FORMULA AS ÎN MUNȚII ȚIBLEȘULUI
Fata Pădurii

Satul Căianu Mare. În lumina roz-aurie a amurgului, oamenii ies pe la porți, stau pe băncuțe la povești. Sunt bucuroși, ca la finalul unei zile de muncă împlinite. Unii au strâns fânul, alții s-au apucat să adune prunele, ori au scos din pământ cartofii. Se bea câte un pahar micuț de horincă, fețele se îmbujorează, vorbele curg mai ușor și mai vesel. Sprijinit și eu de un gard, am aflat aici povestea Fetii Pădurii. Țibleșenii nu au nici iele, nici zâne, nici zmei, o au pe Fata Pădurii. Și sunt și singurii, din toate satele nordului românesc, care au prins-o și au stat de vorbă cu ea. Totul s-a întâmplat aici, în Căianu Mare. Țărmure Pavel, cam cel mai bătrân dintre cei prezenți, lămurește lucrurile: „La Tău cetățuii a început tăt, la marginea satului. Noi, când eram copchii, ne ziceau hăi mai mari să nu mergem să ne giucăm acolo, că umblă Fata Pădurii. Și umbla, că ba o auzeau feciorii cum cânta și le lua mințile, ba dădea foc la colibele oamenilor, de stăteau cu animale pe-acolo. Așe s-or hotărât oamenii s-o prinză. Da pentru asta, Fata Pădurii trebuia legată cu o funie făcută din coajă de tei, că nu o puteai ține cu altceva. Și s-or luat trei feciori laolaltă, or mărs după miezul nopții și-or jupălit coaja după un tei, apoi au împletit din ea o funie, fără să vorbească. Cu funia aia or reușit să o prinză, să o lege și să o aducă în sat, în mijlocul unei șezători.” Acolo au forțat-o pe Fata Pădurii să le spună leacuri tainice pentru boli, fiecare după cum era bolnav, el sau cineva din familie. Așa au fost descoperite multe din plantele de leac de prin părțile noastre și pe care țăranii le-au tot folosit de atunci.

„Pe un ficior din sat îl mușcase un șerpe și mumă-sa o vinit să ceară leac, că era pe moarte, dar muierii ăleia, Fata Pădurii i-a rânjit și i-a spus că leacul e «pânza și lumina», adică îi gata, moartea e singurul leac”, intră în vorbă un alt bărbat. După ce oamenii au terminat întrebările și au vrut să îi dea drumul, or văzut că nu mai pot desface funia de tei și nici nu o pot urni pe Fata Pădurii, să o scoată din casă. Spăriați și neștiind ce să facă, or mers la cel mai bătrân moș din sat, să îl întrebe care-i leacul. De unde cunoștea moșul acela cum se face, nu se știe, dar după ce i-a certat pe oameni pentru nebunia lor de a o prinde pe Fata Pădurii le-a zis: „Să meargă o copiliță la ea, nimeni altcineva să nu fie în preajmă, și să-i spuie că arde muntele Ararat”. Așa au făcut oamenii, și Fata Pădurii când a auzit că arde muntele pe care Noe a pășit prima oară după potop, a dispărut și dusă a fost. Mai există și azi un loc în munții Țibleșului numit Grădina Fetii Pădurii. E un loc plin cu flori de colț și alte flori rare, dar cum se apropie cineva de el, cum se întunecă cerul a furtună, și când se îndepărtează se face frumos la loc. Lelea Paladii de pe groapă a văzut asta cu ochii ei. Se juruia că nu minte. Așa că nimeni nu mai merge acolo, pe cel de-al doilea vârf al munților Țibleș, dar de la acea întâmplare, nici c-o mai văzut-o careva pe Fata Pădurii.
Abia după ce s-a lăsat întunerecul și cerul s-a împânzit cu miliarde de stele, oamenii s-au urnit de pe bancă și au pornit spre casele lor. Aveau să se întâlnească și mâine seară, la alte povești, în vreme ce eu aveam să merg mai departe, spre satele de sub Țibleș, peste care începuseră să coboare fuioare subțiri de ceață.
Descântătoarea

