„FORMULA AS” ÎN ȚINUTUL SEBEȘULUI
– Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna… Dintre cele șase cetăți dacice aflate în patrimoniul mondial UNESCO, ultima e cea mai îndepărtată de capitala lui Decebal și cel mai puțin cunoscută. Dar pe cât de mică e fortăreața, pe atât de mare misterul din jurul ei. Descoperirea, în Occident, a unei comori braconate de la Căpâlna, a focalizat rapid atenția asupra cetății de pe Valea Sebeșului. Într-o dimineață de Iunie, am pornit, și noi, pe urmele comorii de aur, și am dat peste o intrigă de roman polițist… –
Febra aurului

Povestea comorilor dacice găsite în Cetatea Căpâlnei seamănă cu un serial polițist: mafioți, interlopi, rețele transnaționale de traficanți de valori de patrimoniu, anchete și reconstituiri la fața locului, mărturii luate de oamenii legii martorilor oculari. Scene cu jeep-uri cățărate în vârf de munte, cu kalașnikoave scoase la intimidare, cu detectoare de metale țiuind în liniștea mormântală a plaiurilor acoperite de pajiști cu flori, podoabe de aur sclipind orbitor în soare. S-a vorbit mult, după Revoluție, despre căutătorii de comori dacice care își făceau de cap prin Munții Șureanu, munții dacilor, împărțiți frățește între Sebeș și Hunedoara. După ce au răscolit Grădiștea de Munte sau Piatra Arsă, în căutarea faimoaselor brățări de aur în formă de șarpe și a tezaurelor de monede din aur și argint, aventurierii au ajuns și la Căpâlna, fortificația cea mai îndepărtată de capitala regatului lui Decebal, aparținând sistemului defensiv din jurul Munților Orăștiei. Săpăturile sistematice făcute la începutul anilor ’80 scoseseră la iveală un bogat inventar arheologic, dar niciun tezaur luxuriant, de pus în vitrinele marilor muzee ale lumii. Ce n-au găsit în săpăturilor lor migăloase echipele conduse de profesorii Ioan Glodariu și Vasile Moga, au venit să caute vânătorii de comori. La finele anilor ’90, mai multe rețele de braconieri arheologici erau active în perimetrul cetăților dacice: zonele protejate erau împânzite de gropi săpate pe grabă, în căutarea aurului ascuns, iar cantități însemnate de material arheologic de valoare luau drumul străinătății.
„Operațiunea Căpâlna”

Arheologul Mihai Căstăian, de la Muzeul din Orăștie, a fost printre primii specialiști care au găsit, la mijlocul anilor 2000, urme lăsate de braconieri în incinta cetății de la Căpâlna. Nu era singur, plecase în cercetare însoțit de un grup de colegi. O groapă mare, destul de proaspăt săpată, le-a atras atenția imediat. Era chiar groapa în care se povestea că, în urmă cu câțiva ani, s-ar fi găsit un prețios tezaur dacic. Un om din sat intrase pe firul unei acțiuni de braconaj și alertase autoritățile. Poliția de Patrimoniu s-a înființat imediat în Căpâlna, a luat declarații de la săteni. Informațiile de la fața locului i-au ajutat pe polițiști să declanșeze „operațiunea Căpâlna” și să pună mâna pe braconieri. Obiectele sustrase din cetatea dacică n-au fost, însă, recuperate. Rețelele de trafic erau bine puse la punct, mai ales „filiera sârbească” funcționa perfect.
După anul 2000, când tot mai multe brățări dacice din aur și alte piese de mare valoare braconate din Munții Orăștiei începeau să-și facă apariția în Occident, prin expoziții sau în licitații, peste dosarul furtului de patrimoniu de la Căpâlna se așternea praful. Doar poveștile oamenilor care văzuseră cu ochii lor jaful braconierilor mai țineau vie povestea tezaurului de la Căpâlna. Și gropile peste care Mihai Căstăian și colegii săi, arheologi, dădeau de câte ori urcau în incinta cetății.
Un telefon din Germania

