
FORMULA AS PE URME ROMÂNEȘTI
„Iar Dicineo i-a învățat pe geți aproape toată filozofia și fizica și teoria și practica și logica și rânduiala celor douăsprezece semne și cursul planetelor și creșterea și descreșterea lunii și mersul soarelui și astrologia și astronomia și științele naturale…”. (Alfonso X el Sabio, Estoria de España)

Am pornit să căutăm un rege. Un rege spaniol, un rege ca nimeni altul: Alfonso X de Castilia, rămas în istorie cu supranumele de el Sabio (Înțeleptul). Un rege care, vreme de trei decenii și mai bine, din 1252 până în 1284, cât a durat domnia sa, s-a străduit să-și apropie și să ducă mai departe, prin toate faptele sale, înțelepciunea celui pe care l-a considerat strămoșul său de drept: Deceneu, dacul. Pagini întinse din cronica scrisă sub îndrumarea lui povestesc despre un regat fabulos și îndepărtat, Daçia, cel din care au purces geții și goții, ca să cucerească lumea, despre Dunăre, despre strămoșii săi: enigmaticul don Zalmoxen „minunat de înțelept în filosofie”, despre marele rege don Boruista „care a luat pământurile germanilor” și despre don Dicineo Înțeleptul, sfetnic al lui Boruista și aproape sfânt. Regele Alfonso așeza la temelia regatului său spaniol, marea istorie dacică. Pentru el, nu există nicio îndoială: era unul dintre ei, urmașul lor de drept. Datoria lui, spusă explicit în cărțile sale, era să le poarte gloria mai departe.
Dacia, ubi et Gothia

Suntem șase oameni. Șase jurnaliști care au plecat din țara lor, care astăzi se numește România, ca să descifreze tainele vechi ale istoriei spaniole. De la București la Madrid sunt mai bine de trei mii de kilometri. Trei mii și mai bine de kilometri de șosele și autostrăzi, ca să ajungi până în țara asta stranie, aproape pustie și nepământeană, Spania. Sunt întinderi nesfârșite, în care pământul se vălurește până la orizont, acolo unde nu se mai află decât cerul. Cer și pământ: un pământ arid, roșu, stâncos, presărat din loc în loc cu așezări fantomatice, albite de soare, mici oaze de viață dintr-un peisaj încremenit. Prezentul, viața și zumzetul ei de acum au devenit, cumva, în tot decorul ăsta fantastic, o iluzie îndepărtată. Autostrada pe care te afli nu te mai poartă doar spre Madrid, ci în inima timpului, acolo unde trebuie să te întâlnești cu un rege ca nimeni altul. Și, totuși, prezentul e aici, în buzunarul tău, într-un telefon care sună. Salut! E un prieten din orașul tău, orașul tău care se află acum la trei mii de kilometri distanță. Te întreabă unde ești, îi spui. Te întreabă de ce te afli aici, îi spui și asta: pentru că un rege spaniol și-a făurit destinul pe temeiul strămoșilor săi daci. Pentru că istoria Spaniei a fost scrisă sub pecetea lui Zamolxe, Burebista și Deceneu. Prietenul tace, face o pauză și te întreabă dacă ești nebun. Nu, nu ești, îi răspunzi. Pentru că nu tu ai inventat toate astea, ci ele sunt scrise în toate cărțile vechi de istorie spaniolă.

