la Oxford în jurul vieții universitare. Când sunt cursuri, accesul oricărui „gură-cască” e strict restricționat, îmi explică, ceva mai târziu, ghidul care mă conduce prin impresionanta Bibliotecă Bodleiană. Cu o istorie ce coboară până pe la 1300, instituția ce poartă numele marelui său binefăcător, Sir Thomas Bodley, e celebră pentru cărțile sale prețioase, legate cu lanțuri de rafturi, cărți rare, pe care nici măcar regii Angliei nu le-au putut împrumuta, vreodată, acasă! Clădirea principală a bibliotecii are ea însăși ceva dintr-o biserică – pereții înalți sunt pictați cu cel mai mare rafinament, cotoarele cărților vechi, însemnate cu majuscule aurite, miros a biblii vechi, iar pe holuri se vorbește doar în șoaptă, ca-n timpul unei slujbe religioase.
Din vreme în vreme, grupuri de studenți trec dintr-o sală în alta, plutind ca-n filmele cu Harry Potter, filmate chiar aici, în clădirea în care mă aflu. Nu s-a schimbat, de-a lungul vremii, aproape nimic, poate doar sistemul „medieval” de trimitere a cererilor de lectură, prin capsule metalice, aruncate într-un tub ce trecea pe sub stradă, până în depozitul de peste drum. Și celebrele ceremonii de la Oxford s-au mutat, între timp, din Biserica Universității, în saloanele impozante ale bibliotecii. Spectacole unice! Părinți din toate colțurile lumii își așteaptă, în stradă, copiii, cu buchete uriașe de flori. Nu e greu să le observi amestecul acela de mândrie și ambiție, care face ca Oxfordul să însemne atât de mult peste tot în lume. Iar mulți dintre părinți sunt români. De la o vreme, limba română se aude tot mai frecvent la Oxford.
Doi români și un glob de sticlă

Maria Tașcă mă întâmpină în fața clădirii Institutului de Matematică și mă conduce în cafeneaua luminoasă de la subsol. „Cum ți se pare Oxfordul? Nu-i așa că are o atmosferă specială? Ai senzația că aici nu se întâmplă nimic în afară de învățat, suntem ca într-un glob de sticlă. Peste tot numai studenți, localnicii sunt extrem de discreți și, oricum, sunt șanse mari ca ei să fie, de fapt, profesori, oameni din staff-ul universității sau foști absolvenți rămași aici. De fapt, nu e o universitate într-un oraș, e un oraș într-o universitate”, îmi explică Maria „misterul” locului, cu mintea ei limpede, de matematiciană.
Maria studiază la Oxford din 2020, din vremea când Brexit-ul nu afecta atât de puternic ca azi nivelul taxelor de școlarizare, precum și costul vieții în Anglia. O întreb câți studenți români sunt la Oxford. Când vine vorba de numere, Maria e în elementul ei: „În generația mea, suntem vreo 50 de români, dar în generația anterioară, erau 70! Acum, din cauza Brexit-ului, sunt mai puțin de 10 români într-un an”. Notez emoționat în agendă statistica pe care mi-o prezintă. Cu alte cuvinte, la o medie de 50 de studenți pe an, România trimitea, până recent, două clase de liceu pe an la Oxford University și avea, concomitent, câteva sute de tineri în cataloagele instituției! „Dar statistica mea favorită nu e cea legată de numărul de studenți români, ci e cea legată de numărul ofertelor de studiu care li se fac tinerilor români. Aici suntem, cred, între primele 5 țări din lume, cu mult înaintea unor mari puteri. Și mai sunt multe universități de top în care învață români”.
Matematiciana din Tecuci