Povestea a explodat în 2008, când un apel telefonic venit din Germania anunța descoperirea unui tezaur braconat din cetatea dacică de la Căpâlna. Cazul fusese dat în urmărire internațională. Informațiile erau spectaculoase: trei piese din aur, un colier cu pandantive și o pereche de cercei, unele dintre cele mai frumoase piese de epocă dacică descoperite vreodată în România! Greu de 70 de grame, colierul avea ataşate 26 de pandantive, lanţul era împletit din zale de sârmă de aur, în timp ce cerceii modelați de meșteșugarul dac impresionau nu doar prin formă, ci şi prin policromie.
Ancheta care a urmat telefonului din Germania a ajuns la concluzia că tezaurul din aur fusese scos la vânzare pe Internet, în schimbul a 35.000 de euro. Luat la bani mărunți de polițiști, vânzătorul a povestit că îl cumpărase din Serbia. Reîntors acasă, în România, el a fost expus la Muzeul de istorie din Alba Iulia, unde glorifica imaginea pe care o avem despre daci.
Dacii de azi, dacii de ieri

E început de iunie și pe Valea Sebeșului vara și-a intrat deja în drepturi. Mă întâlnesc cu arheologul Mihai Căstăian, chiar la poalele „muncelului”, în vârful căreia stă cocoțată, cu capul ascuns într-un nor molatec, cetatea dacică de la Căpâlna. Apărător fanatic al patrimoniului arheologic din Munții Orăștiei și vânător neînduplecat al urmelor de braconaj, Mihai Căstăian se oferă bucuros să-mi fie călăuză la Căpâlna. Localitatea se află pe partea dreaptă a șoselei Sebeș-Sibiu, într-o zonă de foste sate săsești. Până sus, la cota 610, o vale îngustă ocolește dealul. Din drumul național, o ținem drept, prin curțile oamenilor, cu pășuni despărțite de garduri simple, din lemn. Ordinea lumii e aceeași ca în urmă cu două milenii, pe vremea când fortăreața era centrul de putere al întregii văi: e vremea fânului, și oamenii cosesc iarba, pe dealuri sunt cirezi de vaci la păscut, femei îndoite de șale lucrează în grădină. Dăm binețe în stânga și în dreapta, iar oamenii sunt bucuroși că le călcăm bătătura, în drum spre vechea cetate a dacilor.
„Peste drum de noi e Dealul Varului, o așezare risipită pe culmi, cum sunt atâtea în zonă: oamenii cresc animale, iar vara merg cu ele la sălașe, în munte, cu întreaga familie. Cei de azi refac, de fapt, locuirea dacică de acum 2000 de ani. Și pe vremea aceea unealta de bază a dacilor era, ca și acum, coasa”, spune Mihai Căstăian, în timp ce în depărtare, un bade se spetește cosind pe-o coastă abruptă. „Pe atunci, animalele nu erau ca cele de azi. Vitele dacilor erau ca niște capre mai mari, dar pășune să le crești era din belșug, exact ca acum!”.

Poteca îngustă și umbroasă devine, de la o vreme, tot mai aspră. Trecem dintr-o pădure de salcâm într-una de fag. Pentru Mihai Căstăian, cel mai nesemnificativ detaliu de traseu e un bun pretext pentru o expozițiune despre lumea dacilor. „Fagul ne dă o idee despre nivelul atins de civilizația dacică. Dacii scoteau fierul din minereu, cu ajutorul cărbunelui de fag. Știau să ardă fagul ca să devină cărbune, apoi, în cuptoare, suflând aer cu foalele, creșteau temperatura până obțineau lupe de fier de până în 40 de kilograme! Asta înseamnă dezvoltarea fierăriei, unelte bune, balamale, ținte, scoabe, dar și arme. Din toate s-au găsit din belșug la Căpâlna. Armele dacilor au rămas în istorie: romanii spuneau că săgețile parților produc răni nesemnificative pe lângă săbiile curbe ale dacilor…”.
În lumina lui iunie, prima lună a verii, drumul din satul Căpâlna până sus la Cetate e unul dintre cele mai frumoase trasee pe care le poți face prin Transilvania. Merită să-l parcurgi doar pentru frumusețea lumii văzute de sus, cuprinsă de verde și soare, chiar dacă n-ai da, în capăt, peste una dintre cele șase cetăți dacice aflate în patrimoniul UNESCO! O grădină a Raiului pogorâtă pe o costișă de deal, presărată cu păpădii, ca niște bănuți aurii, în jurul cărora roiesc fluturi și albine. Un pârâiaș ne însoțește fiecare pas, la fel și umbra deasă a copacilor ce boltesc pe deasupra potecii, până în poarta cetății. Nici nu-i nevoie să urmărești marcajele de traseu, natura te duce la sigur spre zidurile bătrâne!
Dacia văzută de sus

Deasupra lumii, pe șeaua dealului, priveliștea asupra Văii Sebeșului îți taie răsuflarea. Înțeleg pe loc hotărârea dacilor de a ridica o fortăreață aici: locul domină regește întreaga zonă. „Ca să înțelegi istoria dacilor e nevoie musai să ajungi pe un plai”, spune Mihai Căstăian. „Abia de aici ai o percepție clară asupra locurilor în care au trăit. Legătura Căpâlnei cu Grădiștea de Munte se făcea pe culme: pe aici, prin spate, ajungi mergând doar pe plai, până la Comărnicel, de acolo la Vârful Negru, Bătrâna, Șteaua, Godeanu. O zi de mers pe jos! Arheologul Hadrian Daicoviciu chiar a făcut experimentul ăsta, însoțit de niște pădurari bătrâni!”.