Suntem șase oameni și nu suntem nebuni. Am venit până aici cu uimirea și întrebările noastre. Istoria a fost scrisă, bătută în cuie, a devenit imposibil de clintit. Nu e nicio îndoială: goții au ajuns în partea aceasta a Europei în anul 456, ca să întemeieze marele regat spaniol. Aceeași istorie oficială pomenește însă de numele vechi al primelor triburi gotice: geații. În 271, de pildă, ni se spune că goții se stabilesc pe teritoriul vechii Dacii, aflată atunci sub stăpânire romană. De aici vor merge tot mai departe, pentru ca în 410, sub conducerea lui Alaric, să treacă prin foc și sabie Roma. Armatele lor sunt cele care aduc sfârșitul marelui Imperiu Roman de Apus. Viața glorioasă a Romei, așa cum o știm, încetează sub năvălirea gotică. Ca principală sursă este citat Iordanes, cu a sa De origine actibusque Getarum (Despre originea și marile fapte ale geților sau, pe scurt, Getica). Ce nu mai citează, însă, istoria oficială, este că același Iordanes, în aceeași lucrare, spune că goții sunt geți și că „în al doilea loc de ședere, adică pe pământul Daciei, l-au avut pe Zalmoxes, iar acesta era de o erudiție filozofică admirabilă; de aceea goții s-au arătat mereu mai înțelepți ca toți barbarii și asemenea grecilor”. Aceasta este, deja, partea de istorie care nu mai e pomenită, deși ea a fost scrisă și a însemnat căpătâiul unor popoare, veacuri și veacuri la rând. Getica lui Iordanes apărea în anul 551 și dispărea, ciudat, vreme de veacuri, ca să fie recuperată și cinstită abia din secolul al XIII-lea. În schimb, istoricul creștin din antichitatea romană, Paulus Orosius, refugiat în Africa de groaza cuceritorilor goți, scria, la puțin timp după cucerirea Romei de către armata lui Alaric, Dacia, ubi et Gothia (Dacia, unde e și Goția). Apoi continua: „Iar nu de mult, geții, care se numesc astăzi goți, de care Alexandru cel Mare a zis că trebuie să te ferești, de care Pirrhus s-a îngrozit și chiar și Cezar i-a ocolit, părăsindu-și și golindu-și sălașurile, au intrat cu toții în provinciile romane…”. După ce au supus întreaga Europă, plecați, cum o arată toate hărțile de azi, din Dacia, geții, care se numeau, în anul 456, goți, ajungeau și rămâneau în provincia romană din Spania. Nu, nu suntem nebuni: de asta am pornit într-un drum atât de lung, ca să ajungem la adevăr.
Jugul triumfului getic

Pe treptele uriașei Biblioteci Naționale din Madrid, unul lângă altul, împietriți în nemurire, se află un sfânt și un rege. Sfântul Isidor din Sevilia, născut în anul 560 și plecat la ceruri 76 de ani mai târziu, în 636, arhiepiscop hispanic și unul dintre marii Părinți apuseni ai Bisericii, și Regele Înțelept, Alfonso X, 1221-1284. Un bătrân erudit, cu privirea adâncită în taina lucrurilor lumii și un tânăr superb, care întinde spre oameni rodul înțelepciunii sale, o pagină scrisă… Ca să ajungi la intrarea în marea bibliotecă, unde te așteaptă statuile lui Lope de Vega și Cervantes, trebuie să treci printre Sfânt și Rege. Sunt acolo, primii, pe aceeași treaptă, la temelia fabuloasei culturi spaniole. Nu se putea altfel. Isidor din Sevilia, got (adică get) la origine, a fost primul mare cărturar al regatului spaniol. Iar Alfonso X este considerat astăzi poate cel mai cult rege din istoria monarhiilor lumii. La începutul secolului al VII-lea, când Isidor își scria operele, goții (geții) erau de mult în Spania și amintirea șederii lor în Dacia devenea obiect de preocupare istorică. Isidor își scrie cronica sa Historia de regibus Gothorum, Wandalorum et Suevorum (Istoria despre regii goților, vandalilor și suevilor) pentru a lăuda „fecunditatea glorioasă” a poporului gotic căruia „îi slujea ascultătoare Roma însăși”, doar că el pornește de la afirmația lui Paulus Orosius, că goții sunt geții de altădată. Doar că marele cărturar spaniol merge mai departe de atât și, folosindu-și copleșitoarea erudiție etimologică și genealogică, arată, printr-o teorie proprie, că goții sunt chiar geții. Concluziile lucrării sale sunt limpezi: „Locuind lângă împărăția scitică unde sunt munți înalți, ei stăpâneau acești munți împreună cu alte neamuri, de unde, alungați de năvala hunilor, au trecut Dunărea și s-au supus romanilor. Dar neputând suporta nedreptățile acestora, mânioși, năvălesc în Tracia, pustiesc Italia, se îndreaptă asupra Galiliei și trecând fără împotrivire Munții Pirinei, ajung până în Spania, unde și-au așezat sălașul vieții și al Imperiului lor”. Roma însăși, spune Isidor, a ajuns „să primească jugul triumfului getic”. În elogiul adus Spaniei, în încheierea lucrării sale, Isidor scrie că aceasta este țara unde „înflorește glorioasa fecunditate a poporului getic” (Geticae gentis gloriosa fecunditas). Ce ar mai fi de spus, când lucrurile au fost de multe scrise, iar oamenii care au făcut-o te privesc acum din nemurirea lor încremenită în piatră? Doar să urci treptele Bibliotecii Naționale și să te oprești o clipă între un sfânt și un rege. Apoi să intri ca să afli povestea unui manuscris pierdut.
Manuscrisul pierdut