E aproape ultima casă din satul Borleasa. Aici locuiește Maria Curtușan. Am găsit-o la fereastră, o bunicuță din alte timpuri, cosând brâie înflorate. Este vestită în toată zona pentru cămeșile, brâiele și pieptarele care îi ies din mâini. „Eu am lucrat cusături de mică. Mama n-o știut a mă-nvăța, da m-a învățat năcazu, că așe te îmbrăcai pe-atunci, țărănește, și dacă nu aveam, am învățat să fac. Astăzi, oamenii se îmbracă în strai național numa’ de sărbători și la biserică, dar mai puțin ca înainte. Da’ eu fac și trimit în tătă lumea, că p-acolo le place ce-i vechi. Tăt, tăt, cunosc. Și modele de cusut, și hore, și strigături, și cânteșe de moarte, tăte le cunosc, nici nu știu unde le țiu atâtea, în capu ista”, spune Maria în timp ce mâinile îi merg cu acul pe un brâu înflorat. O întreb dacă știe descântece vechi și dacă femeile de astăzi mai descântă.

„Mai descântăm, la nevoie. M-o învățat o femeie bătrână și pe mine, de când aveam copchii mici, pentru sperietură, de oridece. Că dacă am avut copii mai mulți, și necazuri îs mai multe. Cinci copii am avut. Iaca, de sperietură se iau din mătură tri firuțe, o perie și un piaptăn, și se zice de 9 ori: «Doru pe cale, pe cărare, când o fo la miez de cale, se-ntâlnea cu Zolea, cu Bozolea, cu dinții rânjiți, cu ochii zgâiți, rău s-o înspăimântat, în copilu cesta s-o băgat, da Maica Sfântă zice așa: nu te teme Dorule (numele copilului), că sperietu de tată, sperietu de mamă, sperietu de câne, sperietu de mâță, cu perie l-om peria, cu cheptene l-om cheptăna, cu mătură l-om mătura și-acolo l-om arunca, unde cocor negru n-o cânta, vacă neagră n-o răgea, unde s-o topchi rouă în soare, ca stropchitu pe cărare!». Și după ce gătai de zis asta de 9 ori, atuncea, la capăt, mai zici: «Doamnă Mărie, Sfânta de Tine, descântecul e de la mine și leacul e de la Dumnezeu!». Cheaptănu, peria și firuțele de mătură se pun pe o cămășucă a copilului, și după cum descântai, dădeai cu ele. După care se învârt în cămeșucă și se pun la capul la copil. Dacă era speriet copilu, era destul să îi descânt într-o sară. Alteori, făceam și de două ori. Și care o vinit la mine, mie nu mi-o trebuit plată de la nime, că m-am și temut… da na, când ajunge omu la vun necaz, tre să facă ceva”.

Maria a apucat vremurile cu clacă și șezători. Era viață grea pe atunci, dar ea consideră că era mai frumoasă. Amintindu-și de acele timpuri, și-a amintit și de un descântec pe care îl făceau fetele, ca să aducă feciorii la ele. „Apoi, se făcea descântec la șezătoare, că erau câte două-trei șezători în sat și feciorii mereau de la una la alta. Dară fetele, ca să îi cheme pe feciori la șezătoarea lor, făceau descântec. Meream tri fete în grădină, la un soc, cu un cuțit și o sapă și ziceam: «Bună seară soc-soroc!». Iară una dintre fete se lipchea cu trupușorul de soc și începea să răspundă în numele lui: «Seară bună, Mărie mândră și frumoasă, ce mai faci de sănătoasă?». «Fac bine și nici prea bine, că s-o mâniat feciorii satului pe mine, mai anume drăguțul meu (și îi ziceam numele). Eu am venit la tine să îl întorni către mine, că de nu l-oi înturna, cu sapă te-oi săpa (și dădeam cu sapa în pământ), cu cuțâtul te-oi dubghi (atingeam pomul cu cuțâtu), în înaltu ceriului te-oi zvârli (luam creangă de la el și o aruncam în sus)». Iară socul răspundea: «Cu sapă nu mă săpa, cu cuțitul nu mă dubghina, în înaltu ceriului nu mă zvârli, că eu m-oi duce, ți l-oi aduce, că de-o avea mândruță mândră, ea i-o păre cață hâdă, de-o avea mândruță frumoasă, ea i-o părea cățea flocoasă». De 9 ori ziceam astea și-apăi vinea feciorii!”, râde nana Maria. „Apoi meream înăuntru și se puneau fetele spate în spate și dădeau de-a rostogolul o sită de la una la alta, printre picioare, și ziceam «Tudurlug, buturlug, pe Vasile aci îl aduc!». Și vineau feciorii mintenaș. Fain era la șezători! Că eu am apucat și torsul, și clăcile, țeseam… Doamne, cât am lucrat cu mânurile astea ale mele! Și covoare și păretare și fețe de masă, cât a fost lumea și pământul am lucrat!”.

