– Monotonia sudului românesc este doar aparentă. Șesul întins până la granița Dunării, măturat de vânturi și ars de soare, ascunde povești fabuloase, întâmplări cu boieri și prinți care au transformat Bărăganul într-o grădină înfloritoare. Trebuie doar să ne oprim și să le ascultăm –
Prăpădul

Androne stătea în deschizătura bordeiului, cu cămașa zdrențuită pe umeri, cu măciuca de ulm înroșită de sânge și cu opincile îngropate în noroi. La lumina slabă a opaițului, taică-su l-a văzut, a sărit din pat și-a strigat:
– Nu mai sta! Fugi și adă oamenii la saiele!
Din cele douăzeci și ceva de bordeie acoperite cu stuf ale cătunului Uluiți, oamenii s-au adunat repede. Saielele în care își țineau oile erau niște țarcuri împrejmuite cu o răritură de trestie, și animalele deja simțiseră pericolul, zbierând și îngrămădindu-se unele în altele. S-au aprins două focuri. Tinerii, cei mai buni mânuitori ai măciucilor, stăteau în față, bătrânii, câțiva pași mai în spate, lângă animale. Pământul și cerul Bărăganului se amestecaseră în bezna nopții. Oamenii stăteau nemișcați, privind în hăul negru de dinaintea lor. Dinspre islazul de vite se auzea nechezatul iepelor speriate și tropotul armăsarilor. Simțiseră moartea. Apoi noaptea fu sfâșiată de urlete. Lupii! Haite de lupi flămânzi încercuiseră satul. Oamenii și-au dezlegat câinii și au ieșit cu măciucile. A fost prăpăd.
– Și mânzul nostru? l-a întrebat taică-su pe Androne.
– Pe el l-au luat primul. Nu l-am putut scăpa.
Câteva săptămâni mai târziu, când primăvara aproape venise, și oamenii credeau că au scăpat de greu, s-a pornit zăporul. Ultimele sloiuri de gheață aduse de apele umflate ale Ialomiței au luat tot – case, animale, agoniseală. I s-a făcut milă doamnei Păuna de ei, de sărăcia lor lucie, de pământul întins și gol. Era fiica lui Duicu Buicescu, comandantul oștilor lui Matei Basarab. A dat ordin să se refacă bordeiele și să se ridice o bisericuță în sat. Țăranii din Uluiți l-au avut astfel pe Dumnezeu mai aproape, ca să le dea putere și alinare în lupta cu Bărăganul.
Biblia Jupânesei

Se pare că Jupâneasa Păuna prinsese mare drag de locurile și oamenii Bărăganului. Venea și le învăța pe femei despre culesul cânepii și al inului, le învăța cum să facă din ele cămăși și ștergare, mergea cu ele pe câmp și căuta „siliștile” izolate, locurile sălbatice, unde cânepa creștea liberă. Le învăța cum să semene inul primăvara și cum să îl topească în Ialomița, ca să scoată din el fire subțiri, de țesut. Poate că era o răsplată pentru bărbații din sat care merseseră de bună voie la asediul Vienei, în 1683, alături de Șerban Cantacuzino, ruda ei și domnul Țării Românești. Oricum ar fi fost, oamenii s-au trezit într-o duminică cu Jupâneasa Păuna în biserică. Le adusese un dar minunat! Ceva ce nimeni nu mai văzuse în acele părți până atunci! O Biblie! O Biblie adevărată! Cu mâinile tremurânde, preotul a ridicat-o deasupra lor, le-a arătat-o și a închinat cu ea peste mulțimea îngenuncheată. Cineva a pus-o sub paza unui blestem: „Am semnat că cine ar cuteza au o lua, au ar vinde-o, ori a dărui, să fie anatema și blestemul de Domnul Hristos și urgia Sfinților Arhangheli și măcar ar cuteza a o fura!”. De-a lungul timpului, Biblia doamnei Păuna a devenit cartea de istorie a satului. Pe micul spațiu alb din marginile paginilor, preoții au notat, rând pe rând, cele mai importante evenimente. Așa că Biblia a păstrat nu doar cuvântul lui Dumnezeu, dar și însemnări despre viața oamenilor pe care i-a luminat, duminică de duminică, în biserică. Și alături de Cartea Sfântă au mai primit ceva. O straiță din care jupâneasa a scos și a răsfirat pe masă un pumn de boabe aurii. „Mălai!”. Să-l cultive și să le fie drept hrană în Bărăgan.
Prințul cel șchiop