În cei 32 de ani ai săi de domnie, Alfonso X el Sabio a scris sau a îndrumat scrierea a peste 20 de volume. Practic, nu este domeniu în care Regele Înțelept să nu-și fi lăsat cuvântul: poezie, proză, muzică, istorie, legislație, geografie, astronomie, magie… „Un rege trebuie să știe! Cunoașterea nu este o simplă virtute sau o valoare intelectuală. Nu este delectare personală, nu este cunoaștere de dragul cunoașterii. Este datorie! Este fundamental să știi, dacă vrei să guvernezi!”. În spatele acestor cuvinte, a acestui mod de a trăi, a acestei arte poetice regale, se află figura deja mitică a strămoșului său… Deceneu. El a fost înțeleptul care a dezvăluit geților toate cunoștințele lumii. Alfonso se simțea dator să facă același lucru.

Să intri în marea bibliotecă din Madrid este la fel de complicat ca într-un aeroport. Ești scanat tu și bagajul tău: un caiet, un pix, un reportofon. Apoi aștepți. Aștepți vreme îndelungată, până să apară cineva care să poată vorbi cu tine în limba engleză. „Din partea a șasea și ultima a Istoriei Generale, scrisă sub îndrumarea lui Alfonso X, nu se mai păstrează decât un mic fragment în manuscris, la Catedrala din Toledo. Dar dacă doriți să consultați un facsimil din ce s-a păstrat, vă pot sta la dispoziție”. Istoria Generală a fost încercarea Regelui Alfonso de a dezvălui tainele întregii lumi, de la Creație până în momentul domniei lui. O încercare titanică, în care ultima parte, cea de la Hristos până în prezentul acela de la 1280, s-a pierdut. „De ce?”, o întreb pe doamna aceasta sobră din fața mea, specialista în documentele Evului Mediu, Tereza Mesquita. „Alfonso nu a fost pe placul bisericii, deși a fost un rege creștin. S-a abătut de la dogmele vremurilor și a promovat legile naturii, o înțelegere a lumii de dinainte de creștinism. Apoi, el a fost cel care a făcut posibilă Școala de Traducători de la Toledo. În școala aceasta a strâns laolaltă cei mai de seamă intelectuali ai vremii – arabi, evrei și creștini – și i-a pus să lucreze împreună, să descifreze tainele manuscriselor antice. Prin asta, prin ecumenismul său pacifist în numele științei, și-a depășit cu mult vremea și a atras oprobriul bisericii. Regele Alfonso a fost, dacă vreți, un umanist, cu veacuri înainte ca epoca asta să existe. Ar trebui cândva să consultați și cărțile sale de astronomie… Știați că unul dintre craterele lunii poartă numele său?” Abia acum doamna Mesquita își permite să zâmbească. Zâmbește stângaci, ca un om care tocmai și-a ridicat privirea din manuscrise străvechi ca să descopere un pui de pisică. Nu știam. Apoi zâmbesc și eu și o întreb cum de un om, Rege al Spaniei, cu o cultură atât de vastă și cu o armată de înțelepți latini, ebraici și islamici de partea sa, oameni care au tradus și descifrat întreaga cultură scrisă de până atunci, și-a proclamat în cealaltă carte de istorie a sa, Estoria de España, rădăcinile dacice? De ce toți intelectualii adunați în Școala de Traducători de la Toledo au fost de acord că goții sunt totuna cu geții? Doamna Mesquita nu mai zâmbește, își pleacă privirea iarăși în manuscrisele sale: „Pentru asta, domnule dragă, trebuie să stați de vorbă cu un istoric. Mai aveți vreo nelămurire?” Nu, nu mai am. Părăsesc biblioteca asta ca un templu, îmi iau rămas bun de la Sfânt și Rege, mă gândesc iarăși cum au dăruit ei omenirii toate cunoștințele lor. Doar că omenirea a păstrat doar o parte din ele și a ales să o uite pe cealaltă. E partea care ne interesează pe noi, partea nevăzută a lunii, acel adevăr întocmai unui manuscris pierdut.
Alfonso X: libertad