Maria încă mai știe și descântecul care oprește luatul laptelui, dar oamenii s-au împuținat în sat și doar câțiva mai sunt cei care țin animale. Nu mai are cine să vină la ea cu o mână de mălai și iarbă luată dintre ulucile gardului, ca să desfacă meșteșugul vacilor. Din vechea viață a satului, ei îi lipsește cel mai mult felul de a fi împreună al oamenilor. „Păi, când se trecea de sărbătorile de iarnă, apoi lumea începea a împrăștia gunoiul de grajd pe grădini. Azi meream tăți la unu, cealaltă zi la altu și tăt așe, ne ajutam toți între noi. Seara, ne strângeam colea, la mâncare, la horincă, era tare frumos. Și tăt anu, cam tăt așe se făceau clăci. Și dacă era o femeie mai necăjită sau una care născuse sau un bătrân, păi, odată se adunau 3-4 oameni și mergeau și îi lucrau și îi ajutau, mintenaș îi strângea holda, sau se strângeau 6-7 care îi aduceau fânu sau ce avea omu de făcut. Și tătă lumea era cu voie bună, iar amu, tătă lumea îi îndosită. Duminică, meream tăți la biserică, se umplea drumul și tăți eram în costume naționale. Iară când ieșeam, treceam pe la părinți sau pe la câte-o rudă, mâncam o bucată de plăcintă, beam un picuț de horincă și povesteam și apoi meream spre casă. Amu… merg duminică la biserică și îi pustiu, nici bună ziua n-am către cine să dau, că tăți merg în mășini”.
Am mai stat la Maria cât să îmi arate și să îmi explice cum alege culorile și modelele de flori de pe minunatele brâie făcute de ea, toate după rostul vechi. Apoi, „luminat și descântat”, am pornit mai departe, pe luncile și dealurile Văii Țibleșului.
Biserica din Dobricel

Deși Maria știe a descânta, după cum mi-a mărturisit, „la necaz, tot pe genunchi și în rugăciune” își găsește alinarea. De altfel, oamenii de pe Valea Țibleșului sunt nelipsiți de la biserică, în toate duminicile și credința lor e neclintită. Am intrat și eu într-una din minunatele biserici de lemn din aceste sate. Am ales biserica din Dobricel, unde m-a primit părintele Dănuț Vidican. O biserică veche, din lemn, de-ți vine s-o strângi în brațe și să-ți lipești sufletul de ea. Este restaurată și are acoperiș nou, din șindrilă. „Biserica e de la 1744”, îmi explică părintele. „Aici, în curte, era Păru popii, un pom vechi… cred că avea 200 de ani. Și, care cum trecea pe drum, intra, își făcea o cruce în fața bisericii și lua o pălărie de pere. Erau micuțe și nu prea dulci, da’ oamenii se învățaseră să ia din el. A făcut o scorbură mare, de puteau să intre și trei copii în ea. De la un timp, s-a uscat tot mai mult și am decis să îl tăiem. Da nu l-am tăiat de tot, l-am lăsat cât o masă, și pe el ținem slujbele afară, vara. Când s-a făcut resfințirea la biserică, în 2019, asta ne-a fost masa de altar, vechiul păr a rămas cu noi”.