Nu există aer mai dulce ca acela din Bărăgan, primăvara! Miroase a flori de cais și salcâm, iar văzduhul este mieriu. La fiecare pas, simți cum te învăluiesc aromele ierburilor pe care calci, de la pelinul verde și-amar, la măghiranul mărunt și iute. Seva pământului iese la suprafață ca un duh ușurel, de-ai zice că în adâncuri e ascuns parfumul grădinilor din rai. Îți vine să îmbrățișezi câmpurile până la orizont, să te lungești către soarele blând, întocmai ca firele de iarbă. Într-o asemenea zi de primăvară, s-a oprit între bordeiele de pe malul Ialomiței o caleașcă trasă de patru cai. Din ea a coborât un bărbat înalt, îmbrăcat în tunică neagră, cu fireturi și bumbi aurii. Mai întâi a închis ochii și a tras aer adânc în piept. A zâmbit fericit. Apoi a pornit la pas prin sat. Oamenii au văzut imediat că mergea rău cu piciorul stâng, „strâmb ca o cobiliță”. Se sprijinea într-un baston cu mâner aurit. S-au apropiat de el, și străinul i-a privit atent, pe fiecare în parte, cu ochii lui negri, blânzi. „Sunt Prințul Efrem Obrenovici”, le-a spus. „De azi înainte această moșie îmi aparține”. Și oamenii au zis: „Să trăiești, Măria Ta!”. Era anul 1839 și, după mai bine de 100 de ani, moșia de la Uluiți, lungă de aproape 20 de kilometri și lată de aproape doi, devenea proprietatea prințului Efrem. Gonit de pe tronul Serbiei, România i-a devenit noua țară, și moșia din Bărăgan, noua casă.

Primul lucru pe care prințul Efrem l-a făcut a fost să îi mute pe oameni de pe malul Ialomiței, unde zăporul îi inunda, mai la drumul mare, pe unde treceau caleștile de la București spre Brăila. Noul sat avea să se numească la fel ca și azi: Manasia. Oamenii au fost ajutați să își ridice case noi. Dar nu oricum. Prințul a adus un arhitect și împreună au trasat ulițele și locurile de case. Cinci mii de metri pătrați a lăsat loc pentru noua biserică de zid și douăzeci de mii, pentru o piață centrală, cum nu se mai văzuse niciodată în satele din împrejurimi. Pe linie cu noua biserică, urma să își facă pentru el și doamna sa, Tomania, un conac. Și s-a ocupat și de oameni. Le-a ordonat femeilor să aibă pentru iarnă scurteică de catifea neagră, dublată cu blană de miel și garnisită cu guler de vulpe și să poarte basmale de lână pe cap. Pe bărbați i-a pus să poarte scurteici de postav, și pe cap, căciulă grecească. Când biserica a fost gata, toată lumea a fost obligată să vină la slujbă îmbrăcată solemn. Și cui nu venea, de obicei dintre bărbați, i se punea un jug al rușinii. Cu privirea sa blândă, dar cu fermitate domnească, Prințul Efrem i-a îmblânzit pe oamenii câmpiilor bătute de vânt și ploi. După slujba de la biserică, le spunea celor adunați în jurul său: „Ce sunt bogații fără înțelepciune, decât niște porci îngrășați cu tărâțe? Ce sunt cei săraci, cărora le lipsește educația, decât asini osândiți de a purta sarcina?”. Și oamenii îl ascultau și îl respectau. Și dacă o fată mare nu avea zestre, prințul dădea ordin să primească o vacă și doi juncani. Și dacă vreunui om îi murea calul sau boul, prințul îl ajuta pe loc. În fiecare joi după-amiază, chema la el preotul și pârcălabul, ca să îi spună starea moșiei și problemele oamenilor. Aici, în Bărăgan, a copilărit și fiul prințului Efrem, Milos, cel ce avea să se însoare cu Maria Catargi, femeia aventuroasă, ce îi va face domnitorului Cuza doi copii. Și tot aici avea să copilărească nepotul lui, Milan, cel ce avea să devină primul rege al Serbiei. Dar până să devină rege, s-a bucurat de libertatea Bărăganului, de viața din piața mare a moșiei Manasia, unde juca de sărbători ursul, unde căruțele de la munte veneau să vândă mere, iar cele de la Brăila aduceau pește, unde cel mai bun prieten al său era țiganul „Mica Pușcărie”, care știa peste 300 de cântece. Numai ce îl auzeai învățându-l pe viitorul rege ziceri vechi din popor – „Foaie verde de mohor, De-aș muri de dor, de dor, Of, nici la vară nu mă-nsor! Nici la vară, nici la iarnă! Of, să fac fetele să moară. Să moară și să plesnească, Ca mine să nu găsească!”.
Chioșcul cu muzicanți