La etajul dedicat goților din Muzeul de Arheologie din Madrid s-au strâns sute de comori, mare parte cu teme creștine. Văd o hartă a traseului pe care l-au parcurs vizigoții, ramura gotică a celor care s-au stabilit în Spania. Punctul de plecare este același: România noastră de azi. Ici, colo, câte un însemn al unui blazon nobil cu însemnul lupilor. O mică notație lapidară despre cultul lupului, animal venerat din timpuri străvechi. Știu că despre toate astea vor scrie colegii mei, așa că merg mai departe și încerc să vorbesc cu un specialist. Sunt refuzat: „Nu sunteți cercetător acreditat, sunteți doar jurnalist!”. Doar jurnalist, da, și am o singură întrebare. „Bun, vă ascult”, spune plictisit și îngăduitor domnul arheolog din fața mea. Îi pomenesc în întrebarea mea pe Iordanes, pe Paulus Orosius, pe Isidor din Sevilla, pe Rodrigo Jiménez de Rada, pe Alfonso X, toți cei care au scris în istoriile lor că goții sunt geții de altădată. „Goții sunt o populație de neam germanic”, răspunde. „Cărturarii pe care i-ați pomenit serveau, într-un fel sau altul, interesele puterii. Aveau, deci, niște motive, altele decât istorice, să spună asta. În plus, față de istoricii moderni, ei nu se bazau pe dovezi arheologice concrete”. „Dar ce motiv să fi avut să revendice toți o descendență dacică?”. Domnul arheolog mă privește aspru: „Ați spus că aveți o singură întrebare. V-am răspuns”. Plouă în Madrid. Simt ploaia asta până la oase, o forță piezișă, rece, opacă. Plec mai departe spre Facultatea de Istorie și Geografie. Este sâmbătă, o găsesc închisă. În schimb, în biblioteca facultății sunt câțiva studenți cufundați în lectură. Îmi permit să-i deranjez. Nu, nu li s-a spus nimic la cursuri despre Zamolxe, Burebista sau Deceneu. Unul singur, Carlos, a auzit de teoria getică a lui Isidor, „dar e mult prea complicată de citit și de urmărit”. Își notează numele dacice, i se pare fantastic ce îi spun. Apoi se luminează la față când îl întreb de Alfonso X: „A fost fabulos! Regele meu preferat din toată istoria Spaniei. Politic, n-a avut cine știe ce mari realizări, dar ca intelectual a fost incredibil! El e primul care renunță la limba latină, ca să scrie în limba castiliană de atunci. Îți dai seama?! Apoi Școala de Traducători de la Toledo, toți creștinii, evreii și arabii împreună, descifrând secretele lumii! Oaaa! Hai să-ți arăt ceva, ca să înțelegi mai bine”. Carlos se ridică de la biroul lui și ieșim în curtea facultății. Îmi arată un zid. Pe zidul ăsta, cu vopsea neagră, cineva a scris cuvântul libertad. Apoi jos, cu majuscule, numele lui Alfonso X. „Înțelegi acum ce înseamnă Regele Alfonso el Sabio azi? Dacă numele lui e scris pe ziduri și e sinonim cu libertatea?! E primul rege care a avut îndrăzneala să se uite în trecut și în stele, ca să construiască apoi viitorul! Nu e vorba de statuile care îl reprezintă, sau de bulevardele și instituțiile care-i poartă numele. E vorba că numele lui e scris pe ziduri azi, înțelegi?”.