Satul Dobricel e vechi de peste 400 de ani, și până acum s-au născut în el 14-15 preoți, oamenii considerând că e semn că au avut trecere la Dumnezeu. De la 1942, satul și-a făcut și o biserica nouă, de zid, dar așa cum ar trebui să se întâmple peste tot, nu au renunțat la vechea lor biserică de lemn.
Au îngrijit-o cât s-a putut. Astăzi nu există tineri căsătoriți din sat care să nu dorească slujba de cununie în vechea biserică, locul unde probabil s-au căsătorit și părinții și bunicii lor. Biserica mică din lemn a devenit puntea dintre generații.
Părintele Dănuț îmi descuie ușa lăcașului cu o cheie din lemn, așa cum era în urmă cu secole. În interior, din pictura veche au mai rămas doar câteva bucăți. Nu este curent electric, și pe băncuțele de lângă strană sunt lipidee țărănești. Dar cât de caldă și parcă aproape de Dumnezeu este o astfel de biserică, spre deosebire de cele noi și mari din beton! Din altar, părintele scoate un ciudat veșmânt preoțesc, cum nu am mai văzut niciodată – o cămeșoaie țărănească, peste care vin însemnele bisericești.

E cusută cu tricolor la guler, la mâneci și poale. „Aceasta este vechea haină preoțească de aici, din zonă. Așa se îmbrăcau preoții, în cămașă țărănească cu tricolor și așa țineau slujbele! Vă dați seama ce patriotism și ce legătură între țăranii de altădată și preotul lor! Din fericire, le-am găsit în podul bisericii, când am făcut renovarea. Am găsit atunci mai multe lucruri de care m-am bucurat enorm – sfeșnicele vechi, un candelabru din lemn, un disc pentru slujbă. Le-am curățat și le-am reparat și toate sunt acum aici, în biserică. Iar pictura ce o vedeți rămasă e făcută pe pânză, dar e pânză țesută la război de femeile de aici, din sat”.
Părintele Dănuț a lucrat „cu inima pentru restaurarea bisericii”. Nu a luat fonduri și n-a angajat firme care să lucreze pe bani mulți la restaurarea bisericii, a făcut totul după puterile lui, sprijinit de oamenii satului, bucuroși că reconstruiesc și păstrează memoria lor comună, locul sfânt în care au fost botezați, cununați și duși pe ultimul drum toți sătenii.

Valoarea de patrimoniu a unei biserici în asta constă, de fapt, în ceea ce reprezintă ea pentru oameni, spiritual. Nu a fost ușor, după cum își amintește părintele Dănuț: „Eu am venit în această parohie în 1994. Din păcate, la acea dată, acoperișul era aproape praf, gardul bisericii era la pământ, curtea, sălbăticită. Dar împreună cu oamenii din sat am refăcut totul. Asta, pentru că aici credința e puternică și oamenii sunt de mare omenie. Ca să înțelegeți ce fel de oameni sunt, să vă spun că am lucrat să îmi amenajez casa parohială, și când a trebuit să îi schimb acoperișul, am zis și eu într-o doară: care vrea să vină, să mă ajute? Mă gândeam că dacă s-or aduna 2-3 oameni, mă descurc cumva. A doua zi, m-am trezit cu 50 de oameni în curte și am schimbat acoperișul până la prânz. Cam așa sunt oamenii de aici…”.
Două regine

Și am tot bătut Valea Țibleșului și în zilele ce au urmat. Am urcat până în cele mai îndepărtate sate, către Molișet, am mers pe potecile pădurilor și am băut apă de la Izvorul Pietrii, am stat de vorbă cu oameni ce locuiau în case vechi de 200 de ani și erau fericiți cu puținul pe care îl aveau. Ba am băut și un „cafei”, sus, pe Dealul Șpanului, de unde se vede și ținutul Țibleșului, dar și cel al Lăpușului ca în palmă, o priveliște de o frumusețe amețitoare. Dar nu puteam să plec din aceste locuri fără să le vizitez pe cele două regine ale cântecului țibleșean, Teodora și Lenuța Purja, din Târlișua. Le cunoașteți din paginile Formulei AS. Sunt cunoscute și prețuite pentru cântecele lor fabuloase, cu gloduri, făcute să se audă până în cer. Horitul, în această parte a țării, este una dintre cele mai vechi tradiții. Dacă vrei să îi înțelegi cu adevărat pe oamenii de aici, trebuie să îi auzi horind. Pe Valea Țibleșului, horitul era împletit la un loc cu viața, țăranii horeau la coasă, în grădini, în case, doar pentru bucuria lor. Muzica era parte din viață, așa cum era și poezia inventată pe loc. Și dacă Lenuța Purja, fiica, este o mare cântăreață și o luptătoare pentru păstrarea folclorului tradițional, mama ei, Teodora, a fost declarată „Tezaur Viu” datorită horelor cu noduri pe care le cântă fără pereche în lume. Dar acasă la „tezaurul viu”, la lelea Teodora din Târlișua, am descoperit o femeie de o simplitate ce te smerește, care trăiește, la cei 81 de ani ai săi, doar din munca pământului, fără pensie și fără niciun alt ajutor, în afară de sprijinul copiilor ei. Teodora Purja locuiește într-o cămăruță cu sobă cu lemne, înconjurată de țesăturile făcute de ea de-a lungul vieții, muncind cât e ziua de lungă la grădină și prin curte.