Când Alexandru Ioan Cuza venea în Manasia, în vizită la familia Obrenovici, se pornea cu caleștile până nu departe, la moșia Catargiilor, în satul Maia. Familia Catargiu își făcuse un palat de o sută de camere. Și nu aceasta era atracția principală! Frumusețea castelului era dată de o grădină de aproape zece hectare, făcută la comandă, de către peisagistul vienez Carl Meyer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena. El făcuse și la București, împreună cu grădinarul Franz Harrer, parcurile Cișmigiu, Kiseleff și Bellu. La Maia însă, crease o grădină boierească în stil englezesc! Aleea principală, prin care se intra cu trăsurile, avea un kilometru și era mărginită pe ambele părți de tufe de iasomie. Alte alei aveau tufe de liliac alb și roz și băncuțe de odihnă cu priveliște către lac. Pe mijlocul lui se afla o insulă cu un chioșc din lemn, unde lăutarii cântau, încetișor, pe înserat. Grădina avea peste 400 de arbori, de la stejari și arțari, până la plopi albi și paltini, ba chiar și multe specii exotice, care mai există și azi. Și de aici, alaiul pleca mai departe, în satul Broșteni, la moșia lui Evanghelios Zappa, la castelul său de „doar” 42 de camere. Acolo se discutau afacerile! Zappa era unul dintre cei mai bogați oameni nu doar din Bărăgan, ba chiar din România, cu bani făcuți din agricultură, din fabrica de spirt și multe alte afaceri. Era atât de bogat, încât a finanțat și a repornit Jocurile Olimpice din Grecia. Da, Jocurile Olimpice, așa cum le știm azi, au pornit la inițiativa și cu finanțarea unui moșier din Bărăgan!
Cărămizile de aur

Boierii o duceau bine în Bărăgan. Țăranii de pe moșiile lor o duceau și ei bine. Apoi, deodată, Prințul Efrem Obrenovici s-a stins din viață. A fost înmormântat și plâns de tot poporul lui din inima Bărăganului, în biserica ctitorită de el în mijlocul satului Manasia. Văduva sa, doamna Tomania, a trimis vechea Biblie, dăruită de Păuna, în Serbia, să fie reparată. Cartea Sfântă s-a întors de acolo îmbrăcată în catifea și argint. Oamenii s-au rugat și un nou ocrotitor le-a fost trimis. Moșia a fost cumpărată de Ion Hagianoff. A venit însoțit de doamna sa, franțuzoaica Marie-Claire. Au fost întâmpinați în piața mare a satului nu doar de țăranii moșiei, dar și de cele patru tarafuri care „acționau” în zonă. Taraful numărul unu, al lui Andrei Turcitu, care știa să cânte „Foaie verde dor mărunt, inimă cu venin mult”, dar și „Ține, Doamne, luna-n nori” sau „Șapte văi și-o vale adâncă, aici lupii mă mănâncă”. Taraful doi, al lui Dobre, înalt și slab, cu nasul cât un morcov și o cobză mică cât un chibrit, alături de Frățilă, bărbat frumos, voinic, dar cu voce ca de copil. Taraful trei – Dincu Negoiță și Manolache țambalagiul, care nu prea aveau repertoriu și la cele mai multe cereri răspundeau cu „Asta nu avem”. Taraful patru – Ioniță, Costică și Andrei Roșu, adică tatăl și cei doi fii. Costică era mereu îmbrăcat „cu ștaif”, la redingotă, și venea la spectacole cu un sul de partituri, pe care le așeza în față, luând poziție de violonist cu școală, deși nu știa să citească notele. Andrei bătea țambalul la întâmplare, iar tatăl Ioniță avea un contrabas numai cu două coarde. Entuziasmul întâlnirii a fost mare. Și la întrebarea:
– Conașule, o să faci fabrică de spirt, ca Zappa, să ne îmbogățim toți?
Hagianoff a răspuns:
– O să fac ceva și mai bun decât el! Voi transforma pământul în aur! O să fac o fabrică de cărămidă!