Înțeleg. Înțeleg că regele acesta trăiește și azi în memoria Spaniei. Și că prin el, gloria dacilor din vechime este, și ea, vie. Sunt documentare de televiziune, conferințe și expoziții care i-au fost și îi sunt dedicate lui Alfonso X. În umbra lui, însă, dacă privești atent, se află mereu figura luminoasă a strămoșului pe care a încercat să-l urmeze în înțelepciune, dacul Deceneu.
„Dacă nu existau, Zamolxe și Deceneu trebuiau inventați”

Pe urmele unei umbre vii, drumul nostru merge mai departe, spre Sevilia. Aici, în sud, aproape de Africa, unde leandrii sunt mereu înfloriți și străzile răsună de ritmurile flamenco, Alfonso X își doarme somnul de veci. Până la construcția Bazilicii Sfântului Petru din Roma, Catedrala din Sevilia a fost cea mai mare biserică a lumii. Istoria, însă, e un drum întortocheat și plin de surprize. Dacă i-ai spune cuiva, oricui, că aici, înăuntru, în tot acest labirint de firide și sculpturi fantastice, se află rădăcinile străvechilor daci, ai fi privit, cum altfel?, ca un nebun. Singur, în peretele său maiestuos, în care trupul său a fost așezat pentru odihna veșnică, Alfonso X el Sabio știe, însă, cel mai bine.
Sunt peste 30 de grade afară, trec pe sub palmieri, spre o altă minune arhitecturală a lumii, Universitatea din Sevilia. „Sunteți român?! Ce țară fantastică aveți! Anul ăsta am vizitat-o!”. Rodrigo, cel care mă însoțește spre catedra de medievalistică a Facultății de Istorie, nu mai contenește cu laudele pentru România și români. „Dar știți ce am observat? Că nu sunteți conștienți de cât de specială este țara voastră!”. Îi dau dreptate. Asta, și pentru că, la rescrierea istoriei, am fost dați la o parte aproape cu totul. Am ajuns. Stau de vorbă cu Carmen Benites, specialistă în istoria Evului Mediu. „Vedeți dumneavoastră, regatul întemeiat de goți în Spania a durat în jur de 250 de ani. În 711, Spania era cucerită de arabi. În 1252, când începe domnia lui Alfonso X, Sevilia fusese recucerită de spanioli abia de 4 ani. Reconquista avea să mai dureze, iar pentru asta, regii Spaniei aveau nevoie de legitimitate. Așa că i-au invocat pe goți și pe strămoșii goților în lupta lor cu arabii. Aveau nevoie de rădăcini, de vechime, de o identitate nobilă, alta decât romană. Dacă nu existau, Zamolxe și Deceneu trebuiau inventați”. Zâmbesc. Important este că a găsit o explicație, fie ea și atât de facilă, de ce toții vechi istorici spanioli au spus că goții sunt geți. Nu mai este loc pentru daci în istoria oficială a Spaniei. Ce rămâne, însă, este viața fabuloasă a unui mare rege înțelept, trăită și asumată în numele strămoșilor săi daci. Alfonso X el Sabio avea să proclame legile naturale ale pământului. Avea să-i protejeze pe ciobani și să le permită transhumanța. Avea să înțeleagă că fără întoarcerea la rădăcini, viitorul nu este posibil. Iar rădăcinile lui erau dacice. A scris și a trăit în felul ăsta. Iar asta nu a fost pe placul Bisericii: „A fost un intelectual superb și arogant. Un monarh care a privit cerul și stelele, fără să fie atent la pământ și la regate”, scria, trei secole mai târziu, cu ceva dispreț, un preot iezuit despre el. N-a fost înțeles atunci. Însă gloria lui este vie astăzi.

Se înserează. Partea din Catedrală unde este înmormântat Alfonso X este aproape pustie. Un singur om se mai află în biserică, pierdut în rugăciune. Se ridică, trece pe lângă mine fără să mă vadă și își sprijină palma de mormântul Regelui Înțelept. Apoi, în liniște, se strecoară afară. Rămân singur. Mă rog și eu în tăcere, apoi fac același lucru. Îmi las mâna să se odihnească pe mormântul Marelui Rege. Apoi ies. Pe străzile Seviliei e deja noapte. Prezentul, viața și zumzetul ei de acum au devenit, cumva, o iluzie îndepărtată. Îmi ridic ochii. Deasupra mea, o lună plină, uriașă, își arunca umbra peste catedrală. Luna: un ochi deschis, miraculos, care ne privește de la începuturile timpului. Acolo, înăuntrul ei, trăindu-și viața mai departe, se află un crater cu numele unui urmaș al dacilor: Alfonsus.
Superb articol , sunt fericita ca sunt oameni care simt ca si mine! Da, noi suntem radacina tuturor popoarelor.