Din vârful dealului batem cu privirea și mai departe, spre cariera de piatră a dacilor de pe Măgura Călanului. Am fost acolo acum trei ani, tot cu Mihai Căstăian. Blocurile de piatră care ne întâmpină, prăvălite, la intrarea în vechea cetate, au fost aduse de-acolo, de la zeci de kilometri distanță, o muncă sisifică! Șlefuite impecabil, cu șanțuri scobite anume pentru prinderea bârnelor din lemn în „zidul dacic”, unele dintre ele marcate cu semne ciudate – litere antice sau desene cu animale exotice – blocurile de piatră prăvălite la picioarele noastre își așteaptă, parcă, meșterii, să le urce înapoi, pe ziduri solide de odinioară. „Cetatea de la Căpâlna e caracteristică pentru epoca lui Burebista și a urmașului său, Decebal. Ca și celelalte cetăți, ea hașurează zona centrală, sacră, din jurul vârfului Godeanu din Munții Șureanu. Dar efortul pentru ridicarea unei astfel de fortărețe nu poate fi al unui potentat local. E vorba de un efort de stat, un stat care lucrează cu arhitecți și cu specialiști de primă mână din lumea greco-romană. Numai transportul acestei cantități impresionante de piatră arată capacitatea de mobilizare a statului dac!”. Înainte de a ridica cetatea, dacii au terasat locul. S-au găsit tot felul de «săpoaie» dacice, folosite la sfărâmarea vârfului de deal: roca de aici se sparge ușor, de aceea au și fost nevoiți dacii să aducă piatră mai bună din alte părți.
Visul lui Mihai Căstăian
Cetatea de la Căpâlna e mică, mai mică decât cea de la Ardeu, de exemplu, care apăra drumul de pe cealaltă parte a Mureșului, dinspre minele de aur din Apuseni. Dar agitația trebuie să fi fost foarte mare, dacă e să dăm crezare descoperirilor făcute în ultimii 30 de ani. „Aici a fost, de fapt, o garnizoană militară. E un conducător care are cea mai bună locuință, palatul-turn, probabil că în jur există niște construcții de lemn, lutuite. În interiorul cetății sunt războinicii, dar trebuie să fi fost și niște meșteșugari. La fel, trebuie să fi fost și o așezare civilă. Pe aceste terase a fost, cu siguranță, mult mai mult decât vedem noi acum. Descoperiri avem de toate tipurile: ceramică, piese de fier, unelte pentru meșteșuguri, câteva zeci de monede. Inclusiv arme s-au găsit – vârfuri de lance, cuțite curbe, pumnale. Nu mai vorbesc de comoară… Deocamdată doar ce s-a ridicat vălul, mai e mult de săpat..”.

Mihai Căstăian pune atâta pasiune în poveștile sale, că vezi, aievea, fortăreața de acum 2000 de ani, cu turnul-locuință, cu turnul de poartă, cu zidurile de incintă, prinse cu bârne în piatra dealului, cu sistemul de captare a apei în ciupuri din ceramică și în buți din lemn, cu armele rezemate pe metereze, cu săgeți șuierând în goana după vânat și cu oșteni scrutând atent depărtările, în detectarea vreunui pericol. „Eu, unul, sunt adeptul reconstituirilor: am tot zis că cetatea aceasta, fiind la periferia sistemului de fortificații din Munții Orăștiei, fiind și mai mică, fiind și pe un traseu rutier destul de accesibil, ar merita să facă obiectul unui exercițiu de restaurare. E și într-un județ, Alba, care are mai puține obiective de acest fel, față de Hunedoara”, spune Mihai Căstăian. „Uită-te la greci, la Acropole, cum se refac construcțiile! Numai așa poți să atragi turiști, numai așa îi poți ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine lumea dacică. Desigur, ca să faci o reconstituire, înseamnă să faci, în primul rând, o cercetare mai profundă a locului. Probabil că mai sunt terase de descoperit. Săpăturile nu sunt nici pe departe epuizate. Vestea bună e că urmează să aibă loc, cât de curând, o nouă campanie arheologică la Căpâlna”.
Duc mai departe visul lui Căstăian. Încerc să îmi imaginez cât de bine ar arăta, în acest decor de poveste, o cetate dacică, refăcută ca la carte. Și câți amatori de istorie dacică ar lua, zi de zi, pieptiș, traseul acesta care trece prin paradisul naturii. De asemenea proiecte are nevoie istoria noastră, nu de patriotismul de paradă afișat de autorități și de politicieni!
La „locul faptei”