Și așa a făcut. Mai întâi cu meșteri macedoneni, care i-au învățat pe oameni să ridice cuptoare și să ardă în câmp cărămida. Din acele prime cărămizi s-a făcut apoi o fabrică adevărată, proiectată de specialiști aduși din Elveția! Tot din Elveția a fost și arhitectul care a transformat vechiul palat al Obrenovicilor într-un conac modern, în stil Art Nouveau. Și aurul pe care Ion Hagianoff l-a făcut, așa cum a promis, din pământ, l-a împărțit cu oamenii din Manasia: le-a făcut școală, primărie, cămin cultural cu cinematograf și bibliotecă, pod de piatră peste Ialomița și câte altele! Ba a adus și tractoare pe abur, din Anglia, de se speriau și se închinau babele satului când porneau! Începând cu 1919, Nicolae Hagianoff a preluat de la tatăl său, Ion, întreaga moșie. Dacă pentru modernizarea fabricii de țiglă și cărămidă de la Urziceni-Manasia a călătorit în 14 țări europene, pentru a afla cele mai bune metode de lucru, transformând-o în una dintre cele mai performante din România, pentru dezvoltarea agriculturii a apelat la vecinii săi. La doar câteva minute cu automobilul era ferma model de la Perieți, unde Aurel Popescu transformase Bărăganul într-o grădină și reușise să schimbe chiar bursa europeană a semințelor de legume cu ceea ce producea. La Frățilești, satul alăturat, avea moșie de 150 de hectare familia Pană. Acolo erau cultivate cele mai productive soiuri americane de porumb și tot acolo a fost adusă pentru prima oară în România o plantă ciudată, numită soia. Iar pentru seratele culturale mergea Nicolae Hagianoff la castelul elvețianului Bolomey, de la Cosâmbești, dincolo de Slobozia, sau la conacul lui Marghiloman, să afle ultimele noutăți din Paris. Așa au fost timpurile cândva, în Bărăganul cel nemișcat, sub vânturi aspre și soare de foc.
Avionul cu scrisori și butoaiele împușcate