Prezentă, de mică, la concursurile de Matematică, Maria Tașcă a ajuns la Oxford mai mult împinsă de la spate. Nu se prea vedea părăsind România, numai că anturajul pe care l-a cunoscut la concursurile internaționale de Matematică a încurajat-o să se gândească să se înscrie pentru admiterea la Oxford. „Toată lumea îmi zicea: «Hai, Maria, hai Maria!», dar eu nu voiam foarte tare. Am aplicat, nu atât din dorința de a veni aici, cât din curiozitatea de a vedea dacă reușesc să intru la Oxford. Sunt din Tecuci și întotdeauna mi s-a părut că motivul pentru care, poate, nu ajunsesem unde mi-aș fi dorit era din cauza lipsei de resurse specifică orașelor mici. «Hai să văd dacă m-am plâns tot timpul ăsta degeaba sau chiar e ceva de capul meu!». A fost mai mult o competiție cu mine însămi. Când a venit oferta de la Oxford, am rămas blocată: «Chiar o să mă mut din țară?»”.
Fata din Tecuci a intrat la Oxford și visează cu ochii deschiși la o carieră într-un domeniu ce sună SF: Biologia Matematică. „Modelul matematic e deosebit de important, de exemplu, în tratamente privind distrugerea tumorilor canceroase”, îmi explică. E la un nivel la care îți permiți să mai corectezi câte un profesor care, foarte specializat pe un anumit domeniu, mai are scăpări la noțiuni „de bază”. Mediul de la Oxford e foarte competitiv, dar și foarte deschis: nu e deloc ceva ieșit din comun ca un profesor – nu doar să asculte observațiile tale, dar chiar să ia notițe.
„Totuși, ce face Oxfordul atât de special?”. Maria îmi răspunde cu patos și, în babilonia de la subsolul Mathematical Institute, unde coboară la cafele somități de toate națiile, să auzi vorbindu-se românește e un sentiment cât se poate de special: „Oxfordul îți dă sentimentul că e singura universitate la care poți să fii. Ți se spune mereu: «Cercetarea pe domeniul ăsta, noi, aici, o facem cel mai bine». «Chestia asta o studiem de nu-știu-câți ani la Oxford». Eram la un curs de Modele Matematice în Genetică și zice profesorul: «Toată povestea asta a pornit de la un model făcut aici, la Oxford». E un sentiment de mândrie, ceva ce ține de cultura locului. Te fac să crezi că ești în singurul loc în care merită să fii”.
Olimpicul de la „Vești bune despre România”

În plină poveste a Mariei, „grupul românesc” de la Institutul de Matematică se mărește. Cu ochelari rotunzi, îmbrăcat după toate regulile Oxfordului, dar cu aerul bonom, tipic „minților frumoase” și relaxate, Șerban Cercelescu se face remarcat chiar înainte să vorbească. Fost membru al lotului olimpic de matematică al României, Șerban e genul de tânăr despre care ați citit în pagina cu „Vești bune despre România” a revistei noastre. Tocmai a scris o lucrare de licență a cărei explicitare spune totul despre mintea sa: „Rafinarea limbajului formal și introducerea unor tehnici noi din Matematică în cadrul studiului complexității problemelor de satisfacție de constrângeri în informatică”. Masterandul de la Oxford este pasionat de computerele cuantice, domeniu în care vom mai auzi cu siguranță de numele lui în anii care vin. Chiar această pasiune l-a adus în Anglia. „Eram prin clasa a II-a, când am întrebat-o pe bunica despre cea mai bună universitate din lume. Mi-a zis că e Universitatea din Oxford. Și de-atunci mi-am zis că la Oxford mă duc la facultate! Printr-a VIII-a, am căpătat obsesia legată de computerele cuantice și, cum cei de aici erau foarte tari pe domeniul acesta, am zis din nou: clar, mă duc la Oxford, la calculatoare cuantice! De fapt, pe atunci, nu credeam că povestea asta era chiar fezabilă, dar după ce am început să merg la olimpiade, de unde toată lumea pleca încoace, mi-a devenit mai limpede opțiunea”. Șerban spune că nu s-ar vedea nicăieri altundeva: „E un mic paradis”. Un paradis în care n-ar fi ajuns fără „purgatoriul” care e sistemul de învățământ din România: „Pregătirea la liceu în România e net superioară față de ce fac oamenii pe aici. Mie mi-a priit foarte bine sistemul din România!”.
„Societatea românească” de la Oxford