În timp ce povestim, Mihai Căstăian cercetează locul, cu ochi de detectiv. „Sunt obsedat! Tot timpul mă uit după săpăturile neautorizate. În ultima vreme, braconierii s-au perfecționat. Scot brazda, iau dacă e ceva interesant dedesubt, apoi pun brazda la loc. Uite o urmă de săpătură, cineva a insistat aici! Dincoace e o săpătură mai veche, pare de toamna trecută. E o presiune uriașă, dacă în inima unui monument UNESCO găsim așa ceva! Din păcate, această explozie a detectorismului, aduce și rezultate, dar și strică foarte mult. Statul ar trebui să intervină – aș da exemplul Israelului, unde orice descoperire arheologică e a statului, nu face nimeni business cu așa ceva. Dar ce așteptări să ai, când statul român răscumpără cu bani tezaurele furate?! S-au dat 4 milioane de euro pentru brățările dacice! Nu înseamnă asta că pactizezi cu hoții și că încurajezi goana după tezaure?”, spune Mihai Căstăian.

La final, „detectivul” găsește ce căuta, de fapt: groapa în forma literei „L”, în care s-a găsit comoara de la Căpâlna. „Aici erau îngropate colierul și cei doi cercei”, îmi arată arheologul, după ce curăță locul de buruieni. Scoate din rucsac instrumentele de măsurare a săpăturilor și le potrivește cu minuțiozitatea unui criminalist. După care, cu un aparat foto, face „reconstituirea” la „locul faptei”. „Aici se poate să fi fost o descoperire funerară. Atunci când te îngropau, te îngropau cu bunuri de prestigiu. De aceea, nu e exclus ca, pe lângă ce s-a recuperat, să mai fi fost și alte obiecte”.
Să intre martorii!

Și pentru ca filmul de aventuri să fie complet, „martorul-cheie” al poveștii apare taman la fix, ca să dea și mai multă greutate evenimentului. La coborâre, la poalele cetății, ne așteaptă Gheorghe Aloman, paznicul cetății de la Căpâlna, omul care a alertat poliția când s-a furat tezaurul. Gheorghe Aloman a cules mărturiile celor care au văzut jaful cu ochii lor. „Povestea e cât se poate de reală!”, mă asigură paznicul, om ferm, dintr-o bucată. „O bătrână stătea cu vacile, sus, la casa de dincolo de cetate, unde trăgeau arheologii Glodariu și Moga, când săpau la Căpâlna. Ea a văzut întocmai momentul descoperirii. Le-a povestit anchetatorilor că braconierii au dat peste un schelet mic, de femeie, împodobit cu colierul și cu cerceii din aur”.

Depoziția bătrânei a fost confirmată de o altă femeie, care lucra într-o grădină, tot din zona cetății. Un alt sătean, care a murit în urmă cu un an, în pandemie, i-a dezvăluit lui Gheorghe Aloman întreaga desfășurare de forțe din vârful dealului. „Hoții au urcat acolo cu niște jeep-uri mari. Îmi spunea că uite așa stăteau kalașnicoavele așezate pe pari!”.
Aloman nu era paznic când s-a produs marele jaf, a fost numit abia mai încoace, după ce curajul său de a suna la poliție le-a dat autorităților indicii despre furtul tezaurului. Dar pofta aurului nu s-a stins. Chiar dacă braconierii de atunci s-au ales cu ani buni de închisoare, căutările continuă și azi. „Chiar recent l-am prins pe unul din Sebeș. Era de Sfântă Mărie, în pandemie, pe-atunci veneau mulți turiști, se săturaseră oamenii să mai stea în case și urcau aici în sus, de numa’! Și ăsta de l-am prins a urcat tot așa, cu detectorul dosit, până sus. Am fugit după el, l-am urmărit, i-am luat numărul mașinii… Mai multe nu știu…”. Un dram de speranță tot mai rămâne: un telefon-surpriză, peste vreun deceniu, din Austria sau Germania….
Muntii nosti aur poarta !