„Aici, între dealurile astea, sunt născuți toți ai mei. Cântau pe dealuri și la sapă, și la fân, și la secere, că pe-atunci n-ai știut nici de radio, nici de televizoare, gălăiai cum știai. Io și azi tăt așa – horesc prin casă, horesc prin ocol sau prin grădină, că așe am apucat. Mai cânt o priceasnă, mai o doină, ca omu singur… Cu Dumnezeu mă am bine, că mai întâi îi El și-apăi eu, că fără de El nu eram, de la El îs tăte. Mă rog la Dumnezău să îmi dea putere, să îmi duc zilele, și uite că până amu îs bine, cum se zice, le duc pe picioare. Mă rog dimineața și sara, da cu Dumnezeu în gând îs tăt timpu. Și simțesc că mă ajută, îmi dă putere, credință și răbdare, să le pot duce tăte. Așa, cu Dumnezeu îs tăt mereu, și ziua, și noaptea, că și dacă nu pot dormi, na, ca bătrânii, da zic o rugăciune și trece”.
Lelea Teodora face turul curții cu mine, aici grădinuța, dincolo porumbul săpat de ea, puii de găină în țarcul lor și porcul în grajdul animalelor. Cam asta e toată averea ei. Și cântecele de care nu se lasă. Și ar mai fi amintirile prin care se plimbă în lungile ceasuri de singurătate:

„Față de cum am copilărit eu, s-or schimbat multe, vai de mine! Nici să gândești că nu s-or mai născut copii din oamenii care or fo atunci. Alea de demult, or trecut ăle vremuri. S-au schimbat tăte, de la 6 ani meream la miei și nu erau atâtea sârme și baterii să nu fugă, stăteam cu animalele și în vânt, și în ploaie. Am durmit în colibă. Bunicii stăteau și iarna sus, că aveau 20-30 de oi, stăteau la coliba de iarnă acolo pe deal, dealu lu Damian și dealu Gropii le zice la cele locuri. Meream cu animalele acolo și le pășunam. Toți plecam și fiecare avea locu lui pe la Ploștina sau pă groapă sau la dealu Runcului… Duminică veneau oamenii la biserică, mergeau câte 7-8 kilometri, de sus coborau tăți. Încălțați cu opinci și în cioareci, veneau pe mol, pe apă, și nu conta că îs uzi la chișoare, da veneau la biserică. De multe ori ajungeau la slujbă înaintea noastră, de stăteam în sat. Îi vedeai cu boticuța, pe jos, la biserică. Iarna vineau tăt așa, cu sumanul pe ei. Era fain, parcă erau Ștefan cel Mare, așe erau îmbrăcați bătrânii noștri, da amu nu mai sunt de-alea treburi. Amu o dat Dumnezeu bine tare în lumea asta, numa nu știu cât o ținea așe. Că amu îs toți cu haine domnești, nu mai poartă țărănești. Eu tăt așa mă duc la biserică, în haine făcute de mine cu astea două mânuri amărâte”.
Cel mai mult o doare pe lelea Teodora că tradițiile dispar. Se mai țin doar în câțiva bătrâni. „Fără tradiție… dacă nu știi de unde vii, nici nu știi unde meri”, îmi spune. La despărțire, cu vocea ei minunată, horește o doină cu noduri. Cântecul ei plutește peste dealuri, peste fânețele cu căpițe, peste casele vechi, peste Țibleș. Cântec de petrecut lumea veche spre cer.
Foto: CIPRIAN RUS, MATEI FLORIAN