Le adresez interlocutorilor mei o întrebare comună: „Cât de mult contează mediul competitiv de la Oxford, în pregătirea lor? Cum se formează «excelența» intelectuală?”.
„Ooooo, nu trăim doar în competiție! Sunt și aici foarte multe distracții: sunt câteva sute de societăți, sunt multe pub-uri bune, sunt multe prostii de făcut, n-aș zice că e chiar locul perfect de concentrare, dar, da, e pe-aproape”, glumește Șerban. „E un mediu foarte competitiv, trebuie să recunoști”, spune Maria. „Nu prea te simți bine să ieși în oraș când colegii tăi stau în bibliotecă până la unu noaptea. La un moment dat, te întrebi de ce nu ești și tu acolo cu ei, să înveți. Poate suntem puțin subiectivi, că n-am studiat la alte universități, dar pot să pun mâna în foc că prin alte părți, presiunea nu e așa de intensă ca aici. Șerban este unul dintre cei de la vârf. El nu simte presiunea de la Oxford, pentru că el este cel care pune presiune asupra celorlalți”, spune Maria. În timp ce vorbim, se mai opresc tineri, din când în când, să salute în limba română. „Există la Oxford, o comunitate românească?”, întreb. „E o comunitate chiar mare! Avem o societate a românilor, Oxford University Romanian Society, care organizează evenimente tot la două săptămâni. Ne întâlnim la un «pint» de bere, povestim… Unii români sunt prieteni foarte buni între ei, se văd zilnic. În general, la întâlniri vin doar studenți, masteranzi sau doctoranzi. Dar sunt și mulți români stabiliți în oraș. La orice hotel la care s-au cazat ai mei când au venit la mine lucra măcar un român! Plus că la fiecare colegiu există prin staff cineva care e din România”.
Doruri și supărări

Îi întreb ce le lipsește cel mai mult din România, iar Maria și Șerban răspund studențește, la unison: „Mâncarea!”. „Deja am în cap o imagine de mămăligă cu sarmale”, spune Șerban. „Or să citească ai noștri reportajul, ar fi trebuit să punem familia pe primul loc”, glumește Maria. Revenind la un ton mai serios, Șerban îmi spune că foarte mult îi lipsește chiar societatea românească: „Sunt lucruri mici, pe care le realizezi abia când ajungi aici. Lucruri foarte mici, dar care se adună în final. Românii sunt oameni mult mai deschiși, mai direcți, și ajunge să-ți fie dor de asta”. „Pe aici, lumea te menajează mai mult. Mediul e mai politicos. Noi suntem mai intenși ca emoții, mai sinceri. Dacă te iubesc, te iubesc și ți-o spun! Dar aici, totul, și ura, și iubirea, vin în doze mai mici și mai frumos împachetate”, spune Maria.
Îi întreb ce au de gând să facă după ce vor absolvi Oxfordul. Se vorbește mult în România despre „migrația creierelor”. Până când sistemul universitar din țară nu se va pune în bună ordine, tinerii absolvenți ai unor instituții de prestigiu precum Oxfordul nu se vor putea întoarce acasă, nici să vrea. „Vrem să rămânem în cercetare la Oxford”, îmi confirmă amândoi. „Dacă te gândești la bani, nu mai rămâi în universitate. Nici aici cercetarea nu e așa de bine plătită: nu ești nicidecum muritor de foame, ești confortabil cu salariul de la Oxford, dar e diferență mare față de banii uriași din companii. Industria plătește mult mai bine”, îmi explică ei. Dar sunt amândoi atât de pasionați de ceea ce fac, încât nu se gândesc să „emigreze” în industrie. Sunt, cum li se spune mereu la cursuri, „în cel mai bun loc posibil” ca să facă cercetare de cel mai înalt nivel.
România la care visează Maria și Șerban e o Românie frumoasă, vie și deschisă, ca mințile lor. Vezi din patima cu care vorbesc cât de mult le pasă de România. Mințile sunt de Oxford, dar inimile bat românește…
Excelentă prezentare. Felicitări! Aceasta este România noastră iar tinerii noștri sunt remarcabili.