„Apoi toate s-or stricat cam de când or venit nemții, în ‘45”, își amintește Radu Ion, pe care toți îl cunosc drept „Nenea Onu”. Pe-atunci avea 11 ani. Acum e îmbrăcat într-un halat albastru, „de lucru”, ia o pauză de la treburile gospodăriei și stăm amândoi pe leagănul din fața casei. Un mâț mic i se urcă pe umăr, dar bătrânul, scufundat în amintiri, nu îl simte. Casa lui fiind chiar lângă vechiul conac din Manasia, familia sa a lucrat de când se știe la boierii ce l-au locuit. El i-a apucat pe Nicolae Hagianoff și pe soția sa. „Aveau un băiat aviator și el venea cu avionul, dădea roată la conac și îi arunca maică-si câte o scrisoare… Când au venit nemții… s-au instalat și în conac, și la noi. Stetea aci von Alep, adjunctul lui Paulus, ăl de-a fost la Stalingrad. Se întorseseră de acolo cu o mână de soldați, din zeci de mii… Eu mergeam cu el la vânătoare. Avea doi câini – Boby, de uscat, și Dity, de apă. Da nu era mare vânător… eu îi goneam iepuri și prepelițe și, până trăgea el, se duceau dracu… Într-o noapte a venit o mașină și l-a luat, au plecat pe grabă. A doua zi pe la prânz, ne-am trezit cu rușii aici. Au tras cu pistoalele în butoaiele din crama conașului, de era vinul până la genunchi. Goleau canistrele de benzină și le umpleau cu vin. I-a dat și lu tata-mare să bea și el a zis că: «Nu-i bun, are gust de benzină». Și ei ziceau: «Bun, bun, benzin!». Îi înjura bătrânul, și mama îi zicea să tacă, să nu cumva să înțeleagă și să ne împuște. Țineau găleata cu apă aci, într-un măr, și de câte ori veneau să bea apă, mai întâi se închinau, după aia beau apă și ziceau: «O, Boje! O, Boje!». Eram într-o zi la gârlă, la Ialomița, ne scăldam și noi, ca copiii. Am văzut o rusoaică cu patru prizonieri nemți. Îi ducea așa, prin soare, către sat. Au trecut râul încoa. Sclipea soarele în apă, parcă văd… era pe la amiaz… Și nu știu de ce, numa ce îi întoarce rusoaica aia cu fața către râu și îi împușcă. Așa, din nimic! Unu a căzut pe mal, unu cu capul în gârlă… i-a împins pe toți în râu și apa i-a dus. Și pe urmă au venit comuniștii, și conașul Nicolae Hagianoff a plecat doar cu două valize. S-a dus la gara din Andrășești, n-a avut curaj să meargă la cea din Urziceni. Atunci au dispărut și bucătăreasa Margareta, unguroaica, și șoferul Ștefan și administratorul Stoian, de avea arman mai sus. După douăzeci de ani, a venit într-o zi, pe ascuns, cu mare frică, șoferul Ștefan. A zis că mă roagă conașul Hagianoff să îi dau niște vin din cramă, că îi e dor să bea un pahar de ottonel de la moșie. I-am dat, că doar din munca lui îi dădeam – eu lucram pe-atunci la crama conacului naționalizat și numai din via lăsată de Hagianoff se făceau vreo 20 de vagoane de vin – ottonel, aligote, pinot noir, șazla napoleon…”.

Singura fotografie cu Nicolae Hagianoff existentă este cea din carnetul său de membru al Partidului Liberal, găsit întâmplător în grădină și salvat de Onucu. Conacul boieresc a fost naționalizat și a devenit grădiniță. După revoluția din 1989, nimeni nu a revendicat vechile proprietăți. Nicolae Hagianoff a murit în 1976, după ce mai mulți ani și-a câștigat traiul ca taximetrist în București. Majoritatea vecinilor săi de moșie au murit în chinuri groaznice, în pușcăriile comuniste.
„Miracolul” de la Manasia

Multe din conacele și castelele din Bărăgan au dispărut – cum este cazul castelului Catargiu de la Maia, astăzi doar o ruină, sau au fost distruse de ignoranța comuniștilor, care le-au transformat în depozite sau grajduri. Manasia este un caz fericit. O aripă de înger pare că a fost mereu protectoare peste acest sat și oamenii lui. În 2006, Ariadna Lowendal, fiica actriței Irina Dall și nepoata artistului plastic român George Lowendal, a preluat vechiul conac din Manasia. Împreună cu soțul ei, Dorin Dănilă, a făcut o restaurare „la ac” a vechiului conac și l-au deschis publicului larg, care poate petrece aici, așa cum o făceau pe vremuri marii boieri. A durat șapte ani. A costat peste două milioane și jumătate de euro, din bani proprii și din fonduri europene. Rezultatul final arată uimitor! Oricare dintre înaintași, de la Cantacuzini și până la Hagianoff, ar fi bucuroși să vadă ce este acum la Manasia. Saloanele restaurate astăzi poartă numele iluștrilor înaintași. Prin acest gest a fost salvată nu doar o clădire, ci o importantă bucată din istoria Bărăganului.
*

A fost odată în Bărăgan… o domniță și o Biblie, un prinț sârb, un industriaș, un preot luminat, o familie iubitoare de frumos… dar, dincolo de poveștile lor, a mai fost ceva în aerul dulce al câmpiei, a fost o mare dragoste pentru România și pentru oamenii ei și o mare dragoste pentru Bărăgan. Sub înfățișarea lui aparent plicticoasă se ascund mari iubiri.